Začetnik-varjenja pive

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik bibi83 pravi:
enostavno vpišeš recept v brewersfriend.com, (5 receptov je zastojn) in tam potem vidiš % in prilagajaš tvojim zahtevam.

Če vsakič vse vneseš, je vedno zastonj
wink-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Dašte tiste 10 eur al kolikor je že na leto al dve leti pa pač vse kar si poželiš
smile-1.gif
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
S katerim od programov/strani za domače pivovarstvo pa ste najbolj zadovoljni? Sam imam na telefonu Beersmith2, na PC pa si pišem recepte v Brewtoad.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Men je Beersmith nepregleden in zmeden, raje imam Brewerfriends in brewtoad
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Uporabljam beersmith, ampak sam tok da sestavim recept, potem je že moja avtomatika v glavi.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
PC verzija od BrewersFrienda - neomejeno receptov, vse dela off-line, večina funkcionalnosti iz spletne strani, pa še oldschool izgled
smile-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz delam po Brewerfriends. mi tudi v praksi pridejo rezultati točno taki ali pa zelo blizu. Predvsem se nanašam na OG in FG ter druge specifikacije piva. Mi pa vedno napačno oceni količino vode, ki jo potrebujem. Vedno jo je preveč! Lahko pa, da nimam pravih nastavitev
smile-1.gif
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Količino vode za mash ali spiranje? Jaz vedno dodam še par (deset) litrov vode pri spiranju, ker imam dovolj dobro učinkovitost.
Mash temperature mi vedno zadane u nulo.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
ha ha, tole je že mene neslo. imam polnilni sodček 20L in sem pretakal 19L iz tega fermentorja, nakar je šlo pivo čez rob in po tleh ko nisem pazil.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik anze92 pravi:
Količino vode za mash ali spiranje? Jaz vedno dodam še par (deset) litrov vode pri spiranju, ker imam dovolj dobro učinkovitost.
Mash temperature mi vedno zadane u nulo.

Napačno mi izračuna Est. boil size (ali Starting boil volume. če gledaš pod Quick water requirements). Jaz vedno drozgam v razmerju 3l vode/1kg sladu. Pred vretjem pa enostavno dolijem toliko vode, kolikor jo po izračunu potrebujem (najprej izpiram, ko se mi zdi, da je dovolj, samo dolijem čim bolj vročo vodo, da pač hitreje zavre). Ker zadnje čase preizkušam recepte delam male batche (5L), ki jih kuham v 12L piskru. V tem piskru mi povre cca 2.5L/h, Brewers friend pa mi izračuna, da naj začnem z vretjem od 11 do 12 L, kar je glede na moje izparevanje občutno preveč. Raje potem vmes malenkost dodam, kot pa da dalj časa vrem, ker je potem tudi hmelj dalj časa od predvidenega notri
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik anze92 pravi:
Količino vode za mash ali spiranje? Jaz vedno dodam še par (deset) litrov vode pri spiranju, ker imam dovolj dobro učinkovitost.
Mash temperature mi vedno zadane u nulo.

Napačno mi izračuna Est. boil size (ali Starting boil volume. če gledaš pod Quick water requirements). Jaz vedno drozgam v razmerju 3l vode/1kg sladu. Pred vretjem pa enostavno dolijem toliko vode, kolikor jo po izračunu potrebujem (najprej izpiram, ko se mi zdi, da je dovolj, samo dolijem čim bolj vročo vodo, da pač hitreje zavre). Ker zadnje čase preizkušam recepte delam male batche (5L), ki jih kuham v 12L piskru. V tem piskru mi povre cca 2.5L/h, Brewers friend pa mi izračuna, da naj začnem z vretjem od 11 do 12 L, kar je glede na moje izparevanje občutno preveč. Raje potem vmes malenkost dodam, kot pa da dalj časa vrem, ker je potem tudi hmelj dalj časa od predvidenega notri
smile-1.gif

Sej v programih se da vedno prilagodit parametre glede na dejansko stanje. Recimo voda ki ostane v sladu je ponavadi 1:1.1, tako da klakulatorji računajo da v 5kg sladu ostane (se izgubi) cca. 5l vode. Če delaš v BIAB načinu lahko to izgubo vode zmanjšaš, tako da rabiš manj vode (recimo 2l manj).

Izparevanje je itak odvisno od velikost (površine) lonca in moči segrevanja, in tu so odmiki zelo veliki tako da mora vsak sam ugotovit kako pa kaj.

Po parih kuhanjih vidiš kakšne količine imaš in lahko ustrezno prilagodiš same parametre kalkulatorja tako da rezultati padejo ven točni. Prvič ko delaš na neki novi opremi delaš pa povsem na pamet, takrat zaupaš generični kalkulaciji in upaš da bo čimmanj zgrešila. Tu ni čudežnega navodila ki bi delovalo za vse!
zmaga.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Imam nastavljeno BIAB, ampak ja, tako kot si napisal. Jaz si kar sam vpišem parametre, pa je. Jaz sem si nekaj rund zapisoval kako in kaj, tak oda sedaj v naprej vem kaj pričakovati glede na lonec, v katerem kuham. Ostalo je zaenkrat tako isto
smile-1.gif