Začetnik-varjenja pive

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Imam eno vprašanje.
Zakaj mi pivo po tednu dni stekleničenja ko jo odprem vre kot šampanjec.Kaj naredim narobe?

Hvala za odgovor

Če niso vse flaše, potem je okužba v flašah, če so pa vsi "gusherji" potem pa ena od variant ki jih je Pocast napisu...
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Vulkan zna biti tudi zaradi preveč usedline v flašah. Sem imel včasih kakšen takšen primer pri zadnji flaški.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
tudi! to sem pozabil našteti....ostanki hmelja radi naredijo torpedo, ker se gor na njih nabere CO2 in je pol bum
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Oj,
katero vodo uporabljate za pivo?Iz našega vodovoda je ful kamna.
Ali kdo pozna kakšna je voda iz SNOVIKA,tm je baje en izvir,kjer vsi hodijo po vodo za pit.

Hvala za odgovore.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Oj,
katero vodo uporabljate za pivo?Iz našega vodovoda je ful kamna.
Ali kdo pozna kakšna je voda iz SNOVIKA,tm je baje en izvir,kjer vsi hodijo po vodo za pit.

Hvala za odgovore.

Jaz uporabljam takšna kot je v Postojni
smile-1.gif

Žal tudi polna kamna ampak se ne obremenjujem... pivo je pravtako super
smile-1.gif

Kar kontroliram je samo pH.
 
Nazadnje urejeno:

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Po kakšnem času od flaširanja je brez pene? Ali je CO2 prisoten? Koliko si dodal sladkorja (in katerega)?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Kolikšna je bila temperatura vrenja in koliko si dodal sladila in kakšnega za karbonizacijo v flašah?
Kakšno vodo imaš (od kod si)?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Predvidevam, da je to drugo pivo, ne tisto, pri katerem si ime lvulkane.

Napiši, ali si delal iz ekstrakta, all grain? Na peno in njeno obstojnost vpliva veliko faktorjev, ki jih pri all grain kontroliraš, pri pivu iz piksne, pa je dokaj normalno, da pene ni.

Torej, za odgovore potrebujemo najprej tvoje podatke. Veliko lažje bo tudi, sploh če si delal all grain, da napišeš grain bill, temperaturo drozganja, CO2 Vol (stopnjo karbonizacije oz. koliko cukra si dal na količino piva) itd.
 
Nazadnje urejeno:

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Delal po All grain. Vodo sem imel iz snovika izvir.TEmperatuta drozganja je bila 68 st. Sladkor sem dodal 101g dekstoza na 19 l.Steklenicen je bil en mesec.na tem 20 st. OG 1.050..FG1.010.DRugace pa sem iz lj.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Delal po All grain. Vodo sem imel iz snovika izvir.TEmperatuta drozganja je bila 68 st. Sladkor sem dodal 101g dekstoza na 19 l.Steklenicen je bil en mesec.na tem 20 st. OG 1.050..FG1.010.DRugace pa sem iz lj.

če nisi dobro premešal sladkorja, ga je najbrž v teh brez pene bilo premalo. če je to boš imel pri kakšnih drugih steklenicah iz te serije vulkan, probaj kakšno steklenico vzet z drugega konca in preveri. pa če hočeš dobro peno daj drugič malo več sladkorja...
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Na peno vpliva veliko dejavnikov, bo kdo še kaj dodal ali bolj znanstveno opisal, stric google pa tudi z lahkoto najde velikoi člankov na to temo.

- uporabiš npr. pšenični slad ali ječmenove kosmiče,
- drozgaj pri višji temperaturi (seveda to ne pride v poštev pri vseh vrstah piv - pri vseh se tudi ne "zahteva" pena),
- uporabi več karamelnih sladov,
- karboniziraj malenkost višje (če ti je pena prednost pred ustrezno karbonizacijo); če si imel najvišjo temperaturo po fermentaciji npr. 20C, potem ti ta količina sladkorja ustvari pivo z 2.2 CO2 Vol, kar ni veliko. Meni so sicer manj karbonizirana piva bolj všeč,
- pri čiščenju opreme pazi, da se izogibaš mastnim detergentom, da dobro spereš...enako je s kozarci,
- hmelji z visoko alfa kislino naj bi pripomogli k boljši peni,
- ne uporabljaj dodatkov kot so koruza, riž, sladkor; ki so slab vir beljakovin.

Upam, da ga kje nisem biksnil, sicer naj popravi oz. dopolni...mislim pa, da je to bolj kot ne to.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
V steklenicah se mi na dnu nabere kar nekaj usedline.
Kako vi filtrerate, da je čim manj usedline ko končanem flaširanju.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Jaz osebno naredim 3 pretoke. marsi kdo se s tem ne strinja, zaradi morebitne okužbe in oksidacije, sam do sedaj nisem imel težav...
Pač pivo moraš pred stekleničenjem ščistiti, potem boš imel na dnu samo tanko last kvasa. Kako to narediti, je pa več metod:
Pretakanje, cold creshanje, bistrenje, v končni fazi filtracija (ne priporočam)
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
na netu sem tudi zasledil da uporabljajo filtre za vodo. Sam so kr dragi..za enkrat bi probal bolj domačo verzijo
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Filtracija domačega piva ni smiselna, ker boš izgubil poleg usedline tudi druge bistvene komponente, zaradi katerih je domače pivo tako dobro
smile-1.gif
Povsem dovolj boš naredil, če boš delal tako, kot je napisal Pocast. Četudi boš naredil manj pretokov in pred flaširanjem uspel za kak teden dat pivo na nizko temperaturo, boš dobil zelo čisto pivo.

Pri flaširanju predlagam tudi, da pivo pretočiš v polnilno posodo (nek drug fermentor) in flaširaš iz nje (ne direktno iz fermentorja z usedlino). Pri vsakem pretoku pa boš izgubil nekaj malega piva, kar je pač cena za bistrino.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
No potem pa bom raje pretočil v polnilno posodo.
Imam še eno vprašanje:
ali je smiselno dajati ovsene kosmiče za boljšo obstojno peno.Če ja, v kakih količinah govorimo to...
Nekdo mi je rekel, da vedno da 100g.. za 2oL.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Tudi brez pretakanja in coldcrasha lahko dobiš kristalno čisto pivo, če počakaš dovolj dolgo. Jaz uporabim irish moss, točilno posodo in autosifon, da mi čez pipico ne potegne usedline