Na peno vpliva veliko dejavnikov, bo kdo še kaj dodal ali bolj znanstveno opisal, stric google pa tudi z lahkoto najde velikoi člankov na to temo.
- uporabiš npr. pšenični slad ali ječmenove kosmiče,
- drozgaj pri višji temperaturi (seveda to ne pride v poštev pri vseh vrstah piv - pri vseh se tudi ne "zahteva" pena),
- uporabi več karamelnih sladov,
- karboniziraj malenkost višje (če ti je pena prednost pred ustrezno karbonizacijo); če si imel najvišjo temperaturo po fermentaciji npr. 20C, potem ti ta količina sladkorja ustvari pivo z 2.2 CO2 Vol, kar ni veliko. Meni so sicer manj karbonizirana piva bolj všeč,
- pri čiščenju opreme pazi, da se izogibaš mastnim detergentom, da dobro spereš...enako je s kozarci,
- hmelji z visoko alfa kislino naj bi pripomogli k boljši peni,
- ne uporabljaj dodatkov kot so koruza, riž, sladkor; ki so slab vir beljakovin.
Upam, da ga kje nisem biksnil, sicer naj popravi oz. dopolni...mislim pa, da je to bolj kot ne to.