Začetnik-varjenja pive

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz nimam izoliranega lonca in samo dogrevam po potrebi na kratko po eno minuto, na manjšem ognju. To je prvih 30 min, vmes skoraj nonstop mešam. Po preteku 30 min, si odprem pivo in mešam ter dogrevam bolj poredko, recimo na 5-10 min.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Enkrat je nekdo napisal, mislim, da Utiševalec, da med mashingom ni dobro dogrevati lonca. Da je bolje, da se dolije vroča voda. Zakaj je temu tako ne vem vendar sklepam, da zato, ker se sladica ne greje enakomerno in verjetno lahko "poškoduješ" slad, ki je na dnu.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Enkrat je nekdo napisal, mislim, da Utiševalec, da med mashingom ni dobro dogrevati lonca. Da je bolje, da se dolije vroča voda. Zakaj je temu tako ne vem vendar sklepam, da zato, ker se sladica ne greje enakomerno in verjetno lahko "poškoduješ" slad, ki je na dnu.

Sladica je sladka, pa še slad leži na dnu lonca, če nimaš dvojnega dna. In lahko seveda pripališ celotno zadevo na notranji strani lonca .... Zato ima večin tistih, ki se gre večfazno drozganje z različnimi temperaturami (ali pa tudi za samo ohranjanje temperature) zunanje grelce, po katerih s pumpico kroži in dogreva/segreva....
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Enkrat je nekdo napisal, mislim, da Utiševalec, da med mashingom ni dobro dogrevati lonca. Da je bolje, da se dolije vroča voda. Zakaj je temu tako ne vem vendar sklepam, da zato, ker se sladica ne greje enakomerno in verjetno lahko "poškoduješ" slad, ki je na dnu.

Če delaš mash v celotni količini vode, nonstop mešaš in po potrebi na kratko dogrevaš po 1 min. na majhnem ognju, mislim da je temp. več ali manj v tistih 2 stopinjah, po celem loncu. Jaz tako delam in nimam problemov s kakšnimi tanini, pa tudi efektivnost jo dobra.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Enkrat je nekdo napisal, mislim, da Utiševalec, da med mashingom ni dobro dogrevati lonca. Da je bolje, da se dolije vroča voda. Zakaj je temu tako ne vem vendar sklepam, da zato, ker se sladica ne greje enakomerno in verjetno lahko "poškoduješ" slad, ki je na dnu.

Jaz vedno segrejem približno na mash temp in usujem vse not, ker potem z baterijskim vrtalnikom mešam, ker dam gor tisto kuhalnico, ki sem jo dobil pri Mr.Maltu
smile-1.gif


Tko da ne vidim problema da imaš malo ognja spodaj in počasi dogrevaš in mešaš mash. Itak potem ko dosežeš temp dvignem iz gorilnika lonec in ga postavim na stiropor in mešam še nekaj časa in spet pokrijem.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Koliko dobite pivine na koncu v fermentor iz začetne celotne količine sladice ob začetku 60min vrenja?

Sem delal izračun pri zadnji rundi in iz začetnih 31 litrov, kolikor jih dam vreti eno uro na koncu pride v fermentor 22-23 litrov (pa še kak liter ali dva blata ostane v kotlu). Torej, nekaj povre, nekaj ostane v blatu, zadeva se pri ohlajanju skrči in .... 73% količine sladice?
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Koliko dobite pivine na koncu v fermentor iz začetne celotne količine sladice ob začetku 60min vrenja?

Sem delal izračun pri zadnji rundi in iz začetnih 31 litrov, kolikor jih dam vreti eno uro na koncu pride v fermentor 22-23 litrov (pa še kak liter ali dva blata ostane v kotlu). Torej, nekaj povre, nekaj ostane v blatu, zadeva se pri ohlajanju skrči in .... 73% količine sladice?

Količina pivine v fermentorju je odvisna od več dejavnikov:
- premer kuhalnega kotla
- čas in intenzivnost vrenja
- količina in vrsta hmelja (storžki / peleti)
- način in hitrost hlajenja
- whirpool: DA / NE

Jaz delam ta male batce na primer na enem sistemu (home made) podobnem kot je Brewcrafter>http://www.brewcrafterstore.com/
Širina notranjega kotla za vrenje je 35cm. Zadnji batch sem imel boil size 31L, 60min vrenja, 120g hmelja v peletih notri, hlajenje na bakreni spirali cca. 25min, brez whirpoola.
Post boil volume je bil 29L.
Na koncu sem v fermentor natočil 27L.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Tukaj sem naletel na zanimiv članek, da bi lahko 2.5 kg krompirja zamenjal za 0.5 kg jecmena
http://byo.com/stories/issue/item/323-brewing-with-potatoes-techniques

Malo se igram z mislijo, da bi nekaj ječmena nadomestil s sladkim krompirjem, pa da vidim kako bi izpadlo.

Je že kdo to poizkušal?

Krompir je za vodko, za pivo pusti pa ječmen!
evil.gif


Če ti je škoda ječmenovega sladu še vedno lahko uporabiš neslajen ječmen, to delajo vse industrijske pivovarne zato da znižajo stroške. Za pivo tja do 20-30% pravilno dodanih neslajenih dodatkov ne vpliva bistveno na efektivnost in samo encimsko pretvorbo. Se pa da tudi s samo 20-30% sladu dobit solidno pretvorbo nad škrobom, to se dela recimo pri mashinh oz. washih za vodko in grain whisky/whiskey (kjer motnost končnega piva ni bistven pogoj).

Skratka pod črto, karkoli vsebuje škrob lahko dodaš v pivo in skupaj z osnovnim sladom se ti bo škrob pretvoril v sladkor, ki bo na voljo v procesu fermentacije kot hrana kvasovkam. Odvisno od surovine lahk oda tudi kaj arome/okusa, lahko pa nič: Krompir je bolj pri nevtralni bazi, torej bo izpadu enako kot bi dajal v pivo sladkor.

Glede izračuna količin upoštevaj da krompir lahko vsebuje različno količino vode, odvisno od svežine in pa vrste. Sladki krompir sploh je druga stvar kot navaden krompir in vprašanje kakšen potencial ima. Vsekakor bi moralo nekaj nastat. Večina škrobnih dodatkov potrebuje proces želatinizacije oz. nekje tudi omehčanja, torej škrob ki je v "surovini" mora postat dobro vodotopen in na voljo encimom za presnovo. To pomeni da moraš dodatke če jih dodajaš v večji količini vedno skuhat in potem dodat v glavni mash.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Jaz sem delal vodko iz krompirja in slada, priporoča se, da se krompir speče ali še bolje - speče na dimu.
Krompir vsebuje veliko vode, zato ga je dobro gelatinizirat brez dodatne vode.
Morš ga pa dobro zmiksat, jaz bom drugič uporabil mlin za mletje jabolk
wink-1.gif


Piva tut jst ne bi delal, ker je takšna vodka naravnost odlična (sladek, pečen okus z rahlo dimljeno noto).
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
@Utisevalec, bom probal iz 5kg domačega krompirja narediti pire (20min kuhanja) in ga zamenjati za 1kg ječmena in ga uporabiti za APA.

Upam, da mi ne bo preveč zgostil ječmena
smile-1.gif

Poizkusi vizirjevega matevza (pivo iz krompirja in fizola) pa te bo za vedno minil krompir v pivu
crazy1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Koliko dobite pivine na koncu v fermentor iz začetne celotne količine sladice ob začetku 60min vrenja?

Sem delal izračun pri zadnji rundi in iz začetnih 31 litrov, kolikor jih dam vreti eno uro na koncu pride v fermentor 22-23 litrov (pa še kak liter ali dva blata ostane v kotlu). Torej, nekaj povre, nekaj ostane v blatu, zadeva se pri ohlajanju skrči in .... 73% količine sladice?

Kor smo ze pisali lahko do zadnjih 10min vretja dodajas vodo v lonec kakor ti pase. Ce ti jo prevec povre jo pac dodas...
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Evo, štartna količina sladice je bila 41 litrov, na koncu je ven prišlo 34 litrov pivine (tokrat 82%). Sem imel pa 87% učinkovitost ....
cheer.gif

Aja, lonec ima 4o cm notranjega premera.

In to dunkelweizen, ki je pšeničen. Sigurno sem nekaj zaj...., morda preveč splakoval in kake tanine navlekel v lonec. Bomo videli čez kak mesec....
nahrung002.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Vprašanje: brez starterja bi moral dati po priporočilih Fermentisa vsaj 17g na 34 litrov pivine. Dal sem pa samo 11g (eno vrečko) Safbrew-ja WB-06. Kaj lahko pričakujem, da bo šlo v napačno smer?

Recept:
----------------
2.500 kg Belgian - Pilsner (43.86%)
2.500 kg Belgian - Wheat (43.86%)
0.300 kg Belgian - Chocolate (5.26%)
0.300 kg Belgian - Special B (5.26%)
0.100 kg Flaked Barley (1.75%)

Hop Bill
----------------
35.0 g Mount Hood Pellet (4.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil

Misc Bill
----------------
3.9 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 23°C with Safbrew - Wheat Beer Yeast WB-06
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Dejansko si zadel prav oz. lahko bi dal še manj. Je bilo tu že nekakajkrat govora, za weizne oz. nemški pšenični karakter moraš imeti ali ustrezen kvas (suhega trenutno ni s pravim "weizen" karakterjem) ali pa ustrezno tretirat ostale primerne kvase.

Pričakuješ lahko veliko estrov zaradi underpitchinga, kar je za tvoj stil čisto ok.

Za ostale vrste piva pa se drugiš pripravi z več kvasa!
zmaga.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
@Utisevalec, bom probal iz 5kg domačega krompirja narediti pire (20min kuhanja) in ga zamenjati za 1kg ječmena in ga uporabiti za APA.

Upam, da mi ne bo preveč zgostil ječmena
smile-1.gif

Poizkusi vizirjevega matevza (pivo iz krompirja in fizola) pa te bo za vedno minil krompir v pivu
crazy1.gif
Samo da ni tukaj problem Vizir
evil.gif
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Razumem vaše pomisleke in se strinjam z vami.
V mojem receptu ne bom popolnoma zamenjal ječmen s krompirjem.

Vseeno bom sprobal za drugič, če mi kdaj zmanjka kakšna kila ječmena
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
@Utisevalec, bom probal iz 5kg domačega krompirja narediti pire (20min kuhanja) in ga zamenjati za 1kg ječmena in ga uporabiti za APA.

Upam, da mi ne bo preveč zgostil ječmena
smile-1.gif

Poizkusi vizirjevega matevza (pivo iz krompirja in fizola) pa te bo za vedno minil krompir v pivu
crazy1.gif

No če smo pošteni te pri Vizirju lahko mine želja do marsičesa v pivu.