Začetnik-varjenja pive

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Hvala za info. Cene so res kar pestre, a povsod berem, da ni primerjave s suhimi kvasi. Suhega imam še za tri batche, potem pa verjetno stestiram isti recept s tekočim kvasom, da imam primerjavo. No, če se ga da večkrat uporabit, tudi cenovno gre skozi. Sam postopek moram pa seveda še naštudirati. A "o tom potom"
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Predvsem je velika razlika v diverziteti. Za klasiče ameriški ali angleški stil, osnovni lager ali pa belgijski ale je suh kvas popolnoma ok: Recimo US-05 je tudi industrijsko najbolj uporaben kvas v tem stilu. Da bi kupoval sedaj Wyeast 1056 ali pa Whitelabs WLP001 je nesmiselno ker razlike vsaj za povprecnega homebrewerja ni.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
US-05 je definitivno kvas, ki ga uporabljam pri večini svojih zvarkov. Edino za witbier bom sprobal mangrove jack Belgian wit kvas. Pa da vidimo. Sem sicer precej nezahteven - če je pitno, če mi je všeč, je to to. Za kolege imam vedno v rezervi kakšne Unione ali Zlatoroge. Opažam namreč, da večina pivcev pozna lager in jim je vse ostalo čudno.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.

Zadnjič sva s kolegom prišla do dileme, pa me zanima, kako natanko operirate s hmeljem? Kolega se znajde in paketke hmelja zapakira v najlonko, jaz sem dal briketke direktno v pivino. On je preprosto pobral ven napihnjen hmelj, jaz pa sem imel malo več svinjarije - ko sem ohladil pivino, mi je pač na dnu ostala usedlina, ki je nisem pretočil v fermentator. Kateri postopek je boljši, oziroma, katera metoda se bolj uporablja?

p.s.: včeraj sem flaširal in ugotovil, da sem nekaj hmeljeve usedline vseeno pretočil v fermentator. Koliko bo to vplivalo na končni okus, se to šteje že kot dry-hopping ali kaj tretjega, ali zgolj kot napaka?
grin1.gif
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Vržem hmelj v lonec. Jaz filtriram tako, da pretočim iz lonca v fermentor preko biab vreče, ki jo nato stisnem s čistimi rokavicami.

Glede okusa pa bojo povedali drugi.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Hmelj ki pride iz kuhanja dejansko ne bo več občutno vplival na aromo, tako da je vseeno ali je noter v fermentorju ali ne.

Če daš hmelj v vrečko, sploh v tako ki je majhna oz. oprijeta (najlonka) je izločanje arome manjše. Nekako se šteje cca. 30% izgube pri hmelju če uporabljš vrečke, torej ga moraš dat toliko več.

Sam načeloma vedno vržem vse noter oz. pri pretakanju toliko pazim da tista najbolj gosta usedlina (hmelj) ne pride v fermentor čeprav včasih tudi kar vse ulijem (odvisno od stila piva, nek lager z 10g hmelja na 10l ali pa D-IPA s 150g hmelja na 10l zahtevata različne postopke "filtracije" svinjarije).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ne bo vpliva. Edin kar je, je to, da ti lahko hmeljevi ostanki dvignejo usedlino kvasa in naredijo malo vulkančka, sicer pa na ukus piva ne vplivajo, saj so svojo vlogo že odigrali.
Sam ne maram raznih vrečk, ker z njimi zgubiš na aromatiki določen procent, zato raje vržem direkt noter. Se pa potem radi pojavijo problemi pri pretakanju. Sam se vedno bolj navdušujem nad storžki, ker so za moj sitem precej boljši kot pa peleti
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Fantje, ste ze reusali mangrove jack kvase? Na njihovi spletni strani piše, da le-ta ni primeren za to. Gre mogoče za marketinški trik, da bi ga kupovali sproti ali je pa res kaj na tem?

lp, b
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ni panike, če hmelj zadegaš direkt v kastrolo. Ko boš iz fermentorja v karbonizacijski sod/inox/dodatni fermentor in pivo zmešal s sladkorjem, bo morda kakšna pikica tam notri na dnu ostala pri pretakanju v flaše. Če uporabljaš to metodo za karbonizacijo.

V flaše same ne pride nič.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ksz.

Zadnjič sva s kolegom prišla do dileme, pa me zanima, kako natanko operirate s hmeljem? Kolega se znajde in paketke hmelja zapakira v najlonko, jaz sem dal briketke direktno v pivino. On je preprosto pobral ven napihnjen hmelj, jaz pa sem imel malo več svinjarije - ko sem ohladil pivino, mi je pač na dnu ostala usedlina, ki je nisem pretočil v fermentator. Kateri postopek je boljši, oziroma, katera metoda se bolj uporablja?

p.s.: včeraj sem flaširal in ugotovil, da sem nekaj hmeljeve usedline vseeno pretočil v fermentator. Koliko bo to vplivalo na končni okus, se to šteje že kot dry-hopping ali kaj tretjega, ali zgolj kot napaka?
grin1.gif

Se mi zdi da smo že enkrat imeli podobno debato...
Vsekakor je največji izkoristek hmelja, če ga dodajaš direktno v pivino, pri tem ostane usedlina, ki do določene količine ne dela problemov. Če imaš avtosifon sploh nimaš problema, če imaš pipico na fermentorju pa si omisli adapter, ki ti dvigne nivo kjer vleče pipa. Kadarkoli ga dodajaš v kakšne nogavice, vrečke, mrežice, hop cannon-e itd., ga rabiš ustrezno več - vsaj tretjino. Zakaj sploh uporabljat te pripomočke?
Problemi lahko nastanejo pri dryhop-u, določeni hmelji lahko plavajo na gladini, pod gladino, skratka ne potonejo. Če boš dryhopal v nekih normalnih količinah, sigurno ne boš imel problemov, ker pa je danes popularno "prekomerno" hmeljenje pa je lahko tega hmelja preveč, posledično lahko nastanejo problemi pri flaširanju.
Se pravi med kuho piva sigurno nebi uporabljal teh pripomočkov, bi pa jih pri res obilnem dryhopu, to pomeni IBU vsaj 55+.
Je pa veliko odvisno od opreme, ki jo imaš...
Recimo polnilna palčka za steklenice se ti lahko zabaše, ampak jo precej enostavno očistiš med polnjenjem, večji problem je če se ti zabaše pipica na fermentorju (potem ti ostane samo še pihanje v pipo
smile-1.gif
.
Če pa kakšna malenkost pride v flašo pa jaz ne vidim problema, malo bolj previdno natočiš...
Sem probal tudi že dryhop in a bottle, kjer vržeš v pivo dva peleta hmelja med stekleničenjem, pa se je pivo normalno pilo.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Bolfenk 2020. Po resnici povedano nisem še niti sprobal MJ kvasa (enega imam v hladilniku). Sicer moje znanje o pivovarstvu ni nevem kako široko, vendar pa po mojem vedenju reusing kvasa ne bi smel biti problem.
Meni je uspelo skuhat pir iz kvasa ( uspešno), ki sem ga pobral iz steklenice ( Chimay).
Po mojem gre bolj za marketinški nateg.
Če pa res obstaja možnost, da se teh kvasovk ne da uporabljat za naslednje batche je pa lahko skrivnost samo še v genski manipulaciji.

Bi bili pa zanimivo tole MJ trditev malo bolj raziskat.
Ima še kdo kakšno informacijo o tem*?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Nakladajo.
Razen če je v paketku zmešanih več različnih sevov kvasa, kar pa 99,9% ni.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Spet imam dve vprašanji.
1- kako dolgo pustite stati zmlet slad, da je še ok
2- če se kdo ukvarja z BIAB - kako izolirate lonec, da med mashem obdrži temperaturo 60 - 90 minut (max padec cca 2 stopinji)?

Hvala v naprej za odgovore.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
ponavadi zmeljem zvečer in naslednji dan pričnem s kuho.

biab - ponavadi ovijem v deko vendar ni preveč priročno. nekateri uporabljajo armaflex. menda je super.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Pod lonec dam 10cm stiroporja in nato lonec pokrijem z pokrovom narejen z 10cm stiriporja.
Torej imam lonec škatli z debelino 10cm. Ohladi se mi v 60 min za 2°C ampak mešam vsake 15 min, da lovim temperaturo po 0,5 do 1°C razlike.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Sem gledal cene za Armaflex na spletu, pa so kar zasoljene. Bom čez vikend stestiral stiropor+spalno vrečo (baje da super funkcionira), pa da vidim.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.493
113
Plana Podgrad je pravi naslov za poceni armafleks.
 
Nazadnje urejeno: