Zacasno odvzem avtomobila

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.946
9.487
113
Ali pa enostavno vozi varno s primerno hitrostjo? In ne, ne rabi biti ves posran :D
Oprosti, ampak tale je pa ena bolj glupih izjav... Ker če voziš varno in s primerno hitrostjo pa res ne moreš prit v situacijo, ko te začne vrtet. Sej še dobro, da obstaja trening varne vožnje, kjer mularijo postavijo v take situacije varno in še dobro, da je obvezen.
Se prav če si priznaš, da te lahko cesta pripelje v situacijo, ko:
  • boš moral zavirat v sili (tega vsaj tretjina ljudi ne zna)
  • ti bo avto šel po svoje in ga bo treba lovit
  • boš naletel na oviro in se ji bo treba ognit
  • boš v snegu naletel na led in bo oprijem praktično 0
  • bo nekdo naredil vozniško napako in boš ti reševal situacijo
  • ...
je verjetno bolje, da se v te situacije spravi mladi voznik na varnem mestu, kar zasneženo parkirišče definitivno je. Pa tudi poligon seveda. Ker vedno in povsod pač ne moreš predvidet stvari.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.214
113
Oprosti, ampak tale je pa ena bolj glupih izjav... Ker če voziš varno in s primerno hitrostjo pa res ne moreš prit v situacijo, ko te začne vrtet. Sej še dobro, da obstaja trening varne vožnje, kjer mularijo postavijo v take situacije varno in še dobro, da je obvezen.
Se prav če si priznaš, da te lahko cesta pripelje v situacijo, ko:
  • boš moral zavirat v sili (tega vsaj tretjina ljudi ne zna)
  • ti bo avto šel po svoje in ga bo treba lovit
  • boš naletel na oviro in se ji bo treba ognit
  • boš v snegu naletel na led in bo oprijem praktično 0
  • bo nekdo naredil vozniško napako in boš ti reševal situacijo
  • ...
je verjetno bolje, da se v te situacije spravi mladi voznik na varnem mestu, kar zasneženo parkirišče definitivno je. Pa tudi poligon seveda. Ker vedno in povsod pač ne moreš predvidet stvari.
Je tvoja bolj glupa. Naj ga uči nekdo, ki je zato usposobljen, ne pa en fotr s kompleksom superiornosti voznih sposobnosti.

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: sad in Pepe

mr_

Guru
20. sep 2007
9.403
2.764
113
Moja avto šola je nako šla tako, ind.cona in se učimo nastavitev sedeža, kje je kaj itd., speljevanje, gledanje ogledal, in smo vozili po zapuščeni vikend coni. Po nekaj prakse ustavljanje, ker vozit hitro ni problem, hitro ustavit pa je. In je trajalo nekaj časa do pohojenje zavore na max. Pa še speljevanje v klanec, parkiranje. Zraven pa en kup nasvetov, pazi na mokrem, sploh po daljši suši. če te prehiti en motorist je velika verjetnost da te bo kmalu še drugi, tretji. Kako s kolesarji. In vedno gledat naokoli, predvidevat, itd. Jaz mislim, da je to za nekoga pred izpitom plus.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi, naliM in sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.118
9.759
113
Moja avto šola je nako šla tako, ind.cona in se učimo nastavitev sedeža, kje je kaj itd., speljevanje, gledanje ogledal, in smo vozili po zapuščeni vikend coni. Po nekaj prakse ustavljanje, ker vozit hitro ni problem, hitro ustavit pa je. In je trajalo nekaj časa do pohojenje zavore na max. Pa še speljevanje v klanec, parkiranje. Zraven pa en kup nasvetov, pazi na mokrem, sploh po daljši suši. če te prehiti en motorist je velika verjetnost da te bo kmalu še drugi, tretji. Kako s kolesarji. In vedno gledat naokoli, predvidevat, itd. Jaz mislim, da je to za nekoga pred izpitom plus.
Jaz tudi pravim, da je plus. Če je oče sposoben in normalen. Samo ko se malo ozreš okoli v prometu, hm...

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Davidoff in ales85

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.946
9.487
113
Je tvoja bolj glupa. Naj ga uči nekdo, ki je zato usposobljen, ne pa en fotr s kompleksom superiornosti voznih sposobnosti.
Se ne bi mogel bolj strinjat. Realnost pa je, 30 ur avtošole in par ur v šoli varne vožnje. Tko da je za dobro otrok fajn, če fotr nima kompleksa superiornosti voznih sposobnosti, ker ga mulc gleda praktično od leta 0 dalje za volanom.

V našem okolju je torej fejst velik možnosti, da ne bo zraven usposobljene osebe, ko bo treba prvič na sneg. Tko da še zmer ostane al noben al pa foter.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

sad

Guru
24. avg 2007
21.118
9.759
113
Jaz se pa ne strinjam.
Res ne vem, zakaj ne bi frocu LEGALNO predal mojih trdo pridobljenih izkušenj, ki jih v tistih urah vožnje pač ne pridobi. Tam se uči pravil, itd. Jaz vem, da bo froc vozil in jaz ne bom spal zraven. Jim že sedaj razlagam zadeve in že sama razmišljata vnaprej. Sta tudi že povedala, da kdo drug ne vozi tako in da jima ni bilo fajn.
Pač meni je noro, da se ne posvetiš frocu in mu že vnaprej (KOT SOVOZNIKU) predaš svojih izkušenj v različnih situacijah, da pač začenjo razmišljati s svojo glavo in slediti vožnji že prej in tako pridobivati izkušnje. Plus potem seveda od 16-ega leta naprej LEGALNA vožnja s spremljevalcem dve leti. Tako da, ko pri 18ih pridobi izpit ima za sabo že kar nekaj izkušenj v različnih voznih situacijah.
Res pa je, da sam nisem pravi Alter (nad)voznik. Nimam avta s 500KM, nisem rekorder po ne vem kakšnih vožnjah in se nimam za najboljšega voznika na tem svetu.
V glavnem: gledal soseda, doma imajo vse novi X5, naloadani. Froca praktično prisilil delal izpit pri 18ih, ob izpitu mu ruknil v roke ključe do novega X3. Ne prej ne potem ni vozil z njim, ne kaj na to temo naredil. Ni minilo 14 dni, pa je bil X3 lepo počohan po celi desni strani.
Ne vem no, jaz po tistih 20ih urah vožnje res nisem bil ravno suveren na cesti. K sreči sem imel pa prej izkušnje z motorji in traktorji, pa RELATIVNO precej v glavi. Kljub temu sem imel 2x orenk srečo, da ni šlo v drevesa. Večina kolegov ni imela te sreče, kakšen je pa tudi žal zaključil z življenjem. In sedaj mi ti praviš, da naj pustim avtošoli, da to vse naredijo. Hvala lepa, ne. Res pa se zavedam, kaj to pomeni in da je to velika odgovornost.
Poleg tega, kot sem rekel, moraš realno znati ocenit froca. Jaz vem, da moram večjega stalno naprej pushat, ker je dejansko preveč previden in ga je celo strah včasih. Ta mali bi pa šel z glavo (brez čelade) skozi zid, ga je treba pa nazaj držati. Samo za to oceno naredit moraš imeti kaj v glavi. Vidim, da nekaterim so njihovi otroci praktično supermeni, vse znajo, vse najboljši na svetu. Tukaj pa nastane težava.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.946
9.487
113
Jest tega ne govorim. Ravno nasprotno in v bistvu se pod tvoj post lohk sam podpišem.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.476
113
Sam osebno še vedno vlagam v svoje znanje vožnje. Več ali manj sem oddelal že vse tečaje na AMZS poligonu. Zdaj se dogovarjam s kolegi, da gremo še na dirkaško izkušnjo. Za jesenski čas, ko upam, da se to sranje s korono poltrajno poleže pa planiram AMG driving expirence. Jaz recimo si upam dati kakšen nasvet svojim otrokom. Verjetno sem naredil več za svoje izkušnje kot povprečni inštruktor.

• Všeč mi je
Reactions: naliM

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.476
113
Razumem in se do neke mere strinjam. Se mi pa zdi, da še vedno delajo preveč na doslednem upoštevanju pravil. Osebno bi si želel, da jih učijo tudi dinamike. Dejstvo je, da v Sloveniji ljudje spijo za volanom. A je to posledica kulture ali slabe vozniške vzgoje od samega začetka, težko sodim. Samo poglej, kako se spelje na zeleni luči, vključuje v krožni tok, smer vožnje ob zeleni puščici itd. Ritna razdalja je pa itak neznani pojem.

• Všeč mi je
Reactions: sad

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.705
2.568
113
Novi voznik se mora 'spucat'. Če ne, si to želi kar naprej, kjer koli, kadarkoli. Pa so tu 40-ta.
Lahko je svetovat, koliko se prime je odvisno tudi od druge strani.
Sam sem še dan danes presran za otroke. In za vnuke :confused::confused::confused::confused:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.946
9.487
113
Razumem in se do neke mere strinjam. Se mi pa zdi, da še vedno delajo preveč na doslednem upoštevanju pravil. Osebno bi si želel, da jih učijo tudi dinamike. Dejstvo je, da v Sloveniji ljudje spijo za volanom. A je to posledica kulture ali slabe vozniške vzgoje od samega začetka, težko sodim. Samo poglej, kako se spelje na zeleni luči, vključuje v krožni tok, smer vožnje ob zeleni puščici itd. Ritna razdalja je pa itak neznani pojem.
Sej veš, da dinamična vožnja ne pomeni neupoštevanja pravil? Sicer pa, kaj pa ti veš, kaj trenutno učijo mladino.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.476
113
Kje sem to napisal? Dinamična vožnja in neupoštevanje pravil?

Boš ti povedal kaj učijo, zgledas nadstandardno poučen.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.051
871
113
kar sem soseda poslušal
- je njihov otrok vozil in zvozil avtošolo z avtomatsko ročno zavoro... doma imajo pa "old school" klasike in pa strm klanec iz garaže.. po njegovih besedah bosta še kar nekaj časa trenirala.
- v okolici (par občin) se nisva uspela spomnt, kje bi bilo parkirišče za bočno parkiranje (tist k ga v LJ ob cesti pustiš).. posledično trenirajo nekaj med stožci.

naše dete začne vozit enkrat.. letos.. javim, če bo debata takrat še aktualna.. itak smo pa spet zašli s teme :)

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.376
4.942
113
Ja, ampak avtošole tega ne smejo, saj učijo da je potrebno dinamično vozit, vsaj moj inštruktor me je v prejšnjem tisočletju, ampak morajo pa voziti po
omejitvah, torej 40kmh na uvozu na AC dokler ne prideš vzporedno za AC in potem pospeševanje, problem je da eni pozabijo potem pospeševati,
drugo pa je problem, da so ljudje na avtopilotu, na telefonu, zasanjani, nekateri pa tudi preplašeni...

Na cesti smo vsi, različni, zato je potrebno biti še toliko bolj pozoren na vse ostale in lastnost dobrega voznika je v tem, da zna biti pozoren/čuječ v prometu
in da zna pravilno odreagirati na vsako tako situacijo, ki ni najbolj skladna z njegovim dojemanjem prometa, je dostikrat kar težko.

• Všeč mi je
Reactions: tony