Še vedno pa to ne bi smel bit razlog za manjšo hitrosti. Niti kabel od Asusa do Innobxa. Če kabel ni fuč, če so konektorji ok in si znotraj tistih 100m razdalje po standardu, mora it čez giga porte full duplex giga/giga (cca. realnih 940Mb/s v obe smeri, če upoštevaš TCP/IP overhead). Če ne gre, je nekaj narobe, oziroma imaš bottleneck drugje.
Ja NEO box rabi mrežo z dostopom do neta na untagged VLANu in tagged VLAN 3999 za IPTV multicast.
Če nimaš vklopljenega IPv6 ali statičnega IPv4 naslova, ti načeloma pustijo 2 PPPoE seji in lahko eno pustiš na njihovi opremi, toliko da bo za boxe še vedno delal tam net, drugo pa vzpostaviš na svojem Asusu. Čim imaš IPv4 statiko ali IPv6, si omejen na 1 PPPoE sejo, kar pomeni, da moraš bodisi prepustit funkcijo usmerjevalnika (in NAT/FW/...) njihovi opremi ali pa ustrezno nastavit VLANe na svoji, da bo delal tudi box. Več o tem smo recimo debatirali v temi Telekom Box preko routerja. Če ti router ne omogoča takšne konfiguracije, lahko rešiš z ločenim managed stikalom (ali pa se vrneš na prvo opcijo).
VID = VLAN ID
Ne bom nič trdil, saj je žal dokumentacija precej neuporabna. Konkretno za njegov model piše za IPTV del samo tole:A ni tista oznaka Internet mišljena kot port označen z Internet (Wan) na routerju? Po moje oznaka 3999 pri portih pošlje naprej tagged VLAN. Če temu ni tako, potem je zadeva neuporabna.
Iz tega sem razumel, da je to VLAN za internet del, ker imajo nekateri tuji providerji tudi ta del tagged (no sej naši večinoma tudi, če se priklopiš direktno na fiber ali ONT). Možno pa da si narobe predstavljam, ker neke tehnične razlage itak ni.At the Internet field, key in the VLAN ID provided by your ISP.
For example, Odyssey Fibre requires you to use VLAN 10 for Internet connections so you have to enter 10 on Internet > VID filed.
Težko vrjamem, da ti bodo na Telekomu dali kaj več informacij glede konfiguracije konkretnega Asusa. Kar rabi box je mreža z dostopom do neta na untagged VLANu in tagged multicast VLAN 3999. Noben problem nastavit na običajnem managed switchu, kakšnem mikrotiku, pa tudi na večini teh domačih "usmerjevalnikih", če gor vržeš alternativni fw ala OpenWRT. Kako to nastavit na default Asusovem FW, če je sploh možno, je pa druga zgodba. Še največ šans imaš, če najdeš nekoga, ki ima Telekom, in se je s tem že igral na konkretnem Asusu. Če se ne da čez gui, možno da se da prekonfigurirat switch chip vsaj v CLI preko SSHja.tako da bom zaenkrat pač dal router v AP mode in je to to, jutri kličem na Telekom še enkrat, če mi uspe dobit kakšna bolj natančna navodila, kaj je potrebno vpisati ... jaz sem osebno izčrpal vse možnosti ...
Morda bi bila opcija, da pri Internet VID enostavno vpiše 1. Ampak to je samo teorija.
Še najenostavneje, če ni zahteven uporabnik je nabaviti en HapAC2, ki ni ravno nek velik strošek, zadevo skonfigurirati gor in fertik.