Ravno teoritizirat nočem. Hočem povedat, da se da marsikaj, ampak debatiramo o realnih hitrostih prenosa v praksi.Čisto za zajebancijo. Trenutno narejn test preko 1x normalnega zida, cca 3-4 metre od routerja. V času testa je preko omrežja laufal še YT pri otroku na iphonu in pa T2TV aplikacija na mibox s.
Kartica laptopa je 2x2 Intel dualband Wireless AC 8265, povezana 866.7 Mb/s
Intel® Dual Band Wireless-AC 8265 Product Specifications
Intel® Dual Band Wireless-AC 8265 quick reference guide including specifications, features, pricing, compatibility, design documentation, ordering codes, spec codes and more.ark.intel.com
rezultat
Gre pa drugače večinoma med 470-500 brez problema. Sej ne da bi rabil, ampak če že teoretiziramo. Drugače se router poveže z 1.7 Gb/s, tak da pomoje 750 Mbs spravi skozi brez problema, z primernim odjemalcem seveda.
S 3x3 AC klientom, ki si ga omenjal, se ti na 80MHz kanalu ne more povezat z 1.7Gb/s, ker je teoretičen max 1300Mb/s (link speed). Pa še to kot pravim po mojih izkušnjah tist dodaten spatial stream ne prinese takšnega gaina, ko si predstavljaš. Vsaj v mojem okolju ne. Če ga v tvojih razmerah dejansko prinese sicer super, ker pri beamformingu in spatial streamih na učinkovitost vpliva še več spremenljivk kot sicer. Ampak če te prav razumem, to zgolj predvidevaš.
Imam tako 2x2 AP (UAP AC Lite) kot 3x3 AP (UAP AC Pro) in je s 3x3 klientom (MBP) sicer razlika kadar je na enem ali drugem, je pa daleč od 50% hitreje na 3x3. Konec koncu tist gain dobiš zgolj z beamformingom na isti frekvenci ob istem času in že to ni švoh. So pa hitrosti itak precej odvisne od šuma iz okolice (tudi na 5GHz kjer ni takšne gužve in slabša penetracija). Konkretno če pogledam zgodovino v speedtest appu sem z iPhoneom, ki je 2x2 klient, doma v bloku dobil največ okrog 570Mb/s, ampak večinoma okrog 350-400. Pri tastarih, ki so v bajti bolj na samem recimo večkrat čez 500Mb/s v istem prostoru, medtem ko v pisarni v centru LJ redko čez 300 (tudi ko smo postavljali in ni bilo drugih odjemalcev), čeprav je ista oprema. Zato pa pravim, da možno je, da bo šlo 750Mb/s s 3x3 AC klientom, ne bo pa ravno z lahkoto. Jaz žal takšne hitrosti ne dosegam, niti ko je povezan s 1300Mb/s.
Za 1.7Gb/s drugače rabiš AC Wave 2 4x4 klienta in AP na 80MHz kanalu ali 2x2 na 160MHz kanalu. Ampak spet vprašanje kakšen je realen gain pri 4 spatial streamih, predvsem so pa precej redki tako 4x4 klienti kot uporaba 160MHz kanala (in tudi teh 160MHz bo težko čisto fraj).