No ja, z lahkoto ravno ne bo šlo realnih 750Mb/s po luftu niti s 3x3 AC opremo. V idealnih razmerah mogoče.
Treba se je zavedati, da so oglaševane hitrosti v resnici maksimalne teoretične hitrosti hitrosti linka (ne throughputa kaj šele goodputa) torej brez overheada pri maksimalni širini kanala, najvišjo modulacijo, najkrajšim zaščitnim intervalom in z najnižjim zaščitnim razmerjem. Najmanj kar moraš odbit je overhead (razni headerji, potrjevanje paketov, itd., pri g standardu je bilo tega cca. 50% torej si na 54Mb/s dajansko prenašal polovico tega. Novejši standardi imajo overheada precej manj, še vedno pa ni zanemarljiv). Ker v luftu nisi sam (tudi na 5GHz je kljub slabši penetraciji skozi zidove in bistveno večjem spektru, počasi gužva), se zaradi šuma hitro spremeni tudi modulacija in zaščitno razmerje. V praksi imaš vedno še občasne retransmissione, ki ti spet poberejo nekaj air timea in posledično pasovne širine. Pa tudi vsak dodaten spatial stream (ki zahteva dodatne oddajne in sprejemne antene na obeh straneh - torej 1x1 za 1, 2x2 za 2, 3x3 za 3, 4x4 za 4,...) ti v praksi ravno ne podvoji/potroji/početveri pasovne širine. Poleg tega moraš vsaj določen del komunikacije vedno prilagodit najpočasnejši napravi, ki je povezana v omrežja, in seveda se vsa pasovna širina v obe smeri (up/down) deli med vse priključene naprave.
Jaz recimo s 3x3 AC APjem (UniFi UAP AC Pro) ter 3x3 mrežno v laptopu (Macbook Pro 16) pri dokaj nezasedenem 80MHz kanalu na 5GHz v praksi dosegam tam 350-550Mb/s (odvisno kje in kdaj, večinoma okrog 400). Je šlo tudi 600+ z eno napravo, iperf3 testom, na pravi poziciji itd. ampak to ni ravno real use case. Kolega recimo z iPhoneom (2x2 AX) in enterprise grade WiFi6 (AX) APjem od Ruckusa dosega dobrih 700Mb/s, ampak AP košta dobrega tisočaka. Jaz čakam da Ubuqiti ponudi kakšno cenovno ugodno opcijo za WiFi 6, potem mogoče nadgradim/razširim obstoječe APje. Pa še to mi ni ravno prioriteta, ker trenutno WiFi deluje super, vse kar je pomembnega je pa itak na kablu (desktop in server celo na 10GbE optiki), hkrati pa je edini klient s podporo za WiFi 6 v bajti moj telefon, kjer je že teh 300+ Mb/s več kot dovolj.
Sicer pa ja, osnova za hiter WiFi je uporaba 5GHz ter zadostno število pravilno postavljenih WiFi dostopnih točk, da s 5GHz pokriješ celotno območjo, kjer rabiš hiter WiFi. Na 5GHz imaš namreč na voljo bistveno več spektra kot na 2.4GHz (kjer imaš dejansko prostora samo za 3 neprekrivajoče 20MHz kanale, z enim 40MHz že zasedeš skoraj cel speter, za kaj več npr 80MHz niti nimaš možnosti) ter bistveno manj drugih motilcev kot so razne mikrovalovke, brezžične tipkovnice/miške, bluetooth, baybifoni in ostala navlaka na 2.4GHz. Hkrati je penetracija na 5GHz slabša (zato potreba po večjem številu APjev) je pa to po drugi strani tudi prednost, ker imaš s tem tudi bistveno manj šuma. Poleg tega novejši/hitrejši standardi tako ali tako (z razlogom) delujejo samo na 5GHz. Od tod naprej, pa je treba vseeno malo gledat tudi na izbiro kanalov, saj je tudi na 5GHz vedno več omrežij in ko enkrat uporabiš 80MHz kanale ter hočeš postavit malo več APjev, hitro vidiš, da tudi na 5GHz spektra ni ravno v izobilju (sploh, ker je velik del spektra v DFS območju, kjer imaš spet svoje omejitve zaradi vremenskih radarjev...).
Kar se WiFi opreme tiče, če je razlika v ceni za AX (WiFi 6) (pre)velika, nekako nima smisla dokler nimaš tudi WiFi 6 odjemalcev, ker AC (WiFi 5) klienti ne bodo nič profitirali. Sicer pa ko enkrat gledaš opremo v rangu par 100€, jaz po mojih izkušnjah ne bi kupoval consumer grade all-in-one igrač ampak vsaj nekaj semi resnega kot je Ubiquiti. Drugo je, če iščeš P/P v eni škatli, v kolikor ti to zadostuje (si pa še vedno omejen s pokritostijo signala iz ene točke in čudežev sploh na 5GHz ne moreš pričakovati). Seveda je precej odvisno od konfiguracije objekta. Kak montažni objekt bistveno lažje pokriješ iz ene točke, medtem ko bo lahko debeljše železobetonska stena že v celoti ubila 5Ghz signal do sosednjega prostora.