Vsi kar po prehitevalnem pasu

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
bonk.gif

No ja, bolj poredko se vozim po avtocesti, recimo da okrog 1x mesečno po 300km, pa me vedno znova preseneča folk, ki se 90% vozi po prehitevalnem pasu, vozni pas pa prazen. Je to postal že nacionalna veščina ali kako, ker meni so se večinoma zdeli kot kaki lokalni šerifi, ki se spravijo na prehitevalni pas in se vozijo maksimalno 135km/h celo pot od Celja do Ljubljane.

Recimo, se peljem po voznem pasu konstantno 130-140km/h, dohitim kolono 10 avtomobilov, ki se peljejo po prehitevalnem pasu, vozni pas prazen, in kaj naj pol? Po desni ni glih varno niti dovoljeno prehitevati, naj se postavim na prehitevalni pas in vsakega posebej z blendanjem prestavljam desno? Sem danes na 300km dolgi poti prehitel sigurno 20-25 avtomobilov kar po desni (po voznem pasu, da ne bo pomote), od tega dve malo daljši koloni.

Potem pa še ena fora ... zastoji na cesti ... večina ustavi in ostane na prehitevalnem pasu, vozni pas pa prazen. Jaz spet nebodi ga treba, počasi po voznem pasu mimo njih in se seveda na koncu vrinem.
tongue-1.gif

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
No, podobno jaz danes od razdrtega proti LJ. Na prehitevalni pas sem zapeljal le, ko sem prehiteval kakšen kamion. Po voznem pa mirno 130 in prehitel par avtov, ki so peljali po prehitevalnem. Še lepše je pa bilo, ko sem po južni LJ obvoznici (tam kjer je sedaj obnavljajo asfalt) peljal po desnem pasu cca 30, na levem pasu je pa promet skoraj stal
bonk.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.053
5.658
113
Dostx se zgodi (sploh na LJ obvoznici je tko) da je vozni pas ceu nakrivljen od kamjonov pa te skos meče če si na voznem!

Tko da se sam tud dostx vozm po prehitevalnem......kar pa ne pomen da nism dežuren na zadnjem špeglu in se umikam hitrejšim!

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Pa to je normalno.....ti pač voziš svojo pot po voznem pasu.....če pa prehitevaš tiste ki se vozijo po prehitevalnem je pa njihov problem...........varno glih ni.....moreš bit res previden ,ker nobeden ne gleda v ogledala ko se postavlja nazaj na vozni pas.

sej130 je ok....problem je ko eni drgnejo s 100 na uro po prehitevalnem in nimajo niti najmanjšega namena da bi šli po voznem passu.

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Jeba je ker uradno ne smeš prehitevati po desni.
Sam sem se tudi spraševal ta vikend kaj se dogaja nekaterim v glavi, se peljem proti dolenjski in ko se zopet začne avtocesta tam naprej od trebnjega, je dolg klanec in je tripasovna. No peljali so/smo se pa ene 3-4 avti po voznem, čez 10 avtov po prehitevalnem, desni počasni pa je bil prazen, potem pa dohitimo turista s prikolico in kaj naj? Prehitevalni zaseden on pa se cjazi 70 po voznem. Za znoret!!!

Ne vem a je desni počasni pas kužen, al je ljudem izpod časti se tam peljat. A ni bilo neko pravilo pisano ali pa nepisano, da če je več pasov in so prazni se v osnovi vozimo po skrajnem desnem? Matr še sam ko se peljem dosti hitreje, grem včasih po počasnem, če je vse prazno, nikoli ne veš kdo bi te rad prehitel.

Za nazaj je bilo pa na višnjegorcu isto in sem priznam tudi sam naredil neumnost, prehitel sem sigurno čez 20 avtov po desni, ker je na srednjem pasu bila kolona, ki jo je po prehitevalnem prehiteval kombi cel klanec! Seveda so se vsi peljali tam okoli 90- 100kmh.

Butale so ta naša Slovenija...

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Alan, navadit se bo treba. Pri nas vsi poznajo le svoje pravice, svojih 'dolžnosti' pač ne poznajo
17758-icon_confused.gif
Hmm, ne vem na koga me to spominja.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Sam se vozim vsaj 1x na teden MS-LJ in LJ-MS, običajno ob petkih in nedeljah. Ojej, kaj to vse ne vidiš na cesti
grin1.gif
Na take primere, kot jih opisuješ sem že (skoraj) navadil.
Ko se peljem za kolono tovornjakov na voznem pasu in grem na prehitevalni pas s 100-110kmh, da jih prehitim (in ob tem v 5. lagano pospešujem), seveda le, ko je prehitevalni več ali manj prost. Prav bedno se počutim, če ob tem mojem "laganem" pospeševanju koga oviram, da mi hitro pride po prehitevalnem za rit. V takih primerih običajno malo bolj potegnem tja do 140 pa se čim prej umaknem nazaj na vozni pas. Pač, moj avto ima končno hitrost okrog 210kmh (in temu primerno potovalno hitrost...) in enostavno se ne moram kosati z enim, ne vem, Audijem A6 s 3.0 motorjem (teh je kar veliko zadnje čase), ki se pelje 200kmh kot jaz 130 , zato se mu pač čim prej umaknem. Prav bedasto bi se počutil, da bi ga oviral. Ampak večini ljudi je itak vseeno... Mah..
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik franci pravi:
Alan, navadit se bo treba. Pri nas vsi poznajo le svoje pravice, svojih 'dolžnosti' pač ne poznajo
17758-icon_confused.gif
Hmm, ne vem na koga me to spominja.

Mogoče te spominja nate. Če si kdaj bral psote od Darjana, potem te pa mogoče tudi nanj. Jaz se pogosto spomnin nanj, ko vidim ljdi, ki se delajo budale.
Pa še tvoj stavek bi malo poravil. Bolje bi bilo, da bi napisal: "Alan, navadit se bo treba. Pri nas vsi poznamo le svoje pravice, svojih 'dolžnosti' pač ne poznamo."

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Na vsakih 10 let naj uvedejo par uric vožnje z avtošolo in "društveni izpit"! Kakor gledam po cesti, večina ljudi pozabi kateri je vozni pas, kateri prehitevalni in kdaj se uporablja smernike ter kako se vključuje na avtocesto ali obvoznico!

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
Citat:
Uporabnik Alan pravi:
Za nazaj je bilo pa na višnjegorcu isto in sem priznam tudi sam naredil neumnost, prehitel sem sigurno čez 20 avtov po desni, ker je na srednjem pasu bila kolona, ki jo je po prehitevalnem prehiteval kombi cel klanec! Seveda so se vsi peljali tam okoli 90- 100kmh.

Mislim da se odstavni pas al pa recmo skrajni desni (kdaj tud vozni) v skrajni sili lahko uporabi, če so na cesti ovire, ki jih je treba obvozit. Tko da v grobem nisi naredil nič hudega.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
.... ker meni so se večinoma zdeli kot kaki lokalni šerifi, ki se spravijo na prehitevalni pas in se vozijo maksimalno 135km/h celo pot od Celja do Ljubljane.

.......vozni pas prazen, in kaj naj pol? ......

Bo kar držalo glede šerifev.....

Kaj naj..jaz v takih primerih se držim pravil..torej vozim po desni strani...se pa zgodi daje človek po desni tudi hitrejši od onega na levi...samo to ni prehitevanje
evil.gif

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik Jest pravi:

Saj ce se vozis po desnem hitreje, kot se premika kolona na levem pasu, to ne pomeni prehitevanje...
bonk.gif
...

A potem, če prehitiš kolono po odstavnem pasu, to ni prehitevanje in dobiš kazen samo za vožnjo po odstavnem pasu?
Če prehitiš pa samo 1 avto, pa dobiš kazen za prehitevanje po odstavnem pasu?

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Citat:
Uporabnik irCAR81 pravi:
Citat:
Uporabnik Alan pravi:

Mislim da se odstavni pas al pa recmo skrajni desni (kdaj tud vozni) v skrajni sili lahko uporabi, če so na cesti ovire, ki jih je treba obvozit. Tko da v grobem nisi naredil nič hudega.

Hmm všeč mi je ta teorija
grin1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Uporabnik Jest pravi:

Saj ce se vozis po desnem hitreje, kot se premika kolona na levem pasu, to ne pomeni prehitevanje...
bonk.gif
...

A potem, če prehitiš kolono po odstavnem pasu, to ni prehitevanje in dobiš kazen samo za vožnjo po odstavnem pasu?
Če prehitiš pa samo 1 avto, pa dobiš kazen za prehitevanje po odstavnem pasu?

Odstavni pas ni namenjen voznji... Ce pa se jaz peljem po voznem pasu v koloni... in je kolona na prehitevalnem pasu... kaj naj potem na voznem pasu zaviram, da ne bom hitrejsi od tistih na levem pasu?

Eno je, ce prehitevas... drugo pa ce se prilagodis stanju na cesti in vozis v koloni hitreje po voznem pasu, kot po prehitevalnem...

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Nima zveze z AC, a vsak dan srečam par takih kot je tale gospodična.

Vožnja po sredi cestišča, praktično brez varnostne razdalje, neupoštevanje omejitev, prehitevanje kolone "ena po ena", neupoštevanje prepovedi itd itd

Včeraj je bila pa bejba z Meganom, isti stil vožnje, le v smeri proti Litiji. Popolnoma brez varnostne razdalje, čvekanje po telefonu med vožnjo itd itd. Katastrofa!