Vse močnejši avtomobili

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
tokrat se strinjam z SJTVjem..dodatno davčenje je nepotrebno in absurdno... zakaj potem niso drage ure se dodatno obdavčene in dražje adidaske..gre cist za iste stvar, saj so vse materialne dobrine...

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Ta tip bi z močnejšim avtom najbrž počel isto, samo pri višji hitrosti, ker bi mu avto to omogočal. Torej bi pri višji hitrosti zletel iz ceste in škoda bi bila večja.

Sicer pa nisem proti močnim avtom, moje mnenje je samo, da bi jih brez težav primerno obdavčili. Ne pa prepovedali. Pač mi je všeč danski pristop, kjer ni stanovanjskih problemov. Ljudje in država se zavedajo, kaj so prioritete in zato nikomur ni pretirano težko priti do stanovanja (v nasprotju s Slovenijo). Po drugi strani je pa tudi družbeni konsenz, da je avto luksuzna dobrina, sploh tisti večji in močnejši, zato naj bo primerno manj dostopen (spet v nasprotju s Slovenijo).

Zakaj bi bila škoda večja, če zletiš s ceste z boljšim avtom?
Jaz menim, da bi bila (človeška) škoda manjša, saj imajo močnejši avti več varnostnih komponent v avtu...kot neki mali jajčki.

Torej ti je všeč, da država določa, da lahko en človek živi na 40.ih kvadratih v stanovanju...če ima vač, naj ga fullllll obdavčijo??

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
tokrat se strinjam z SJTVjem..dodatno davčenje je nepotrebno in absurdno... zakaj potem niso drage ure se dodatno obdavčene in dražje adidaske..gre cist za iste stvar, saj so vse materialne dobrine...

Se strinjam tudi jaz. Vsak pač vozi kar mu paše in kolikor je pripravljen in zmožen za avto odšteti.

Tisti, ki vozijo večje, močnejše avtomobile tako:
- plačajo več za avto (nakup)
- plačajo več za zavarovanje
- plačajo več za cestnino
- plačajo več za bencin
- plačajo več za vzdrževanje

Zakaj bi jih sedaj še dodatno obdavčili, saj že itak dajo državi dooosti več od tistih, ki vozijo manjše, manj-konjske avtomobile.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.995
10.747
113
kod Džej-Zija
Ne. Stanovanje je nujna življenjska dobrina in je pri nas že krepko precenjena. Ker bi kot nujna morala biti dostopna vsem po človeških cenah. Po drugi strani pa lastništvo večih stanovanj, ki se jih ima za investicijo in za katere stroške vzdrževanja in donosov plačujejo najemniki, ni nujna dobrina in kot taka naj bo primerno obdavčena. Potem se bo hitro sprostil tisti višek stanovanj in cene bodo dostopne širšim množicam.

Meni sploh na misel ne pride, da bi primerjal avto s stanovanjem. Če bi primerjal: hud avto in 40 m^2 stanovanje ali 100 m^2 stanovanje in avto nižjega srednjega razreda, tu sploh ni debate, izbral bi slednje. S hudim avtom dejansko ne rešiš nobenega pametnega vprašanja razen pumpanja voznikovega ega. Kot tak je družbeno čisto nepotreben in zato skrajno primeren za obdavčitev.

Pa še o nesrečah: menda je bistvena razlika, a se z avtom razletiš pri 90 km/h ali pri 110 km/h. Malo poračunaj kinetične energije in poročaj. Namig: odvisnost ni linearna, ampak kvadratična. Sicer pa obdavčitev luksuznega razreda nič ne spremeni za tega konkretnega tipa, ki je vozil za tabo. Če zdaj nima za kaj več kot golfa II, tudi potem ne bo imel in je ta razprava brezpredmetna.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.345
765
113
Citat:
@XXXL: Napisal sem, da bi se spodobilo ocurit luksuzne avtomobile. Zgornji srednji razred (BMW 5) to še ni.
Kot te berem tukaj, bi ti ocuril vse avtomobile, ki so boljši, dražji, večji,... kot Subaru Forester. Da pa ne bo zgledalo točno tako (pristransko, nevoščljivo,...), bi pa s težkim srcem mejo prestavil eno stopničko višje...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
KSZ.

Khm, sicer se strinjam nekako z vsemi v tej temi. Nekako ''človeško pravično'' bi bilo, da bi dejansko bil luksuz bolj obdavčen, po drugi strani pa ti že tako orenk več odlijejo v davčno blagajno. In seveda tudi k zavarovalnicam. Potem tudi tako: a je fer, da bo nekdo, ker npr. naredi letno 100k km s katerimi služi kruh, plačal davek na ''luksuz''? Ali je fer, da je on isto obdavčen kot nekdo, ki pa ima npr. ''neluksuzen'' avto in ga rabi npr. za 3k km letno za užitek? Ali bi bilo morda bolje, da on naredi 100k km letno v avtu ranga Clio? Tako da... Jaz bi rekel, never-ending story.
Sicer pa so tiste večje letne ''davščine'' bolj kot kaj drugega drobižek (cestnina je za malenkost višja, osnovno zavarovanje isto ni ravno neke bistvene razlike, če imaš 50% bonusa), ta prava stvar je pa kasko (če se ti zdi nujno, da ga seveda sploh vzameš
evil.gif

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.995
10.747
113
kod Džej-Zija
Ne polagaj mi besed v usta.
10.gif
Povem natanko tako kot mislim in ne okrog vogala. Fouš pa res ne vem, zakaj bi komu bil. Jaz imam natanko tak avto kot sem si ga želel in to je to. Trenutno ne rabim ničesar drugega. S svojo plačo bi si lahko omislil tudi večjega in novejšega, pa ne čutim potrebe. Preostanek raje zapravim za stvari, ki bi se pa komu drugemu zdele smešno drage. Ampak to je že moj problem.

@mtl: ne poznam nikogar, ki bi si kupil Q7 za službene potrebe in bi delal na njem 100 kkm. Luksuznega avtomobila v resnici nihče ne potrebuje zaradi ničesar drugega kot reprezentanco.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:@mtl: ne poznam nikogar, ki bi si kupil Q7 za službene potrebe in bi delal na njem 100 kkm. Luksuznega avtomobila v resnici nihče ne potrebuje zaradi ničesar drugega kot reprezentanco.
Poglej malce v Nemčijo, pa jih znaš videt kar nekaj.
evil.gif

No, vprašanje zate. Ali je fer, da je nekdo, ki BO (ne če bi) delal 100k km službeno letno, obdavčen na ''luksuz''? Torej, dejansko rabi škatlo za službo, od nje živi in plačuje vse preklete davke (vključno z najvišjo stopnjo dohodnine). Torej?
Sicer pa, kot sem napisal, se deloma tudi s tabo strinjam. Pri nas je kar nekaj oseb, ki imajo po par avtov vrednih 200+k EUR. Morda bi pa to le lahko malce obdavčili. Čeprav tipa razumem
grin1.gif
.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.995
10.747
113
kod Džej-Zija
Tisti, ki rabi avto za službene namene, itak nima avta nase napisanega, ampak na firmo. In se da potem preverjat, če je volja, čemu je avto dejansko namenjen. Pa se potem takih ne obdavči v taki meri. Zelo enostavno, a ne.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Tisti, ki rabi avto za službene namene, itak nima avta nase napisanega, ampak na firmo. In se da potem preverjat, če je volja, čemu je avto dejansko namenjen. Pa se potem takih ne obdavči v taki meri. Zelo enostavno, a ne.
Ja, je zelo enostavno. Ampak smo eno tako izjemo že našli. Pa, če bi šli še naprej gledat, bi jih še x našli. A ne?
grims-1.gif

Torej morda le ni tako enostavno pač obdavčit ''luksuza'', ki se ga pač pojmuje kot ena meja, katero si pač nek osebek zmisli. Seveda malce nad svojim ravnanjem, tako da ne bo zanj nobenih posledic
smirk-1.gif
. Pa brez zamere.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.995
10.747
113
kod Džej-Zija
Saj vidim, da nima smisla. BTW, ko je pri nas tekla debata o enotni davčni stopnji, sem bil zelo proti, čeprav bi mojemu TRRju zelo ustrezala. Pa mi vseeno ni bilo logično, da bi tisti z najnižjimi dohodki prispevali enako stopnjo kot tisti z najvišjimi.

Nekateri smo sposobni celo pogledat čez lastne planke in razmišljat o dobrem za celotno družbo. Drugi pa tako stvar takoj proglasite za foušijo.
bonk.gif

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.345
765
113
In sedaj misliš, da pa nihče ne poterbuje ali si ne more upravičeno privoščiti boljšega avta kot je Subaru Forester? In bi mejo, kjer davčna udari postavil takoj nad tvoj prtljažnik na strehi? Če bi želel kupiti Q7 kot službeni avto, bi ga ravno zato, da bi davčni manj ostalo. Firma potrebuje določene stroške, lahko se vozim s Passatom in denar od dobička dajem davčni, lahko pa se vozim s Q7 in davčni maham v pozdrav... pa še tebi...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.995
10.747
113
kod Džej-Zija
Pa kdo je rekel, da je moj avto meja? Jaz zanesljivo ne. Tudi sem že definiral, kaj smatram pod luksuzni razred. Ne vem, zakaj potem trgaš stvari iz konteksta. Ker po tvoje bi tako ali tako moral biti poln foušije, ker je moj avto star 9 let in ni nov. Zato je tudi vreden šestino zneska novega. Sem že napisal tudi o enotni davčni stopnji, pa zanimivo nihče ni odgovoril na to.

Najbolje bo, da davke enostavno ukinemo. Bo še najbolj pravično. Če boš hotel, da se otrok šola, boš plačal, do zadnjega centa. Če boš hotel zdravljenje, boš plačal. In tako dalje. Državni aparat in javno upravo razpustimo in vse sprivatizirajmo. Me prav zanima, kako daleč bi prišli in še, kako bi se takrat pritoževali, ko bi bilo treba te zadeve iz lastnega žepa dat.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Neverjetno, kakšno izrazoslovje za nekega kvazi izobraženca, ki je za povrh še novinar. Itak, če ima kdo drugačen pogled na te avtomobile, je pa takoj foušija posredi, a ne.
bonk.gif

@XXXL: Napisal sem, da bi se spodobilo ocurit luksuzne avtomobile. Zgornji srednji razred (BMW 5) to še ni.
Glede na to, da imam že zadnjih XX let vedno svoj privat avto (kljub testnim), sem verjetno kakega že plačal. Oči in mami ali neznani dobrotniki pri meni pač niso bili v igri.
In da testnih ljub višjeim davkom ne bi bilo več, se ne bojim ...
Kar pa se tiče imena luksuzni razred: uradno ta ne obstaja ... Tam, kjer ga najdeš, ga je vsakdo definiral po svoje. In Q7 nikjer (recimo) ne spada v luksuzni razred.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
ne poznam nikogar, ki bi si kupil Q7 za službene potrebe in bi delal na njem 100 kkm. Luksuznega avtomobila v resnici nihče ne potrebuje zaradi ničesar drugega kot reprezentanco.
Jaz pa jih poznam kar nekaj (če ne Q7, pa recimo A8, MB S, GL, X5 in podobne). V Sloveniji, da ne bo pomote.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Ne. Stanovanje je nujna življenjska dobrina in je pri nas že krepko precenjena. Ker bi kot nujna morala biti dostopna vsem po človeških cenah. Po drugi strani pa lastništvo večih stanovanj, ki se jih ima za investicijo in za katere stroške vzdrževanja in donosov plačujejo najemniki, ni nujna dobrina in kot taka naj bo primerno obdavčena. Potem se bo hitro sprostil tisti višek stanovanj in cene bodo dostopne širšim množicam.
Lej, greva po tvoji (zgrešeni) logiki: 4-članska družina z lahkoto udobno živi na 80 ali 90 kvadratih. Dajmo potem vse, ki imajo več kot (recimo) 100, vključno s hišami z 100+ kvadrati, treščit z davkom na luksuz vsako leto. Kaj praviš?
In ker se da v službo v H&M srajci ali obleki, dajmo nabit davke še na vse obleke čez 200 EUR, srajce čez 30EUR ...
Tvoja logika je res
bonk.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Najbolje bo, da davke enostavno ukinemo. Bo še najbolj pravično. Če boš hotel, da se otrok šola, boš plačal, do zadnjega centa. Če boš hotel zdravljenje, boš plačal. In tako dalje. Državni aparat in javno upravo razpustimo in vse sprivatizirajmo. Me prav zanima, kako daleč bi prišli in še, kako bi se takrat pritoževali, ko bi bilo treba te zadeve iz lastnega žepa dat.
Ah nehaj že pretiravat. Plačam 10x več prispevkov za zdravsrtvo kot kak revež, pa dobim čisto enako storitev. Kar je, do neke meje (ki pa jo pri nas ni, ker prispevki niso navzgor omejeni, izplačila pa, recimo penzije, so), prav. Plačam 3x vrtca kot povprečen uporabnik, pa moj otrok dobi enako kot njegov. Tudi OK, tako pač je. Nekaj socialne solidarnosti pač mora bit. Tudi da plačam (v absolutnem znesku) 10x več davkov kot nekdo, ki zasluži 10x manj, me ne moti.
Ampak da bi pa zdaj nekomu malo bolj uspešnemu nabijal davke zato, ker zasluži več denarja (torej večji %), je pa enostavno kaznovanje bolj uspešnih. Na račun tistih, ki to niso (večinoma itak po lastni krivdi). To pa ni več prav - so bili pa Lenin, Stalin in podobni takega mnenja (pa kak Chavez in Castro mislita enako), kar tudi dosti pove ... In ja, zagovarjam EDS.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.995
10.747
113
kod Džej-Zija
Ja je, če jo trgaš iz konteksta, kar ti očitno zelo dobro uspeva. Svoj pogled na stanovanjsko problematiko sem lepo napisal in ne vem, zakaj si zdaj zmišljuješ nekaj, česar nisem rekel.

Vsekakor se v tej temi da pridet do enostavnega sklepa, da Slovenija kot socialna država ne bo nikoli v polnem funkcionirala, ker enostavno ni družbenega konsenza o vzajemnosti. Če pogledamo Švedsko, kjer je stopnja razslojenosti ena najnižjih sploh, vseeno ni videti, da bi se kdo pritoževal, ker mora plačevati glede na svoj prihodek visoke davke, zato da s svojo blaginjo nekaj prispeva tudi za drugega. Slovenija je pa že zdavnaj presegla švedsko stopnjo razslojenosti in le-ta se samo še povečuje. Ampak Slovenci itak gledamo samo na svojo rit, za našo okolico nas pa briga. Kot sem že prej napisal, dajmo enostavno ukinit vse davke in uvedimo nazaj darwinovsko družbo. Pač, naj najmočnejši preživijo. Na cesti smo (ste) ta cilj že tako ali tako dosegli. S tem se iz te debate umikam.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Ja je, če jo trgaš iz konteksta, kar ti očitno zelo dobro uspeva. Svoj pogled na stanovanjsko problematiko sem lepo napisal in ne vem, zakaj si zdaj zmišljuješ nekaj, česar nisem rekel.
Ničesar si ne zmišljujem, samo opozarjam te, da imaš dvojna merila.
Če je avto nad določeno velikostjo luksuz, je luksuz tudi stanovanje nad določeno velikostjo. Več stanovanj lahko kvečjemu enačiš z več avtomobili, ne z večjim avtomobilom. Če tega ne vidiš oziroma ne dojameš, je nekaj hud narobe v tvoji glavi. In zato je res bolje, da se umakneš iz debate.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.995
10.747
113
kod Džej-Zija
Vseeno ne morem, da ne bi še nečesa dodal. Očitno zelo dobro poznaš celotno družbo, da lahko tako vehementne ocene podajaš, da je večina ljudi v slabem ekonomskem stanju po lastni krivdi. Pa tudi me čudi tvoja "solidarnost". Zakaj ti je v bistvu že ok, da plačaš več kot nekateri drugi za enako storitev? To je povsem v nasprotju z logiko, ki jo ti propagiraš. Pa še to me zanima: kako, da si samo en običajen avtomobilski novinar in ne počneš kakšnega bolj donosnega posla? Je to po tvoji krivdi? Očitno ti nekaj solidarnosti le prav pride, ker na darwinovski lestvici ne bi prav visoko kotiral. Pa očitno imamo na oblasti ultralevičarje, ker imamo progresivno davčno lestvico (čeprav se je po zadnji prenovi ta malo izrodila, ker v praksi je izpadla kot EDS, samo z zelo visoko stopnjo).