Vozniško dovoljenje - poteklo

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik model1a pravi:
NI plačal 90 k SIT, ker je imel samo PRETEČENO VD.... To je bla kazen mislim da takratnih 20 al pa 30 k SIT. Je moral še nekaj zraven "ušpičit" al pa kot je že en prej napisal mu je VD poteklo ker ga ni podalšal zaradi tega ker recmo ni šlo čez zdravstveni pregled... Tist pa verjamem, da je dobro plačal.....
Mater si pameten, da ti kar škoduje
Evo citat takratnega zakona:
Citat:
127. člen

(1) Pravico voziti motorno oziroma motorno in priklopno vozilo ima oseba, ki:
- je telesno in duševno zmožna voziti motorno vozilo;
- je dopolnila predpisano starost za vožnjo vozil;
- ima veljavno vozniško dovoljenje tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo, ki ga vozi;
- ima v času, ko vozi vozilo, veljavno vozniško dovoljenje oziroma ji vozniško dovoljenje ni odvzeto ali začasno odvzeto oziroma se ji ne izvršuje izrečena kazen oziroma varstveni ukrep prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije;
- uporablja pripomočke za vožnjo, ki so vpisani v njenem vozniškem dovoljenju.

(2) V cestnem prometu se ne sme uporabljati vozniškega dovoljenja, namesto katerega je izdan dvojnik.

(3) Z denarno kaznijo najmanj 90.000 tolarjev in 3 do 5 kazenskimi točkami ali s kaznijo zapora in 3 do 5 kazenskimi točkami se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjo ali četrto alineo prvega odstavka tega člena.

(4) Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvo, ali drugo, ali peto alineo prvega odstavka, ali z drugim odstavkom tega člena.

Če ti je vozniška pretekla iz bilokaterega razloga ali pa če nikoli nisi imel, pač nimaš nimaš veljavno dovoljenje a je tako ali ni? In ne smeš vozit, Kaj boš na to rekel?

zanimivo, v ZVCP iz leta 2004 piše tole

Citat:
138. člen

(1) Motorno oziroma motorno in priklopno vozilo sme voziti oseba, ki:

– je telesno in duševno zmožna voziti vozilo;

– je dopolnila predpisano starost za vožnjo vozil;

– ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo vozil tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi in ne vozi vozila ali skupine vozil v nasprotju z omejitvijo, vpisano v njenem vozniškem dovoljenju;

– ji v času, ko vozi vozilo, vozniško dovoljenje ni odvzeto ali se ji ne izvršuje sankcija prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije;

– ji ni izrečen varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali ji ni izrečena sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja;

– uporablja pripomočke za vožnjo, ki so vpisani v njenem vozniškem dovoljenju;

(2) V cestnem prometu se ne sme uporabljati vozniškega dovoljenja, namesto katerega je izdan dvojnik.

(3) Z globo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki vozi z vozniškim dovoljenjem, katerega veljavnost je potekla, pa predložitev veljavnega zdravstvenega spričevala ni pogoj za podaljšanje njegove veljavnosti.

(4) Z globo 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvo, drugo ali šesto alineo prvega odstavka tega člena.

(5) Z globo 120.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s peto alineo prvega odstavka ali z drugim odstavkom tega člena.

(6) Z globo najmanj 120.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjo ali četrto alineo prvega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi najmanj 8 kazenskih točk.

(7) Z globo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek oseba, ki da motorno vozilo v uporabo osebi, ki ne sme voziti takega vozila.

kar pomeni, da so se kazni na neveljavno VD v vmesnem času znižale, ali pa nekdo (spet) nabija..

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
ce krsitelj nima veljavnega vozniskega dovoljenja se mu kazenske tocke ne izrecejo.
si prepričan?
Citat:

Izdaja, veljavnost in podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja

146. člen

(10) Pri izrekanju kazenskih točk v cestnem prometu se šteje, da ima veljavno vozniško dovoljenje, izdano v Republiki Sloveniji, tudi imetnik vozniškega dovoljenja, kateremu je potekel rok veljavnosti, oziroma voznik, ki je v času storitve prekrška vozil vozilo v skladu s tretjim odstavkom 138. člena tega zakona.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik Joshua pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
ksz

mej ga s seboj pokazi, potem te bo policaj prijazno opomnil, da ti je vozniško poteklo in da cimprej porihtaj.

Mene je tudi prijazno opomnil, nato pa mi je napisal položnico za 500€.

500€ je kazen za tiste, ki so jim odvzeli VD in jih v tem času spet dobili za volanom
grims-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik sass pravi:
zanimivo, v ZVCP iz leta 2004 piše tole......

kar pomeni, da so se kazni na neveljavno VD v vmesnem času znižale, ali pa nekdo (spet) nabija..
Še bolj zanimivo je pa to, da zakon iz leta 2004 pred desetimi leti še ni veljal :))

Je*iga, se je pač kazen za ta prekršek znižala, po tem ko so vsi starejši vozniki že zamenjali vozniško dovoljenje za takšno z veljavnostjo do 80-ga leta. Prej so pa lepo kasirali po 90K sit.

Saj vedno se kaka kazen zniža, da potem lahko rečejo da so se nekatere kazni zvišale, nekatere pa znižale in tudi tokrat ni nič drugače.
Je folk potem bolj zadovoljen, čeprav gre pri znižanjih praviloma za kakšno nepomembno kazen ki jo policaji redko izrekajo. .

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:

146. člen

(10) Pri izrekanju kazenskih točk v cestnem prometu se šteje, da ima veljavno vozniško dovoljenje, izdano v Republiki Sloveniji, tudi imetnik vozniškega dovoljenja, kateremu je potekel rok veljavnosti, oziroma voznik, ki je v času storitve prekrška vozil vozilo v skladu s tretjim odstavkom 138. člena tega zakona
Zanimivo da je za nabiranje točko vozniško veljavno, da vožnjo pa neveljavno. LOL Kaj si vse ne izmislijo samo da skubijo ljudi.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Meni samo ni jasno, kako bi lahko v policijskem registru vedeli, da ti je potekla vozniška oz. da si si jo podaljšal. Saj pa jim upravna enota ne pošilja teh podatkov. Zakonsko je določeno, da si moraš podaljšati vozniško, preden ti poteče, sicer sledi sankcija, kljub temu pa upravna enota ne more narediti ničesar, če si jo ti prideš podaljšati 2 meseca po poteku, pa bi recimo lahko to takoj posredovali policiji in malomarneža oglobili.

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
V dobi računalnikov in interneta vpogled v ažurno evidenco ni noben problem. Za drugi del pa ne pozabi, da ni kaznivo, če ti vozniško dovoljenje poteče, kaznivo je to, če se voziš s potečenim dovoljenjem.

L.p., Kloko

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.342
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
ce krsitelj nima veljavnega vozniskega dovoljenja se mu kazenske tocke ne izrecejo.
si prepričan?
Citat:

146. člen

(10) Pri izrekanju kazenskih točk v cestnem prometu se šteje, da ima veljavno vozniško dovoljenje, izdano v Republiki Sloveniji, tudi imetnik vozniškega dovoljenja, kateremu je potekel rok veljavnosti, oziroma voznik, ki je v času storitve prekrška vozil vozilo v skladu s tretjim odstavkom 138. člena tega zakona.

Si ti prepričan da si prebral celo temo in da ločiš med neveljavnim VD in pretečeno listino? Dej preberi kar smo dosedaj napisali in boš videl kaj jaz pojmujem pod neveljavnim VD - VD ki je poteklo pa njegovo podaljsanje ni pogojeno z zdravniskim spricevalom se smatra kot veljavno VD. Iz tega razloga je tudi kazen ce vozis s takim VD bistveno nizja. In ja seveda se ti v tem primeru točke izrečejo. Če pa tvoje VD ni veljavno (ker je bilo s sklepom sodisca doloceno kot neveljavno) ali pa ga sploh nimas pa se ti tocke ne izrekajo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.342
113
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Meni samo ni jasno, kako bi lahko v policijskem registru vedeli, da ti je potekla vozniška oz. da si si jo podaljšal. Saj pa jim upravna enota ne pošilja teh podatkov. Zakonsko je določeno, da si moraš podaljšati vozniško, preden ti poteče, sicer sledi sankcija, kljub temu pa upravna enota ne more narediti ničesar, če si jo ti prideš podaljšati 2 meseca po poteku, pa bi recimo lahko to takoj posredovali policiji in malomarneža oglobili.
Jim ni treba pošiljat ker ima policija dostop do upravnih evidenc.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Saj je logično - očitno vam piše vozniško dovoljenje z vsemi podatki in datumom veljavnosti. Ko ga podaljšaš, se spremeni le datum.

Ni mi jasno, zakaj so mi dali, da ga moram po 3 letih podaljševati. Večini kolegov velja do 80. leta. Mislite, da zaradi dioptrije? V starem pinky dovoljenju mi ni nikjer pisalo, da vozim z očali. Pa kaj bom moral zdaj vsake 3 leta tole podaljševati in hoditi na preglede, tam bo pa nekemu staremu stricu komot veljalo dovoljenje do 80. pa bo dejansko 3x slabše videl od mene??

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.342
113
Seveda, zaradi dioptrije. Reci na pregledu da hoces na 5 al pa 10 let. In tezi dokler ne napise 5 al pa 10.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Si ti prepričan da si prebral celo temo in da ločiš med neveljavnim VD in pretečeno listino? Dej preberi kar smo dosedaj napisali in boš videl kaj jaz pojmujem pod neveljavnim VD - VD ki je poteklo pa njegovo podaljsanje ni pogojeno z zdravniskim spricevalom se smatra kot veljavno VD. Iz tega razloga je tudi kazen ce vozis s takim VD bistveno nizja. In ja seveda se ti v tem primeru točke izrečejo. Če pa tvoje VD ni veljavno (ker je bilo s sklepom sodisca doloceno kot neveljavno) ali pa ga sploh nimas pa se ti tocke ne izrekajo.
potem pa si sintiču dal napačen (nepopolen?) odgovor, njegovo vprašanje se je namreč začelo takole :

"Še eno hipotetično vprašanje
Vozniško ti je poteklo, ker si pozabil it podaljšat, in potem narediš prekršek za 18 točk. Kaj zdej?.."

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik model1a pravi:
NI plačal 90 k SIT, ker je imel samo PRETEČENO VD.... To je bla kazen mislim da takratnih 20 al pa 30 k SIT. Je moral še nekaj zraven "ušpičit" al pa kot je že en prej napisal mu je VD poteklo ker ga ni podalšal zaradi tega ker recmo ni šlo čez zdravstveni pregled... Tist pa verjamem, da je dobro plačal.....
Mater si pameten, da ti kar škoduje
Evo citat takratnega zakona:
Citat:
127. člen

(1) Pravico voziti motorno oziroma motorno in priklopno vozilo ima oseba, ki:
- je telesno in duševno zmožna voziti motorno vozilo;
- je dopolnila predpisano starost za vožnjo vozil;
- ima veljavno vozniško dovoljenje tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo, ki ga vozi;
- ima v času, ko vozi vozilo, veljavno vozniško dovoljenje oziroma ji vozniško dovoljenje ni odvzeto ali začasno odvzeto oziroma se ji ne izvršuje izrečena kazen oziroma varstveni ukrep prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije;
- uporablja pripomočke za vožnjo, ki so vpisani v njenem vozniškem dovoljenju.

(3) Z denarno kaznijo najmanj 90.000 tolarjev in 3 do 5 kazenskimi točkami ali s kaznijo zapora in 3 do 5 kazenskimi točkami se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjo ali četrto alineo prvega odstavka tega člena.

(4) Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvo, ali drugo, ali peto alineo prvega odstavka, ali z drugim odstavkom tega člena.

Če ti je vozniška pretekla iz bilokaterega razloga ali pa če nikoli nisi imel, pač nimaš nimaš veljavno dovoljenje a je tako ali ni? In ne smeš vozit, Kaj boš na to rekel?

Rekel bom to, da žal nimam vpogleda na to, kdaj je kdo komu napisal kazen, nekako mi pa logično, da bi v tem primeru lahko jnapisal, da je bilo to pred letom 2000..... Tako da mislim, da se ve, kdo tukaj nabija oz. je prepameten.... Saj meni je logično, da se gleda zanji zakon, ki je bil še v SIT, pa še ta je kot je nekdo že napisal iz leta 2004. Ampak saj vem.. jaz čudno razmišljam
hysterical-1.gif

LP

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.148
113
haha, mater je tu kup burekov od kolegov itd....poznam dost primerov ko jim je poteklo pa nič ni bilo, so pa vsi vozniki bili normalni, mogoče je v tem catch.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.342
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
potem pa si sintiču dal napačen (nepopolen?) odgovor, njegovo vprašanje se je namreč začelo takole :

"Še eno hipotetično vprašanje
Vozniško ti je poteklo, ker si pozabil it podaljšat, in potem narediš prekršek za 18 točk. Kaj zdej?.."
Nisem, ker mu je bilo pred tem razlozeno, kaj je poteceno VD in kaj se smatra samo kot potecena listina. Logicno pa je, da ce nekomu razlozis neko izjemo, tega ne bos ponavljal potem sakem odgovoru - nekako mam folk tule gor za tok inteligenten da je sposoben dva odgovora povezat.

Sicer so pa itak vsa sinticeva vprasanja in primeri hipoteticni, tudi tisti kateri naj bi se zgodili njemu
smile-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik model1a pravi:
Rekel bom to, da žal nimam vpogleda na to, kdaj je kdo komu napisal kazen, nekako mi pa logično, da bi v tem primeru lahko jnapisal, da je bilo to pred letom 2000..... Tako da mislim, da se ve, kdo tukaj nabija oz. je prepameten.... Saj meni je logično, da se gleda zanji zakon, ki je bil še v SIT, pa še ta je kot je nekdo že napisal iz leta 2004. Ampak saj vem.. jaz čudno razmišljam
hysterical-1.gif
Niti prebereš ne vsebine, na kar repliciraš, pa že pišeš o nekem nabijanju.
Mislim da sem povsem jasno napisal, kdaj je prišlo do prekrška.
Citat:
Mislim da pred enimi desetimi leti , so množično prenehale veljavnosti vozniških (tako kot sedaj osebnim izkaznicam).
In so mi gledali veljavnost celo na mejnem prehodu, nekoč v enem dnevu dvakrat... no kolega so dobili s pretečenim pa je plačal 90K sit.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.511
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Saj dobis obvestilo iz upravne enote, da ti bo v kratkem poteklo... Ce ne znas brat... ali ce posto meces v smeti, brez, da bi jo odprl, je to pac tvoja slamparija
smile-1.gif
... Vsja do pred kratkim so posiljali obvestila...

EDIT:
Sedaj vidim, da so zaradi varcevanja to ukinili ...

http://24ur.com/novice/slovenija/zaradi-varcevanja-nic-vec-obvescanja.html

Jaz sem se dobil tako obvestilo ...s emi zdi, da za voznisko dovoljenje in za osebno izkanico ... prav tako je dobila zena pred pretekom osebne izkaznice ...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Das voznisko in te policaj opozori, ti se pa lepo zahvalis in reces da si spregleda in seveda da imajo v registru ali je voznisko veljavno ali neveljavno, drugo jih ne zanima in uradno bi ti lahko nabil da nimas vozniskega dovoljenja in 500eur, v bistvu se je to ze zgodilo ce si naredu se kaksno drugo pizdarijo zraven in policaj ni bil vec toleranten.