Vojna v Ukrajini

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija
msenjur

Nekaj dni nazaj je bil članek na BBC-ju o ruski ekonomski "trdnjavi" in analiza, da je Putin pričel pripravljati rusko neodvisnost od Zahoda že od leta 2014. Kopičenje zalog zlata (baje enormne količine), kopičenje deviz, kopičenje lastne valute, poizkusni odklopi od interneta, vzpostavitev lastnega medbančnega prometa, sodelovanje z Kitajsko itd. Baje prava trdnjava, ki pa bo v teh časih precej na udaru. Zato je zelo verjetno, da so Rusi res predvideli vse sankcije, ki so sledile.

Če bodo uspeli narediti pakt z Kitajsko (ki ima očitno če tudi poln kuhac Zahoda in njihovih sankcij na osnovi laži), potem je vprašanje, kaj pomeni ta "cel svet" proti dvema takšnima velesilama? In če se bo začelo tako polarizirat, potem ni malo držav, ki imajo poln kuhac ZDA in tudi EU in lahko hitro postanejo dela rusko /kitajskega pakta.
Dvomim, da so Kitajci pripravljeni iti v tako navezo. Vprašaj se, kaj oni s tem pridobijo. Njihova ekonomija temelji na trgovinskem presežku z Zahodom, na proizvodnji za Zahod itd. Kitajska tudi ni nora, da bi šla ogrožat dolžniško razmerje med njimi in ZDA. Si sploh predstavljaš, kakšno škodo bi naredili sami sebi, če bi se lotili destabilizacije dolarja? Rusi so njim koristni zaradi naravnih bogastev, ki jih bojo lahko poceni kupovali. Trg sam je pa veliko premajhen in prešibek, da bi ga jemali za nadomestek za Zahod.

Smešno je tvoje čustvene reakcije ("poln kuhac ZDA in EU") posploševati na obnašanje velesil. Velesile imajo interese in se glede svojih interesov obnašajo skrajno racionalno. Človeška življenja imajo ceno, dokler ima ceno javno mnenje. Zato so na Kitajskem življenja poceni, rahlo dražja so v Rusiji, na Zahodu pa zelo draga. Ker mora demokracija to vzeti v zakup. Iz tega vidika je tudi najbolje imeti za samo velesilo na čelu psihopata/sociopata, ki ne bo potočil solzic zaradi trupel, ampak bo počel tisto, kar je v interesu velesile. Tu se tokrat lepo vidi, da točno to Putin je. Hladen sociopat, ki ga zanima samo lasten interes. Jeba je, ker je Svet omejen in se zato interesi velesil med sabo prekrivajo. Če gre ena velesila preko interesov druge, pride do konflikta. Seveda ne direktno, ker je preveč na kocki, zato imamo proxy konflikte, kot je ta v Ukrajini. Tudi se lepo vidi hladna kalkulirana reakcija Kitajcev. Niso se postavili na stran Putina, še manj bi se pa radi zamerili Zahodu ali tam za sabo kakšne mostove požigali.

Kar se tiče avtonomije države glede na sosede: v teoriji vse to drži, praksa je pa seveda precej drugačna. Lepo se je videlo pri arbitraži Slo/Hr. Namesto da bi Slovenija furala multilateralo pod Erjavcem in to delala pazljivo (kot Kitajci v tem trenutku), smo se enostransko kot otoček rusofilstva v EU navezali na Rusijo in zanemarili Zahod. Pa so nam pokazali, kam pašemo, z objavo posnetkov in sabotažo arbitražnega procesa. Lahko torej sam pri sebi drkaš na Rusijo, kolikor hočeš, a Slovenija si v EU in Nato tega ne more privoščiti, ker bo vedno izgubila.

Kaj je plan Putina, je pa ta trenutek praktično nemogoče ugotoviti. Tudi znance iz Rusije je invazija popolnoma presenetila in zdaj zbirajo pomoč za ženske in otroke iz Ukrajine. Daleč od tega, da bi bila ruska javnost na strani invazije.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.087
113
In Rusi bi potem orožje od amerov kupoval?
In svojega prodajali američanom. Nekaj časa sem spremljal "Rusija beyond", kjer se piše o sodobnih dosežkih Rusije. Ne bom ravno iskal, ampak med civilisti v ZDA je rusko orožje kar priljubljeno. Mogoče celo v policijskih vrstah kaka specialna ostrostrelska puška. To so specialni kosi, ki so za množično uporabo v vojski enostavno predragi.

Sicer pa bo vsak dan vojne bo tudi nas slej ko prej drago stal.
Žal mi je žrtev na obeh straneh. Vojaki niso krivi za to, kam jih pošljejo. Krogla in medalja nikoli ne zadeneta pravih prsi.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.933
6.006
113
Poslovalnice Sberbanke v Sloveniji zaprte, možno le kartično poslovanje
Evropska podružnica Sberbanke bo najverjetneje propadla

Sberbank, Agrokor, Mercator

---

V torek je SDS pri njih odprla novi TRR.

IBAN SI56 3000 0170 2012 088

(odprt 22.2.2022, Sberbank d.d., SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA)

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.542
-3.696
113
Da sem jaz Ukrajina, mi na kraj pameti ne pride, da bi se o mojem vstopu v EU ali NATO odločal na podlagi želje neke druge države, Ukrajina je neodvisna in "demokratična" država in kot taka mora najprej poskrbeti za svoje interese. Iz istega razloga tudi nikoli ne bi kar dal neko ozemlje drugi državi, pa čeprav je večinsko prebivalstvo druge narodnosti, ki je večinsko zaradi preteklih umetno nastavljenih dogodkov in ne ravno 100% avtohtono.
Ali bo Ukrajina, ali katerakoli druga država vstopila v nato, ne odločajo samo ukrajinci ampak se odloča na podlagi želja drugih (nato) držav. ne sicer prebivalcev, teh držav ampak tistega, ki je takrat na oblasti. In če se spomniš, tudi nas niso takoj spustili v nato - smo morali čakat nekaj let. In smo bili kar užaljeni zaradi tega. Ampak to je danes pozabljeno.

Na Krimu ukrajinci niso avtohtoni - tam so avtohtoni tatari, tudi rusov je več, ukrajinci so v manjšini od nekdaj. Krim so ukrajinci dobili podarjen od Hruščova, ki je bil ukrajinec. V Donbasu so Rusi avtohtoni. (podobno kot Srbi v Kninu)

• Všeč mi je
Reactions: bizi

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
1646043587951.png

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
vidiš - otročja trma. To je stvar konsenza. Živimo skupaj, v skupnosti na tej Zemlji - čeprav z različnimi pogledi. Treba se je prilagajat en drugemu. In ker se to vsem ne da dopovedat imamo vojne.

Kaj bo Ukrajina z luganskim in donetskom? folk jih ne mara. Sami problemi že 8+ let. pa nikoli se ne bi nehalo. Kaj point imet tako ozemlje? same težave in sabotaže. bz.

Sicer, zakaj so pa nam dali Slovenijo leta 91'. Če je želja ljudstva taka, je treba to upoštevat.
Ukrajina se je “prilagodila” s Krimom 2014. Danes naj bi se z dvema drugim regijama, čeprav Rusi napadajo celotno Ukrajino.
Za prilagajanje potrebuješ dve strani, ki normalno razmišljata. Ne moreš se prilagajat z norcem na drugi strani. No, lahko se, ampak ne se čudit, če te čez 10let ni več. Ker si se “prilagajal”.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.340
2.429
113
Ali bo Ukrajina, ali katerakoli druga država vstopila v nato, ne odločajo samo ukrajinci ampak se odloča na podlagi želja drugih (nato) držav. ne sicer prebivalcev, teh držav ampak tistega, ki je takrat na oblasti. In če se spomniš, tudi nas niso takoj spustili v nato - smo morali čakat nekaj let. In smo bili kar užaljeni zaradi tega. Ampak to je danes pozabljeno.

Na Krimu ukrajinci niso avtohtoni - tam so avtohtoni tatari, tudi rusov je več, ukrajinci so v manjšini od nekdaj. Krim so ukrajinci dobili podarjen od Hruščova, ki je bil ukrajinec. V Donbasu so Rusi avtohtoni. (podobno kot Srbi v Kninu)

Tako je, to je odločitev več držav in ne samo ene.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.542
-3.696
113
Ukrajina se je “prilagodila” s Krimom 2014. Danes naj bi se z dvema drugim regijama, čeprav Rusi napadajo celotno Ukrajino.
Za prilagajanje potrebuješ dve strani, ki normalno razmišljata. Ne moreš se prilagajat z norcem na drugi strani. No, lahko se, ampak ne se čudit, če te čez 10let ni več. Ker si se “prilagajal”.
Največji norci so tisti, ki podpirajo širjenje nata, tudi za ceno vojne ne.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.252
3.697
113
Meni je uganka, kaj točno so Rusi pred tem hoteli predstavljati v Ukrajini, kjer so po razpadu SZ postali manjšina? Prej so bili verjetno prvi kandidati za boljše državne službe. Kot Srbi razseljeni po Jugi. Potem pa gre stvar po gobe in si nek priseljenec ali manjšina. In se začne upor, ker je skupina ljudi padla po družbeni lestvici. Mogoče je celo padla na povsem ustrezno pozicijo. Ampak, pretekli privilegiji so šli.
Kakršnakoli podobnost z našimi "petkovimi protestniki" seveda NI naključna.
Tudi dikcijo uporabljajo povsem identično - ja, tak'le mamo.
1333569.jpg

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113

ah, sej veš zakaj celo napadajo.

sej se ne prilagajaš. iščeš srednjo pot. In tud putin, ki sem ga imel res za pametnega in izkušenega politika, mislim, da še ni norec. da se bo še dal kej zmenit z njim.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
ah, sej veš zakaj celo napadajo.

sej se ne prilagajaš. iščeš srednjo pot. In tud putin, ki sem ga imel res za pametnega in izkušenega politika, mislim, da še ni norec. da se bo še dal kej zmenit z njim.
Si gledal video, ko je svojega podrejenega javno sramotil kot otroka? In pri tem UŽIVAL. Tega normalen človek ne more delat.
Putin je trenutno prekleto živčen in po mojem mnenju psihopat. Vsekakor pa to ne pomeni, da ga je za podcenjevati. Predvsem pa so psihopati izredno nevarni, ko jim stopiš na rep.
Sem že napisal in bom še enkrat: najprej da upam, da ga bodo zahodnjaki pospravili, sedaj pa upam, da ga bodo Rusi sami obesili pred Kremljem. Vključno z vsemi njegovimi podrepniki.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.