Vinjete v težavah?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Evropska komisija se je danes odločila, da bo Sloveniji zaradi veljavnega sistema vinjet poslala prvi uradni opomin, naj preneha diskriminatorno obravnavati občasne uporabnike slovenskih avtocest. Komisija je namreč presodila, da so ti zaradi nesorazmernih cestnin za tranzit ali kratkotrajno uporabo avtocest v slabšem položaju kot Slovenci.

Slovenija bo tako od Evropske komisije dobila prvi pisni opomin zaradi kršenja pravnega reda EU, s čimer se začne vsak postopek komisije proti državi članici zaradi nespoštovanja evropskih pravil, ki se lahko v skrajnem primeru, če se država na opozorila ne odzove ustrezno, konča tudi na Sodišču Evropskih skupnosti.

Ustrezen odziv slovenskih oblasti na opomin komisije naj bi bila uvedba vinjet za krajše obdobje. Kritiki ukrepa se namreč pritožujejo predvsem zaradi tranzitnega prometa in zahtevajo vinjete tudi za krajše obdobje. Trdijo namreč, da gre za diskriminacijo tujcev, ki slovenske ceste uporabljajo manj kot slovenski državljani.

Slovenija je s 1. julijem uvedla vinjete za osebna vozila, medtem ko za tovorni promet še naprej velja dosedanje plačevanje cestnin glede na prevoženo razdaljo. Letos je mogoče kupiti le polletno vinjeto, ki stane 35 evrov, naslednje leto pa tudi enoletno vinjeto za 55 evrov. Vinjete naj bi bile sicer le začasen ukrep, do uvedbe satelitskega cestninjenja.

Vir: STA

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz se tudi strinjam naj uvedejo krajšo, samo seveda premosorazmerno dražjo kot letno in polletno. Tujci verjetno pričakujejo, da bodo dobili 10-dnevno za 2€, če stane polletna 35€
rolleyes-1.gif

Lahko pa zračunamo po enakem sistemu kot avstrijci - pri njih je letna 73,8€, torej 34% dražja kot naša. 10-dnevna je 7,7€, torej naj bo naša recimo 5,5€.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Me prav zanima, če bo naslednje leto stala vinjeta samo 55€.

Sicer pa-saj jih potem prodajo na e-bayu.
grin1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Predlagam dvodnevno za 10 €. In pa dva tipa vinjet. Dražje omogočajo vožnjo tudi v največji konicah (denimo sobota v turistični sezoni), cenejše pa ne.
Zgledujmo se po avstrijcih, oni so kar inovativni, kako otežit življenje tranzitu (sicer samo tovornemu).
J....š ti tujce. 2 mio slovencev mora sfinancirati toliko in toliko cest pretežno za tanzit. Me zanima, katera država v EU je primerljiva po indeksu "(število vozil iz tujine / število prebivalcev) * km cest". Po mojem smo v vrhu. Sploh pa, če bi namesto vozil šteli maso vozil.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.742
5.901
113
Ma naj uvedejo 10 dnevne... Samo naj stanejo 30 eur. Potem pa ne morejo rečt da nimamo 10 dnevnih. Če je pa ekonomska računica takšna kot je, pa se lahko samo v rit vgriznejo. Zakaj moramo pa mi tujce financirali, ko si oni hodijo riti namakat na Hrvaško. Kaj pa imamo mi od tega.. posrane wc-je in kupe smeti.

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
ksz.

kaki modeli ste nekateri
uf-1.gif

razmiljanje enako ko v bivsi Jugi,
vozli bi se skoraj zastojn, placujejo pa naj drugi, v tem primeru tujci

LOL, eni pa se res niste pomolili nosa iz Slovenije
pa stem ne mislim, da ste sli na dopust in si ogledali kako znamenitost v tujini

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
saj s vinjetami tujcev ne omejujemo! Tujci lahko slovenijo obvozijo, jo preletijo z letalom kupijo vinjeto kaj še hočejo al pa gredo na vlak! Poštenega sistema na svetu ni!

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
tut Avstrija je mogla 10 dnevne uvest

pa nevem odkod vam taka zaplakanost, da je treba tujce olupit za tistih par km neavtocest

drgac se pa prtozujete cez CRO turizem,

se slabsi ste
uf-1.gif

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
saj s vinjetami tujcev ne omejujemo! Tujci lahko slovenijo obvozijo, jo preletijo z letalom kupijo vinjeto kaj še hočejo al pa gredo na vlak!

Če vzamejo dosti zaleta, jo lahko celo preskočijo
evil.gif

Group_Therapy

Dvojček št. 2
18. jul 2007
7.339
1
38
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Uvedimo 5-dnevno vinjeto za 15 EUR.

Se strinjam. Ko gre na morje kupi eno, cez 7, 10, 14 dni ko se pa vraca pa mora kupit drugo. Nadzorniki naj bi pa poostrili nadzor pri tujcih na poti domov.
grims-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
off
prjatu. zanč sem v eni štacuni zasledil original EUROKREM. sam nisem mel pri roki fokiča, da ti pošljem sliko, da jo daš v avtar.

on
evropa ni za naše sonarodnjake. mi bi vlekli, cuzali, nič dali. podobno je bilo tudi v zadnjih 50 let, sam še nismo sposobni priznat.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Uf, že spet debata "Naj sosedu crkne krava" ???

Popravek: "sosed" -> "tujec"

rolleyes-1.gif