Vegani zopet v akciji

B81

22. jul 2007
37.412
10.753
113
Prisilni zakol se naredi v stali ce zvat preslaba za prevoz in pride tovornjakec nalozit, ampak ce nima zavarovane, kmet ne dobi nic, posledica pa je to, kar omenjas....to je za 10 let resta PM.
 

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.875
3.497
113
Ni res. Zasilni zakol opravljen doma (seveda z blagoslovom veterinarja) si lahko meso vzameš tudi domov in ga porabiš doma (seveda ravno tako plačaš zakol). Smo imeli primer, da je imela krava zlomljeno jabolko (oz. kakšen je že strokovni izraz) pri prednji nogi (je še normalno vstajala ampak se na nogo ni opirala) in smo pač šli v zasilni zakol, ker ni bilo variante, da se zadeva zaceli. Zlomile pa so jo druge krave, ko se je ena gonila in je skočila na njo pa je bila očitno pretežka. Se tudi zgodi in ne moreš preprečiti.
 
  • Všeč mi je
Reactions: tesfalar
I

Izbrisan uporabnik #9334

Obstaja zasilni zakol in to bi moral biti direkt v stali. Samo po predpisih potem to gre v koto. Tukaj je pa dobro organizirana mafija. Od kupca šoferja do klavnice...

Aja pa mesarji radi pijejo. Veliko.

Saj ... :oops1:

Jaz ne vem, če je sploh možno ostati mentalno zdrav pri takem šihtu. V klavnicah je pijače ... do amena ! :rolleyes:
 

B81

22. jul 2007
37.412
10.753
113
Ni res. Zasilni zakol opravljen doma (seveda z blagoslovom veterinarja) si lahko meso vzameš tudi domov in ga porabiš doma (seveda ravno tako plačaš zakol). Smo imeli primer, da je imela krava zlomljeno jabolko (oz. kakšen je že strokovni izraz) pri prednji nogi (je še normalno vstajala ampak se na nogo ni opirala) in smo pač šli v zasilni zakol, ker ni bilo variante, da se zadeva zaceli. Zlomile pa so jo druge krave, ko se je ena gonila in je skočila na njo pa je bila očitno pretežka. Se tudi zgodi in ne moreš preprečiti.
Ja, ce ni polna zdravil, je meso uzitno...
 

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.875
3.497
113
V Sloveniji je redkokatera polna zdravil, ker so veterinarske storitve predrage. En mastitis ti takoj odnese več kot 100 EUR in samo upaš, da se ne ponovi...
 

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Za 227 kilogramov govedine je kmet dobil piškavih 36 evrov

Zadnje mesece so vse pogostejše informacije o naraščanju cen hrane in posledično tudi živali, toda kmet Jožef Mastnak iz okolice Šentjurja pri Celju ima s tem drugačno izkušnjo. Potem ko so se njegovi kravi Elzi vneli sklepi in jo je moral, da bi ji prihranil trpljenje, poslati v zasilni zakol, je bi šokiran, ko so ga iz Celjskih mesnin skoraj mesec dni po zakolu obvestili, da mu bodo za 226,9 kilograma mesa plačali sramotnih 36,4 evra, od tega zneska pa je treba odšteti še 8,5-odstotni DDV.

"Prepričan sem bil, da gre za računovodsko napako, vendar so mi v Celjskih mesninah pojasnili, da oni pač plačujejo po takšni ceni, torej po 15 centov za kilogram govedine. Povedal sem, da krave za takšen znesek ne dam in da hočem svoje meso nazaj. Toda ker je bila žival zaklana 7. septembra, odkupni blok pa sem prejel šele 4. oktobra, so mi pojasnili, da mi mesa ne morejo vrniti, ker je šlo medtem v predelavo. To je nepravično, neodgovorno in nesramno, saj bi mi morali takoj povedati, po koliko mi bodo plačali, da bi se lahko že na vratih odločil, da jim krave ne dam. Če ni nič vredna, ni treba, da z njo podpiram delniško družbo," je ogorčen Mastnak.

Da je bilo meso omenjene krave res neoporečno, je pokazal tudi veterinarski pregled po zakolu. Po besedah Andreje Bizjak, direktorice notranje inšpekcije na veterinarski upravi, je uradna veterinarska služba trup krave Elze ocenila kot zdravstveno ustreznega brez omejitev, kar pomeni, da ga lahko prodajo kot meso, klobase… Njegovo kakovost je ocenil strokovnjak Bureau Veritas, ki je trup po mesnatosti uvrstil v razred P (slaba mesnatost), po zamaščenosti pa v razred 2, kar pomeni povprečna. Stanislav Bradeško iz Bureau Veritas pravi, da njihova inštitucija ocenjuje le klavno kakovost, v ceno zaklane živali pa se ne spuščajo, saj je to stvar posamezne klavnice. Kljub temu se mu zdi znesek 36,4 evra za 226,9 kilograma mesa smešen. Naj dodamo, da je po javno objavljenem ceniku ene do klavnic kilogram mesa živali iz te pkategorije vreden najmanj 0,85 evra.

Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec ima svojo razlago: "Ker je šlo za zasilni zakol, s tem mesom nimamo kaj početi. Ta žival je imela vnetje sklepov, njeno meso je sicer užitno, vendar ker ima naš obrat evropsko veterinarsko oznako, mesa živali iz zasilnih zakolov ne smemo uporabiti za predelavo. Zamrznemo ga in čakamo, ali ga bomo lahko komu prodali, običajno v tretje države. Zato smo najbolj veseli, če kmet meso živali, zaklane zasilno, vzame nazaj."

Da v Celjskih mesninah še kako dobro vedo, kaj početi z mesom živali iz zasilnega zakola, pa dokazuje to, da so meso krave Elze razsekali, zapakirali in zamrznili skupaj z mesom govedi iz rednega zakola. Razlika je le ta, da so za slednje rejcu plačali neprimerno več kot piškavih 0,15 evra za kilogram, kolikor je dobil Jožef Mastnak, potrošnik pa bo na koncu klobaso iz združenega mesa plačal po enaki ceni, torej ne glede na to, ali je šla žival pod nož v rednem ali zasilnem zakolu.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Peter Klepec

Majstr
24. jan 2019
3.081
434
83
Za 227 kilogramov govedine je kmet dobil piškavih 36 evrov

Zadnje mesece so vse pogostejše informacije o naraščanju cen hrane in posledično tudi živali, toda kmet Jožef Mastnak iz okolice Šentjurja pri Celju ima s tem drugačno izkušnjo. Potem ko so se njegovi kravi Elzi vneli sklepi in jo je moral, da bi ji prihranil trpljenje, poslati v zasilni zakol, je bi šokiran, ko so ga iz Celjskih mesnin skoraj mesec dni po zakolu obvestili, da mu bodo za 226,9 kilograma mesa plačali sramotnih 36,4 evra, od tega zneska pa je treba odšteti še 8,5-odstotni DDV.

"Prepričan sem bil, da gre za računovodsko napako, vendar so mi v Celjskih mesninah pojasnili, da oni pač plačujejo po takšni ceni, torej po 15 centov za kilogram govedine. Povedal sem, da krave za takšen znesek ne dam in da hočem svoje meso nazaj. Toda ker je bila žival zaklana 7. septembra, odkupni blok pa sem prejel šele 4. oktobra, so mi pojasnili, da mi mesa ne morejo vrniti, ker je šlo medtem v predelavo. To je nepravično, neodgovorno in nesramno, saj bi mi morali takoj povedati, po koliko mi bodo plačali, da bi se lahko že na vratih odločil, da jim krave ne dam. Če ni nič vredna, ni treba, da z njo podpiram delniško družbo," je ogorčen Mastnak.

Da je bilo meso omenjene krave res neoporečno, je pokazal tudi veterinarski pregled po zakolu. Po besedah Andreje Bizjak, direktorice notranje inšpekcije na veterinarski upravi, je uradna veterinarska služba trup krave Elze ocenila kot zdravstveno ustreznega brez omejitev, kar pomeni, da ga lahko prodajo kot meso, klobase… Njegovo kakovost je ocenil strokovnjak Bureau Veritas, ki je trup po mesnatosti uvrstil v razred P (slaba mesnatost), po zamaščenosti pa v razred 2, kar pomeni povprečna. Stanislav Bradeško iz Bureau Veritas pravi, da njihova inštitucija ocenjuje le klavno kakovost, v ceno zaklane živali pa se ne spuščajo, saj je to stvar posamezne klavnice. Kljub temu se mu zdi znesek 36,4 evra za 226,9 kilograma mesa smešen. Naj dodamo, da je po javno objavljenem ceniku ene do klavnic kilogram mesa živali iz te pkategorije vreden najmanj 0,85 evra.

Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec ima svojo razlago: "Ker je šlo za zasilni zakol, s tem mesom nimamo kaj početi. Ta žival je imela vnetje sklepov, njeno meso je sicer užitno, vendar ker ima naš obrat evropsko veterinarsko oznako, mesa živali iz zasilnih zakolov ne smemo uporabiti za predelavo. Zamrznemo ga in čakamo, ali ga bomo lahko komu prodali, običajno v tretje države. Zato smo najbolj veseli, če kmet meso živali, zaklane zasilno, vzame nazaj."

Da v Celjskih mesninah še kako dobro vedo, kaj početi z mesom živali iz zasilnega zakola, pa dokazuje to, da so meso krave Elze razsekali, zapakirali in zamrznili skupaj z mesom govedi iz rednega zakola. Razlika je le ta, da so za slednje rejcu plačali neprimerno več kot piškavih 0,15 evra za kilogram, kolikor je dobil Jožef Mastnak, potrošnik pa bo na koncu klobaso iz združenega mesa plačal po enaki ceni, torej ne glede na to, ali je šla žival pod nož v rednem ali zasilnem zakolu.
Kaj bi rad povedal s tem zapisom? Da naj naše klavnice uvedejo sporno poljsko prakso in potrošnikom prodajajo oporečno meso ali to, da lahko sporno meso rejec vzame nazaj, ga uživa ali proda na črno?

To, da je meso namenjeno na trg tretjih držav pa te ne moti in ne skrbi?

edit:
vidim da gre za Dnevnikov članek iz leta 2007
https://www.dnevnik.si/274122
 
Nazadnje urejeno:

Peter Klepec

Majstr
24. jan 2019
3.081
434
83
A s ti prebrala? Naše klavnice lepo to meso predelajo ...
Citat iz članka:

Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec ima svojo razlago: "Ker je šlo za zasilni zakol, s tem mesom nimamo kaj početi. Ta žival je imela vnetje sklepov, njeno meso je sicer užitno, vendar ker ima naš obrat evropsko veterinarsko oznako, mesa živali iz zasilnih zakolov ne smemo uporabiti za predelavo. Zamrznemo ga in čakamo, ali ga bomo lahko komu prodali, običajno v tretje države. Zato smo najbolj veseli, če kmet meso živali, zaklane zasilno, vzame nazaj."

Sicer se pa pogovarjamo o 12 let starem članku.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

... in ga prodajo naprej za primerno dodano vrednost. :D
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Aja, @Alko, praviš mraz pa vlaga.
Vlaga - ja, mraz pa ne. Imajo lepo zakurjeno, spodobne delovne temperature okoli 20° C. Pijače pa toliko, da dobiš meso že malce zmarinirano domov :p
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Citat iz članka:

Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec ima svojo razlago: "Ker je šlo za zasilni zakol, s tem mesom nimamo kaj početi. Ta žival je imela vnetje sklepov, njeno meso je sicer užitno, vendar ker ima naš obrat evropsko veterinarsko oznako, mesa živali iz zasilnih zakolov ne smemo uporabiti za predelavo. Zamrznemo ga in čakamo, ali ga bomo lahko komu prodali, običajno v tretje države. Zato smo najbolj veseli, če kmet meso živali, zaklane zasilno, vzame nazaj."

Sicer se pa pogovarjamo o 12 let starem članku.
Se delaš neumno?

Po besedah Andreje Bizjak, direktorice notranje inšpekcije na veterinarski upravi, je uradna veterinarska služba trup krave Elze ocenila kot zdravstveno ustreznega brez omejitev, kar pomeni, da ga lahko prodajo kot meso, klobase… Njegovo kakovost je ocenil strokovnjak Bureau Veritas, ki je trup po mesnatosti uvrstil v razred P (slaba mesnatost), po zamaščenosti pa v razred 2, kar pomeni povprečna.

Da v Celjskih mesninah še kako dobro vedo, kaj početi z mesom živali iz zasilnega zakola, pa dokazuje to, da so meso krave Elze razsekali, zapakirali in zamrznili skupaj z mesom govedi iz rednega zakola. Razlika je le ta, da so za slednje rejcu plačali neprimerno več kot piškavih 0,15 evra za kilogram, kolikor je dobil Jožef Mastnak, potrošnik pa bo na koncu klobaso iz združenega mesa plačal po enaki ceni, torej ne glede na to, ali je šla žival pod nož v rednem ali zasilnem zakolu.

Vsi so nedolžni, samo Izidor krivec!
 

Peter Klepec

Majstr
24. jan 2019
3.081
434
83
Se delaš neumno?

Po besedah Andreje Bizjak, direktorice notranje inšpekcije na veterinarski upravi, je uradna veterinarska služba trup krave Elze ocenila kot zdravstveno ustreznega brez omejitev, kar pomeni, da ga lahko prodajo kot meso, klobase… Njegovo kakovost je ocenil strokovnjak Bureau Veritas, ki je trup po mesnatosti uvrstil v razred P (slaba mesnatost), po zamaščenosti pa v razred 2, kar pomeni povprečna.

Da v Celjskih mesninah še kako dobro vedo, kaj početi z mesom živali iz zasilnega zakola, pa dokazuje to, da so meso krave Elze razsekali, zapakirali in zamrznili skupaj z mesom govedi iz rednega zakola. Razlika je le ta, da so za slednje rejcu plačali neprimerno več kot piškavih 0,15 evra za kilogram, kolikor je dobil Jožef Mastnak, potrošnik pa bo na koncu klobaso iz združenega mesa plačal po enaki ceni, torej ne glede na to, ali je šla žival pod nož v rednem ali zasilnem zakolu.

Vsi so nedolžni, samo Izidor krivec!
Ups. Moja napaka in moja krivda.

Pravilniki iz leta 2007 do danes so se kaj spremenili? S klavnico v Zalogu je kaj novega?
 
Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.610
3.051
113
v lokalni ostariji
Demz nič nimajo zakurjeno. Je plus sam daleč od 20stopin... Pijače je veliko manj kot na enih domačih kolinah.

Aja pa menjajo se na delovnih mestih znotraj linije.

Zalog je zaprt.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Kaj pa vem ... v Sevnici imamo odlično klavnico, meso kupujem izključno tu. Ker koljejo samo domačo žival, mislim goved, svinjino pa iz Krške vasi.

Sem bil zraven, ko se je obnavljala pred kakimi 10 leti, je šlo kar nekaj rostfreja tja ( :D ) , toda v spominu imam prejšnje čase, s tastom sva čakala, da nama bodo uredili bikca, ki sva ga kupila.
Obupno ! Definitivno ne bi v takem okolju zdržal niti en teden. Za takšno delo moraš biti poseben človek. o_O
 

Peter Klepec

Majstr
24. jan 2019
3.081
434
83
Kaj pa vem ... v Sevnici imamo odlično klavnico, meso kupujem izključno tu. Ker koljejo samo domačo žival, mislim goved, svinjino pa iz Krške vasi.

Sem bil zraven, ko se je obnavljala pred kakimi 10 leti, je šlo kar nekaj rostfreja tja ( :D ) , toda v spominu imam prejšnje čase, s tastom sva čakala, da nama bodo uredili bikca, ki sva ga kupila.
Obupno ! Definitivno ne bi v takem okolju zdržal niti en teden. Za takšno delo moraš biti poseben človek. o_O
Sem iz časov kolin doma s pijanimi mesarji, s kurami in zajci v domačih lopi, njihovem klanju in odiranju, pa so se mi po tistem, ko so nas v šoli peljali gledat klavnico piščancev, piške kar nekaj mesecev zatikale v grlu. Še zdaj me rahlo strese, pa je od tega že nekaj desetletij.
Kaj pa pričakujete glede na ceno mesa in izdelkov kot ga kupuje povprečen Slovenec, predvsem pa na količino konzumiranega?