Vegani zopet v akciji

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Obremenitev okolja masovne živinoreje je ogromna, je pa tudi tabu tema. Več kot milijarda govedi naredi svoje, kje so še pujsi in perutnina. Če bi vsi prešaltali na paleo in količine mesa, ki jih to prinaša s sabo, bi sami sebe zadušili. Prihodnost človeštva torej ni v paleo. Dejstvo je tudi, če bi vsak moral zaklat svoje meso, bi vegijev bilo neprimerno več.
smile-1.gif

Jajca iz proste reje in bio mleko, ali oboje direktno od kmeta, se mi ne zdi ravno mučenje živali.

Disclaimer: jem meso, a redko, ne vidim nobene potrebe po nažiravanju z njim.
v sloveniji sicer zemlje za poljedelstvo ni ravno v izobilju v primerjavi s kako madžarsko, ukraino in drugimi ravninskimi državami in je zato živinoreja prec v redu. sploh pa se drobnico lahko še precej povečalo.
so pa določene države na robu in tudi preko roba obremenjene s kmetijstvom. ampak pri teh državah bi brez problema pridlavo zmanjšali za 20% pa nebi bilo nič več ljudi lačnih. potem so države kjer enostavno ne morejo pridelati dovolj hrane. tam je edina rešitev zmanjšati rojstva.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Razviti svet poje preveč hidratov in preveč vse hrane zavrže.

Drugače pa ne se bat, vse kar se vstran vrže se vrne v krog življenja, nič ni zgubljeno, pač pridejo na svoj račun mikroorganizmi.
seveda je izgubljeno. pomisli na vsa škropiva ki so bila uporabljena za pridelavo hrane. uporabljena povsem odveč. pomisli na vso energijo ki je bila v to vložena.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.132
7.020
113
Energija se ne zgubi in ne gre v nič.

Uporabljen je zgolj denar, ampak denar je papir, produkt človeške "pameti", tukaj je tema o naravi, denar ni naraven.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Energija se ne zgubi in ne gre v nič.

Uporabljen je zgolj denar, ampak denar je papir, produkt človeške "pameti", tukaj je tema o naravi, denar ni naraven.
fizikalno seveda in izgubljena ampak pretvorjena. ampak prej ko bo iz školj spet nastala nafta ki je bila porabljena pri obdelavi polja katrega pridelek smo zavrgli bo preteklno nekaj sto milijonov let.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.953
11.075
113
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Priporočila so znana, vem pa da vnos mesa, je cca 2 šnicla na teden.. Ja tisti ki malo več miga itd, mora več nadoknadit itd.. drugače pa so lestvice jasne. Ne bom ti limal linkov in se obešla na decimalke.

Jaz upam da se oba strinjava, da je v našem razvitem svetu preveč hrane in se meče stran. Ne govorim samo za meso . to je samo skrajna mera, ker pač živali pobiješ, da jih vržeš stran. Kar je absurdno.

Sicer pa, ko bo preveč ljudi, sa lahko je tudi ljudi.
evil.gif
2 šnicla na teden so buče.
Če hočeš linke limat jih pa limaj iz pubmeda ali podobno. Drugače je od 1,2 g kg/TT pa preračunaj. Lahko tudi višji vnos, ki zavisi od tvoje porabe.
ti rabiš dnevni vnos beljakovin iz živalskega vira (zelenjavnih ni, ker niso popolne) in ne tedenski.
Kar se pa stran meče in drugo, na to se sploh nisem obešal in se mi ne da.

"Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da posameznik uživanje redečega mesa omeji na 500 gramov pustega mesa brez vidnih maščob na teden, izogiba pa naj se predelanim mesnim izdelkom, kot so salame, šunka in slanina. Živila na jedilniku posameznika naj bi tako temeljila predvsem na sadju, zelenjavi in kakovostnih živilih, meni Inštitut za varovanje zdravja."

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Na podlagi česa pa to ugotavljajo?
Meni osebno pol kile mesa dnevno ne škodi kaj preveč, se mi zdi. Sploh kar sem zelo omejil izdelke iz žitaric.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.870
3.494
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Kura mora jajce izleči, ali pa crkne. Krava mora biti pomolžena, ali pa crkne. Kako potem trpijo živali?

Kdo pa pomolze govedo, ki živi v naravi, recimo...gnuje? aja wait...mleko daje samo krava ki je v kakšnem stanju?
smile-1.gif
krave so vzgojene da dajejo veliko mleka in precej časa. večkrat se zgodi da krave dajejo mleko tudi že precej po tem ko povržejo tele. če ne nehajo dajati mleka mislim da dva meseca preden povržejo naslednje tele jim je treba dati hormone da se mleko ustavi. in so krave direktno živali, ki v naravi same niso več sposobne preživeti.
očitno zadeve poznaš precej slabše kot misliš da jih poznaš. to vidim še jaz ki zadev ne poznam dobro.

Kje si pa to neumnost o hormonih ven privlekel? V vsako četrt vimena se da ena "injekcija" za presušitev, da krava ne zboli ko jo naenkrat nehaš molzt (to je za tiste ko imajo dosti mleka), nekatere ga pa do takrat že toliko izgubijo, da teh "injekcij" niti ne rabijo. Mislim, da je notri neke sorte antibiotik in ne hormoni. In mleko se ne ustavi ampak vse skupaj samo prepreči vnetje vimena oziroma Mastitis.

Nazadnje urejeno:

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Priporočila so znana, vem pa da vnos mesa, je cca 2 šnicla na teden.. Ja tisti ki malo več miga itd, mora več nadoknadit itd.. drugače pa so lestvice jasne. Ne bom ti limal linkov in se obešla na decimalke.

Jaz upam da se oba strinjava, da je v našem razvitem svetu preveč hrane in se meče stran. Ne govorim samo za meso . to je samo skrajna mera, ker pač živali pobiješ, da jih vržeš stran. Kar je absurdno.

Sicer pa, ko bo preveč ljudi, sa lahko je tudi ljudi.
evil.gif
2 šnicla na teden so buče.
Če hočeš linke limat jih pa limaj iz pubmeda ali podobno. Drugače je od 1,2 g kg/TT pa preračunaj. Lahko tudi višji vnos, ki zavisi od tvoje porabe.
ti rabiš dnevni vnos beljakovin iz živalskega vira (zelenjavnih ni, ker niso popolne) in ne tedenski.
Kar se pa stran meče in drugo, na to se sploh nisem obešal in se mi ne da.

"Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da posameznik uživanje redečega mesa omeji na 500 gramov pustega mesa brez vidnih maščob na teden, izogiba pa naj se predelanim mesnim izdelkom, kot so salame, šunka in slanina. Živila na jedilniku posameznika naj bi tako temeljila predvsem na sadju, zelenjavi in kakovostnih živilih, meni Inštitut za varovanje zdravja."
Ti stavka očitno ne razumeš...
Govori o rdečem mesu, zaradi maščob ki so pri pripravi zraven. Temu se lahko korenito izogneš. To je tudi preveč posplošeno.
WHO govori torej o vnosu rdečega mesa (ki je preveč posplošeno oz. zelo pavšalna trditev, bolj gre to na ameriško pripravo govedine in ostalega), nikoli ne govori o mesu čez dan ali na teden na splošno! Poleg tega se je pri nas v Sloveniji premalo rdečega mesa jedlo, celo tako, da je začela zdravstvena srenja pri nas celo s plakati opozorajati, da je rdeče meso zdravo.
Od česa pa misliš da je 99% krvnih anemij zaradi pomanjkanje železa? Ker otroci generalno premalo rdečega mesa jedo!
Poglej, kaj so ugotovili:
DA pri STAREJŠIH ljudjeh je 0,8g kg/TT PREMALO dnevnega vnosa beljakovin.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25807346

Torej dnevni vnos.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Le kako preživi 350M vegi indijcev (vegi od rojstva do smrti), saj so ja čisto anemični...

The British Medical Association and the American Dietetic Association agree that vegetarians are no more likely to suffer from iron deficiency than meat eaters (BMA, 1986; American Dietetic Association, 2003).

it’s important to note that while vegetarians have lower stores of iron than omnivores, they do not have higher rates of anemia. In the research, many vegetarians’ stores are “low-normal,” but this does not mean less than ideal! Actually, there’s some evidence that says low-normal iron stores are beneficial: improved insulin function and lower rates of heart disease and cancer.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik skala pravi:
v sloveniji sicer zemlje za poljedelstvo ni ravno v izobilju v primerjavi s kako madžarsko, ukraino in drugimi ravninskimi državami in je zato živinoreja prec v redu. sploh pa se drobnico lahko še precej povečalo.
so pa določene države na robu in tudi preko roba obremenjene s kmetijstvom. ampak pri teh državah bi brez problema pridlavo zmanjšali za 20% pa nebi bilo nič več ljudi lačnih. potem so države kjer enostavno ne morejo pridelati dovolj hrane. tam je edina rešitev zmanjšati rojstva.

Onesnaženje okolja ne neha biti naš problem takoj za mejo države.

Agriculture is responsible for an estimated 14 percent of the world's greenhouse gases. A significant portion of these emissions come from methane, which, in terms of its contribution to global warming, is 23 times more powerful than carbon dioxide.

14 procentov ni ravno zanemarljivo, se pa živinoreja samo še povečuje, torej boljše kmalu ne bo. Kakšne so sankcije za živinorejce? Jaz vidim le subvencije.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.132
7.020
113
Zakaj bi bile sankcije, če pa je hkrati to hrana, ki je tudi najbolj optimalna za ljudi. Naj gredo v smer filtriranja izpustov, tako kot pri industriji, pa je. Ne moremo zdaj vsi živeti kot vegani in jest samo 1500kcal, (pre)malo beljakovin, potem pa biti kot zombiji.

Človekov metabolitem je "naštiman" na meso v veliki meri, šele potem nekaj malega zelenjave, jagodičevja, oreščkov, ipd...vsekakor ni optimalno vedno jest vegansko hrano.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Splošno o rdečem mesu, železu,...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25088337
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24300911
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23695206
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14993866
Vegeterjanci:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25369923
Vegeterjanci stanje:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23712019

Jaz vas ne razumem, ne znate razbrati stavkov oz. besedil. Dejstvo je da se da doseči zadostno količino železa z vegeterjanstvom a se ga NE dosega, kar je tudi dejstvo.
Problem pri vseh teh dietah je, da je zelo zelo težko doseči da vneseš vse hranilne snovi v telo, kaj šele ob pravem času, da be govorimo da so take diete totalno neprimerne za športnike. To pomeni, da mora vegi imeti ogromno znanja (kar pa 99% ne drži).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.132
7.020
113
With the goal of providing recommendations for health care professionals to help older adults sustain muscle strength and function into older age, the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) hosted a Workshop on Protein Requirements in the Elderly, held in Dubrovnik on November 24 and 25, 2013. Based on the evidence presented and discussed, the following recommendations are made (a) for healthy older people, the diet should provide at least 1.0–1.2 g protein/kg body weight/day, (b) for older people who are malnourished or at risk of malnutrition because they have acute or chronic illness, the diet should provide 1.2–1.5 g protein/kg body weight/day, with even higher intake for individuals with severe illness or injury, and (c) daily physical activity or exercise (resistance training, aerobic exercise) should be undertaken by all older people, for as long as possible.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.445
550
113
44
Še vedno Rdeči revirji

Vegane, ki tako protestirajo, bi morali zapreti za dolgo časa zaradi izvajanja vandalizma in kršenja človekovih pravic večine. Ne moti me, če vegani konzumirajo izključno travo, ki je sicer namenjena kravam, me pa prekleto moti, da svoja po mojem mnenju kretenska in idiotska prepričanja drugače mislečim. Očitno pa so vegani, homoseksualci in podbne manjšine pri nas tako zaščiteni, da lahko poponoma nekaznovano in nasilno vsiljujejo svoj način življenja vsem, ki ne živimo tako kot oni. Ko ima kdo poln kufer njihovega vsiljevanja, pa je razglašen za homofoba in kriminalca.

• Všeč mi je
Reactions: endvatri

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.308
1.225
113
www.adriamedia.si