utripanje luči

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
ne vem katere ma, bom pogledal. ampak to ziher ni ker se utripanje pojavlja v enakomernih presledkih ne glede na podlago.
svetijo približno 3-5 sekund močneje in nato približno enak čas šibkeje.
enkrat sem se peljal po prazni avtocesti domov in vidim, od takrat pa sem skoz pozoren. zdaj pač prej opazim, ko je prej tema. itak da v mestu ne, ker je tudi ponoči še vedno presvetlo, pač ponoči, ko zaviješ v kako temačno ulico ... al pa skozi kaki gozd ...

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Ali imaš klimo prižgano?
Bodi pozoren na kake druge električne porabnike (ventilator), če so slučajno v istem tempu z luæmi.
Sicer pa verjetno alternator oz. njegov regler.

lp

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.782
221
63
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
ne vem katere ma, bom pogledal. ampak to ziher ni ker se utripanje pojavlja v enakomernih presledkih ne glede na podlago.
svetijo približno 3-5 sekund močneje in nato približno enak čas šibkeje.
enkrat sem se peljal po prazni avtocesti domov in vidim, od takrat pa sem skoz pozoren. zdaj pač prej opazim, ko je prej tema. itak da v mestu ne, ker je tudi ponoči še vedno presvetlo, pač ponoči, ko zaviješ v kako temačno ulico ... al pa skozi kaki gozd ...

za zacetek zamenjaj alternator in porocaj dalje ... na servisu imajo garant kaksnega, ki si ga lahko sposodis za par dni ...

da zacnes pocasi izlocati zadeve ...

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
Za začetek še vedno čakamo na meritev napetosti na sponkah akumulatorja pri prižganem motorju...
tongue-1.gif

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.782
221
63
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Za začetek še vedno čakamo na meritev napetosti na sponkah akumulatorja pri prižganem motorju...
tongue-1.gif

ze tretja stran teme pa mu ni uspelo pomerit napetosti?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Jaz pa samo še čakam, da pove ugotovitev, kako se mu svetilnost spreminja zgolj v ovinkih ...

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Če ni že kdo drug napisal - ugibam, ampak probat ni greh. Menda imaš avtomatsko prilagajanje svetilnosti(nekje v tej klobasi spodaj sem to zasledil). Če to drži, mora nekje biti senzor. Če ga najdeš, ga prelepi z kakim izolirtrakom in poskusi, če bo kaj spremembe.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
na citroenar.eu nimam odgovora, je tema tudi tam ...
avto ima opremo comfort, in luči v ovinek so deaktivirane (meglenke ne svetijo v ovinku).
napetosti ne morem pomerit, ker sem:
1. družboslovec, ki nima pojma o teh stvareh (glej ga, še eden) :)
2. nimam časa, ker sem iz MB, delam pa v LJ
3. ker me v bistvu ne moti, ker je avto ženin in ga jaz vozim zelo malo, sploh ponoči, me pa zanima, zakaj se to pojavlja.

nadalje. avto ima senzor, ki deluje na načinu auto tako, da pač v tunelu prižge sam notranjo osvetlitev, drugače pa itak dnevne zunanje (kratke) luči svetijo skozi, pa če so prižgane, ugasnjene ali v načinu auto.

avto ni tako pameten, da bi prepoznaval nasproti vozeča vozila, saj luči svetijo izmenično močno tudi po prazni gozdni cesti brez nasproti vozečih vozil.

drugi porabniki ne spremenijo dogajanja (glasna glasba, zadnja meglenka, sprednje meglenke, gretje zadnje šipe ...).

vem, da mi skušate pomagati, saj bomo počasi prišli do srži problema, ampak verjetno ne z danes na jutri ...

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Dober si
zmaga.gif
. Bil bi pa še vedno na istem. Ampak verjamem, da je lažje nekaj bolj megleno spacat skupaj.

Sorry, da napišem, ampak se vidi, da si družboslovec
evil.gif

Aja, mi je pa zanimivo, da si si našel čas za menjavo sklopke na tvojem C5. Če spet pogledam z mojimi očmi, je to bistveno manjša ''težava'' kot pa ugašajoče luči.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
prav imaš. s pokvarjeno sklopko avto ne gre, z utripajočimi lučmi pač.
povedali so, da ne bo zgorel, to je najbolj važno ...
kdo pa še ma cajt te qur čeve citroene na servise vozit.
jaz ne, žena niti ne ve, da je kaj narobe ...
če sem zaradi tega čuden, sem pač čuden.
mam pač tako filozofijo, da mora avto delat, to pomeni vozit. in trenutno oba to počneta. C3 je v uporabi točno dvakrat na teden, popoldan, ko je treba otroke peljat na plavanje. drugače stoji. stoji pa lahko tudi z utripajočimi lučmi. po drugi strani je C5 skoz na cesti. in jaz v njem. smo pa tam kjer smo. luči še vedno utripajo. žena tega sploh ne opazi. mene pa moti. in dokler moti samo mene in nimam cajta peljat avta na servis, bodo pač utripale. pa niso ugašajoče. tri sekunde pač svetijo z x luxi, tri sekunde pa z x + n luxi. svetijo, ampak neenakomerno, kaj naj rečem. word!

Nazadnje urejeno:

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.746
113
EU
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
A mislis, da ima 'korner lajts'?
Priziganje meglenk u ovinek. Meglenkarje pa zaj3bavljete ker imajo po dnevi prižgane.
bonk.gif

Sosedu je na C3 crknil alternator po poteku garancije. Kupil je novega, Torej je diagnoza postavljena
grims-1.gif

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
a ni da alternator polni akumulator?
zakaj pol avto normalno vžiga?
ne vem, zato sprašujem ...
vse dela normalno, samo luči svetijo bolj in manj ...

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
Citat:
a ni da alternator polni akumulator?
zakaj pol avto normalno vžiga?
ne vem, zato sprašujem ...
vse dela normalno, samo luči svetijo bolj in manj ...

Glej, če alternator ne dela dobro ali pa ga serje regulator napetosti v alternatorju (praviloma se ga da ga zamenjati brez obnove celotnega alternatorja in ni grozno drag, stane nekaj desetakov), potem pač napetost niha. Porabniki niso napajani kot je treba in na daljši rok to ni dobro za akumulator.

Je pa dejstvo tudi, da lahko tako stanje TRAJA LETA. Verjemi, da vem, saj sem se TUDI SAM tako vozil z avtom več let.
hysterical-1.gif
No, lepega dne sem le toliko popizdil, da sem v BCju vklopil prikaz trenutne napetosti - in videl, kako je ves čas letela med 9 in 14 volti (morala bi biti pa skoraj pribita ko skala).

Dokler je akumulator dovolj nov, z vžigom ne bo problemov.

(Da ne pozabim, teh nekaj let se je avto vozil z obnovljenim alternatorjem, vendar ob obnovi vrli avtoelektrikar regulatorja ni zamenjal. Nimam pojma, a po obnovi tudi avta ni zalavfal in pomeril voltaže? Izgleda že, da ne... Ej, če bi jaz tako delal moj posel bi stradal...
rolleyes-1.gif
)

Če bi bil kaj v Lj s C3, bi se lahko dobila in ti pomerim napetost.
zmaga.gif
Sicer pa poišči prvega mehanika, vsak ti bo to znal izmeriti.

Še katalog aftermarket proizvajalca regulatorjev napetosti Hüco (delajo b.p.): http://cat.hueco-automotive.co...e=3&lang=uk (imajo jih v Anetu).

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
hvala tony.
mam kolega avtoelektričarja in se ob prvi priliki zapeljem do njega.
C3 je v dveh letih do zdaj ljubljano videl dvakrat :), slučajno, ko sem sestri posodil avto, C5 jo pa vsaki dan ...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
hvala tony.
mam kolega avtoelektričarja in se ob prvi priliki zapeljem do njega.
C3 je v dveh letih do zdaj ljubljano videl dvakrat :), slučajno, ko sem sestri posodil avto, C5 jo pa vsaki dan ...

Potem se pa s C3 enkrat pelji v lj.
A je tolk problem?

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
Sem se nekaj prevozil z malimi jajčki in ne vidim razloga za tako matranje (voznika, ne avta!)...
tongue-1.gif