uporaba mobilnega telefona med vožnjo- kazen

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Kaj pa uporaba navigacije na mobilnem telefonu, je dovoljeno?
Ja, če jo gledaš, če imaš v roku mobilca UPORABLJAŠ mobilni telefon in pokasiraš 120 EUR.

Sedaj pa vprašanje: če med vožnjo nastavljaš samostojno navigacijsko napravo (npr. Garmin, napopan na sredino stekla) ali je to po zakonu kaznivo?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
ksz

Eno dejstvo za avtorja te teme: v roki si držal mobilni telefon in ga kao nisi uporabljal. Ampak telefon je očitno vseeno tako zmotil tvojo koncentracijo in pozornost, da nisi upazil policistov, ki sta te zalotila pri uporabi telefona. Torej ni znaš telefonirati in hkrati biti skoncentriran na okolico. :p

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
spiši predlog za spremembo zakona.
dokler je ta v veljavi, je pač tako kot je.
jebiga...
Zakon je tak kot je, le "strokovnjaki" si ga razlagate malo po svoje.. Držanje telefona v rokah ni njegova raba ampak kvečjemu poskus rabe. Sam poskus pa po zakonu pa ni kazniv.

PS- ker npr. samo sedenje v avtomobilu ni vožnja, ti za vinjenost piše, da ne smeš niti poskusiti pričeti z vožnjo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:Držanje telefona v rokah ni njegova raba ampak kvečjemu poskus rabe. Sam poskus pa po zakonu pa ni kazniv.
No, dej naredi praktični preizkus pa povej, kako bo uspela pritožba
grims-1.gif
.

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Kdo ve zakaj se nek kitajski bt (bt-353) popolnoma ugasne po 15 minutah, ko nima povezave s telefonom (pa je sicer stalno priključen na štrom)... V navodilih: http://www.champtekinc.com/champtek/BT-353_files/BT-353_user_manual.pdf pod točko 9 je sicer to tudi napisano:
"When losing the connection/link, the speakerphone will be automatically
powered off in 15 minutes. The blue LED will flash twice in every 3 seconds when the
speakerphone is not connected with mobile phone."

Ampak to je meni neuporabno.. da moram vedno nazaj prižigat. Se ne bi dalo zrihtati, da je vedno na standby. Torej tako kot v roku teh 15 minut - da ko prideš blizu se avtomatsko poveže preko bt?

Nazadnje urejeno:

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Hvala vsem za poduk. Nekaj informacij je bilo dejansko uporabnih. By the mim, ali lahko med vožnjo pokličem nekoga, preko prostoročne naprave - se pravi, da sučem on gumbek po imeniku ter ko najdem pravo telefonsko stisnem gumbek in kličem? Pri tem se niti ne dotaknem mobitela.
Pa da se ne boste nekateri preveč vžigali. Kazen bom plačal.

P.S. Ali je snemanje postopka iz moje strani (ponovno s mobitelom
smile-1.gif
) zadosten in zadovoljiv dokaz, v primeru da se pritožim nad postopkom policista ?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:P.S. Ali je snemanje postopka iz moje strani (ponovno s mobitelom
smile-1.gif
) zadosten in zadovoljiv dokaz, v primeru da se pritožim nad postopkom policista ?
To se mi zdi bolj razlog za novo kazen. Ne vem, kaj bi o tem rekla informacijska pooblaščenka.
Če jaz vem, da bi iz avta koga poklical, si ga "naštelam" prej, da en dvoklik kliče zadnjo številko. Glede na to, da se mi zdi, da vsak drug voznik drži telefon pri ušesu, mini vseeno ni jasno, kako so ravno tebe videli, da uporabljaš telefon, če ga nisi imel nalimanega na uho.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:P.S. Ali je snemanje postopka iz moje strani (ponovno s mobitelom
smile-1.gif
To se mi zdi bolj razlog za novo kazen. Ne vem, kaj bi o tem rekla informacijska pooblaščenka.
Če jaz vem, da bi iz avta koga poklical, si ga "naštelam" prej, da en dvoklik kliče zadnjo številko. Glede na to, da se mi zdi, da vsak drug voznik drži telefon pri ušesu, mini vseeno ni jasno, kako so ravno tebe videli, da uporabljaš telefon, če ga nisi imel nalimanega na uho.

A policija me pa lahko snema in to na sodišču velja kot dokaz? Kje je pa sedaj pooblaščenka?
Telefon sem imel v rokah na križišču pri rdeči, kar je opazil tudi policist, ki se je pripeljal vštric mene. Ko se je prižgala zelena sem s telefonom že klical oz. je že zvonilo v prostoročni napravi, telefon pa sem še vedno držal v rokah IN NE NA UŠESU!

Za vse, ki ne razumejo. PRIZNAM, telefon sem imel v rokah. Kazen bom plačal. Upravičeno/neupravičeno je druga zgodba. Ampak NE STRINJAM pa se z policistovim odnosom. NE STRINJAM se da mi uradni organ reče da sem nepismen. NE STRINJAM se, da policist vrši na mene pritisk, da bom v primeru pritožbe popušil na celi črti. NE STRINJAM se, da me je obravnaval kot 16 letnega mulca, in me ozmerjal.
Kar me je zanimalo v tej temi je, kako dokazovati takšne zadeve? Kako se zoperstaviti slednjim dogodkom?

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
Hvala za informacije. Če sem prav razumel, je možnost da se primer razreši v mojo korist majhna, glede na to, da nimam prič, policista pa sta bila 2.

Nummy, vse mi je jasno. Neumno se mi samo zdi, da kljub temu da imam prostoročno napravo, policist ni upošteval tega, ter me tretiral kot, da bi bil najhujši prekrškar v prometu, in ja počutim se neupravično oglobljenega.

Tema se lahko zaradi mene zapre, razen če ima kdo še kakšen dober predlog, kako bi zadevo obrnil v svoj prid.

A ker imas modri zob, si bolj skoncetriran med telefoniranjem na voznjo, kot ce ga nimas?
bonk.gif

Sej ni point, da mors telefon drzat v roki, point je, da ti sanjas z mozgani povsod drugje, namesto, da bi bil skoncetriran na voznjo.

Za usajanje bi ti se 500 flik prilepil.
evil.gif

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Policist se tudi ni strinjal s tabo, ker se ne glede na vse predpise, pa opozorila po TVju in radiju, da bojo kontroliral extra telefoniranje med voznjo, ti kot jebiveter spravis telefonirat ravno takrat.....

Ker car, res....
hysterical-1.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.333
9.568
113
EU
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik telex pravi:Držanje telefona v rokah ni njegova raba ampak kvečjemu poskus rabe. Sam poskus pa po zakonu pa ni kazniv.
No, dej naredi praktični preizkus pa povej, kako bo uspela pritožba
grims-1.gif
.

Držanje telefona v roki je začetek rabe
grims-1.gif

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Mogoče se nekateri ne zavedate kako zelo nevarno je tipkanje in uporaba touch telefona v avtu.. Včasih je še šlo s fizično tipkovnico stipkat sms, se javit brez gledanja, danes to ne gre več. Prej sem tudi sam bil pameten, da ah to pa ni nič takega, pač malo gledaš na cesto, malo na telefon, vse dokler nisem v sekundi na AC bil na prehitevalnem pasu z avtom za ritjo. Na srečo sem še pravočasno odreagiral, sicer bi bil crash. Pa nisem tipkal smsov, samo navigacijo sem nastavljal.. Toliko o (ne)varnosti uporabe telefona med vožnjo.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
ThaShizznitt da ne boš poknil od vseznanja. Kot prvo nisem slišal za to akcijo, kot drugo ne rabiš moralizirat okoli koncentracije, ker dokler na cesti konstantno srečujem pjance, drogeraše, stareateke, ki že 20 let nebi smel več imeti izpita vem da sem manj nevaren od njih s prostoročnim telefoniranjem.

Zdaj bi te pa prosil, da si prebereš moj prejšnji post, kjer navajam moje frustracije in razloge slabe volje, in ne daješ sarkastičnih pripomb o carjih ipd.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Življenje si boš prihranil, če plačaš to kazen in skušaš na stvar pogledati z vedre strani ter pozabiti na to. Ni vse na svetu absolutno pravično, lahko pa je po zakonu.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Pepe, imaš prav. Položnica je plačana.
ThaShizznitt, ne, imam telefon na ušesu. Sej veš multitasking :D

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
- glede snemanja: oni "tip z napačno prometno" je snemal policista med postopkom, objavil posnetke javno, pa noben ni rekel, da je to narobe (vsaj vem ne)
- torej telefon treba držati nizko, da se od zunaj ne vidi
evil.gif