Cestno kolo (nakup novega)

corsol

Guru
11. mar 2010
3.254
1.133
113
Pri meni je šla na MTB Prejšnja vittoria mezcal komot gor in dol,napumpal prvič BP brez boosterja(!), sedajšnji continental raceking pa je obup za gor in dol, dobr da gre prot koncu.

jello

Guru
22. sep 2008
10.394
3.949
113
Dve gumi nista enaki, enkrat sem maxxisovo pol ure obračal ker je bilo preveč lufta in s pumpanjem ni šla na rob. Res pa da pumpam vedno z navadno pumpo.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.600
1.190
113
Zračnico sem že menjal na alu obročih na cestaku, je na karbonskih kaj drugače?

Oz. kaj je prednost tubeless-a pred zračnico na karbonu? Za MTB mi je nekako jasno, da včasih potrebujete nižji tlak za oprijem, na cestnem pa najbrž ni take prednosti? Ali pač?

corsol

Guru
11. mar 2010
3.254
1.133
113
Alu/karbon nima veze.
So pa feltne lahko z robom alu brez, za tiste brez(hookless)morajo biti ta prave oz "odobrene" gume. Standardov pri teh zadevah ni, vsaka firma, naredi mal po svoje,
zato so pri določenih kombinacijah guma/feltna lahko manjše ali večje gežave za gumo nataknit,snet,....napumpat(ce je tubles...)...ipd......l

Pri tublesu nimaš zračnice kar pomeni:
- (recimo )manšo težo,
-manše trenje ker ni trenja med zračnico in gumo, se lahko manj pumpa kar pomeni ,da je pri manjšem tlaku isti kotalni upor( kot če bi imel zračnico in večji tlak)
-boljšio prijem,
- ni(oz je manj) defektov , ki so posledica nizkega tlaka
- manjši tlak - več udobja
- pri trnih, ipd. in manjših luknjah guma ne spušča .

Prednosti so bolj izrazite pri MTB, kjer je oprijem pomemben, na castaku niti ne toliko, je pa vožnja v vsakem primeru udobneǰša ker lahko voziš pri manjših tlakih, kar je meni zelo ok ker , če se voziš več ur po ne najlepših cestah in nimaš več 20let prideš domov manj "polomljen"....prav zaradi tega je trend malce širših gum (30+, malo manj tlaka, tubles po želji,...), in če ne tekmuješ zadeva še vedno zadovoljivo "leti" oz. Po slabih cestah "leti" bolj.

• Všeč mi je
Reactions: Yogi

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.600
1.190
113
Hvala :zmaga:

Če lahko še eno sprotno vprašanje: čemu je namenjena tista elastična vrvica poleg oz. znotraj visokih (neopren) galoš?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.457
1.279
113
Zakaj bi gumo snemal ?
Oz. A veliko gum znucaš, pretrgaš na sezono ?
Ko imaš 1x tubles narejen , lahko tudi skozi ventlčkovo odprtino filaš, kontroliraš(z nekaj pripomički in ustezno tekočino).....nobene svinjarije.
Hja, ko oren useka in jo na kamnu precvika na obeh bokih, kolikore vem, mleko ne pomaga prav dosti. Pri navadni pač not poorinem novo zračnico, če ni bok preveč sesut je OK za do doma (doslej je bilo še vsakič). Bom takole rekel: mi je moj mehanik, ki mu 100% zaupam, ker vem kakšne izkušnje in znanje ima, svetoval, da ne.
Matra me samo, da ne najdem, zakaj mi spiustijo zadaj. OK, sem naročil nov plašč (morda je kaka poškodba, ki jo ob snetem ne zatipam), če tudi to ne bo pomagalo, pa vidim naprej.

jello

Guru
22. sep 2008
10.394
3.949
113
Evo, sprednja guma z lanskim mlekcem na mtb, v enem tednu spusti na 0.5 bar. Po dveh urah vožnje pa praktično nič.
Zračnice na drugem mtb spustijo toliko v dveh mesecih.
Rdeče lateks zračnice na cestnem tudi spustijo skoraj do praznega.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.254
1.133
113
Hja, ko oren useka in jo na kamnu precvika na obeh bokih, kolikore vem, mleko ne pomaga prav dosti. Pri navadni pač not poorinem novo zračnico, če ni bok preveč sesut je OK za do doma (doslej je bilo še vsakič).

Samo pri taki poškodbi (2 luknji -snake bite) ti zračnica gre veliko prej kot pa plašč, ampak glede na to kaj si omenil nimaš ti tega ker niti ne veš kje pušča oz "nekje pri ventilčku....".
Plašč lahko tud v izpraznjen tubles daš v skrajnem primeru, fajn je da imaš osnovno orodje s sabo ...da npr. lahko ventil odstraniš..

Če si pa serijski uničevalec plaščev si pa liner omisli, zračnica ni zato .

corsol

Guru
11. mar 2010
3.254
1.133
113
Evo, sprednja guma z lanskim mlekcem na mtb, v enem tednu spusti na 0.5 bar. Po dveh urah vožnje pa praktično nič.
Zračnice na drugem mtb spustijo toliko v dveh mesecih.
Rdeče lateks zračnice na cestnem tudi spustijo skoraj do praznega.
Koliko spusti tubles sam od sebe je odvisno od plašča(poroznost, nekateri plašči so precej nagnjeni k temu in zgledajo kot bi se potili ---jaz sicer še nimam take izkušnje ) , tekočine..
Letos nisem še bil na cestnem kjer imam tubles,ampak glede na spomin, ne vem če pade za 1bar v 14 dneh(pumpam recimo na 4).Bom malo preveril pa poročam.

6mpzt.jpg