Toyota Auris se poslavlja prihaja Corolla

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
narediš se francoza, da je crknil sam do sebe?

kot da so sposobni pogruntat kaj je šlo narobe...
Ma jaz ne bi tako podcenjeval servisa. Pa ne zato, ker bi bili nekaj ful sposobni, samo nikoli ne veš kam pošljejo enoto pa kaj delajo z njo. Povsod se pa najde kakšna oseba, ki malo globje pogleda zadeve. Še posebej, če bi kaj masovno začelo crkovati po več državah in če deloma sw ne dela kot mora pa bi se to pojavljajo samo pri nekaterih vozilih. Sem prepričan, da zadaj nekje obstaja event log pa še kakšen audit trail...

• Všeč mi je
Reactions: Davidoff

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
narediš se francoza, da je crknil sam do sebe?

kot da so sposobni pogruntat kaj je šlo narobe...
Seveda. In servis običajno preden menja stvar, kontaktira uvoznika, ta pa tovarno, da potrdi menjavo. In preden ta potrdi menjavo, se poveze diagnostiko, kjer v tovarni nekdo pogleda zadeve in to potrdi. Ugani, kaj se zgodi, ko ta ugotovi, da je gor neoriginal programska oprema? Oz. napačna verzija programske opreme ;)?
Sem slišal za par primerov pri Renaultu. Ko so fantje po obisku servisa bili veseli, kako bodo dobili novo enoto. No, nazaj je pa prišla informacija: zaradi nepooblaščene namestitve programske opreme, garancija ne velja več, cena tisočaka.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Nehajte komplicirat tako kot je BigPoppa napisal, ta infotainment je ena cheap zadeva in če se igraš z njo se igraš kvečjemu z nekimi 200€, vsak naj pa sam presodi ali je to vredno rizika ali ne.

Kar se drugih zadev tiče, ki niso povezani z zvočniki pa garancija seveda bo priznana brez problema, če ti crkne nekaj na motorju, verjetno ne bodo šli gledat kake zvočnike imaš notri in kako je zvok vplival na motor da je ta crknil :p

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.141
742
113
EU
Pa v končni fazi, je tudi razlika, zakaj je radio crknil, lahko sicer oni rečejo, da je zaradi programske opreme, ampak če je v ozadju kaj fizičnega šlo, kar nima veze s softwareom, pol se ne bodo mogli kr avtomatično sklicevati na njega:gorjaca:

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Pa v končni fazi, je tudi razlika, zakaj je radio crknil, lahko sicer oni rečejo, da je zaradi programske opreme, ampak če je v ozadju kaj fizičnega šlo, kar nima veze s softwareom, pol se ne bodo mogli kr avtomatično sklicevati na njega:gorjaca:
In ti boš to šel dokazovati, a ne? A ni to 200 EUR, samo vprašaj se koliko stane sodni izvedenec.
Ampak ok, sami veste najbolje :).
Gasper008 Nihče ne trdi, da garancija gre na cel avto, lool. Temveč le na radio, a ne? Pa še to mi odgovori: ta radio za 150 EUR, to ga samo daš v tvoj avto in vse dela?

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.141
742
113
EU
Pač uporabiš sodno prakso iz računalniškega sveta (oz. pametno-telefonskega), kjer ti proizvajalec ne more odreči garancije zaradi tovrstnega posega. Gre za princip. Meni ni problem dati za izvedenca tistih 800 do 1000 evrov, če bom s tem tlakoval pot za vse ostale potrošnike + da prvih 6 mesecev je dokazno breme na njih :nazdravje:

No. Just the fact that you modified or changed the software of your device, is not a sufficient reason to void your statutory warranty. As long as you have bought the device as a consumer in the European Union.

If your device becomes defective in the first 6 months, it is presumed that the defect was there all along, so you should not need to prove anything.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Torej, če te prav razumem: jailbrakeaš iPhone (je še v garanciji), ki med tem postopkom brickne in ti ga mora Apple pod garancijo popravit?

• Všeč mi je
Reactions: Generik

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Kot sem napisal, to je tipičen risk/revard ratio. Saj tudi za zavarovanje ni smiselno dati 1k € samo za to, da ob nesreči ti nimaš nič zraven za dat. Tako morda ni smiselno doplačat za JBL (in vse kar Toyota pogojuje zraven), če lahko daš nadgradnjo naredit neki audio firmi, ki se s tem profesionalno ukvarja.

Kako pa na avto vgradite vlečno kljuko? Samo pri pooblaščencu? Kako si upate dati na avto neoriginal platišča? Kako se upate iti chip-tuning?

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Kot sem napisal, to je tipičen risk/revard ratio. Saj tudi za zavarovanje ni smiselno dati 1k € samo za to, da ob nesreči ti nimaš nič zraven za dat. Tako morda ni smiselno doplačat za JBL (in vse kar Toyota pogojuje zraven), če lahko daš nadgradnjo naredit neki audio firmi, ki se s tem profesionalno ukvarja.

Kako pa na avto vgradite vlečno kljuko? Samo pri pooblaščencu? Kako si upate dati na avto neoriginal platišča? Kako se upate iti chip-tuning?
Glej: jaz grem to takoj naredit, če bi bil v taki situaciji. Se pa ne bi farbal, da če slučajno enota brickne, da mi jo bo Toyota pod garancijo zamenjala. Ker tukaj eni izgleda živite v vzporednem vesolju, kjer bi vse tveganje prestavili na nekoga drugega, če je vse ok, vi poberete, če pa ne, boste šli pa jokcat in težit Toyoti, da počisti vaš drek.
Sam sem napisal svoj komentar samo zato, da če bo kdo to bral, da bo ZAVESTNO sprejel to tveganje, ne pa, da bo gledal kot, da je to tovarniško. Ker NI.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.141
742
113
EU
Mater ste eni trdi. Kaj odklepanje telefona je enako nadgrajevanju programske opreme?
Ne gre samo za odklepanje telefona, lahko namestiš tudi drugo programsko opremo ("modified or changed the software") in ti še vedno ti ne smejo odreči garancije. Morajo dokazati, da je točno to krivo za napako na napravi.

Ne vem, zakaj bi pri elektronskih napravah s programsko opremo v vozilih bilo drugače? Kaj je tako posebnega na Toyotinem radiu?

Toporisic

Fizikalc
6. apr 2019
111
84
28
Ne gre samo za odklepanje telefona, lahko namestiš tudi drugo programsko opremo ("modified or changed the software") in ti še vedno ti ne smejo odreči garancije. Morajo dokazati, da je točno to krivo za napako na napravi.

Ne vem, zakaj bi pri elektronskih napravah s programsko opremo v vozilih bilo drugače? Kaj je tako posebnega na Toyotinem radiu?

Jaz poleg tega mislim, da je tudi razlika, ali si nameščal neko "3rd party" programsko opremo ali nekaj, kar si dobil na strežniku proizvajalca, ki je namenjeno točno za ta model naprave, do česar dostop ni bil preprečen oz. zavarovan in ki ob namestitvi ni opozarjalo na posledice (razen seveda tisto, kar res piše - da ne odstranjuj ključka ali ugašaj avta med nameščanjem).

Toporisic

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Saj si prebral članek zgoraj domnevam, ne? V EU imamo to zakonsko urejeno.
Za razliko od tebe sem.

So, we finally come to the question of rooting, flashing and changing the software. Unless the seller can prove that modifying the software, rooting your device or flashing it with some other OS or firmware was the cause for the defect, you are still covered for defects during those 2 years. A good test to see if it is the software’s fault is to flash it back with stock firmware/OS and see if the problem persists. If it does, it is not a software- caused problem. If it is not possible to revert it stock software any more, it is also not a software-caused defect (unless you have “bricked” the phone while flashing it, un-bricking is not covered by any statutory warranty). There are very few hardware defects that are caused by software — e.g. overriding the speaker volume above the safe level could blow the speaker. Many manufacturers of consumer devices write into their warranties a paragraph that by changing the software or “rooting” your device, you void the warranty.

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Jaz poleg tega mislim, da je tudi razlika, ali si nameščal neko "3rd party" programsko opremo ali nekaj, kar si dobil na strežniku proizvajalca, ki je namenjeno točno za ta model naprave, do česar dostop ni bil preprečen oz. zavarovan in ki ob namestitvi ni opozarjalo na posledice (razen seveda tisto, kar res piše - da ne odstranjuj ključka ali ugašaj avta med nameščanjem).

Toporisic
To bi znalo biti druga zadeva, ja...