Toplotna črpalka - menjava ogrevanja

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.792
6.778
113
pri taščici
Imas TC ki grejejo do 80C. So pa drage (10 z montazo)
Vecina monoblokov(split) pride tja do 55(60) kar je dovolj za vecino radiatorskega ogrevanja pri nacinu 24/7.
Kolikor sem govoril z.monterjem(ji) ima hitachi dolocene prednosti pred LG.
Lahko dodas elektro grelce ki te resijo v primeru okvare tc, ali pa v primeru da res stisne mraz in pomagajo tc.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.992
7.347
113
Imas TC ki grejejo do 80C. So pa drage (10 z montazo)
Vecina monoblokov(split) pride tja do 55(60) kar je dovolj za vecino radiatorskega ogrevanja pri nacinu 24/7.
Kolikor sem govoril z.monterjem(ji) ima hitachi dolocene prednosti pred LG.
Lahko dodas elektro grelce ki te resijo v primeru okvare tc, ali pa v primeru da res stisne mraz in pomagajo tc.
Ti monobloki so cca. 5K€ z bojlerjem ali več?
Mislim da bi bilo bolje, da je bojler večji, saj kot sem napisal, predvidevam, da bo v prihodnosti v hiši bivalo več ljudi.

Ti monobloki so cca. 5K€ z bojlerjem ali več?
Mislim da bi bilo bolje, da je bojler večji, saj kot sem napisal, predvidevam, da bo v prihodnosti v hiši bivalo več ljudi.

računaj da te en tak sistem pride do cca 7 k€ (tč, bojler), potem pa upoštevaj še eko subvencijo (menjava ogrevalnega sistema), ter delo priklop, ter ostali stroški....recimo do ene 10 k€ Zavisi od ekosklada in njegove pomoči, tako da na koncu računaj tam na ene 7 k€

če boš menjaval se pozanimaj če ti bo tisti, ki ti bo to montiral, če menjava tudi radiatorje .....ker v tem primeru boš mel celoten projekt krit iz ekosklada

sam sem 3 leta nazaj menjal čist navadno peč na drva (je bla v dnevni sobi) za peč na pelete z vodnim prenosnikm + radiatorje. Praktično peč na drva sem menjal za centralno ogrevanje na pelete. Ekosklad povrnil 50 % investicije in cel projekt me je prišel toiliko kot je bila takrat redna cena omenjene peči na pelete, morda stotak, dva več

zberi ponudbe za komplet menjavo ogrevalnega sistema, hkrati pa se pozanimaj pri ekoskladu kaok je stemi rečmi

letos to zelo verjento ne bo šlo skozi, drugo leto pa zna biti izvedljivo...ekoslad začne tam nekje spomladi objavljati razpise in če mal gledaš že prej kaj in kako ter kaj te čaka...zna biti lagano rešeno

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.992
7.347
113
Investicija je tako ali tako predvidena v naslednjem letu, po koncu kurilne sezone.
Pod balkonom, oziroma teraso imamo kovinsko cisterno za kurilno olje, 4000l in tudi to želim v prihodnosti odstraniti.
Pred časom mi je nekdo govoril o nekem podjetju iz Šenčurja, ki se s temi stvarmi ukvarjajo. Kurilno olje počrpajo ven in s hidravličnimi škarjami cisterno razrežejo.

Investicija je tako ali tako predvidena v naslednjem letu, po koncu kurilne sezone.
Pod balkonom, oziroma teraso imamo kovinsko cisterno za kurilno olje, 4000l in tudi to želim v prihodnosti odstraniti.
Pred časom mi je nekdo govoril o nekem podjetju iz Šenčurja, ki se s temi stvarmi ukvarjajo. Kurilno olje počrpajo ven in s hidravličnimi škarjami cisterno razrežejo.

olje lahk tud kakemu sosedu prodaš, oz predno menjaš sistem ga porabiš npr za gretje sanitarne vode
cisterno pa potem prodaš lahk tud za staro železo

vsekakor če boš menjaval komplet vse, nimamo mi kaj tikat, nobenih bolh, otimaxov itd... pridobi ponudbe podjetij ki to naredijo komplet (tud kaka emunida zna pridt v poštev), torej od radiatorjev, bojlerja naprej (menjava, priklop), in hkrati ti pomagajo pridobiti nepovratna sredstva. ker boš rabil tudi njihov žegenj

računaj da so subvencije od 20 -50% investicije, tako za občutek. S tem da material ima tu nižji davek kt če ga nabvš v trgovini in še kak popust se da zdilat, dobt

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
A ce ma hisa plinsko pec pa jo grem menjat za TC - ne dobim od ekosklada subvencije za menjavo? Lahko kaksn link za to?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Vse piše na Skladu:

Spodbuda za vgradnjo kurilne naprave oziroma toplotne črpalke za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe ne more biti dodeljena na nekaterih območjih občin, ki so sprejele Odlok o načrtu za kakovost zraka.

Subvencija za naložbo vgradnje plinskega kondenzacijskega kotla za centralno ogrevanje starejše stanovanjske stavbe je lahko dodeljena le na območju občin s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka, in sicer zgolj na tistih območjih teh občin, kjer je skladno z občinskim aktom ali lokalnim energetskim konceptom kot prednostni način ogrevanja določena uporaba zemeljskega plina, ob hkratni priključitvi na sistem distribucije zemeljskega plina.

Občine s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka so: Mestna občina Celje, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor (aglomeracija), Mestna občina Murska Sobota, Mestna občina Novo Mesto, Občina Trbovlje in Občina Zagorje ob Savi.

Subvencije za vgradnjo kotlov na lesno biomaso (v MO Maribor, Občini Miklavž na Dravskem polju, MO Celje in MO Murska Sobota) in toplotnih črpalk (le v aglomeraciji Maribor – tj. v MO Maribor ter Občini Miklavž na Dravskem polju) ni mogoče dodeliti, če je na konkretni parceli določen prednostni način daljinskega ogrevanja ali ogrevanja z zemeljskim plinom, in na tej parceli obstaja možnost priklopa na daljinsko ogrevanje oz. zemeljski plin.

Na kratko in "po kmečko", če so v tvoji občini z odlokom določili, da se moraš priklopiti na daljinsko, podrejeno na plin (če daljinskega v soseski ni) kot recimo v MB, ne moreš dobit subvencije za TČ

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: endvatri in tony

ury

Pripravnik
20. apr 2010
167
19
18
to smo naredili pri nas. 400€ da razreže cisterno spumpa olje in odpelje peč. Samo cisterna je 250€. Nekateri so to naredili sami. No ne vem, meni ni žal tega stroška ker je bilo v 2 urah fertik pa nobene kapljice olja po tleh. Pa brez pravega orodja tudi težko delaš (beri hidravlične klešče)

Nazadnje urejeno:

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.992
7.347
113
Tole so radiatorji o katerih sem pisal:

IMG_20210823_164853.jpg
IMG_20210823_164909.jpg
IMG_20210823_164954.jpg

V dnevni sobi je ta najdaljši, vendar se ga nikoli ne odpira, saj kot sem že večkrat napisal, ogreva kamin. Se pa spominjam, da se ga dejansko sploh ne da dobro odzračit, ker je predolg, oziroma prevelik. Jbg

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Armal by Livarna Maribor aluminjasti radiatorji - nekaj najboljšega takrat na tržišču.

Praktično neuničljivi, imamo take bele na vikendu že 30 let, pa so še kar kot novi.

Zanimivo, da so jih čisto na steno nabili, čeprav zaradi njihove zasnove, ni potrebe, da so proč, zgleda pa lepše, vsaj ko stene malaš. ;)

• Všeč mi je
Reactions: Fadil in jonny77

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.992
7.347
113
Še računi za elektriko:

IMG_20210823_162621.jpg

IMG_20210823_162807.jpg

Priponke