Toplotna črpalka - menjava ogrevanja

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.792
6.778
113
pri taščici
Hiša je na Bledu.
Sem sedaj prebral na nekem drugem forumu, da te toplotne črpalke za sanitarno vodo ne delujejo, če je bolj hladno. Če je to res, potem zadeva ni uporabna zame.
Kamin vsekakor ostane, ker je kot kmečka peč in praktično ogreva 3 prostore.
Problem je centralno ogrevanje in sanitarna voda. Potrebujem optimalno rešitev.

Lp
Sanitarne toplotne crpalke res delujejo ponavadi do okoli +5C.
Pa itak ti pozimi hladijo hiso katero moras ogrevat z drugim virom.
Torej, ce hiso ogrevas z ekektriko, je gretje vode pozimi s TC "polovico" drazje od gretja z bojlerjem. Oziroma 5x drazja od ogrevanja poleti.

Recimo, če bi prišla v poštev MONOBLOCK zadeva, ali potem poteka ogrevanje preko obstoječih radiatorjev, stara peč pa se odmontira in odstrani?

odvisno kak monoblok daš. Recimo hitachi ima visokotemperaturne, sicer niso monoblok segreje pa vodo dovolj tudi za radiatroje. Tu nekje so tud micke, pa kak panasonic (glej poste od clio 15)

stara peč + bojler bi šla ven in ogrevanje hiše + sanitarne vode bi potekalo preko monobloka

radiatorji so staro koliko? verjento te aka menjava tudi le-teh, se pa potem splača dat na eno stran radiatorje na drugo pa talno gretje. ker talno gretje delujez nižjo temperaturo in si ga zmagal z monoblokom. Pri radiatorjih bi znalo biti to nekoliko bolj omejeno

kar se tiče računa, preveri priključek, moč potem pa preštudiraj ood kje ti/vam taka nenormalna poraba..imate kake stare skrinje, hladilnike ali kaj podobnega? Bojler?

če boš dogreval, grel z elektriko računaj na višji račun....še najcenejš se boš grel s klimo, je pa spet strošek investicije nekoliko višji. Začasno se da tudi z radiatroji, sam res začasno

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.992
7.347
113
Radiatorji so stari toliko kot hiša, cca. 40 let. V prvem postu sem napisal, da so v celoti montirani na steno (se tesno držijo stene) in ne na nosilcih.

Talno gretje ni možno, saj bi moral potem odstraniti parket itd... Hiša ni prazna, da bi lahko raztural bbrez problema.

Radiatorji so stari toliko kot hiša, cca. 40 let. V prvem postu sem napisal, da so v celoti montirani na steno (se tesno držijo stene) in ne na nosilcih.

Talno gretje ni možno, saj bi moral potem odstraniti parket itd... Hiša ni prazna, da bi lahko raztural bbrez problema.

veš kaj me skrbi...če recimo jih ne menjaš, katera TČ ti bo vodo dovolj segrela da boš mel toplo? kot drugo, če jih boš menjaval, koliko dodatnega dela to prinese s sabo? In predvsem stroškov.....

se da dobiti kaka fotka teh čudes? toliko za občutek da se vidi kaj in kako

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.992
7.347
113
veš kaj me skrbi...če recimo jih ne menjaš, katera TČ ti bo vodo dovolj segrela da boš mel toplo? kot drugo, če jih boš menjaval, koliko dodatnega dela to prinese s sabo? In predvsem stroškov.....

se da dobiti kaka fotka teh čudes? toliko za občutek da se vidi kaj in kako
Poslikam ko pridem iz službe.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.792
6.778
113
pri taščici
Ce se radiatorji dotikajo stene, jo se toliko bolj segrevajo kot ce so odmaknjeni tistih par cm.
Ce nisi ravno dizajnerski freak, potem kupis rabljene "brez praske" skupaj z ventili, mogoce celo konzolami za cetrtino cene. Dokupis se ekscentre da jih bos lahko priklopis in zmontiras.
Ce imad stemarco, kak sds sveder, kljuc... Lahko to sam naredis.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.792
6.778
113
pri taščici
Ne bi vedel za kakšne izpade elektrike. In kaj je split sistem?
V monobloku imas zunaj vodo. Ce pride do daljsega izpada elektrike, voda lahko zmrzne. Voda ki zmrzne v tehniki pa ves kaj naredi.
. Nekatere baje tudi omogocajo izpust vode, vendar je vprasljivo ce dobis vodo iz vseh kolen, sifonov, izmenjevalca....
Resitev je antifriz
Lahko v celi inštalaciji, ali pa dodas nek zalogovnik in imas potem antifriz samo desetino volumna.
Split sistem je locen
Zunanja in notranja enota. Med njima pa plin za prenos toplote.
Mogoce bi zadevo rešil tudi s crpalko vezano na UPS, ki bi v dolecenem časovnem intervalu zaokrožila mrzlo vodo.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.992
7.347
113
Ce se radiatorji dotikajo stene, jo se toliko bolj segrevajo kot ce so odmaknjeni tistih par cm.
Ce nisi ravno dizajnerski freak, potem kupis rabljene "brez praske" skupaj z ventili, mogoce celo konzolami za cetrtino cene. Dokupis se ekscentre da jih bos lahko priklopis in zmontiras.
Ce imad stemarco, kak sds sveder, kljuc... Lahko to sam naredis.
Še nikoli nisem slišal, da bi kdo kupoval rabljene radiatorje. Na Bolhi? :)

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.992
7.347
113
V monobloku imas zunaj vodo. Ce pride do daljsega izpada elektrike, voda lahko zmrzne. Voda ki zmrzne v tehniki pa ves kaj naredi.
. Nekatere baje tudi omogocajo izpust vode, vendar je vprasljivo ce dobis vodo iz vseh kolen, sifonov, izmenjevalca....
Resitev je antifriz
Lahko v celi inštalaciji, ali pa dodas nek zalogovnik in imas potem antifriz samo desetino volumna.
Split sistem je locen
Zunanja in notranja enota. Med njima pa plin za prenos toplote.
Torej je tudi boljer zunaj na vrtu? To se mi ne zdi ravno OK.

Še nikoli nisem slišal, da bi kdo kupoval rabljene radiatorje. Na Bolhi? :)

poglej ottimax.it. majo neke lastne brande, cenovno okej, so pa zelo zelo podobni fonditalovim radiatorjem. Sklepam da jih fondital dela tudi za njih. (mam fonditalove doma) To bi se splačalo prevert in niso nek cenovni bavbav. Vem ker jih kolega sedaj kupuje in jih bomo tam nabavljali.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.792
6.778
113
pri taščici
Ne, bojler imas kjerkoli. Svetujem v kopalnici ce imas dovolj veliko. Da izgube grejejo kopalnico
Itak mora bojler imeti dovolj velik izmenjevalec, ki bo omogocal dovolj prehoda toplote pri majhni razliki temperature.
V njega speljes "kotlovsko vodo" (isto kot v radiatorje) in preko izmenjevalca grejes sanitarno vodo katero bos pil.

ne, eno je bojler za sanitarno vodo, drugo je "bojler" ki ga ogreva plin iz toplotne. In ta "bojler" potem greje hišo, sanitrano vodo. Če imaš monoblok je ta bojlerček v zunanji enoti, če maš split ga maš v hiši. Včasih dobiš da sta dva dva sistema tudi združena

recimo primer TČ split sistem brez bojlerja za sanitarno vodo...... tisti bojlerčk ki je na sliki je notranja enota in tam potem plin iz TČ greje vodo (delovno sredstvo) ki potem ogreva radiatorje, ter sanitarno vodo. In o tem bojlerčku (notranji enoti) je govora okrog zmrzali..če izpade tok, je ta enota zunaj (integrirana v zunanjo enoto) in potem znaš met veselico.....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.792
6.778
113
pri taščici

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.992
7.347
113
Bom poslikal zadnji račun, ko je ogrevanje vode z elektriko in račun, ko se je voda ogrevala preko centralne.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi