Test letnih gum za sezono 2016

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Vidiš, jaz imam pa sebe in familijo zelo rad in se vozim z 3 leta starimi premium gumami. Po 4 sezonah pa se zamenjajo. Hebat ga, sem ti že nekajkrat rekel da je lastništvo avtomobila strošek...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
To vem da je strošek. Ti imas tudi nov avto, jaz pa iztrosena amortizirana jajca.
Kako ze pravijo: bolje slabo sedeti kot dobro stati.
Ce bi si jaz v mansardi uredil stanovanje, bi tudi najbrz vozil premium gume
evil.gif

Nazadnje urejeno:

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Še zmeraj bolje kot Continental, ki so po sezoni in pol postale trde, stopničaste... Skratka neuporabne.
Jaz Contiju zamerim samo obrabo po robovih, mogoce tudi trde 3 oziroma 4 leto. Pa ne prevec o optiki in premalo napumpanih gumah. Ker v 20 letih voznje so bile to edine gume ki so se pobrale po robovih, in na tistem avtu imam sedaj ze kak 5 set gum ker bo z njim pocasi 200kk prevozenih pri hisi. Pa nobenih tum ni tako po robu pobralo (po obeh robovih)
Stoonic pa nisem opazil. Za emocijo pa je nexen pol cenejsi od premium gum in.... Je mogoce bolje se voziti z 3 leti starimi nexen kot pa 6 leti starimi premium. Sedaj imam 5 let stare premium, na dezju bo jajbrz postalo zabavno se mi zdi.

ej meni enako, kontinental je po robih pobralo do nule skoraj...sredina lepo se polni profil.. mel sem pa sport contact... 3 sezono trde ko kamen

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
S tem da Continentalke na mokrem drzijo se vedno po 3 sezonah (imel SP3 in sedaj 5), medtem ko Michelin, Dunlop in Kumho ni sans. Moje izkusnje.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.484
10.726
113
premalo tlaka? premium vozilo ki ima geometrijo malce bolj zajebano,camberje? itd.

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Sem jih imel na svojem GrandScenicu, 4 sezone. Za ta denar zelo dobre gume, tako na suhem kot v dežju. Profila je bilo še za 5 sezono, so pa že popuščale (oprijem v mokrem ni bil več zelo dober ampak samo povprečen). Prevoženih nekje 40.000 km z njimi.

zmaga.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
SportContact 3 A1. 205/55*17. Tako slabe gume še nisem imel. Tudi Tigar na Yugotu iz leta 1989 se ni tako slabo obnašala.
ORiginalne Dunlop SP20 na prvem Scenicu so bile hitro trde... Zamenjal z Uniroyal Rain in so bile fenomenalne. NA drugem Scenicu sem imel Michelin PremacyPilot (2003) in so bile ob prodaji 2006 že bolj boge...
Na zadnjem Scenicu so bile Continental PremiumContact 2. Dobre pnevmatike, samo so bile 3 sezono izrabljene, pa še sredi poletja sem na AC pleh povozil in eno razrezal...
Nato so bile 2 sezoni in pol gor SportContact 3, vtise sem povedal. Potem do konca so bile pa Dunlop SportBlue response. Če ne bi prodal avta, bi še enkrat kupil ta model.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Meni jih je vidno pobralo po zunanjih robovih že po 5000 km... Sem šel preverit optiko in ne samo da je bilo v mejah normale (toleranca) ampak je bilo na priporočenih vrednostih... Potem sem jih rotiral... na 5000 km, da jih je bolj enakomerno pobiralo.
Zanimivo pa da Dunlopk in zimskih (ki naj bi bile mehkejše) ni pobiralo po robovih. So bile enakomerno obrabljene...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Saj meni na istem avtu ne pobira zimskih conti po robovih.. Letne PC2 so pa bile zlizane po obeh robovih. Torej je optika ok na avtu. Za tlak pa tudi kolikor toliko redno preverjam(vizualno)

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Jaz tudi imam ContinentalSportContact 5 pa nisem zadovoljen z kvaliteto te gume...tako,da res reklamirana in opevana je full...da pa je extra kvaliteta pa ne.
Danes sem za Fiesto nabavil Sava Intensa Hp....za 40€ po gumi pa bo ja dve sezoni zvozla 😂
Sem pa prej imel Dunlop Bluresponse in moram povedat da je vsaj meni bila guma top...

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Imam pa filing da bluerespons hitro zlize. Obcutek zato ker sem z avtom dobil bistveno bolj zlizane dunlopke kot zimske miscelinke. Pa so dunlopke bile stare 2 ali tri leta, michelinke pa 4.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.277
4.104
113
Nekje do polovice gre hitro dol Bluresponse pol pa manj.
Ampak pol pa že avto kopa

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
3mm so imele, tako da jih niti za soncno zimo niesem mogel imeti.(in verige v prtljazniku) Dvomim da so imele vec kot 25kkm narejenih.
Michelinke imajo se 6mm.
Je pa res da se bo pozimi najbrz bolj varno voziti z novimi letnimi nexen kot pa 5let starimi s 5mm zimskimi michelinkami.
Sem pred leti s stoenko in sava exact lepo prisel 25 km dalec v sluzbo. Tam pa smo quatro pogon z zimskimi gumami vlekli ven iz snega. (nasedel na trebuh in se slikaj). Stoenka je po klancu navzdol nekajkrat morala po zalet da sem se prebil do glavne ceste. Snega je bilo toliko da sem ga en del dobival na havbo. (priblizno 30-40cm v eni noci)

Nazadnje urejeno:

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Ja hanzi, odvisno od gume in avta.
wink-1.gif

Ti povem da sem se pred leti na starem đipu s šest let starimi Bridgestone winterduler DMZ1 po snegu in ledu vozil kot po suhem, kolega s pajerotom se je pa z novimi m+s mislim da toyo zakopal in sem ga moral izvleči iz snega, na ledu je pa kar plesal.

Enako so šestnajst let nazaj Bridgestone POTENZA RE720 na tri leta starem BMW-ju e36 325i držale odlično do konca ("do drotov") tako v suhem kot v mokrem in se obnesle dosti boljše od večine ostalih skoraj novih premium pneumatik, ne le od čunga lunga "plastičnih" gum.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Napačen filing imaš kot vedno. Zelo enakomerno so se obrabile v 4 sezonah. so se pa obrabile.
Poleg tega ne vem kaj zopet jambraš. Dober oprijem pomeni obrabo. Za večno imaš Trayal, kinse niso obrabljale (držale pa tudi ne).
Čudi me, da ti kot tehniku gradbincu niso poznani pojavi kimso povezani s trenjem...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Nisem mislil jambrat pri blue, ampak samo opozoriti da gumo zna hitro pobrati. Da ne bo kdo ze avgusta iskal novih. Saj vidis, nekatrim gume zdrzijo 2-4kkm. (dva do 4 tisoc) . Najbrz se vozijo samo po grobniku, do tja pa na prikolici.
Ker delam malo km, bom vzel nekaj kar drzi pa da ni premium cena(2x visja od "kitajske" gume, ki jih ze na marsikaterem avtu prva vgradnja ) . Al bo zdaj to nexen, uniroyal al dunlop bomo pa se videl.
Na zalost se niso naredili gume, ki bi resila vse neumnosti ki jih delamo na cesti.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Prosim za porocilo ko bos lahko priblizno ocenil obrabo. Ter na kaksnem avtu v kaksni dimenziji.
Me zanima primerjava s kaksno uniroyal Rain sport. Iscem neko allseason gumo(majhna letna kilometrina) , s katero se ne bi vozil po velikem snegu (imam za ta namen drigi avto pri hisi ki bo ustrezno obut).
Imam jih od cca. 1.10.2015, imel sem jih tudi čez zimo. Se pravi sem naredil z njimi cca. ¸14.000 km. Sprednje je obrabilo cca. 1,5 mm, zadnjim se obraba ne vidi. Sem jih prejšnji teden premenjal spredaj - zadaj. Po videnem sodeč bi lahko z njimi naredil 40-50 000 km.
C5 break MK2, 2.0 HDI. NEXEN 215/55 R16 XL 97W N8000

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Če smem izkoristit temo, priznam nisem vse bral, ker zadnje čase ni časa;

235 45 r18, kaj je best buy? Best buy in ne The Best .
TNX

Se strinjam s predhodnikom - Fulda. Ali pa recimo Kumho.

Sem malo pozabil na to temo, je pa pošteno da povem kaj sem vzel. Vzel sem tole

Kumho Ecsta SPT KU31 235/45 ZR18 98W XL

Prvi vtis je navdušujoč !

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.216
1.712
113
40
Jaz furam 225/40 r18 Fulda Sportcontrol...

Prevozenih preko 40.000 in kaze da bodo do konec sezone ko bodo imele nekje 80.000.
Na testih pise, da se malo obrabijo in da niso dobre na mokrem. Sicer po vodi ne divjam, ampak nisem opazil da bi bile bilokako problematicne v dezju.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Alter torej pravi drugace, gume na vrhu testa so slabe, nizkocenovne in povprecne na testu so pa prehvaljene. Zanimivo. Vazn, da so 18, pol je guma itak najbolsa.
grin1.gif

Nazadnje urejeno: