Teslo v Tesli Y

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
Znancu (no, vidim ga dvakrat letno) je crknil elektromotot na e tronu, na sreco v garanciji. Ga tudi prodaja.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
748
113
EU
Pri Toyoti moram to narediti ročno prek fizičnega stikala na levi, ker avtomatsko so le sprednje dnevne. Pride pa zelo prav, ko je npr. slabše vreme čez dan, da me ostali v prometu bolje vidijo. Seveda jih moram potem tudi sam ugasniti.

Mogoče bi morala avtomobilska industrija malo bolje razmisliti o tem, da se vse luči vklopijo avtomatsko tudi v slabšem vremenu, ne samo ponoči ali v tunelih. To je sicer tak tipičen primer kam vodi nek polovičen avtomatizem, da se nam ne da niti ročno več prižgati še zadnjih luči (s tem ciljam na to, kako nevarno je imeti npr. samodejno vožnjo narejeno le na pol).

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in Guinness

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.246
2.526
113
Pri Toyoti moram to narediti ročno prek fizičnega stikala na levi, ker avtomatsko so le sprednje dnevne. Pride pa zelo prav, ko je npr. slabše vreme čez dan, da me ostali v prometu bolje vidijo. Seveda jih moram potem tudi sam ugasniti.

Mogoče bi morala avtomobilska industrija malo bolje razmisliti o tem, da se vse luči vklopijo avtomatsko tudi v slabšem vremenu, ne samo ponoči ali v tunelih. To je sicer tak tipičen primer kam vodi nek polovičen avtomatizem, da se nam ne da niti ročno več prižgati še zadnjih luči (s tem ciljam na to, kako nevarno je imeti npr. samodejno vožnjo narejeno le na pol).
To ni isto. Ti preklopiš na kratke luči ali pa na pozicijo. Nekateri avti imajo to omogočeno programsko v meniju dostopnem šoferju, drugi samo v menijih OBDja, eni pa sploh ne.
Moj trenutni C5 Aircross ima to omogočeno preko OBDja.
Potem imaš še kvalitetne senzorje za svetlobo/dež, ki takoj ob zmanjšani vidljivosti poskrbijo za vklop kratkih luči.
In seveda kup takih, ki ne omogočajo nič, največ kar nekateri spravijo skup je to, da "dnevne luči" svetijo z vklopom avta.

Mi je pa to kar pomemben faktor.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.246
2.526
113
Večina VW, Oplov pa tudi Citroeni in Renaulti se v megli ali pa v srednjem nalivu vozi z ugasnjenimi lučmi zadaj, ker senzor očitno ne zazna, da je premalo svetlobe in jih ne vklopi. Sploh to kar je staro okrog 5 let je vse v temi :(
Mene tudi to ful moti, da so po defaultu izklopljene luči.
Za Citroena se še kako motiš. Bivši zdaj 14 let star C5 je že imel to v nulo.

Je pa resen problem, da nekatere starejše avte, ki to funkcijo imajo vozijo ljudje, ki so pred tem še "šraufali" luči na stikalu levo od volana in imajo tudi sedaj luči na on-off namesto na avto.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
C3 nima, če nastaviš na avtomatiko. V enem vmesnem obdobju je ful znamk to spremenilo in so delali tako, da so gorele samo sprednje dnevne luči, vsaj po občutku iz ceste bi tako rekel.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.246
2.526
113
Ko so prišle prve LED dnevne luči, ki so bile kombinirane s pozicijsko je bilo dejansko nemogoče vklopiti zadnje luči skupaj s polno svetilnostjo dnevnih, ker se k dnevnim vklopi pozicijske in potem je dnevne avtomatsko zmanjšalo svetilnost.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Za Citroena se še kako motiš. Bivši zdaj 14 let star C5 je že imel to v nulo.

Je pa resen problem, da nekatere starejše avte, ki to funkcijo imajo vozijo ljudje, ki so pred tem še "šraufali" luči na stikalu levo od volana in imajo tudi sedaj luči na on-off namesto na avto.
Polnotelna meriva ima ugasnieno samo tablico in armaturo. Ostalo sveti.
Alhambra 07 letnik enako, s tem da so dnevne spredaj gorele na nekoliko sibkejsi moci.
Ocitno so potem 1x se dodatni mililitre sparal na leto.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.458
1.458
113
No nehajte nabijat. To se vse stela na testerju in proizvajalci prilagajajo trgom, ekofašistom, ali pa kakor se jim dvigne. Tako da bos denimo na citroenih nasel vse mozne kombinacije v zadnjih 20 letih. Jaz sem si to nastelal po svojem okusu se na vsakem avtu.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.811
130
63
Pri Fordu prižge kratke in zadnje pozicijske ob zmanjšani vidljivosti in /ali ob prižganih brisalcih. Ko brisalec parkarat obriše šipo, so luči že prižgane. Kar dobrodošla logika.

• Všeč mi je
Reactions: mr_

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.246
2.526
113
No nehajte nabijat. To se vse stela na testerju in proizvajalci prilagajajo trgom, ekofašistom, ali pa kakor se jim dvigne. Tako da bos denimo na citroenih nasel vse mozne kombinacije v zadnjih 20 letih. Jaz sem si to nastelal po svojem okusu se na vsakem avtu.
Ni res. Imaš modele vmes, kjer vklop pozicije skupaj z dnevnimi ni možen - sem zgoraj napisal zakaj.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.079
2.849
113
Men sam ni jasno, po kateri logiki so sorednje dnevne luci obvezne in zakaj zadnje niso. Pač naj sveti oboje pa je, tako pa se dostikrat v kaksni slabsi vidljivosti ali megli zadnje ne prižgejo, folk je pa itak blesav in jih ročno ne zna prižgat, pol maš pa še tiste idiote, ki prižgejo vse možne meglenke in se potem vozijo cel dan s prižganimi. :bonk:

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
748
113
EU
Mah to je bilo spet nekaj zaradi varčevanja, da so prižgane samo sprednje, zaradi boljše varnosti na cestah.:zavijazocmi:

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
5.467