Teslo v Tesli Y

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Raje se vprašaj koliko tisoč litrov pitne vode, oz. okolja, kontaminira tak prevrnjen fosilni avto, ki mu puščata olje in bencin.

Človek dnevno porabi med 110 in 140 litrov dnevno (tako jaz, kot ti in kdorkoli drug)... iz čiste pitne vode direktno naredimo odpadek.

Ker veš koliko si star si preračunaj koliko litrov vode si kontaminiral (in koliko jo še boš..ker boš verjetno želel še dolgo živeti). Ob izračunu sam sebe vprašaj koliko vode boš kontaminital predvsem pa..ali si se kdaj okoli tega zasekiral (vem da se nisi, ker se nisi še niti tega vprašal).

Družba je dandanes tako nastavljena, da konkretno onesnažuje okolje. Fact. In v tem smo mi vsi. Slog življenja nas 'sili' v to ker pač trošimo energijo za vse drigo, zgolj za to ne, kar se je počelo včasih, za pridobivanje/iskanje/lovljenje hrane, da se je lahko živelo. In dokler se želimo prevažati okoli v službe, kar tako na izlete, otroke na interesne dejavnosti itd itd...pač trošimo energijo 'v tri dni'. In temu se ne moremo izognit. In na koncu je cca vseeno a je v enem vozilu bencin ali elektrika, ker oboje se porablja (in nekje se mora tudi pridobiti) za 'kar nekaj' ker je pač tako nastavljena družba.

Tako da ima beseda ekologija zelo delikaten pomen in je v večini zlorabljena za populizem.

• Všeč mi je
Reactions: aljoman in Hanzi

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Kupite teslo čez dva meseca...ko bo dražja

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
748
113
EU
Človek dnevno porabi med 110 in 140 litrov dnevno (tako jaz, kot ti in kdorkoli drug)... iz čiste pitne vode direktno naredimo odpadek.

Ker veš koliko si star si preračunaj koliko litrov vode si kontaminiral (in koliko jo še boš..ker boš verjetno želel še dolgo živeti). Ob izračunu sam sebe vprašaj koliko vode boš kontaminital predvsem pa..ali si se kdaj okoli tega zasekiral (vem da se nisi, ker se nisi še niti tega vprašal).

Družba je dandanes tako nastavljena, da konkretno onesnažuje okolje. Fact. In v tem smo mi vsi. Slog življenja nas 'sili' v to ker pač trošimo energijo za vse drigo, zgolj za to ne, kar se je počelo včasih, za pridobivanje/iskanje/lovljenje hrane, da se je lahko živelo. In dokler se želimo prevažati okoli v službe, kar tako na izlete, otroke na interesne dejavnosti itd itd...pač trošimo energijo 'v tri dni'. In temu se ne moremo izognit. In na koncu je cca vseeno a je v enem vozilu bencin ali elektrika, ker oboje se porablja (in nekje se mora tudi pridobiti) za 'kar nekaj' ker je pač tako nastavljena družba.

Tako da ima beseda ekologija zelo delikaten pomen in je v večini zlorabljena za populizem.
To se da hitro rešit z dvojnim vodovodnim sistemom in manjšimi čistilnimi napravami. Bi prihranili veliko vode na ta način.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.246
2.526
113
Kdor ima težave z lastno porabo čiste vode, se lahko lepo potestira s par dni bivanja v avtodomu - 120L čiste vode imate na razpolago!

Z nekaj prilagoditvami lahko zdrživa z ženo tudi en teden.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
In če hočete pošteno primerjavo, potem pri elektriki upoštevajte tudi energijo za vzpostavitev in vzdrževanje omrežja. Ali je tu transport pa zastonj? Pa še energijo za gradnjo elektrarn.
Si moreš kmislit, da je to všteto. Zakaj misliš, da CO2 odtis kilovatne ure iz HE ali SE ni niti približno nula? In se tudi ne računa, kot da je nula.
Da bo lažje tačunat: celotne (torej tudi posredne) izpuste ICE je treba, da jih spravimo na skupni imenovalec z izpusti BEV, pomnožit z nekje 2,5 do 3.

• Všeč mi je
Reactions: uncle_sam

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
457
40
28
Kar se Tesle tiče je najbolje naredil še moj brat, ko je januarja kupil za cca. 30k njihovih delnic... pravi, da ni boljšega avta :p

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.749
829
113
Tukaj je podana ocena, da je treba predelati najmanj 12 ton rude za eno teslino baterijo:

"The hard-rock mine that supplies some of the lithium Tesla uses said its ore naturally contains up to about 2.1% lithium (...)"
in
"The only way a truck hauling 500,000 pounds of earth would contain minerals for just a single car battery is if the ore’s lithium content was 0.1%. The ores from the hard-rock mine Tesla uses contain up to 2.1% lithium."

V tem članku debunkajo tistih 500 000 lbs rude, in pridejo do tele izjave:
"It takes less than 10,000 pounds of material to produce 2,000 pounds of spodumene — a mineral filled with lithium aluminum inosilicate. The maximum amount of lithium a Tesla car battery contains is around 165 pounds."

Žal je ta tudi napačna, ker litij ni enako kot LCE, ki je feedstock za izdelavo baterije, torej telih 165 lbs(75 kg) litija ni litijeva kovina, ki bi jo izračunal iz tistih 6% ki je v rudi, ampak gre za LiOH (Litijev hidroksid). Kot sem že zgoraj raziskal je potrebno:
"Roughly, 7 to 8 tonnes of min 6% spodumene concentrate equals 1 tonne of lithium carbonate or hydroxide (LCE), Australia miners told Fastmarkets."

Če potrebujemo 75 kg LCE (kar je dovolj za 100 kWh baterijo) je potrebno ca. 3 tone rude in ne 12 ton.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
V tem članku debunkajo tistih 500 000 lbs rude, in pridejo do tele izjave:
"It takes less than 10,000 pounds of material to produce 2,000 pounds of spodumene — a mineral filled with lithium aluminum inosilicate. The maximum amount of lithium a Tesla car battery contains is around 165 pounds."

Žal je ta tudi napačna, ker litij ni enako kot LCE, ki je feedstock za izdelavo baterije, torej telih 165 lbs(75 kg) litija ni litijeva kovina, ki bi jo izračunal iz tistih 6% ki je v rudi, ampak gre za LiOH (Litijev hidroksid). Kot sem že zgoraj raziskal je potrebno:
"Roughly, 7 to 8 tonnes of min 6% spodumene concentrate equals 1 tonne of lithium carbonate or hydroxide (LCE), Australia miners told Fastmarkets."

Če potrebujemo 75 kg LCE (kar je dovolj za 100 kWh baterijo) je potrebno ca. 3 tone rude in ne 12 ton.
Clanek govori o 3x manjsi koncentraciji litija v rudi, nato pa tudi stevilka 10 ton stima.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Tvoj post:
in moj post:
"(...) The ores from the hard-rock mine Tesla uses contain up to 2.1% lithium."

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.749
829
113
Ja in? Ne vem kaj želiš povedat, jaz si predstavljam takole, morda se motim, če kdo ve, da je drugače naj me popravi:
- Ruda v zemlji ima do 2,1% litija (lahko tudi samo 1%)
- Z ekstrakcijo rude na mestu samem izločijo neuporabne elementa in s separacijo pridejo do 6% koncentrata (za ta spodumen koncentrat velja celo neka tržna cena in se s tem trguje podobno kot z ostalimi surovinami)
- Ta 6% koncentrat pošljejo z ladjo na Kitajsko kjer iz 7-8 ton pridejo do 1 tone LCE

Morda te je zmotilo ker zgoraj nisem napisal, da sem v izračunu upošteval tudi tole:
"It takes less than 10,000 pounds of material to produce 2,000 pounds of spodumene (6%)"

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Ne vem, zakaj toliko mečete naprej tole ekologijo? Meni je ravno za to. Teslo vidim pač kot en avto za 38 jurjev, z zmogljivostjo recimo BMW 330i, stroškom vožnje par eur/100km in opremo, za katero bi pri BMW dal čez 60 jurjev.

Seveda ni isto, a za 25 jurjev razlike si jaz recimo lahko kupim še motor in čoln.

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
5.467