termoakumulacijska peč in račun za elektriko

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
sicer ne vem če je tako tudi pri vas.
enkrat je pri naši babici (v hiši z več stanovalci) en električar odklopil 1varovalko, pa se je takoj prišel en sosed pritoževati zakaj so njemu izklopili elektritko (oz. imel je priključeno zmrzovalno skrinjo na to varovalko) in da naj jo takoj vklopijo. on je pa vsa ta leta kradel elektriko od nje
crazy1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.821
6.784
113
pri taščici
38 kw v enem dnevu....
pa toliko porabijo pri kolegu ki imajo nekaj 10 kw motorjev pri "hiši"

A se ti bojler sploh kaj ustavi? (a imaš toliko kamna notri, ali pa imaš skoz toplo vodo odprto). Računalniki, skrinje in podobne zadeve ni variante da porabijo toliko elektrike.
Razen če si 10 PS cunj oprala na 95c

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Citat:
Uporabnik Negramodelo pravi:
Joj nam se toliko reči dogaja. Če bo šlo tako naprej... ne vem če se bomo še eno zimo tu greli.
Moramo se odločiti ali podreti ali prodati ali. Take težke odločitve.

Moram res še kako temo odpreti na tem "dom in gradnja" oddelku

Conradovega paketka pa še kar ni.

Od včeraj do danes v 24 urah smo porabili 31 drage energije in 7 cenejše

Glej elektrika ne more kar vhajati .. 38kW elektrike se spremeni ali v neko delo ali pa v toploto oz. skoraj 90% tega gre na koncu v toploto. In 38kW je ogromno toplote .. skratka sedaj v tem času bi se morali že kuhat nekje.

Obstaja sicer še en pojem "jalova elektrika oz. energija", ki bi načeloma lahko naklepala tako porabo brez da bi kje gorelo, ampak na žalost te energije gospodinsjki števec ne zna merit.

Torej po mojem mnenju, če nekje ne smrdi po zažganem oz. je vroče, ali pa če ne krade elektrike cela ulica (ali pa sosed na podstrešju goji travo?), je napaka 90% v meritvi. Torej števec (četudi je bil že zamenjan)!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Pa začnimo na zunanjem delu klime, ki pri gretju deluje kot "ekspanzijska posoda s hladilnimi/grelnimi rebri". Če ima plin pri 1bar (raztegnjen oz. ekspandiran) 0 stopinj, ga nato kompresor stisne na 3 bare zaradi česar se ogreje na 60 stopinj, ko pride v notranjost odda toploto stiskanja (in obdrži 3 bare, ter shladi na recimo 5 stopinj), nato gre ponovno v zunanji del kjer se razširi (1 bar) in "ohladi" na -55 stopinj. Zaradi zunanje temperature, ki je večja kot jo ima plin se le ta segreva/segreje (ampak največ do "ničle"). Krog se ponovi, s tem da je notranja temperatura vedno višja kar pomeni da je potrebno za isti efekt vedno manjsa "temperaturna razlika" (manj energije) ...

E to!
To je pravo razmišljanje...ki je tudi logično in ti da vedeti da funkcionira. Le občutek imam da si izpustil (pri svoji logični razlagi procesa) pri tem ko si napisal 'da se krog ponovi' da se tudi kompresija ponovi...torej spet se plin kompresira (segreje), odda toploto notri na izmenjevalcu, gre ven kjer se ga ekspandira (ohladi) ter segreje na zunanjem izmenjavlcu do teh zunajjih 0 stopinj...in gremo spet -> KOMPRESIJA.

Razlika med tako dobljeno toploto in porabljeno energijo pa je podana s številom COP kjer se da razbrati koliko je dejansko zadeva učinkovita....je pa zeeelo učinkovita. Zlasti novejše kjer dobiš za 1 enoto el. energije 5 enot (in več) toplotne energije.

Glede sekundarnega grelca...ja problem pri (enojni notranji enoti) je ta, da pač piha z enega mesta in je težko porazdeliti enakomerno toploto po vseh sobah (stanovanju). To je dejstvo. Tu so v prednosti tisti ki si omislijo (vsaj) 2 notranji enoti (in imajo lepšo razporeditev) ali pa imajo solidno izoliran objekt (kar pomeni da ne izgubljajo veliko toplote v kratkem času, torej tudi razlike niso tako občutne..zlasti z vidika ugodja).

Na vsak način pa se jo izplača imeti za ogrevanje....vsak kW toplote, ki ga dovedeš s klimo, ga ni potrebno z oljem/plinom/elektriko...za katere pa vemo da so kar konkretni porabniki (zlasti naših evrov).

(primer: pri starših, ki živila v neizolirani hiši, zdaj sta samo v enem nadstropju, kurita drugače na olje...je poraba preko zime padla za 800 do 1.000 litrov (zavisi od zime)..zdaj je grela že 3 zimo zapovrstjo. Torej se je naložba vanjo (1.200 EUR) že zdavnaj izplačala (je pa res da smo imeli prvo zimo poračun el. energije - verjetno klima - za doplačat 85 EUR
grin1.gif
).

Tak da...moj nasvet vsakemu,ki porabi letno tisoč in več litrov kurilca (Oz. ekvivalent plina) naj si omisli (dobro) klimo...pametno naj jo montira. V jesen naj jo vklopi, ter spomladi izklopi (seveda vmes čisti filtre)...centralno pa uporablja zgolj za razporejanje toplote po sobah (seveda v času, ko je doma...od 3 do 9-ih zvečer...pa še to takrat ko res zahladi).

Moj foter je bil ultra skeptika za klimo....zdaj pa oba z mamo priznavata, da je bila to najboljša naložba v hišo v zadnjih 30 letih.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.821
6.784
113
pri taščici
Edino veš kaj se mi zdi še nekoliko bolj smiselno.
TČ zrak / voda v poletnem času. Sicer ne vem kak COP dosežejo te črpalke ampak zadaneš žebljico na glavico, če ti TČ ohlaja prostor(hodnik kuhinja...), hkrati pa segreva sanitarno vodo. Vsaj meni se to zdi OK varianta in jo bom (bi) tudi izkoristil če bi živel v hiši.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
ej če bi jst imel takšno porabo in nebi znal sam locirati težave, bi TAKOJ plačal enega mojstra, da najde problem.... ti vsak dan mečeš denar dobesedno skozi okno! Glej "normalna" poraba pri vklopljeni klimi, tv tudi dosti prižgan, pc, pralni stroj, pomivalec.... tam v povprečju 10kW/h na dan. Tako da.....

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
No jutri pride Conradov paket. Je prišel mail, da je na poti.
Prvo vklopim na bojler.
Potem še dalje in če se v enem tednu ne najde vzrok pokličemo "mojstra", da razišče.

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
EVO GA

Ceno višje tarife sem nastavla. Za nižjo me je nekaj hecal. AMpak ok bom pol ko oddam otroka v varstvo ob kavi.
Sem že vklopila v bojler pa da vidmo

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Citat:
Uporabnik Negramodelo pravi:
EVO GA

Ceno višje tarife sem nastavla. Za nižjo me je nekaj hecal. AMpak ok bom pol ko oddam otroka v varstvo ob kavi.
Sem že vklopila v bojler pa da vidmo

Nas zelo zanima!
cheer.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Cena kWh sploh ni problematična, problematičnih je dnevno porabljeni 31 kWh visoke tarife!

Čeprav en malček sumim (pa prosim brez zamere) da ste enostavno preveč potratni (čeprav upam da se motim).

Bi bilopa fino če si vzameš malo časa in poiščeš vse porabnike po hiši, ki so priključeni na elektriko (Jih napišeš tule) ter hkrati poskušaš določit koliko ur dnevno so 'prižgani'...tiste, ki seveda izklapljate.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Tisto nastavljanje cene za tarifo je meni brezveze, ker imaš na računu še polno drugih postavk, ki vplivajo na končni znesek. No, mogoče malo za info.
Glavno, da si ga priklopila. Pusti ga pa najmanj 24 ur (čeprav bi bilo najbolje, da bi vsakega porabnika merila 1 teden).
Meni 80l bojler namenjen samo kopalnici povprečno porabi 3kwh na dan.
Že čakamo tvoje podatke
smile-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.216
1.387
113
Za kolikor toliko točno meritev mora bit vklopljen vsaj 1 teden še bolje pa kak mesec.

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Tisto nastavljanje cene za tarifo je meni brezveze, ker imaš na računu še polno drugih postavk, ki vplivajo na končni znesek. No, mogoče malo za info.
Glavno, da si ga priklopila. Pusti ga pa najmanj 24 ur (čeprav bi bilo najbolje, da bi vsakega porabnika merila 1 teden).
Meni 80l bojler namenjen samo kopalnici povprečno porabi 3kwh na dan.
Že čakamo tvoje podatke
smile-1.gif
Sem bila pod tušem. Pa se je bojler vklopil... Je števec kar šibal sem šla rajši preč...

Je pa tudi 80 l - piše 2kW 230V

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Kolikokrat na dan se pa tuširaš?
evil.gif

Mislim če ima bojler grelec 2kW, potem bi moral skoraj nostop delat za tako porabo. Glede na to bi morali potem ponucati .. kaj vem 500 litrov fajn tople vode na dan. Toliko je pa že težko ..

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
A smo ti rekli, da čez dan ne smeš bojlerja vklapljat
10.gif

Hecam se, pač odvisno od potreb. Pri nas za 4 člansko družino komot pridemo čez dan brez da ga dogrevamo, edino čez vikend, ko je več pranja glav (pač tri ženske imamo) ga je potrebno tudi čez dan vklopit. Ampak čez vikend je isto cenejša tarifa.

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
A smo ti rekli, da čez dan ne smeš bojlerja vklapljat
10.gif

Hecam se, pač odvisno od potreb. Pri nas za 4 člansko družino komot pridemo čez dan brez da ga dogrevamo, edino čez vikend, ko je več pranja glav (pač tri ženske imamo) ga je potrebno tudi čez dan vklopit. Ampak čez vikend je isto cenejša tarifa.
Ja tle bo še debata.
Ta naš bojler z 80 litri je in za umit 4 odrasle in 1 otroka (ki je začel hodit in sam jest...) in pomivat posodo. Mamo samo ta bojler. JE pa vklopljen non stop na eko.

Zdj bo un števec 24 ur meril pa bomo vidl če je tle težava. Zna bit

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
z bojlerjem po moje ni nič narobe, sploh če temperature ne nažge do vrelišča.

O 'predelavi' bojlerja na nočno (oz. nizko) tarifo smo govorili tule:

https://www.alter.si/tabla/show...&PHPSESSID=

Že na prvi sliki se vidi poleg bojlerja levo el. timer. Vzame pa eno uro dela, ter kakih 15 EUR stroškov. Zadostuje pa pri nas tak režim za 4 člane (2 odrasla + 2 otroka)...sem ga pa jaz tudi dodatno izoliral, ker tile starejši imajo obupno slabo izolacijo (tako ali tako se da nastavljati režim za vsak dan posebej..sicer med tednom nastaviš na nočni tok, vikende pa ni problema ker je stalno poceni tok..torej se lahko vklopi tudi čez dan....pač presodiš po lastnih potrebah in željah).

Kako je s kompjuterji pri vas..koliko jih je in ali so stalno vklopljeni?

Čakaj..praviš 4 odrasli + otrok??

A prav sklepam: starša (nekje posebej v nadstropju) + vi kot 3 članska družina posebej?

Če je ta opcija, potem je poraba okoli 40 kWh čisto možna (ob precej potratni rabi el. energije)

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Čakaj..praviš 4 odrasli + otrok??

A prav sklepam: starša (nekje posebej v nadstropju) + vi kot 3 članska družina posebej?

Če je ta opcija, potem je poraba okoli 40 kWh čisto možna (ob precej potratni rabi el. energije)
Ne. Vsi v zgornjem nadstropju. Na enem bojlerju na enem štedilniku z enim hladilnikom.
Spodaj v hiši je bil dedek in je prazno, ker zapuščinska še ni razrešena.