termoakumulacijska peč in račun za elektriko

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Če je tako potem je bolje da imate bojler na max. čez noč in ne na eco. cel dan.

Oz. še bolje da je čez dan na min., toliko, da se še lahko normalno umivate in perete posodo.

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Sem prebrala tole o bojerju. Noro kaj je notri.
Moram nažicat dva hišna desca da gremo v akcijo. Najprej do gedore in potem dalje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.821
6.784
113
pri taščici
za računala je že napisala in sem ji tudi izražunal.
1/4 elektirke ji porabijo računalniki.
Pisala je da ima 2 xPC in laptop prižgan 24/7. Zdaj pa računajte.
Če je še tv i in kaj podobnega tako tako prižgan potem.....

Zakaj že morajo biti 24/7 prižgani (serverji?)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

ja zato da se jih ne izklaplja, ne
evil.gif

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
za računala je že napisala in sem ji tudi izražunal.
1/4 elektirke ji porabijo računalniki.
Pisala je da ima 2 xPC in laptop prižgan 24/7. Zdaj pa računajte.
Če je še tv i in kaj podobnega tako tako prižgan potem.....

Dobro vprašanje. Men so serviserji vedno rekl "pa ponoč nj kr laufa je boljš zanjga".

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Citat:
Uporabnik Negramodelo pravi:
Dobro vprašanje. Men so serviserji vedno rekl "pa ponoč nj kr laufa je boljš zanjga".

Hehe, dobra ta .. računalnik, ki skoz laufa stalno vrti diske, ventilatorje kuri elektriko in nabira kupe prahu na elektroniki. Skratka zanj to ni nič bolje, kot tudi ne zate ker plačuješ nekaj kar ni efektivno. Računalnik skupaj z monitorjem, tiskalnikom, skenerjem itd. na en podaljšek s stikalom in po uspešni zaustavitvi PCja izključit še glavno stikalo.

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Citat:

[/QUOTE]

Pojma nimajo. Vsako računalo lahko v sekundi ugasneš s tipkovnico (START+u+s - če imaš angleške winse), tako računalo se iz spanja zbudi v sekundi, vendar tudi v spanju žre nekaj deset wattov štroma. Če pa ga tisti dan ne misliš uporabljati, ga ugasni. Po možnosti imej vso informacijsko kramo (tudi adsl modem, router in vse kište) na enem podaljšku, ki ga zvečer z enim knofom ugasneš. Skratka ugašaj po želji.
zmaga.gif

(Čez en mesec bi se podpisal še z : univ. dipl. org. - informatik, da bi bolje veljalo
hysterical-1.gif
)

Podobno velja za elektroniko v dnevni sobi (hi-fi, teve itd.)

sass

Guru
1. sep 2007
5.220
857
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:

Hehe, dobra ta .. računalnik, ki skoz laufa stalno vrti diske, ventilatorje kuri elektriko in nabira kupe prahu na elektroniki. Skratka zanj to ni nič bolje, kot tudi ne zate ker plačuješ nekaj kar ni efektivno. Računalnik skupaj z monitorjem, tiskalnikom, skenerjem itd. na en podaljšek s stikalom in po uspešni zaustavitvi PCja izključit še glavno stikalo.

elektronskim napravam naj bi najbolj škodilo stalno krčenje/raztezanje materiala zaradi segrevanja ob prižiganju in ugašanju. zato naj bi bilo baje bolje za računalnike, da se jih ne ugaša. baje..

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Ja, če ga greš meriti v desetletjih - takrat pa tvoja domača kišta ne bo vredna nič niti kot obtežilnik za papir. Poleg tega so danes tudi novi računalniki smešno poceni.

Če že greš gledat stroškovno plat: prižgana elektronika kuri štrom, obrablja gibljive dele (diski, ventilatorji), se greje (in si tudi s tem skrajšuje življenjsko dobo) in nenazadnje: vrteči ventilatorji s hrupom obremenjujejo tvoje življenjsko okolje. Aja, pa še kakšno strelo staknejo mimogrede...

Skratka: za vso elektronsko opremo, ki je ne rabiš 24 h/dan ni nobenenega pravega razloga, da bi bila ves čas prižgana.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.821
6.784
113
pri taščici
sass: samo a veš da računalnik v enem letu požre skoraj toliko elektrike kolikor je vreden ( v svoji življenjski dobi recimo 3 leta pa zagotovo) če imaš prižganega 24/7.
Se pravi res ne vidim potrebe da bi bil računalnik stalno prižgan, če takrat nekaj ne dela (dvomim da je treba s tremi torente laufat nonstop)

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Tebe res mal decimalna mesta mučijo jl? Najprej na števcu, zdej si pa kar 10x podražila elektriko. Cena za 1kWh brez davka je 0,0629€ (nižja tarifa) in ne 0,62€!
jezen.gif

Cca 1€ na dan porabite za toplo vodo, ... in kar si namerila je čisto OK poraba za bojler. Mi mamo okoli 9kWh na dan za 3-člansko družino. Pač računi 1kWh = 10 centov .. pa dobiš pribložno oceno, koliko te kaj stane...

Nazadnje urejeno:

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Ta drago brez dodatkov. Sj teh dodatkov je res celga vraga na računu.

Sam vseen če bojler porabi v 24 urah 10,39 kWh
Pa če se nam števec obrne iz cifre 59059 na 59095 v 24 urah - kar znese 36 kWh
Pa če je ena kWh 0,064 eur je to 2,30 eur na dan.
Pa še mal tapoceni pa zaokrožmo na gor je to 4 eur na dan

4 eur krat 30 dni = 120 eur

Kje hudiča je zdj račun dobrih 300 eur.

Nč jasn ampak res nč

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Po mojem sta samo dve možnosti za tako velik račun... predvsem zato, ker elektrika ne more kar izpuhteti v zrak.
1. teh 300€ je poračun za celo leto nazaj
2. če je pa res takšen mesečni račun (300€), potem ste imeli toliko elektrike za plačat, ker je poleg te porabe, ki si jo napisala v zadnjem postu, gorela pozimi termoakumulacijska peč, ki je res velik porabnik elektrike... in mogoče bi nekako lahko prilezla do 300€ vse porabljene elektrike. Ki pa jo akontacijsko plačuješ tudi te mesece, ko se ne greješ z pečjo...

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Uporabnik mimika pravi:
Po mojem sta samo dve možnosti za tako velik račun... predvsem zato, ker elektrika ne more kar izpuhteti v zrak.
1. teh 300€ je poračun za celo leto nazaj
2. če je pa res takšen mesečni račun (300€), potem ste imeli toliko elektrike za plačat, ker je poleg te porabe, ki si jo napisala v zadnjem postu, gorela pozimi termoakumulacijska peč, ki je res velik porabnik elektrike... in mogoče bi nekako lahko prilezla do 300€ vse porabljene elektrike. Ki pa jo akontacijsko plačuješ tudi te mesece, ko se ne greješ z pečjo...
Lani smo dajali okoli 200 eur mesečno. Akontacija ja ne po dejanski porabi.
Pa dobili poračun 1.500 eur in po tem poračunu je novi obrok dobrih 300 eur

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Jaz sem se prejšnji mesec prijavil na "porabim kar rabim" in bom vsak mesec plačeval toliko kolikor bom porabil. Če se prijaviš na to zadevo ti ne računajo dodatka za povečano porabo.
Zadnja tri leta smo imeli povprečno porabo po števcu za mesec maj 735kwh, danes sem pa obračunal porabo za letošnji maj in je 530kwh
cheer.gif

Se pozna, da smo v zadnjih dveh mesecih zamenjali hladilnik, skrinjo in monitor.

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Jaz sem se prejšnji mesec prijavil na "porabim kar rabim" in bom vsak mesec plačeval toliko kolikor bom porabil. Če se prijaviš na to zadevo ti ne računajo dodatka za povečano porabo.
Zadnja tri leta smo imeli povprečno porabo po števcu za mesec maj 735kwh, danes sem pa obračunal porabo za letošnji maj in je 530kwh
cheer.gif

Se pozna, da smo v zadnjih dveh mesecih zamenjali hladilnik, skrinjo in monitor.
Kateri paket si mel pa dosedaj? 3?
Moramo tudi menjati. Nujno. Če vnesem 1.500 kWh je 20€ razlike.
Pa potem mesečno javljaš popis števca in je to to?

Od kje pa dobijo vse tiste ostale postavke na računu?

Če mamo mi recimo na mesec porabe 1.500 kWh pa da je recimo 1.000 drage tarife in 500 cenejše je to
1000 X 0,064 eur = 64 eur
500 X 0,032 eur = 16 eur
= 80 eur
Račun pa 180 eur.

Kaj za vraga nabijejo še 100 eur?

Pa obračunska moč pa omrežnina VT pa omrežnina MT pa energija VT pa energija MT pa trošarina
pa dodatek za visoko porabo pa prispevek po 64.r členu EZ pa prispevek po 15. členu EZ

To nas pomoje tko lepo nateg... k itak je par elektro firm pa lepo skup držijo in je to to.

K Pošta Slovenije k je dražja znamka od Ljubljane do Maribora kot iz Dunaja do Ljubljane.