Temperatura v stanovanju

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Bliža se čas, ko bo treba začeti ogrevati hišo. Zanima pa me sledeče: hišo ogrevam s centralno kurjavo na plin, v dnevni sobi v zgornjem nadstropju imam termostat, ki vsakič, ko temperatura pade pod 20 stopinj, prižge peč. Moti me, ker potem temeratura naraste tudi do 25 stopinj, potem pa počasi pada in tako vedno znova. Kako bi se dalo urediti, da bi bila temperatura konstantno 20 stopinj?

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Daš termostatske ventile na radiatorje, ker s senzorjem temperature samo v enem prostoru ne moreš regulirati cele hiše, oz. pride do tega, kar opisuješ.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
To maš en ****** termostat. Razmisli o novem.
To že, ampak ali ni važen princip delovanja? Mislim na to, da se peč prižge, ko temp. pade pod nastavljeno.

Saj, ampak če te prav razumem v sobi s termostatom potem pride na 25 stopinj. Se pravi niha preveč, za 5 stopinj. Se mi zdi da več kot za stopinjo ali dve pač ne sme nihat. Ali pa še toliko ne.

V ostalih sobah je pa seveda bolj pestro...

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
To maš en ****** termostat. Razmisli o novem.
To že, ampak ali ni važen princip delovanja? Mislim na to, da se peč prižge, ko temp. pade pod nastavljeno.

Saj, ampak če te prav razumem v sobi s termostatom potem pride na 25 stopinj. Se pravi niha preveč, za 5 stopinj. Se mi zdi da več kot za stopinjo ali dve pač ne sme nihat. Ali pa še toliko ne.

V ostalih sobah je pa seveda bolj pestro...
Mogoče zato pride do 25, ker sta v tej sobi prižgana dva radiatorja, ki seveda tudi ko peč ugasne, še nekaj časa oddajata toploto? Sicer sem razmišljal o prestavitvi termostata, ampak nisem našel drugega primernega prostora,ali je prehladenali pretopel!
crazy1.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Kot prvo bi jaz s termostatom vklapljal in izklapljal obtočno črpalko ne pa peč oziroma gorilca. Peč bi nastavil pri radiatorskem ogrevanju tako, da je voda v njej vedno segreta na 70 do 80 stopinj.

Temperatura v prostoru naj bi bila pri radiatorskem ogrevanju nekje 22 stopinj.

Upoštevati moraš tudi to, da radiator še kar nekaj časa seva toploto, po tistem ko preneha delat obtočna črpalka. Po mojem ima tvoj termostat preveliko razliko med temperaturo vklopa in izklopa.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.907
113
kot že rečeno..slab termostat.

Kupi novega (ni nek denar) ki bo omogočal boljšo regulacijo, predvsem pa da bo deloval s pomočjo regulacije na desetinko stopinje (torej da nastaviš npr. da peč deluje v intervalu med 20,5 in 19,5 stopinj).

(sem videl termostate, ki imajo razdelek na 1 stopinjo natančnosti
crazy1.gif
)

Je pa res da tudi trenutni termostat mora imeti opcijo nastavljanja temp. režima..torej kdaj naj se peč vklopi ter kdaj izklopi (Malo poglej navodila)

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
S termostatom krmiliti črpalko (ali peč) za celo hišo je malo žalostno. Lahko bo v tistem prostoru toplo (več ljudi), zadeva se izklopi, ostale bo pa zeblo.

Predlagam investicijo v krmiljenje mešalnega ventila v odvisnosti od zunanje temperature. Pri temperaturah okoli 10°C naj bo voda v radiatorjih 35°C pri -10°C ali nižje pa, recimo, 60°C. Radiatorje se opremi s termostatskimi ventili (pa še to ni potrebno vseh) in tako je krmiljenje najprijetnejše.
Krmiljenje mešalnega ventila lahko vsebuje tudi (tedensko) uro, tako da se ponoči in v času odsotnosti temperatura dovodne vode zniža.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Vse polno splošnih nasvetov, nihče pa se ne vpraša, kakšno peč ima, kje je nameščena, koliko prostorov, koliko stanovalcev itd. Če obstaja peč, katera lahko dela pri nizkih temperatura (plin+kondenzacijska=odlično), potem je regulacija temperature v peči, glede na zunajo temperaturo sigurno najboljše.
Gle na opis stanja mislim, da s termostatom ni nič narobe. Predlagam, da na en radiator namestiš termostatski ventil, drugega pa malo pripreš (najbolje spodaj), saj imaš očitno predimenzionirana ogrevna telesa. V vse ostale prostore, pa na vsak radiator nameti termostaski ventil (če že niso).

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.775
169
63
Živjo!

Za peč pomojem ni dobro, da se stalno segreva/ohlaja. Peč mora gret vodo v zbiralniku in to tko kot je rekel nekdo zgoraj, konstantno na 70-80°C. Potem pa se ta topolota distribuira z mešalnim ventilom. Najbolje je, če je voden glede na zunanjo temperaturo.
termostat je sistemsko zgrešen. Termostat bi moral namestiti v prostor z največ toplotnimi izgubami (najhladnejši prostor), ostale prostore pa "dušiti" s termostatskimi ventili. Vendar pa je termostat največkrat nameščen v dnevni prostor, ki gleda na jug in je največkrat ogret že s soncem. Tako imaš peč izklopljeno večino dneva, v ostalih prostorih je pa mraz.
Torej, če že, naj termostat krmili ventil/črpalko ne pa gorilca.
(Na koncu boš peč imel stalno prižgano, mešalni ventilo boš pa ročno hodil nastavljat)

lp

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Od kje vam 70-80°C.
Visoka temperatura ne prinese nič dobrega. Poleg večje porabe, tudi bolj "skurjen" zrak v prostorih.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
V prvem postu je omenjen plin, v tem primeru je zbiralnik odveč in temperatura prevelika.
Če se kuri na drva, je pa druga zgodba.