Zakaj se voda v peči ne ogreje dovolj?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Ne me narobe razumet. V tej hiši ne živi nihče in je na drugem koncu Slovenije. Nekajkrat na leto se gre uredit okolica in naredit nujna vzdrževalna dela. Prav gotovo ne gremo v nobeno investicijo, ker se bo hiša verjetno prodala.
Fotko bom pa prilepil, ko bom spet kaj tam, še v letošnjem letu, upam.

Dokler bo voda segreta vsaj na dobrih 40 stopinj, ne bom nič razkopaval v peči, ker jo bom s tem uničil.

Upam sem, da je kakšen banalni razlog, zrak ali kaj podobnega, pa da se lahko reši brez stroškov.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če ti je začela količina vode padati postopoma (vsako leto kak liter manj) potem je lahko vzrok vodni kamen. A le za količino vode. Kako bi za prenizko temperaturo vode lahko bil kriv vodni kamen mi pa ni jasno. Vodni kamen predstavlja le neko izolacijo in bi se z njim le podaljšalo gretje vode. Temperatura vode v kotlu in bojlerju bi se (skoraj) izenačile nekaj 10 minut kasneje, kot če vodnega kamna ne bi bilo. Podoben efekt je poleti, ko (običajno) na večer v sicer dobro izolirani hiši pride do "preboja" izolacije in temperatura precej naraste.

Če pa si nekaj časa nazaj še imel še dovolj tople vode, sedaj pa je nimaš več, potem je kriv zrak.