Kako učinkovito ogrevati stanovanje

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
kaj pa če regulacijo prestavite v najbolj mrzlo sobo, v dnevno pa daste termostatski ventil. Nekako mi kmecka pamet pravi: če v dnevni rečejo imamo dovolj toplo, potem imate lahko v sosednji sobi ne vem kakšne radiatorje in ventile pa ne bo nič pomagalo, ker peč je dobila ukaz iz dnevne da naj ugasne in je pač mrzla do padca T v dnevni. Posledicno tudi sosednje sobe.

Nevem sem zdaj gledal okna in se mi zdi da v hladni sobi malo piha ob oknih moram najprej pregledati tesnila če so za zamenjati in okna malo zategniti, nato pa naprej
smile-1.gif

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Nisem 100% je pa za probat ja. Termostat vklopi mislim da komplet peč, potem je pa od peči odvisno če zna zalaufat samo črpalko brez grelca. Je pa peč vitopend 100 od viessman-a.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.611
713
113
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Saj bo ventil zaprl pretok, posledično bo voda kroža samo po ceveh in ne bo izgub, posledično se gorilc ne bo tako pogosto prižig.
ne-ne-1.gif

Kako lahko voda kroži, če so vsi ventili zaprti? Samo v pumpi se meša...

Izgube se višajo z večjo temperaturo prostorov in previsoko temperaturo vode v sistemu.

Če imaš premrzlo v stanovanju, te bo zeblo,

če boš imel prenizko T vode, pa ti v mrzlih dneh ne bo dovolj/prepočasi ogrelo stanovanje.

Za začetek:
Tam kjer imaš termostat, malce pozapri ventil na radiatorju,
da ti bo soba počasneje ogrela in se bodo v tistem času dovolj ogreli drugi prostori.
Saj drugje imaš termostatske ventile?

22. jul 2007
13.443
1.682
113
124
Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ali pa da v dnevno tudi termostatski ventil(e) na radiator(je), sam termostat pa navije na recimo 25 (da ne bo izklapljal) in ga uporablja le za timer (le ima to funkcijo, drugače ga pač ne uporablja)?

Točno o tem sem pisal pod točko 2. Je opcija ja, samo se bojim, da bo poraba plina kar precej poskočila.
Ja itak bo večja poraba kot sedaj, če želiš imeti isto temperaturo kot v dnevni sobi.
Drugače prestavi termostat v najhladnejšo sobo in uravnavaj v drugih prostorih temperaturo z termostatskimi ventili.
Naslednji korak je menjava oken in debelejša fasada, če želiš prihranke.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Imam povsod termostatske ventile ja. Bom probal najprej tako Matko :)

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Saj bo ventil zaprl pretok, posledično bo voda kroža samo po ceveh in ne bo izgub, posledično se gorilc ne bo tako pogosto prižig.
ne-ne-1.gif

Kako lahko voda kroži, če so vsi ventili zaprti? Samo v pumpi se meša...

Izgube se višajo z večjo temperaturo prostorov in previsoko temperaturo vode v sistemu.

Če imaš premrzlo v stanovanju, te bo zeblo,

če boš imel prenizko T vode, pa ti v mrzlih dneh ne bo dovolj/prepočasi ogrelo stanovanje.

Za začetek:
Tam kjer imaš termostat, malce pozapri ventil na radiatorju,
da ti bo soba počasneje ogrela in se bodo v tistem času dovolj ogreli drugi prostori.
Saj drugje imaš termostatske ventile?

če so vsi ventili zaprti peč sploh ne bo delala se ne bo vžgala

pozdrav.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.130
1.084
113
Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Nisem 100% je pa za probat ja. Termostat vklopi mislim da komplet peč, potem je pa od peči odvisno če zna zalaufat samo črpalko brez grelca. Je pa peč vitopend 100 od viessman-a.
Imam enako peč.
To je pretočna peč, greje ali vodo za pipo ali pa vodo za radiatorje.
Ko termostat pošlje signal peči, da je v sobi hladno, peč vključi črpalko.
Nato pa s temperaturnim senzorjem zraven črpalke (na povratnem vodu) ugotavlja, ali je voda v cevi dovolj topla.
Če ni, se prižge peč za gretje vode za radiatorje. Ko na povratnem vodu pride nazaj v peč dovolj vroča voda, se grelec ugasne, črpalka pa dela še naprej.
Črpalka deluje, dokler ima signal iz termostata. Gorilec deluje, če deluje črpalka in če je voda na povratiku dovolj hladna.

Glede pozicije termostata: ja, naj bi bil v najhaldnejšem prostoru (ne v kleti, ampak v prostoru, kjer je potrebno narediti največjo spremembo v T prostora), v ostalih pa termostatske ventile..
V praksi pa je termostat ponavadi v dnevni sobi ali pa kakšni otroški sobi.
V tme primeru pač reguliraš T glavnega prostora s termostatom, radiatorje malo bolj zapreš, v ostalih prostorih, kjer bi rad imel večjo T, pa radiatorje malo bolj odpreš. Z nekaj poskušanja boš že našel prave nastavitve.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Dbest, jurek hvala za podrobno razlago. Daj mi še nekaj povej. Koliko časa čakaš na toplo vodo poleti, ko ni ogrevanja?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.130
1.084
113
10s da priteče mlačna voda, 15 s za uporabno za tuširanje, 20s za vročo.
Če pa odprem pipo v desetih minutah od zadnje uporabe, je pa vroča voda skoraj takoj na voljo.
Peč ima pri toplotnem izmenjevalniku en mali rezervoarček tople vode, 2-3 litre.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ali pa da v dnevno tudi termostatski ventil(e) na radiator(je), sam termostat pa navije na recimo 25 (da ne bo izklapljal) in ga uporablja le za timer (le ima to funkcijo, drugače ga pač ne uporablja)?

Točno o tem sem pisal pod točko 2. Je opcija ja, samo se bojim, da bo poraba plina kar precej poskočila.

Aha, točke 2 nisem razumel tako.

Če boš imel v prostorih enake temperature, kot doslej, poraba ne bo višja (ker nima biti za kaj, poraba je odvisna od tega, koliko energije oddaš v prostor). Če bo kje temperatura višja, bo tudi poraba primerno večja.

Bo pa višji (za malenkost, recimo čez prst pol evra na mesec) račun za elektriko, ker bo črpalka stalno v pogonu (ker jo upravlja termostat in njeno delo ni odvisno od temperature vode v sistemu).

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Če pa odprem pipo v desetih minutah od zadnje uporabe, je pa vroča voda skoraj takoj na voljo.
Peč ima pri toplotnem izmenjevalniku en mali rezervoarček tople vode, 2-3 litre.

Aha, pri meni je očitno nekaj še razštelano potem. Poleti čakam v kopalnici kjer je peč po kake pol minute da začne tečt topla voda. V kuhinji pa zih kako minuto. To semi zdi preveč.

P.s. a mogoče veš še kje se nafila voda v sistem za ogrevanje? Spodaj je na desni ena bela pipca, pomoje je to to nism pa čist prepričan. Pritisk mam na minimumu, pa bi moral še radiatorje odzračit.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.130
1.084
113
Tako je pri meni:
1. iztok vroče vode za radiatorje
2. ventil za polnit sistem ogrevanja
3. izhod vroče vode za pipe
4. dovod plina
5. dovod hladne vode za pipe
6. ventil za polnit sistem ogrevanja
7. povratek hladne vode iz radiatorjev
8. domnevam da ventil za praznit sistem

Ventila 2.in 6. naj bi bila vezana zaporedno in je potrebno odpreti oba, da se sistem začne polnit.
"Naj bi", ker pri meni je menda ventil 2. pokvarjen in je vedno odprt (tako je rekel serviser), tako da jaz polnim samo z ventilom 6.

Dolžina cevi do pipe je v kopalnici dober meter, do kuhinje pa 5m.
1614741-DSC_0335.jpg

Priponke

• 1614741-DSC_0335.jpg
    1614741-DSC_0335.jpg
    64,3 KB · Ogledi: 197
22. jul 2007
13.443
1.682
113
124
Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:

Aha, pri meni je očitno nekaj še razštelano potem. Poleti čakam v kopalnici kjer je peč po kake pol minute da začne tečt topla voda. V kuhinji pa zih kako minuto. To semi zdi preveč.

P.s. a mogoče veš še kje se nafila voda v sistem za ogrevanje? Spodaj je na desni ena bela pipca, pomoje je to to nism pa čist prepričan. Pritisk mam na minimumu, pa bi moral še radiatorje odzračit.
Ni problem z "razštelanostjo" ampak z predolgo razdaljo cevi od peči do pipe, zato pride do čakanja poleti da pride topla voda, imamo podoben problem doma in tudi meni gre na k... ko gre toliko vode v nič in pri takem sistemu v hiši praktično nimaš kakšnih velikih alternativ da bi stvar izboljšal, razen kakšnega generalnega razbijanja in polaganja krajše varijante
uf-1.gif

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Ja, ampak se sliši ko najprej 20 sekund teče voda, potem se pa šele grelec vklopi. To mi je čudno...

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Do konca ja....vročo. Včasih se kmalu vklopi, včasih se pa kar čaka preden se grelec vključi.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Hm, ne dolgo nazaj sem menjal celo tuš ročko. Kaj ma pa to veze, saj če hladna voda teče bi morala tudi topla :)