Temperatura - a je to normalno

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.514
5.057
113
V tej temi se debatira o neki precej logični stvari. Ampak lahko pričakujemo v kratkem na alterju tako vprašanje: "Vselil sem se v hišo, kjer je ogrevanje na drva. Poleti jo moram hladiti s klimo. Peč nima zalogovnika. Ponoči ne kurimo. Ali je normalno, da temperatura v prostorih pade? Zanimivo, dolgo sem opazoval in ugotovil, da temperatura bolj pade, ko je zunaj bolj mrzlo. Ko zakurimo, se temperatura v prostoru spet dvigne. Kako to?"
Glede avta so že ostali pojasnili.

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Ne, pa ni tako logično. Če te v hiši zebe, zapreš okna, avto pa zapre termostat. Tako v hiši nimaš prepiha, v avtu se ti pa voda ne pretaka in hladi po celem sistemu

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.787
113
glej avtu nesme temperatura za tolko padit med vožno in gotovo. vam se lahko to vsem dogaja in trdite, da je ok pa ni.
pač mate vsi zanič termostat ki trdite da je to ok.
mater ej peljem se z rogle DOL pri -15 in se mi 1.9 mjet uspe za tolko ogret da začne toplo pihat. in ne nimam dodatnih grelcev. Vam je pa normalno da se med vožnjo v koloni ohlaja...
nevem zdaj kdo je tu nor

gufy peli se da seavto zagreje in probaj cev ki gre iz hladilnika v termostat. če ni ledeno mrzla pri -15 nekaj ni vredu.

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
gufy peli se da seavto zagreje in probaj cev ki gre iz hladilnika v termostat. če ni ledeno mrzla pri -15 nekaj ni vredu.

bom poskusil
zmaga.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.514
5.057
113
Citat:
Uporabnik gufy pravi:Če te v hiši zebe, zapreš okna, avto pa zapre termostat. Tako v hiši nimaš prepiha, v avtu se ti pa voda ne pretaka in hladi po celem sistemu
Dva hinta, ker tako pametne je težko prepričati:
1. Ko avto vozi po hribu navzdol zna od časov, ko se je pojavil direktni vbrizg goriva, porabljati 0 litrov na km. Gretje v hiši smo povsem ugasnili.
2. Hiša se ne hladi samo zaradi prepiha. Tudi voda v avtomobilskem motorju se ne hladi samo zaradi hladilnika vode. No, razen nekateri tukaj imajo verjetno okoli motorja 15 cm najboljše izolacije.
Kdor ima možnost temperaturo vode spremljati kako drugače kot preko lažnivih kazalcev temperature (denimo v meniju potovalnega računalnika v digitalni obliki), bo videl, da tempraratura ni čisto pribita kot kaže kazalec po vožnji navzgor in navzdol. Kazalec ima pač v večini vozil nekaj stanj in sploh ni analogni, kot deluje. Pač, da ljudje ne paničarijo.
Me prav zanima, če se tem, ki jim temperatura v avtu po vrhniškem klancu navzdol pri -15 ne pade in so 100 % prepričani, da temperatura vode v tem primeru ne pade za 10 stopinj, avto sploh ohladi čez noč
sprasujem se.gif
. Po mojem njihova vozila zunaj ostanejo topla 12 ur.

tony

Guru
23. jul 2007
9.739
1.526
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
glej avtu nesme temperatura za tolko padit med vožno in gotovo. vam se lahko to vsem dogaja in trdite, da je ok pa ni.
pač mate vsi zanič termostat ki trdite da je to ok.

Kljub vsej modrosti, ki smo jo prebrali v tej temi (in jasno je, da imajo vsi avti že 20+ let buffer prikaza temperature, kar pomeni, da se motor res prekomerno ohlaja, če uporabnik lahko to vidi na cagarju temperature), po moje tole drži. Vsaj jaz tega na bencinarju nisem nikoli videl, pa smo se včasih mularija vedno vozili po stari cesti čez Trojane, ko smo šparali cestnino.

Z več familiarnimi avti sem imel isti problem kot ga vidimo v tej temi: pozimi se avto ni nikoli segrel do konca, in več mehanikov mi je sveto zagotavljalo, da ni kriv termosat, ker je kabinsko gretje delovalo normalno, števec pa ni nikoli ostal v "modrem". Zanimivo je, da sem moral včasih biti prav zoprn, da so mi ga zamenjali, in glej čudo, opisani simptomi se niso nikoli več ponovili.

Kot je nekdo že navedel: termostat ni digitalna stvar, in se absolutno lahko pokvari tudi na pol, tako da mimo spušča 20% mrzle vode.

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Moja Kuga je danes ob -13 tudi rabila 30 km, da je toliko segrela notranjost, da sem lahko slekel bundo.
moja deset let stara xsara picasso 2.0 hdi ima zato električni grelec kabine. toplo piha po 1 km.
cheer.gif

ostali pa: zgleda bo treba kupit tiste usnjene scitnike za masko, kot smo jih imeli na stoenkah za te krizne zimske čase. :D

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
108
63
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Potem sta moja dva 1.9TDIja in 1.6 bencinar vsi (bili) pokvarjeni
smile-1.gif
. V Vrhniški klanec dol je pri vseh padla temperatura na tretjino pri temperaturah pod nulo.
Če mu je temperatura narasla na 90 stopinj, potem se sam ne bi preveč sekiral. Če pa čez, potem pa ima problem.
Na TDI 2001 je tudi podobna zadeva, okey, ko je bilo tako pri +30 sem menjal termostat. Sedaj ko je krepko pod nulo pa pri vožnji po klancu brez gasa tudi kdaj zaide pod 90. Da ne omenjam kok časa rabi v mestu da se segreje. V štandgasu se nebi po moje nikoli.

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Citat:
Uporabnik gufy pravi:
Predvidevam, da so avtomobili danes (no, al pa 10 let nazaj) tako narejeni, da so sposobni reagirat na take spremembe. Res je, da ima dizel boljši izkoristek ampak nekaj toplote pa že proizvede. Pomoje bi moral avto, ko se enkrat segreje, ostat segret ne glede na zunanje temperature. .-17 res ni nek običajen mraz za nas ampak spet pa ni tako hudo, da avto ne bi mogel svoje temperature obdržat.
nič, zaenkrat bom pusti. če se bo spomladi pri +10 to še dogajal, bo pa res treba zamenjat.
zakaj že? Dajmo nekaj razčistit. cagar kaže temperaturo vode, ki je ponavadi dober približek temperature motorja. razen kadar ni. recimo pri mrazu. takrat je motor še zmeraj precej topel, voda se pa malenkost shladi. vse skupaj je precej osnovnošolska fizika.

in btw. naloga motorja ni,da vzdržuje temperaturo, ampak da pretvarja toplotno energijo v kinetično.
smile-1.gif
osnovnošolska fizika več ali manj.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Z več familiarnimi avti sem imel isti problem kot ga vidimo v tej temi: pozimi se avto ni nikoli segrel do konca , in več mehanikov mi je sveto zagotavljalo, da ni kriv termosat, ker je kabinsko gretje delovalo normalno, števec pa ni nikoli ostal v "modrem".
Se nikoli segreti na delovno temperaturo ali izgubiti nekaj temperature pri daljši vožnji navzdol pri -17 stopinjah je razlika
wink-1.gif

Evo, ob naslednji vožnji bom namerno preveril temperaturo cevi, kot je predlagal Luka. Me prav zanima, če imam pokvarjen termostat...
grin1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.636
2.682
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik pablohasan pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Moja Kuga je danes ob -13 tudi rabila 30 km, da je toliko segrela notranjost, da sem lahko slekel bundo.
moja deset let stara xsara picasso 2.0 hdi ima zato električni grelec kabine. toplo piha po 1 km.
cheer.gif

ostali pa: zgleda bo treba kupit tiste usnjene scitnike za masko, kot smo jih imeli na stoenkah za te krizne zimske čase. :D

Uuuuuu - ti si bil pa "žestok" - jaz sem s popendekom pokrival.
redface-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.636
2.682
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Z več familiarnimi avti sem imel isti problem kot ga vidimo v tej temi: pozimi se avto ni nikoli segrel do konca , in več mehanikov mi je sveto zagotavljalo, da ni kriv termosat, ker je kabinsko gretje delovalo normalno, števec pa ni nikoli ostal v "modrem".
Se nikoli segreti na delovno temperaturo ali izgubiti nekaj temperature pri daljši vožnji navzdol pri -17 stopinjah je razlika
wink-1.gif

Evo, ob naslednji vožnji bom namerno preveril temperaturo cevi, kot je predlagal Luka. Me prav zanima, če imam pokvarjen termostat...
grin1.gif

Pa ne pozabi, da govorimo o Alfi - kako pa Italjan in armatura gredo skupaj pa itak vemo.
grims-1.gif

edit: oups - Megane je, ne Alfa. No - pa saj Renault tudi ni avto.
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Neke hude panike glede na sliko pomoje ni. Hint: kako pa termostat "ve" kdaj mora zapret ali delno zapret pretok vode?
Sicer bi bilo bolje videti dejanske temprature na testerju (VAG ima samo indikator temperature ne pa pravega kazalca).

tony

Guru
23. jul 2007
9.739
1.526
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Neke hude panike glede na sliko pomoje ni. Hint: kako pa termostat "ve" kdaj mora zapret ali delno zapret pretok vode?
Sicer bi bilo bolje videti dejanske temprature na testerju (VAG ima samo indikator temperature ne pa pravega kazalca).

Zafrkavaš?
tongue-1.gif

Večina termostatov še vedno ni elektronsko kontroliranih, in temp. vode, ki jo izmeri DME ali pa ločeno tipalo, nima veze z odpiranjem termostata.
zmaga.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.065
6.915
113
pri taščici
Čakaj, pa nisi ti tako bukov da tega ne bi vedel....
Termostati so naibrz že stoletje "enaki".
Ko pride dovolj vroča voda do njega se neka zadeva v njem raziri (skrči) in vodo preusmeri v hladilnik. Do takrat pa voda kroži samo po motorju( in pecki notranjega gretja) . Si že kdaj slišal da moraš termostat upgrejdat z novim sw?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.636
2.682
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Čakaj, pa nisi ti tako bukov da tega ne bi vedel....
Termostati so naibrz že stoletje "enaki".
Ko pride dovolj vroča voda do njega se neka zadeva v njem raziri (skrči) in vodo preusmeri v hladilnik. Do takrat pa voda kroži samo po motorju( in pecki notranjega gretja) . Si že kdaj slišal da moraš termostat upgrejdat z novim sw?

Po mojem je bolj problem v štiripotnem mešalnem ventilu - je mogoče ročka zamaknjena in posledično ne zapira/usmerja prav ozr. pač z zamikom.
tongue-1.gif

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Saj si vse napisal. Če hočeš da termostat zapre vodo proti hladilniku, mora biti le-ta nekoliko hladnejša od nastavljene oz. želene temperature, ko je popolnoma odprt pa mora biti voda nekoliko bolj vroča od željene.
Takole nekak: http://www.vent-axia.com/files/additional_images/opalpanel-mtgraph.gif
Je pa še vedno vprašanje, kakšna razlika v temperature je to, če ti cagar pade za "eno črtico".
Po izkušnjah in na pamet bi rekel, da je normalno nihanje temp tam nekje do +- 5C