Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Dober teden je (10 dni), kar sem flaširal svoje drugo pivo in sicer, sem delal IPA "iz piksne". Dva tedna v fermentatorju, priming, flaša. Koliko časa naj bi staral to zadevo, preden dobi končni pravi okus? Saj ne da je zanič, samo, ne znam opisat, nekaj mu manjka... ga pustim še en teden "na toplem" preden gre v klet?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Dober teden je (10 dni), kar sem flaširal svoje drugo pivo in sicer, sem delal IPA "iz piksne". Dva tedna v fermentatorju, priming, flaša. Koliko časa naj bi staral to zadevo, preden dobi končni pravi okus? Saj ne da je zanič, samo, ne znam opisat, nekaj mu manjka... ga pustim še en teden "na toplem" preden gre v klet? [/quote

To je pivo iz piksne, za spit je, pohvalis se lahko, da je tvoj, malo se bo verjetno se izboljsal, dosti ne. Naslednjic pusti v fermentorju se kaksen dan vec. Ce si s tem zadovoljen, bos kuhal naprej isto, ce bi rad vec preidi na allgrain. Takrat bos pa navdusen.
Saj ne recem piksno, se da narediti tudi ok, vendar ko bos osvojil all grain.
Kar se tice pa IPE, ce je karbonizacija ok, ga lahko postavis v klet.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Je v planu, konec tedna flasiram en PA iz piksne, po tem pa dalje, hladilnik imam narejen, mlin je v delu/predelavi. Rad bi samo cimvec potegnil iz tega kar je ze spakirano
smile-1.gif
karbonizacija je ok, malo vec mehurckov bi blo ok, samo kar je je...
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Dober teden je (10 dni), kar sem flaširal svoje drugo pivo in sicer, sem delal IPA "iz piksne". Dva tedna v fermentatorju, priming, flaša. Koliko časa naj bi staral to zadevo, preden dobi končni pravi okus? Saj ne da je zanič, samo, ne znam opisat, nekaj mu manjka... ga pustim še en teden "na toplem" preden gre v klet?
Počakaj še par dni. Ko sem delal IPO s piksne sem se po tednu dni od flaširanja skoraj razjokal kako slabo je in rekel nikoli več piksna. Potem pa se je v tednu dni (samo za vikend probal) ful popravilo in je bilo dobro. Ni odlično, je pa dovolj dobro tudi za malo bolj občutljive
smile-1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ravnokar sem zaključil poletno hibrid kuho, kjer sem uporabil Styrian Cascade hmelj (20, 10 in 0 min).
Zelo lepo diši! Lepo spominja na citruse ala grenivka ipd.... Ahhh jaaaaaaaaaaaaaaaa .... kdo bo zdaj vsaj 4 tedne čakal ...
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Jutri bo kao dež... zato se bo kuhalo.
Ker imam nalogo narediti dva PA, materjala pa nimam glih na pretek(5kg pale, 5kg vienna, 1kg cara 50, 1kg cara 120), kako bi bilo tole najbolje skombinirati za 2 rundi po 20l(se pravi 5-5,5kg sladu na rundo)?
Kvas bo BRY-97 ter K-97, hmelj bo Bobek.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Žal si malo pozen, ker sem imel za 1 rundo že zmleto.
Bo kar 3kg pale 3kg vienna in bolj nabutano s hmeljem, ter druga runda 2kg pale, 2kg vienna ter 0,5kg cara 50 z manj hmelja, da bo bolj lahko pivo.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kvas je kateri?

Sicer pa vsako pivo je kislo, da se kislosti ne obcuti je posledica grenkobe in drugih okusov in arom. Psenica daje se bolj nevtralno telo kot pa jecmen, weizni pa itak niso grenki. Tako da edino kar ublazi kislost so estri in fenoli iz kvasa, ce je kvas bolj nevtralen je pac kislosti vec. Recimo WB06 je dokaj nevtralen kvas in dokaj zahteven ce zelis iz njega weizen karakter.

Včeraj sem probal prvo flašo iz runde DunkelWeizen-a. Zadeva je uspela, je pa dejansko pivo v primerjavi z ostalimi aleti bolj kislo - v mejah normale. Očitno je bilo krivo moje pomanjkanje izkušenj z weizni in nedozorelost ostalih okusov, da sem čutil samo kislost. Zdaj komaj čakam, da ga poetiketiram in dam nove runde v frižider ...
nahrung002.gif


Hvala za pomoč in nasvete.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kvas je kateri?

Sicer pa vsako pivo je kislo, da se kislosti ne obcuti je posledica grenkobe in drugih okusov in arom. Psenica daje se bolj nevtralno telo kot pa jecmen, weizni pa itak niso grenki. Tako da edino kar ublazi kislost so estri in fenoli iz kvasa, ce je kvas bolj nevtralen je pac kislosti vec. Recimo WB06 je dokaj nevtralen kvas in dokaj zahteven ce zelis iz njega weizen karakter.

Včeraj sem probal prvo flašo iz runde DunkelWeizen-a. Zadeva je uspela, je pa dejansko pivo v primerjavi z ostalimi aleti bolj kislo - v mejah normale. Očitno je bilo krivo moje pomanjkanje izkušenj z weizni in nedozorelost ostalih okusov, da sem čutil samo kislost. Zdaj komaj čakam, da ga poetiketiram in dam nove runde v frižider ...
nahrung002.gif


Hvala za pomoč in nasvete.

Si delal paniko za brez veze
smile-1.gif


Ko je enkrat dobro skarboniran in dobro ohlajen je čisto nekaj drugega, kislost se lepo skrije v mehurčke in temperaturo in jo je ravno prav.
Zdej ga pa pusti na mizi kakšen deci, da se segreje in gre CO2 ven pa ga poskusi, pa bo ravno tako zanič
smile-1.gif

Defenitivno bo čez meseca ali dva slabši, če ga bo še kaj ostalo.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ja, res. Drugače pa nič bat. Ne bo ostalo ....

Ali ima še kdo težave z ohranjanjem nekaj flaš od runde, da se kak mesec ali dva postara in ga potem naknadno proba ...
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ja, res. Drugače pa nič bat. Ne bo ostalo ....

Ali ima še kdo težave z ohranjanjem nekaj flaš od runde, da se kak mesec ali dva postara in ga potem naknadno proba ...

Kaj je to staranje? Imam 6 corny kegov pa so vsi prazni.
Ta vikend sem si cajt vzel in zvaril
- 20L Single hop IPA z Styrian Wolfom,
- 40L APA s Citro in Cascade
- 15L Blonde Ale z domačim pohorskim hmeljem
in pa 20l stouta.

Za kak mesec bo zdržalo
smile-1.gif


Čakam pa pošiljko Mangrove Jack's - Californian Lager kvasa, da poiskusim še kak fake lager naredit na teh temperaturah
smile-1.gif
.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Končno sem dobil hladilno skrinjo, STC-1000 je itak že naštiman od preje.

Kateri AG lager priporočate, da bi znal biti dober za začetek ...?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Glej stil BJCP 2015; 3D Czech dark lager ali pogojno 8A Munich Dunkel. Priporočam prvega.

Zakaj? Pri svetlih lagerjih se precej občuti napake, pri lager fermentaciji so napake dosti bolj pogoste predvsem pa so lahko precej "off". Temni lagerji prinašajo več profila iz sladu in posledično zakrijejo ali vsaj prikrijejo napake pri fermentaciji. Češki temni ležak vsebuje karamelni slad in nekaj žganega tako da že s tem pokrije malce več kot ostali stili, dodatno ima opcijo malce bolj "občutnega" (za lagerje jasno) hmeljenja ki je še dodatna maska za napake.

Tako da češki temni ležak je odličen za vstop v lager svet.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Meni je bil prav izziv napravit pravi lager. In mislim, da mi je za prvič kar ratalo
smile-1.gif
Jeseni, ko bodo malo bolj prijazne temperature, obvezno ponovim - tudi če imam regulirano temperaturo skrinje rajši počakam na malo nižje temperature.

Še eno hitro vprašanje, ki ga ne vem kaj postavit. Ali je smiselno delat cold crash za pšenična piva? Niti nočem, da bi bilo pivo bistro, samo me pa moti, če je na dnu steklenice 0,5-1cm usedline.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16

Pšenična imajo itak zaželjen okus po kvasu, ampak kako ti je pa uspelo v flaše spravit toliko vsedline??? Kako si pa fermentiral in pretakal?

Meni pri 16h AG rundah ni bilo v nobeni flaši več kot 1mm vsedline ...
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Toliko usedline mi je ratalo naredit samo enkrat, ko sem maline dodal in nisem napravil cold crasha. Pa še par napak je bilo takrat, ki se jih zavedam, samo strah je pa ostal.
smile-1.gif
Pšenično je pa šele v pripravi.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ne. Nobenega cold crasha, ravno tako nobenega koagulatorja.

Kake 3 tedne primarne fermentacije, nato pa v flaše
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Še eno hitro vprašanje, ki ga ne vem kaj postavit. Ali je smiselno delat cold crash za pšenična piva? Niti nočem, da bi bilo pivo bistro, samo me pa moti, če je na dnu steklenice 0,5-1cm usedline.

Cold crash ima smisel za omilit chill haze, to je primarna naloga. Večina usedlina se mora pred cold crashem že sama spravit na dno, če je pivo zelo motno potem je sam cold crash nekako nesmiselen oz. je potrebno posvečat skrb drugim tehnikam in napakam (oz. večinoma gre enostavno za problem imenovan "čas").

Piva ki so pa naravi (stilu) motna ne rabijo cold crasha ker je nekako to zadnja stopnja čiščenja pred stekleničenjem, ki se jo resnično ne rabi. Tudi za večino ale piv lahko to drži ker so lahko malo motna (sploh pojav chill haze-ja).

Je pa tu še en aspekt ki se ga velja dotaknit. Nemška pšenična piva temeljijo na profilu ki ga daje kvas, glavnina tega profila so vzporedni produkti fermentacije. gledeano s stališča biologije in kemije VSI kvasi delajo te produkte med fermentacijo, kvasi primerni za pšenična piva pač naredijo teh produktov več v končnem pivu. Tu je pa sedaj en "catch", namreč pri končnem profilu ni pomembna samo proizvodnja produktov, ki dajejo okus (estri in fenoli) ampak je pomembna tudi post-presnova teh produktov. Po domače povedano kvas od "estrov in fenolov" ki jih naredi del po koncu aktivne fermentacije ponovno prebavi ... za večino stilov je to ok oz. za večino piv teh produktov ne želiš noter zato je potrebno staranje piva. No pri (nemških) pšeničnih pivih (pa tudi pri kakšnih drugih) tole ne drži popolnoma, dejansko želiš da kvas sicer prozivede nekaj ampak hkrati ne želiš da to na koncu potem prebavi nazaj. Tu obstajajo potem napredne tehnike fermentacije kje kvas v primernem trenututku razvajaš in v nekem drugem trenutku šokiraš, s tem dosežeš da je profil piva ustrezen. Da ne dolgovezim sedaj v detajle, recimo ravno pri bolj šibko karakternih kvasih (recimo WB-06) se da s takimi pristopi naredit solidno pšenično pivo s karakterjem banane in klinčkov, in dejansko se v določenem delu fermentacije uporabi "cold crash" oz. gre kar za krajši lagering s katerim se kvas šokira z namenom da ne ne "pospravi za sabo". Tradeoff je sicer da dobiš malce bolj čisto pivo, ampak to je žrtev za ustrezen aromatičen profil.