Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Danes sem flaširal Dunkelweizen po cca 2h tednih fermentorja. Po tem, ko sem izmeril FG, sem probal vzorec, pri katerem sem pa opazil kislo grenak priokus.
er je to moj prvi weizen, nisem ziher: da nisem kaj zaj.... pri fermentaciji, da sem morda okužil vse vkup. Pri pretakanju je bila pivina lepo bistra z nekaj plavajočimi kosmi beljakovin na vrhu - skratka isto kot vedno.in brez kakšnih neznanih čudnih plesni na vrhu ...

Sem sicer sflaširal in čakam 3 tedne...

Ali je tak priokus sicer normalen za weizen pir pri flaširanju ali ne? Kakšne so vaše izkušnje?

Večina mladih piv ima poudarjeno grenčino, sploh po dveh tednih, ki potem s časom izgine, kislost pri weiznu pa itak mora biti.
Po drugi strani pa je weizen stil ki ne potrebuje staranja oz. je najboljši mlad. Čez kakšen teden ali dva bi moral biti pravi...
Sicer pa, a ti je bilo že kakšno toplo pivo brez karbonizacije, dobro po okusu?
Koliko % si dal pšenice?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Kvas je kateri?

Sicer pa vsako pivo je kislo, da se kislosti ne obcuti je posledica grenkobe in drugih okusov in arom. Psenica daje se bolj nevtralno telo kot pa jecmen, weizni pa itak niso grenki. Tako da edino kar ublazi kislost so estri in fenoli iz kvasa, ce je kvas bolj nevtralen je pac kislosti vec. Recimo WB06 je dokaj nevtralen kvas in dokaj zahteven ce zelis iz njega weizen karakter.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Safbrew 06 je bil uporabljen.
Spomnil sem se, da sem najverjetneje kar sam okužil pivino pri pretakanju v fermentor, Pipca na loncu se je zamašila, jaz pa po sicer sterilno cev in sljurp-zaug pa v kanister .... Najverjetneje bo to TO. Bom videl čez teden ali dva, ko prvo flašo odprem, če bo za v grlo, ali pa za na kompost. ...

Jah, mora verjetno vsak eno rundo kdaj stran vreč, da se navadi na popolno čistočo!
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Naredil sem pšenično pivo in me zanima po kolkem času ga lahko dam v sod in ali bom dobil bolj banana arome če sem fermentiral na 25-26C. Ker sem kuhal po pol leta sem zajebal na efektivnosti "površnost" in sem dobil alkohola 4.6 po programu pa bi moral priti na 5.6 če bi imel 76% efeknivnost ali bo kaj narobe. ?? Drozgal pa sem na 66C.
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Kot je Utiševalec že povedal, je WB-06 izredno zahteven kvas, ki se ga sicer oglašuje za pšeničnega (german hefe-weizen), vendar v praksi pri nepravilni uporabi daje od sebe cel kup nezaželenih stvari. Za banana karakter bi moral v teoriji WB-06 precej underpitchati, temperaturo pa ob začetku fermentacije dvigniti tja do 24°C, po višku fermentacije pa spet spustiti.

Moja izkušnja s tem kvasom je bila pri svetlem hefeju bolj medla. Pri dunkelweiznu pa katastrofalna - nič banane, občutna kislost pa je čisto nadvladala pražen slad. WB-06, nikoli več.

Za pravi efekt je treba vzet WLP300, četudi je tekoči kvas.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Jaz sem poizkusil tudi z Lallemand Munich http://www.danstaryeast.com/products/munich-wheat-beer-yeast , tu je bila banana bolj izrazita, vendar je kvas zelo agreasiven, blow off je nujen. Sem bral po forumih so imeli vse enake probleme...

Munich-a v času nabave materiala mislim, da ni bilo na zalogi ... Bomo videil čez 2 tedna, kaj poreče degustacija .... Glede blow-offa pa: imam 50 litrov fermentor, kamor bo šlo 20-30 litrov pira. Tako da bi to moralo zadoščati v naslednjem poizkusu ....
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Dal sem 1 paketek WB-06 v 40l pivine sam na začetku prvih 12ur sem malo preveč dvignil temperatur tja do 26C, sedaj imam na 23C.
Sedaj je 3 dan v fermntorju javim kakšen bo okus. Upam da bo pitno
smile-1.gif


Kje pa kupujete kvas WLP300??
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali mi lahko prosim nekdo razloži, kaj pomeni na komercialnih pivih, da ima npr "18 % ekstrakta"?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Gre za oznako ki se (je) uporabljala tradicionalno za namška in češka piva, stvar pove OE ("original extract") oz. procent sladkorja v sladici pred začetkom vretja.

V našem žargonu pove OG piva izražen v "plato" enotah (ekvivalent enoti je tudi "vinski" brix pa še kaj se najde).

18% ekstakta (tudi 18 stopinj platoja) pomeni recimo da je imelo pivo OG cca. 1.074.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Kaj pa kuhate poleti, ko se temperature dvignejo in ni prisilnih hladilnih metod (vsaj zaenkrat še ne
smile-1.gif
)?

Ker bo to prvo poletje, ko bi tudi kaj skuhal ...

Temperatura prostora s fermentorjem bo cca 20-22 stC, temp. za kondicioniranje pa cca 18-22 stC. Ima kdo kako idejo oz. izkušnje?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Kaj pa kuhate poleti, ko se temperature dvignejo in ni prisilnih hladilnih metod (vsaj zaenkrat še ne
smile-1.gif
)?

Ker bo to prvo poletje, ko bi tudi kaj skuhal ...

Temperatura prostora s fermentorjem bo cca 20-22 stC, temp. za kondicioniranje pa cca 18-22 stC. Ima kdo kako idejo oz. izkušnje?

Sej to so čist idealne temperature, npr za us-05...
Drugače pa prekladamo po bajti, odvisno od meseca
crazy1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Pri takih temperaturah nebi smelo bit problema, so dokaj nizke za poletj!
grin1.gif


Ameriški nevtralni kvasi (recimo US-05) zdržijo take temperature čisto solidno, tako da APA/IPA stili morajo it skozi. Če se temperature še bolj dvignejo moraš it pa pa v pšenična piva, belgijska piva, ... skratka piva kjer so estri dobrodošli!
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Kaj pa kuhate poleti, ko se temperature dvignejo in ni prisilnih hladilnih metod (vsaj zaenkrat še ne
smile-1.gif
)?

Ker bo to prvo poletje, ko bi tudi kaj skuhal ...

Temperatura prostora s fermentorjem bo cca 20-22 stC, temp. za kondicioniranje pa cca 18-22 stC. Ima kdo kako idejo oz. izkušnje?

Sej to so čist idealne temperature, npr za us-05...
Drugače pa prekladamo po bajti, odvisno od meseca
crazy1.gif

... in praznimo spomladanske zaloge
nahrung002.gif
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zanima me kaj da naredim da dobim pšenično pivo gostejše bolj polnega okusa. Sedaj imam og 1048 in fg 1010 . Zanima me ali naj slad meljem bolj fino in temperatue drozge dvignem na 69 C. Sedaj sem drzgal na 66C. Nikakor ne morem ugotoviti napake da mi pivo ne pride bolj gosto. Na 40 l pivine dam 1 paketek kvasa ali je to preveč. ??
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Definiraj gostejše?
grin1.gif


Weizen ima FG okoli 1.010-1.014, torej tu kaj veliko ne moreš popravljat. LAhko dvigneš T drozganja in boš dobil višji FG ampak ne tisto kar ti želiš. Če želiš motno pivo potem ga pred točenje v kozarec malce premešaj, tako se pač to dela!
zmaga.gif


Glede okusa, tvoj problem je napačen kvas. Uporabi buletproof kvas ki je namenjen weiznom, žal so to po meni znanih informacijah samo taki v tekoči (sveži) obliki. Od suhih kvasov boš zelo težko dobil karakter weizna.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Granulaciaj mletja se lahko odraža z OG-jem, vendar to nebo neposredna rešitev.
Torej, za začetek lahko dvigneš OG na kakih 1055, seveda se zaveaj da bo potem tudi več alkohola. Da, lahko drozgaš na višji T in s tem dobiš malo več kompleksnih sladkorjev, ki bodo dvignili telo.
Tretja rešitev je sama receptura, se pravi več nefermentabilnih snovi (karamelni sladovi, neslajene zadeve...)
Zadnja rešitev je pa izbira kvasa, ki bo pustil več sladkorja za seboj