Spet incident zaradi "žganice"

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik D_K pravi:
Problem je ta, dato lahk ozgudi tudi meni in tudi tebi, ko se bos vracal z kaksen zurke. ( v stanju spitih 2eh pirov ).
Bog nedaj da meni kdo "umori" svojca , ampak komentarjev kot so "hebeni pijanci", "zapiti ateji" bi se jaz zadrzal, ce ne ves podrobnosti.

baje je napihal 1.5 miligrama

malo več kot 2 pira se ti ne zdi ?
1,5mg je kar konkretno pijan.
In taki, konkretno pijani povzeočajo nesreče, ne pa tisti tam od 0,25 do 0,50 po novem.
Nekateri bi pa zaradi tistih, ki napihajo 1,5 mejo radi spustili še pod 0,25 oz na 0,0. Da bi bili kaznovani še tisti od 0,0 do 0,25, ki povzročijo toliko nesreč kot trezni.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Kako pa rečemo tistim, ki zagovarjajo tiste, ki se zagonijo trezni? A trezni se pa lahko zaletavajo? Naj te spomnim, da je takih skoraj 90%.
Policijska logika. Če bi bila torej kazen za povzročitev nesreče 10k€ in n let v čuzi, potemtakem nesreč nebi bilo več?
bonk.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Še enkrat, po dveh pirih ne boš napihal čez mejo. Torej?
Po dveh pirih boš napihal čez mejo, če imaš povprečno postavo in če se nisi ravno prej najedel hrane.
Če si ženska pa že prej.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Ne vem, kako je z ženskami. Ampak, če jaz ne napiham po dveh pirih, potem sem precej prepričan, da nihče ne.

Sicer je pa zanimivo vprašanje samoizločanja. Nekateri bi kar šli domov, čeprav VEDO, da so čez mejo. Ja [censored], a ne. Ne mi potem jokat, da se lahko zgodi.
Sam zase vem, da že po enem piru zna hitrost vožnje narasti (nekateri bodo seveda rekli, da se šele takrat normalno peljem
evil.gif
). In pač ne pijem čez. Če pa že popijem dva, je to v precej dolgem obdobju in tudi po drugem piru ne grem direkt v avto. Pa ne delam tega zaradi policistov in kazni. Pač bi rad sam prišel živ domov. In ni fora samo, da ogrožaš druge. Malce spodaj sem pisal o starcih, ki vozijo po drugi strani ceste. Po moje ni šans, da odreagiraš v takšnih okoliščinah, če si pod gasom.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Sam zase vem, da že po enem piru zna hitrost vožnje narasti (nekateri bodo seveda rekli, da se šele takrat normalno peljem
evil.gif
). .
Jaz pa sam zase vem, da po enem - treh pivih hitrost vožnje upade.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik D_K pravi:
Jaz niti slucajno ne zagovarjam pijancev... Stvar vedno pogledam iz drugega zornega kota, torej skrajnost, ki se lahko zgodi vsakemu a je po vsej verjetnosti moznost zelo mala. Verjamem, da se je vsem tistim ki spijejo 1 pir in nato vsedejo v avto zgodilo, da so se kdaj peljali tudi po treh pirih. Jaz sem se in vem, da nisem ravnal prav in sem 100%, da nisem edini.

E vidš men se kaj takega ni v 6tih letih nikol zgodilo. Nikoli in res nikoli nism in ne bom spil več kot 2 pira+da ni na prazn želodec.. Raj sok pol kot tretjega.
Če je pa tretji oz četri, pa al bo kdo trezen peljal (oz mam že prej tako splanirano) oz sm zaklenu avto pa na bus.
Je pa res da v LJ si lahko to privoščim..

In to samo zarad principa da policajem niti 5eur ne mislm dat, da napiham,pa tut če je čist min čez mejo. Ni šans.

Ne delam se svetnika, ampak pr alkoholu nimam pa nobene tolerance..

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
>>No vidiš spet zavajanje. Nas zanima, koliko se podaljša reakcijski čas pri 0,5 promilah. Od tam dalje je kaznivo . In to iz koliko sek na koliko sek. (naprimer iz 1s na 2s).

ni tu nobenega zavajanja. dal sem ti samo prvi link, ki sem ga našel na ključne besede "alkohol reakcijski čas". z malo truda bi verjetno tudi ti našel kake raziskave, kjer bi bilo to bolj detajlno razdeljeno.

>>Pa tud nas zanima koliko se v resnici podaljša reakcijski čas, in ne koliko se lahko podaljša ker lahko se tudi ne podaljša za toliko.

ker smo si ljudje različni in nekateri bolje prenašajo alkohol, drugi pa slabše, se v resnici reakcijski čas podaljša od 0 do 1 sekunde. čeprav 1 sekunda je po mojem mnenju malo huda.

>>Pa tud to nas zanima, kolik reakcijski čas ima trezen 30letnik, in koliko pijan 30 letnik in koliko trezen 60letnik.

trezen 30letnik od 0,5 - 1,5 sekunde
pijan 30letnik od 0,5 - 2,5 sekunde
trezen 60letnik od 1,0 - ?? sekunde
vse to piše na linkih, ki sem jih objavil

>> Ampak ti podatki so nam vedno zamolčani. Tako kot zadnja leta na strani policije ni več podatka koliko povzročiteljev nesreč je bilo pijanih.

http://www.policija.si/portal/statistika/promet/2007/statistika07.php
si ti prepričan, da gledava midva isto policijo?

>> zadnji (star)podatek, ki sem ga zasledil in izračinal je bilo povzročiteljev, ki jih obravnava policija okoli 7% , ne računajoč da je najmanj 3x več nesreč takih, kjer se vozniki zmenijo med sabo in so trezni. če bi računali še te, je povzročiteljev nesreč komaj kaj več kot procent ali mogoče dva.

nekako pozabljaš na primere, ko se vozniki zmenijo med sabo in so pijani. poznam primer, ko sta dva sredi noči imela manjši karambol, ker sta bila oba voznika pijana,sta najprej poklicala vsak svojega prijatelja, da sta kao onadva vozila, šele nato so klicali policijo (rabili so zapisnik zaradi zavarovalnice).
sicer pa delež pijanih voznikov pri hujših prometnih nesrečah narašča, kjer brez policije ne gre

>> Pa tud tega podatka ne bomo izvedeli, koliko je pogostnost povzročiteljev nesreč po stopnjah alkoholiziranosti. Ker je popolnoma druga pesem, ali voziš ko spiješ dva pira ali pa liter šnopsa. V statistiki pa sta oba zavedena kot pijana voznilka.

če te ne motijo malo starejši podatki, imaš tukajle prikazano nekaj, česar drugače ne bi nikoli izvedel:
http://www.policija.si/portal/statistika/promet/2007/pdf/alkoholDecember07.pdf stran 3
http://www.spv-rs.si/vsebina/pdf/Alkohol%20v%20prometu%20Ujma.pdf stran 7

>>Sem prepričan da tisti med 0,5 in 0,8 ne izstopajo v primerjavi s treznimi vozniki. Nevarna vožnja pod vplivom alkohola se začne kasneje ne po dveh pirih.

na zgoraj omenjenih linkih imaš podatke, ki jih lahko zdaj analiziraš, kdaj se začne nevarna vožnja

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik D_K pravi:
po treh pirih definitivno pokaze. verjemi.
In tudi ce ne napihas 0.1 bodo rekli da si bil "pijan". verjemi se 1x.

PA KOJI K.... JE TREBA SPITI TRI PIRE PRED VOŽNJO???

Nimam niti kančka tolerance do pijanih voznikov. Zaradi tega sem se sprl tudi že s sestrinim možem. Ne popustim in podpiram najstrožje vzgojne ukrepe za alkoholizirane kriminalce. Sploh če UMORIJO (ne ubijejo) sočloveka.

Nazadnje urejeno:

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Ali obstaja podatek, koliko geisterfarerjev pri nas je bilo pijanih?

Mislim, da je precej večji delež tistih, ki "najdejo" napačno smer avtoceste trezen.

Da se ne bomo razumeli narobe, poskušam samo povezati prave vzroke in posledice.

Nazadnje urejeno:

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik D_K pravi:
Problem je ta, dato lahk ozgudi tudi meni in tudi tebi, ko se bos vracal z kaksen zurke. ( v stanju spitih 2eh pirov ).
Bog nedaj da meni kdo "umori" svojca , ampak komentarjev kot so "hebeni pijanci", "zapiti ateji" bi se jaz zadrzal, ce ne ves podrobnosti.

In taki, konkretno pijani povzeočajo nesreče, ne pa tisti tam od 0,25 do 0,50 po novem.
Nekateri bi pa zaradi tistih, ki napihajo 1,5 mejo radi spustili še pod 0,25 oz na 0,0. Da bi bili kaznovani še tisti od 0,0 do 0,25, ki povzročijo toliko nesreč kot trezni.

Pa sej se ne gre za to, da bi kaznovali tistega, ki spije en pir in gre če eno uro za volan. Če bi bila meja 0,0 bi imel folk občutek koliko lahko spijejo -> NIČ. Oziroma če že... eno pivo in potem kakše dve ure nič. Zdaj ko je pa meja postavljena višje pa nekateri kljub temu, da so že precej spili, računajo na to, da bodo pod mejo ali vsaj malo nad mejo. Kot mladi voznik vem, da bi marsikdaj zapašalo pivo ali dva, pa ga pač ne spijem...Ok... nisem svetnik. Kdaj se zgodi, da grem po pivu ali dveh za volan amapk še vedno se držim v mejah, kjer lahko normalno funkcioniram na cesti. Vozim pa tud ne agresivno. Če imam namen spiti več, si organiziram prevoz ali pa v skrajni sili prespim v avtu. Nažalost nekateri nimajo samokontrole in vedno lovijo tisto mejo... ko pa je nekdo pod gasom pa itak sami veste koliko razmisli o svojih spososbnostih.
Torej... 0,0 uvest (čeprav tud men to ne odgovarja) in kazni povišat - ne zaradi tistih, ki spijejo eno pivo ampak zaradi tistih, ki jim ni jasno, da opit it za volan ni ql. Če je alhko 0,0 za mlade voznike nevem zakaj nebi bilo za izkušene....

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
V Sloveniji ni tak problem v priložnostnih pivcih , ampak je problem predvsem v tem, da si Janez ne upa priznati, da je alkoholik in ga vsak dan veselo seka čez vas. In takih je po vaseh na obrobju mesta ogromno. Sicer se vozijo zelo počasi, ampak je problem v tem, da reagirajo še bolj počasi in tudi vidijo ne ravno dobro, ker zelo hitro spregledajo kakšnega pešca.

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.047
832
113
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik D_K pravi:

Pa sej se ne gre za to, da bi kaznovali tistega, ki spije en pir in gre če eno uro za volan. Če bi bila meja 0,0 bi imel folk občutek koliko lahko spijejo -> NIČ. Oziroma če že... eno pivo in potem kakše dve ure nič. Zdaj ko je pa meja postavljena višje pa nekateri kljub temu, da so že precej spili, računajo na to, da bodo pod mejo ali vsaj malo nad mejo. Kot mladi voznik vem, da bi marsikdaj zapašalo pivo ali dva, pa ga pač ne spijem...Ok... nisem svetnik. Kdaj se zgodi, da grem po pivu ali dveh za volan amapk še vedno se držim v mejah, kjer lahko normalno funkcioniram na cesti. Vozim pa tud ne agresivno. Če imam namen spiti več, si organiziram prevoz ali pa v skrajni sili prespim v avtu. Nažalost nekateri nimajo samokontrole in vedno lovijo tisto mejo... ko pa je nekdo pod gasom pa itak sami veste koliko razmisli o svojih spososbnostih.
Torej... 0,0 uvest (čeprav tud men to ne odgovarja) in kazni povišat - ne zaradi tistih, ki spijejo eno pivo ampak zaradi tistih, ki jim ni jasno, da opit it za volan ni ql. Če je alhko 0,0 za mlade voznike nevem zakaj nebi bilo za izkušene....

Tocno to jaz pravim. Tudi jaz sem v 95%, ko sem kaj spil, pustil avto pri gostilni in sel domov pes ali pa z taksijem (ce sem bil dlje). Upam, da bom to naredil od slej vedno.

Se en primer.... ce bi bil trezen bi "morda" bilo drugace... zanima me koliko je tukaj bil kriv alkohol.
http://24ur.com/naslovnica/novice/crnakronika/20080116_3114995.php
.

Nazadnje urejeno:

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
V takih primerih, kjer je zelo verjetna tudi sokrivda drugih udeležencev v prometu bi bilo smiselno, da se presodi kakšno kazen dat "pijanemu" vozniku... če bi napisali kolk je pihnu bi lahko lažje debatiral o tem. Zanimivo je tudi to... če pešca zbije mladi voznik je tudi ob minimalni prisotnosti alkohola kriv ravno toliko kot nek "izkušen" voznik s prekoračeno mejo alkohola v krvi.

Sicer pa tudi če srno zbiješ si avtomatsko kriv če pihneš... pa mislim da ne rabim razglabljat kolk dejansko lahko vplivaš na dogodke na cesti v takem primeru.

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
mogoče malo neumestno, ampak ne bi bilo slabo preveriti še, če je imel nesrečni pešec tudi kaj alkohola v krvi. ker najmanj kar lahko storiš je, da pogledaš levo in desno da ni nikjer avtomobilov, preden se odločiš prečkati cesto.

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.047
832
113
Problem bi bil resen, ce bi uvedli 0.0 + minimalno toleranco, ki se lahko pojavi zaradi dolocene hrane ali cesa drugega.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Dejstvo je, da nimaš nič delat na cesti če si pijan ko mina.
1. Pri nas enga ubiješ, da se zaletiš v njega, pa te smatrajo, kot da je šlo za nesrečo. A zakaj pa ne smatrajo za nasrečo nekoga, ki ustreli ali zabode koga. Jaz lahko svojega največjega sovražnika spravim iz sveta tako, da ga zgazim z avtom, pa ne bom odgovarjal za umor :D . Je*eš takšno zakonodajo.
2. Potem se ti pijanc zgovarja, da je bil neprišteven ipd. fore.
3. Take ljudi bi jaz obsodil na 30 let ječe in po 30 letih mu nebi dal izpita za avto.
4. Osebno sem poznal pokojnega. Naj počiva v miru
roza.gif

Nazadnje urejeno:

kajn

Guru
5. okt 2007
2.777
1.611
113
Iskajoč brata
Jest sn pa proti, da bi uvedli 0.0. greš na južno al pa na večerjo, pa ne moreš zraven spit deci vina. Mladi vozniki pa morajo imeti 0.0 zato, ker so še neizkušeni. Logika je taka, da če imaš pod 0.25 ti izkušnje nadomestijo tisto kar mladi vozniki še nimajo in posledično reagiraš enako. Tak so nas takrat učil v avtošoli.
Se po en stran vam dam prov, ce bi bla 0.0, pal res nebi smel pit. Sam pa pač prizadane tiste, ki se res tega držijo, da spijejo tuk kot je dovoljen.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Sej zato sm pa reku 0,2 oz 0,25 recimo namest 0,5..
0,0 je k. ker bi mel ljudi dost problemov zarad harne itd, tako da bi bile pogoste analize krvi.

Osebno bi dal mejo 0,25, pol do 0,5 (j. ga se mi en da računat kako je po novem) neke normalne kazni, kar je pa več pa ocurit ko.. Nad 1 promil pa takoj v zapor. Kazni itak ne zaležejo..