Skrivnosti "štelanja" vode

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Tisti kitajski pH meter sux! Vsaj jaz sem imel take izkušnje in sem jih imel 2x rumena doma in kasneje sem kupil še na 2 decimalke rdečega. Oba sta bla skalibrirana vsakič preden sem kuhal in ko sem meril ph je en kazal 5.9 en pa 5.6 al neki takega.
In ko vsak vikend kuham sem vsak vikend pred kuhanjem oba kalibriral in sta oba krneki kazala pred kalibracijo...
Tko, da js sem mnenja, če hočeš nek v nulo delat kupi dobro opremo.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Sam tolk, da ne boš mislil, da ta ki se pri nas prodaja za okol 40 EUR ni narejen točno tam, kot ta rumen, sam ohišje je drugo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sej vem da sem že 100x omenil ampak meni kitajski deluje buletproof že vrsto let. Eletkroda BTW je že čisto črna od izločanja elektrolita, ampak ni videt da bi ga kaj motilo.

Tako nekako moj deluje pri enakem režimu vzdrževanja:
... in ja zakaj bi dajal 100EUR+ da mi bo pH meter deloval še slabše.

In še 1x, čeprav že 100x napisano, pH metre se mora kalibrirat redno oz. kolikor imaš pač potreb. tisti ki imajo 2 decimalke resolucije je potrebno kalibrirat bolj pogosto če želite rabiti drugo decimalko. V profi sferi se pH metre kalibrira pred vsako resno meritvijo, za merit mash pH je pa dovolj če samo preverite delovanje v neki poznani raztopini (lahko tudi v kokakoli če ni drugega blizu).
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Sem zgleda naletel na malo slabo izdelan pH meter
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Sam tolk, da ne boš mislil, da ta ki se pri nas prodaja za okol 40 EUR ni narejen točno tam, kot ta rumen, sam ohišje je drugo.

To je name letelo?
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Sej ni vse v made in... imaš tudi made in china ampak zelo visoko QC in kvalitetne materiale... delovna sila pa pač China.

Sej poglej Metabo
smile-1.gif

Made in Germany pred časom... zdej pa vse v Made in China....:)
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Sam tolk, da ne boš mislil, da ta ki se pri nas prodaja za okol 40 EUR ni narejen točno tam, kot ta rumen, sam ohišje je drugo.

To je name letelo?
smile-1.gif

Nate, pa ne slabonamerno.
nahrung002.gif

grin1.gif


V glavnem s tem Testo pH1 sem zelo zadovoljen, ker je na 0,02 odstopanja in ne 0,2 in glede na podjetje Testo mislim, da je kar dobra kvaliteta
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
mi lahko nekdo pove za koliko zbije ph določena količina mlečne kisline (80%), v določeni količini mash vode. Sigurni ima kdo točno naštudirano, da npr ima za mash 20 litrov vode, notri da slad, in po 10 min ima ph drozge 5,9, po dodajanju toliko mlečne kisline pa dobi ph 5,4.

Hvala
 

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Ne gre tak na splošno. Vsak slad ima drugačen vpliv na pH... Tako da potrebuje vsak recept drugačno korekcijo. Nekih bližnjic v pivovarstvu ni. Vse je plod poizkušanja, napak, popravkov, učenja. Zato pa je tako zanimivo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Sam tolk, da ne boš mislil, da ta ki se pri nas prodaja za okol 40 EUR ni narejen točno tam, kot ta rumen, sam ohišje je drugo.

To je name letelo?
smile-1.gif

Nate, pa ne slabonamerno.
nahrung002.gif

grin1.gif


V glavnem s tem Testo pH1 sem zelo zadovoljen, ker je na 0,02 odstopanja in ne 0,2 in glede na podjetje Testo mislim, da je kar dobra kvaliteta
smile-1.gif
Pa to si dejansko 200 EUR odlomu, al je kje s kamiona padl?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Sam tolk, da ne boš mislil, da ta ki se pri nas prodaja za okol 40 EUR ni narejen točno tam, kot ta rumen, sam ohišje je drugo.

To je name letelo?
smile-1.gif

Nate, pa ne slabonamerno.
nahrung002.gif

grin1.gif


V glavnem s tem Testo pH1 sem zelo zadovoljen, ker je na 0,02 odstopanja in ne 0,2 in glede na podjetje Testo mislim, da je kar dobra kvaliteta
smile-1.gif
Pa to si dejansko 200 EUR odlomu, al je kje s kamiona padl?

Da še malo zgodbice prej
smile-1.gif

Rad analiziram vsako stvar in rad imam točne podatke tako kot recimo namesto 4603 gramov Pilsna dam 4600 gramov točno in vse stvari tako rad delam, ker s tem dobim dobro ponovljivost.

Glede pHja sem bil siten, ker sem hotel meriti z čimmbolj natančnim in iskal sem takega, ki ne bo lih 500 eur in, da se lahko meri do vsaj 80°C in sem našel Testo pH1, ki zmore to. Ima natančnost 0,02.

No v glavnem kupil sem ga pri nas za 113 eur brez DDV kar mi ni žal.
Isto sem imel nek poceni termometer... kasneje sem kupil od Hanne za okoli 40 eur, ki ima toleranco 0,3°C.

Isto so mašine... recimo, ko sem bajto prenavljal mi je mašina iz Obija ponoči za vikend zatajila... in je šel en dan v PM... od takrat
naprej gledam samo stvari, ki naj bi bile kvalitetne, ker sem sit kitajcev... ko enkrat rabiš te pusti na cedilu... sej se zgodi tudi znamkam ampak manj kot noname...

Pač tak sem, da dam za stvari, ki jih skozi rabim malo več... da se potem ne obremenjujem, če gre kaj narobe... da ni kaka oprema kriva...
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Sam tolk, da ne boš mislil, da ta ki se pri nas prodaja za okol 40 EUR ni narejen točno tam, kot ta rumen, sam ohišje je drugo.

To je name letelo?
smile-1.gif

Nate, pa ne slabonamerno.
nahrung002.gif

grin1.gif


V glavnem s tem Testo pH1 sem zelo zadovoljen, ker je na 0,02 odstopanja in ne 0,2 in glede na podjetje Testo mislim, da je kar dobra kvaliteta
smile-1.gif
Pa to si dejansko 200 EUR odlomu, al je kje s kamiona padl?

Da še malo zgodbice prej
smile-1.gif

Rad analiziram vsako stvar in rad imam točne podatke tako kot recimo namesto 4603 gramov Pilsna dam 4600 gramov točno in vse stvari tako rad delam, ker s tem dobim dobro ponovljivost.

Glede pHja sem bil siten, ker sem hotel meriti z čimmbolj natančnim in iskal sem takega, ki ne bo lih 500 eur in, da se lahko meri do vsaj 80°C in sem našel Testo pH1, ki zmore to. Ima natančnost 0,02.

No v glavnem kupil sem ga pri nas za 113 eur brez DDV kar mi ni žal.
Isto sem imel nek poceni termometer... kasneje sem kupil od Hanne za okoli 40 eur, ki ima toleranco 0,3°C.

Isto so mašine... recimo, ko sem bajto prenavljal mi je mašina iz Obija ponoči za vikend zatajila... in je šel en dan v PM... od takrat
naprej gledam samo stvari, ki naj bi bile kvalitetne, ker sem sit kitajcev... ko enkrat rabiš te pusti na cedilu... sej se zgodi tudi znamkam ampak manj kot noname...

Pač tak sem, da dam za stvari, ki jih skozi rabim malo več... da se potem ne obremenjujem, če gre kaj narobe... da ni kaka oprema kriva...

nahrung002.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
100EUR ph meter, 100EUR termometer, 50EUR tehtnica ...

600 pa še malenkost EUR ti pa tole lepoto dostavi maltmiller na dom! Ne spraševat, že bilo nekajkrat v košarici pa je ene par racionalnih celic v možganih preklicalo vse skupaj!
grin1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
100EUR ph meter, 100EUR termometer, 50EUR tehtnica ...

600 pa še malenkost EUR ti pa tole lepoto dostavi maltmiller na dom! Ne spraševat, že bilo nekajkrat v košarici pa je ene par racionalnih celic v možganih preklicalo vse skupaj!
grin1.gif

Tudi to sem mel jaz v košarici :D
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik Metalyedge pravi:
Ne gre tak na splošno. Vsak slad ima drugačen vpliv na pH... Tako da potrebuje vsak recept drugačno korekcijo. Nekih bližnjic v pivovarstvu ni. Vse je plod poizkušanja, napak, popravkov, učenja. Zato pa je tako zanimivo.

Ok, razumem da ne gre na splošno, kar tudi nisem hotel slišat. Pač ne vem a naj v primeru ph drozge 6.0 dam notri 5ml, 10ml, 15ml da bom dobil cca. 5,4 ph. Pač približno me zanima, točno pa seveda dosežeš s parimi kuhami ;-)

Sigurn je kdo k ve da v svoj 20litrski mash da npr 5ml kisline in mu ta količina zbije ph iz npr 6.0 na 5,4

Hvla
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik Metalyedge pravi:
Ne gre tak na splošno. Vsak slad ima drugačen vpliv na pH... Tako da potrebuje vsak recept drugačno korekcijo. Nekih bližnjic v pivovarstvu ni. Vse je plod poizkušanja, napak, popravkov, učenja. Zato pa je tako zanimivo.

Ok, razumem da ne gre na splošno, kar tudi nisem hotel slišat. Pač ne vem a naj v primeru ph drozge 6.0 dam notri 5ml, 10ml, 15ml da bom dobil cca. 5,4 ph. Pač približno me zanima, točno pa seveda dosežeš s parimi kuhami ;-)

Sigurn je kdo k ve da v svoj 20litrski mash da npr 5ml kisline in mu ta količina zbije ph iz npr 6.0 na 5,4

Hvla

Saj je bilo že večkrat povedano. 10 min. po začetku drozganja, ko se slad fino premeša, pomeriš ph in če je previsok, dodaš 2mL kisline. Zmešaš in čez 5- 10 min ponovno pomeriš, to delaš tolk časa da prideš na željen PH. Imaš na voljo kar precej poizkusov da naštelaš PH že pri prvem drozganju. Naslednjo rundo pa že v štartu zliješ notri celotno količino kisline. Glede količine pa itak ni pravila. Jaz imam za svetla piva 8ml, za amber 6 ml za temna pa približno 4ml. Drozgam pa recimo 5-7 kg slada na 23 litrov vode
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik Metalyedge pravi:
Ne gre tak na splošno. Vsak slad ima drugačen vpliv na pH... Tako da potrebuje vsak recept drugačno korekcijo. Nekih bližnjic v pivovarstvu ni. Vse je plod poizkušanja, napak, popravkov, učenja. Zato pa je tako zanimivo.

Ok, razumem da ne gre na splošno, kar tudi nisem hotel slišat. Pač ne vem a naj v primeru ph drozge 6.0 dam notri 5ml, 10ml, 15ml da bom dobil cca. 5,4 ph. Pač približno me zanima, točno pa seveda dosežeš s parimi kuhami ;-)

Sigurn je kdo k ve da v svoj 20litrski mash da npr 5ml kisline in mu ta količina zbije ph iz npr 6.0 na 5,4

Hvla

Saj je bilo že večkrat povedano. 10 min. po začetku drozganja, ko se slad fino premeša, pomeriš ph in če je previsok, dodaš 2mL kisline. Zmešaš in čez 5- 10 min ponovno pomeriš, to delaš tolk časa da prideš na željen PH. Imaš na voljo kar precej poizkusov da naštelaš PH že pri prvem drozganju. Naslednjo rundo pa že v štartu zliješ notri celotno količino kisline. Glede količine pa itak ni pravila. Jaz imam za svetla piva 8ml, za amber 6 ml za temna pa približno 4ml. Drozgam pa recimo 5-7 kg slada na 23 litrov vode

No evo super tak odgovor sem iskal. Hvala ti to je to kar potrebujem vedet ;-) vsaj nek vzorec po katerem dodajat in približne količine.