Skrivnosti "štelanja" vode

ulaga

Zelenc'
14. avg 2014
20
0
1
...tole ko govorite o ph metru s temperaturno izravnavo:

temperatura vpliva na pH meritev na dva načina: 1) odziv elektrode na spremembo T (lastnost pH metra) in 2) sprememba pH drozge zaradi spremembe T (zaradi določenih kemijskih reakcij)

nekateri pH metri ponujajo samodejno korekcijo glede na T raztopine, ki se meri; vendar to pomeni da korigirajo le svojo ''napako''...kar se pa tiče spremembe pH-aja drozge zaradi višje T meritve, pa noben pH meter ne korigira

pH drozge pri T drozganja pa naj bi imel cca. 0,3 nižji pH kot pri sobni T


...me pa zanima kako hladite vzorec oz. v kolikšnem času vam ga uspe ohladiti:)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik ulaga pravi:
pH drozge pri T drozganja pa naj bi imel cca. 0,3 nižji pH kot pri sobni T
Da, vsaka tekočina bo imela pH nižji pri višji temperaturi. Če (nepopravljena) meritev pri 68C kaže 5.0 potem je dejanski pH cca. 5.25. pH metri z ATM to (in samo to) upoštevajo. Ampak sam dvomim da kitajski pH meter za 5 EUR to zna, najbrž se zanaša na to da se ob stiku sonde ki je "hladna" z nekim vzorcem stvar itak ohladi pod 30C kjer je napaka itak manjša od resolucije meritve.

Dalje če greš brat podatke kateri pH naj bi se upoštevalo je spet en kup zmede. Pol folka trdi da je optimalni ph (5.2-5.8) ph pri temperaturi drozganja (in bi torej rabili vsakič korekcijo), pol folka pa da gre za pH pri 20C. No, glede na to da se ta pH pojavlja v znanstveni literaturi sem sam 99% prepričan da je govora o normiranem pHju na 20C, to je namreč ustaljena praksa (kot volumni ipd. ki so vedno podani pri 20C).

Citat:
Uporabnik ulaga pravi:
...me pa zanima kako hladite vzorec oz. v kolikšnem času vam ga uspe ohladiti:)
Keramična šalca, sprana z mrzlo vodo, če noter daš tisti pljuec drozge za vzorec in malce nagneš ter zavrtiš tako da naneseš tekočino po obodu se ohladi takoj brez uporabe zunanjega hlajenja.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Ja sem dvakrat pomeril pH noter v drozgo, pa je pokazalo popolnoma isto kot ohlajeno na 20 stopinj. Je pa kao malo boljši pH meter za 38€. Sicer pa tudi jaz vedno ohlajam, ker naj bi korigiralo sam do 50 stopinj.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Mogoče beseda dve o teh pH metrih še na tem mestu.

Konkretno tile kitajci, ki so vsi iste oblike so dejansko kopije Hanna pH metra (prvi low budget prenosni pH meter). BTW Hanna praznuje 30 letnico tega pH metra in so dali ven serijo "original" testerjev po dokaj ugodni ceni. klik

... sicer gre najbrž samo za kitajca ki so mu nalepili Hanna logotip, ampak glede na to da stoji dokaj poznana firma za tem bi rekel da je s tem samo izkazano zaupanje v kitajski izdelek!
grin1.gif


Skratka sem mnenja da so tele kitajske kopije solidne za potrebe spremljanja mash phja in kakšne bolj enostavne meritve. 1 decimalno mesto je povsem dovolj za vse potrebe in nima smisla kupovati bolših če ne veste zakaj bi jih rabili. Redna kalibracija in pravilno vzdrževanje pa mislim da bi tudi teli kitajci morali delovat BP. Če ne dela je možno da je že v osnovi kaj sfaljeno (čudne komponente), se ga vrže stran in kupi novega od nekega drugega vira.

Tile pH metri so počasi (velja za vse poceni oz. hipne meritve so možne samo pri profi izdelkih) tako da morate vedno pustiti sondo nekaj časa v vzorcu, mogoče še malce mešati (ne pretriravat da aeracija ne spremeni pHja).

Boljši pH meter bi se splačalo kupit če imate:
- potrebo po tem da merite v območju visoke temperature (dirketno v mashu)
- potrebe po hipnem odzivu
- če izvajate konstantno meritev (drozganje ali fermentacija)
- če izvajate meritve na fermentacijskem delu

"Boljši" v tem pogledu potem pomeni da se rabi kvaliteten laboratorijski ph meter in cene gredo v 3 mestne številke (in ponavadi ni enica na začetku). Laboratorijski pH metri so tudi malce bolj zahtevni za vzdževanje, zahtevajo redno kalibracijo (ponavadi sicer avtomatska ponastavitev) in občasno menjavo sond (sploh če se jih uporablja za konstantno merjenje).

Kako je pa z vdrževanjem in shranjevanjem? Je potrebno sondo namakat v posebni tekočini? Jaz zaenkrat samo sperem z vodo in shranim suho.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik ulaga pravi:
...tole ko govorite o ph metru s temperaturno izravnavo:

temperatura vpliva na pH meritev na dva načina: 1) odziv elektrode na spremembo T (lastnost pH metra) in 2) sprememba pH drozge zaradi spremembe T (zaradi določenih kemijskih reakcij)

nekateri pH metri ponujajo samodejno korekcijo glede na T raztopine, ki se meri; vendar to pomeni da korigirajo le svojo ''napako''...kar se pa tiče spremembe pH-aja drozge zaradi višje T meritve, pa noben pH meter ne korigira

pH drozge pri T drozganja pa naj bi imel cca. 0,3 nižji pH kot pri sobni T


...me pa zanima kako hladite vzorec oz. v kolikšnem času vam ga uspe ohladiti:)

Jaz pivino natočim v "štamprle", ohladi se v nekaj minutah, čeprav imam ATC raje ohladim na približno 20C.
Kar pa se tiče kalibriranja pa pred vsako kuho preverim z navadno coca-colo, ki ima Ph 2,5. Na vsake dva meseca pa preverim z praškom 6Ph in ga natačno umerim...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Mogoče beseda dve o teh pH metrih še na tem mestu.

Konkretno tile kitajci, ki so vsi iste oblike so dejansko kopije Hanna pH metra (prvi low budget prenosni pH meter). BTW Hanna praznuje 30 letnico tega pH metra in so dali ven serijo "original" testerjev po dokaj ugodni ceni. klik

... sicer gre najbrž samo za kitajca ki so mu nalepili Hanna logotip, ampak glede na to da stoji dokaj poznana firma za tem bi rekel da je s tem samo izkazano zaupanje v kitajski izdelek!
grin1.gif


Skratka sem mnenja da so tele kitajske kopije solidne za potrebe spremljanja mash phja in kakšne bolj enostavne meritve. 1 decimalno mesto je povsem dovolj za vse potrebe in nima smisla kupovati bolših če ne veste zakaj bi jih rabili. Redna kalibracija in pravilno vzdrževanje pa mislim da bi tudi teli kitajci morali delovat BP. Če ne dela je možno da je že v osnovi kaj sfaljeno (čudne komponente), se ga vrže stran in kupi novega od nekega drugega vira.

Tile pH metri so počasi (velja za vse poceni oz. hipne meritve so možne samo pri profi izdelkih) tako da morate vedno pustiti sondo nekaj časa v vzorcu, mogoče še malce mešati (ne pretriravat da aeracija ne spremeni pHja).

Boljši pH meter bi se splačalo kupit če imate:
- potrebo po tem da merite v območju visoke temperature (dirketno v mashu)
- potrebe po hipnem odzivu
- če izvajate konstantno meritev (drozganje ali fermentacija)
- če izvajate meritve na fermentacijskem delu

"Boljši" v tem pogledu potem pomeni da se rabi kvaliteten laboratorijski ph meter in cene gredo v 3 mestne številke (in ponavadi ni enica na začetku). Laboratorijski pH metri so tudi malce bolj zahtevni za vzdževanje, zahtevajo redno kalibracijo (ponavadi sicer avtomatska ponastavitev) in občasno menjavo sond (sploh če se jih uporablja za konstantno merjenje).

Kako je pa z vdrževanjem in shranjevanjem? Je potrebno sondo namakat v posebni tekočini? Jaz zaenkrat samo sperem z vodo in shranim suho.

Jaz tudi in deluje že par let. Ko se bo sonda posušila bo šel pač v smeti.

Načeloma suha sonda izgublja "tekočino" tako da jo je potrebno bolj pogosto kalibrirat in pa prej crkne. Ampak ... če jo hraniš v napačni tekočini (različno razmerje elektrolita od tistega v sondi/bučki) bo izločanje merilnih ionov še pospešeno. Če greš preveč v ekstrem lahko tudi v par dneh izrabiš sondo.

Ker kitajci ne dajejo nobene informacije kakšna je sonda oz. v čemu naj bi jo shranjeval je najboljše da jo imaš na suhem. Če imaš kakšen drug pH meter oz. si dobil zraven tudi shrnjevalno tekočino ali pa informacijo kakšen % elektrolita (KCl ponavadi) rabiš za shranjevat ga pač shranjuješ v tistem.
 

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Elektrode se ne shranjuje suhe. OK, tele kitajski pH metri so tako poceni, da lahko komot vsako leto kupiš novega. Pufra za umerjanje pH 7 ali 4 bosta primerna za shranjevanje. Za dlje časa uporabiš 3M KCl, nikakor pa elektrode ne dajaj v deionizorano vodo.
 

aby

Zelenc'
15. jul 2016
2
0
1
Lep pozdrav vsem skupaj.

Sem novopečeni homebrewer in med vikendom se bom lotil svoje prve all grain varke (pale ale). Bi bil zelo srečen, če bi mi lahko odgovorili na nekaj vprašanj glede vode, ker v angleščini sem bolj težko razumel.

Mlečno kislino se doda šele ko streseš slad v strike vodo ali jo moraš dodati pred dodajanjem slada? Jo pa dodajaš dokler ti meter ne pokaže 5.2 območja ane?

Kako meriš mash ph? A to meter samo noter v drozgo zapičiš in počakaš, da ti pokaže vrednost?

Ali mora biti sparge voda tudi 5.2 ali je lahko tudi višja vrednost?

Gypsum se doda, ko sladica začne vreti, ker če dodaš pred tem se ti sploh ne raztopi ane?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Mislim da imaš vse tule že napisano ...

Sicer pa za prvo varjenje lahko izpustiš korekcijo vode, nekako bo že šlo skozi brez.

Če že vztrajaš pH meriš ko se lad raztopi, torej ko fino premešaš (5 min) vzameš vzorec, ga ohladiš in izmeriš pH.

Kislino dodaš jasno ko vidiš kje si, tehnično bi jo lahko dodal tudi prej ampak če ne veš kakšen bo pH potem pač ne moreš.

Gips vprašanje zakaj bi ga dodajal. Æe imaš za korekcijo mlečno kislino potem gipsa ne rabiš pa itak drugače deluje, načeloma za spremembo kemije vode za drozganje ga moraš dodat na začetku drozganja (za spremembo mineralnega profila za hmelj ga lahko sicer dodajaš tudi v boil).

Vodo za izpiranje načeloma ni potrebno spreminjat, lahko meriš pH izprane sladice in dokler je pod 6 (oz. celo malo nad 6) je čisto ok.
 

pirmidej

Zelenc'
2. jan 2014
17
0
1
Samo en dodatek. Res je, če ne veš kakšno vodo imaš potem ti ne preostane drugega kot da (vsaj prvič) korigiraš pH šele med drozganjem. Načeloma pa se po pravilih dodaja kisline/baze in soli že takoj na začetku, torej že pred segrevanjem vode. pH vode namreč vpliva na kemijsko ravnotežje med ogljikovo kislino, bikarbonatom in karbonatom med segrevanjem. Če npr. kislino dodaš že pred segrevanjem vode ti bo med segrevanjem izpadlo veliko manj CaCO3, ker boš ravnotežje pomaknil na stran kisline. To se lepo opazi, ker na dnu ne dobiš toliko bele oborine. To v kateri točki dodaš kislino vpliva na to koliko kisline in mineralov je potrebno dodati, da dobiš idealen profil vode, če npr. dodaš kislino že na začetku v hladno vodo je potrebno dodati manj kalcijevih soli.

Glede vode za spiranje so mnenja deljena. Jaz vodo za spiranje pripravim na popolnoma enak način kot vodo za drozganje; enaka koncentracija kisline in soli. Res pa je da si tukaj omejen tudi s tem kakšen sistem imaš. Pri meni je stvar dokaj enostavna, ker lahko vso vodo za spiranje pripravim že na začetku v enem loncu (HERMS sistem). Kot je napisal že Utiševalec je sicer najpomembneje, da ti pH pri spiranju ne naraste preveč.
 

aby

Zelenc'
15. jul 2016
2
0
1
Hvala obema za odgovor. Včeraj sem uspešno zakluču prvo varko in vse je potekalo po načrtu
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ta vikend delam ponovno stouta, nekako sem preračunal in nabavil potrebne sestavine.
Sedaj pa razmišljam tako, glede na to, da mi pri svetlih pivih kemija ne dela težav....ali naj najprej drozgam samo svetle brez poporavkov, ko pa dodam temne ječmene, dodam tudi popravke za vodo?
Ali naj vse ječmene skupaj zmešam + popravke?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Ko smo že pri stoutih, imam vprašanje za utiševalca. Mislim da je nekje napisal, da povečuje trdoto vode z dodajanjem donata v drozgo. Kakšno količino približno naj dodam da bo kaj efekta in ali se to potem kaj pozna kaj na okusu? Vem da tukaj ni pravila in tudi poročila nimam, imam pa pomoje neko srednje trdo vodo. Sicer pa dodajam za temna piva nekje 4ml mlečne kisline na 24l batch.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Ta vikend delam ponovno stouta, nekako sem preračunal in nabavil potrebne sestavine.
Sedaj pa razmišljam tako, glede na to, da mi pri svetlih pivih kemija ne dela težav....ali naj najprej drozgam samo svetle brez poporavkov, ko pa dodam temne ječmene, dodam tudi popravke za vodo?
Ali naj vse ječmene skupaj zmešam + popravke?

Če ti temni slad niža pH drozge pod 5.2 potem ga načeloma lahko dodaš na koncu ko je encimska pretvorba končana (10-20 min pustiš namakat še da odda barvo). Tu načeloma neke kemije ki bi ti dvigovala pH ne rabiš (pH boš imel potem dalje enak kot prej, samo ecimska pretvorba bo potekala drugače). Če imaš pa še kakšne druge "probleme" je pa bolje reševat vse skupaj s kemijo v glavnem mashu. Računaj da dodatek žganega sladu v mashu vpliva tudi na druge zadeve, recimo na aromo in okus, tako da zna pivo ven past relativno drugače. Tako da moraš probat kaj ti bolj ustreza.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Ko smo že pri stoutih, imam vprašanje za utiševalca. Mislim da je nekje napisal, da povečuje trdoto vode z dodajanjem donata v drozgo. Kakšno količino približno naj dodam da bo kaj efekta in ali se to potem kaj pozna kaj na okusu? Vem da tukaj ni pravila in tudi poročila nimam, imam pa pomoje neko srednje trdo vodo. Sicer pa dodajam za temna piva nekje 4ml mlečne kisline na 24l batch.

Sam dodajam za stoute cca. 1-2dcl na 10l piva oz. recimo v mash je tolel v 6-7l vode in 2kg sladu.

Če dodajaš kislino pri temnih pivih pomeni da imaš še preveč trdo vodo ali pa zelo čudno neravnovesje tako da vprašanje kako in kaj boš dosegel če boš dodal donat.

Donat vsebuje pivovarju pomembnih snovi:
- magnezij 1000 mg/l
- kalcij 380g/l
- natrij 1700g/l
- hidrogenkarbonat/bikarbonat 7800mg/l
- klorid 75mg/l
- sulfat 2100mg/l

Profil vode recimo iz dublina (guinness) je pa:
- magnezij 4 mg/l
- kalcij 110 g/l
- natrij 12 g/l
- hidrogenkarbonat 280 mg/l
- klorid 19 mg/l
- sulfat 52mg/l

Kot vidiš če bi donat razredčil z destilirano vodo bi zelo težko sestavil skupaj neke uporabne vrednosti. Meni se gre da bikarbonate dvignem iz 70mg/l kolkor jih imam doma v vodi na cca. 150-200mg/l kolikor jih rabim za stouta.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Hja, se pravi da brez analize dejansko ne moreš nič oz. ni smiselno nekaj na slepo, razen Ph. Hvala.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Pozdravljeni,

zanima me kako bi na tem poročilu našel koliko bikarbonatov je v vodi. Ali je to "Trdota skupna"? Ali kako vi to vidite?

Pa če pustimo same minerale pri miru. Kaj dodati, da ph, ki je v tem primeru 7.6, zbijem na tistih 5.2, ker res nimam občutka kaj bo naredil temen slad.
Recept je sledeč za 20 L batch:

3.3 kg Pale ale
1.0 kg Vienna
0.5 kg Cara 50
0.4 kg Chocolate
0.1 kg Roasted Barley
0.2 kg Special B
0.3 kg Flaked barley

Kako je kaj s pH stabilizatorjem, ki ga prodaja mojepivo.si pa verjetno še kdo. Kaj točno naredi oz kako deluje?

Hvala.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Pod prvo, meriš PH drozge, ponavadi 10 minut po začetku drozganja. In PH drozge mora bit med 5,2 in 5,4 in ne PH vode, ki jo uporabiš. 5,2 stabilizator ti samo nasiči vse skupaj s svinjarijo.

Temen slad ti bo zmanjšal PH drozge glede na PH drozge s svetlim sladom.
 
Nazadnje urejeno: