Mogoče beseda dve o teh pH metrih še na tem mestu.
Konkretno tile kitajci, ki so vsi iste oblike so dejansko kopije Hanna pH metra (prvi low budget prenosni pH meter). BTW Hanna praznuje 30 letnico tega pH metra in so dali ven serijo "original" testerjev po dokaj ugodni ceni.
klik
... sicer gre najbrž samo za kitajca ki so mu nalepili Hanna logotip, ampak glede na to da stoji dokaj poznana firma za tem bi rekel da je s tem samo izkazano zaupanje v kitajski izdelek!
Skratka sem mnenja da so tele kitajske kopije solidne za potrebe spremljanja mash phja in kakšne bolj enostavne meritve. 1 decimalno mesto je povsem dovolj za vse potrebe in nima smisla kupovati bolših če ne veste zakaj bi jih rabili. Redna kalibracija in pravilno vzdrževanje pa mislim da bi tudi teli kitajci morali delovat BP. Če ne dela je možno da je že v osnovi kaj sfaljeno (čudne komponente), se ga vrže stran in kupi novega od nekega drugega vira.
Tile pH metri so počasi (velja za vse poceni oz. hipne meritve so možne samo pri profi izdelkih) tako da morate vedno pustiti sondo nekaj časa v vzorcu, mogoče še malce mešati (ne pretriravat da aeracija ne spremeni pHja).
Boljši pH meter bi se splačalo kupit če imate:
- potrebo po tem da merite v območju visoke temperature (dirketno v mashu)
- potrebe po hipnem odzivu
- če izvajate konstantno meritev (drozganje ali fermentacija)
- če izvajate meritve na fermentacijskem delu
"Boljši" v tem pogledu potem pomeni da se rabi kvaliteten laboratorijski ph meter in cene gredo v 3 mestne številke (in ponavadi ni enica na začetku). Laboratorijski pH metri so tudi malce bolj zahtevni za vzdževanje, zahtevajo redno kalibracijo (ponavadi sicer avtomatska ponastavitev) in občasno menjavo sond (sploh če se jih uporablja za konstantno merjenje).