Skrivnosti "štelanja" vode

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Uf, hvala za take izčrpne odgovore.

Torej bom vrgel vse v mash od soli do kisline.
Spargal pa brez vsega, če bo pa narastu ph, pa dodam kislino
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Evo, dva brew daya za mano, zato sem dolžan da poročam, glede na vso pomoč ki sem jo bil deležen
wink-1.gif


Delal sem z Ljubljansko vodo (70ca, 260bikarbonatov, nizki sulfati in cloridi)

Kalkulator mi je izračunal da moram dodati Nacl, CaSO4, MgSO4 in mlečno kislino.
Ker pa sem previden, sem rekel da bom dodal mlečno kislino po tem ko bom že mashal.
In res....zmešam ves slad (pale ale pivo) z vodo, ki je imela raztopljene dodatke. Pomerim ph (imam dva kitajca) in bam, ph 5,3. Po izračinih bi moral dodati še 20ml mlečene kisline...
Ok, gremo dalje, drugi dan kuham redX smash. Pomerim ph drozge 4,8 :O, hit dodam noter eno žlico sode bikarbone da ga postavim na 5,4...
Tako da ne vem kje se je zalomilo, oz. se ni, ker sem bil previden in nisem čist verjel kalkulatorju...Je pa voda konstantna (bral sem poročila za dve leti nazaj, vse letne čase in je relativno konstantna).
Čez 14 dni ponovno testiram, pa da vidimo kako se obnaša.
 
Nazadnje urejeno:

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ali mi lahko še poveš po kateri formuli si izračunal bikarbonate?
Je bila morda ta:

[C] = (([N]+0.052)100)/5.554

kjer je: C koncentracija v mmol/l vendar pa sem enačbo pomnožil s 100 in dobil ven direktno mg/l
N pa je skupna trdota, ki jo dobimo iz poročila.
tisti dve številki pa sta konstanti.

Ali si morda uporabil kako drugo formulo? Ta formula velja za celotno območje N, ki načeloma nima omejitve navzgor se pa nad 30 govori o zelo trdi vodi.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Nisem računal, ker sem imel na poročilu samo skupno trdoto.
Sem pa poklical na VOKO in mi je analitik rekel da jih ne merijo redno, ker to direktiva ne zahteva, da pa naj bi bili med 250 in 300
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
no, nočem nekaj pametovati ampak če preko skupne trdote izračunamo koncentracijo bikarbonatov potem iz poročila za tvojo vodo dobimo, da je le-ta 200,8 mg/l. Čeprav k celotni trdoti pripomorejo še kake druge stvari, bi rekel, da so te napačno informirali.

formula je izpeljana iz tabele na tem naslovu.

Še enkrat, nočem pametovati ampak bi želel, da skupaj preverimo, v dobrobit domačega piva
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Seveda, nikakor ne pametuješ, vse info so dobrodošle, sploh sem pa o tem področju ne vem veliko, čaki ti nalimam zadeve:
Poročila so na tem naslovu: http://www.vo-ka.si/informacij...ila/jarski-prod

Ker pa ni podatka za bicarbonate, sem jih vprašal tudi to, v mailu so mi odgovorili sledeče:
Na vašem oskrbovalnem območju lahko pričakujete koncentracijo hidrogenkarbonata okrog 300 mg/L.
Koncentracija hidrogenkarbonata se v pitni vodi nekoliko spreminja in ni toliko odvisna od letnega časa, kot predvsem od lokacije vodnjakov, iz katerih se v danem trenutku izkorišča podzemna voda.

O koncentraciji kalcijevega karbonata v pitni vodi ne govorimo, ker je to težko topna snov, ampak obravnavamo konc. kalcija in magnezija ter hidrogenkarbonata in sulfatov oz. trdoto vode. Koncentracije navedenih parametrov, razen hidrogenkarbonata, ki ga navajamo v tem sporočilu, najdete na poročilu o preskusu pitne vode, ki smo vam ga posredovali oz. na navedeni spletni strani.

Lep pozdrav.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Težko rečem ampak iz kemijskega vidika, če gledava samo bikarbonatni anion CO3^2- in če gledamo vrednost, ki je zapisana v poročilu za tvojo lokacijo, ki je 11.1 N ( N = nemška stopinja za trdoto vode) potem lahko dobimo vrednost 200,8 mg/l, po formuli, ki sem jo napisal že prej.

Tabela, ki sem jo omenil v prejšnjem postu meni pravi, da je trdota vode odvisna le od CaCO¢3. Na strani piše tudi, da naj bi bila trdota vode odvisna predvsem od MgCO¢3 ter CaSO¢4. Ker slednjih dveh spojin ni v tabeli predpostavim, da sta njuni koncentraciji zanemarljivi. Tega sicer ne morem trditi. Torej, če so v poročilu rekli, da je skupna trdota st.N = 11,1 ne morejo preseči vrednosti, ki sem jo omenil prej, in sicer 200,8 mg/l.

Pa če greva še naprej. Če rečeva, da je celoten Mg prišel iz raztapljanja MgCO¢3 v vodi dobimo, da je le ta prispeval k skupni koncentraciji karbonatrnih anionov zgolj 32,4 mg/l. Torej bi moral imeti skupno koncentracijo karbonatnih anionov 233,2 mg/l.

Ena možnost je še, da razliko do 300 mg/l pripišemo raztopljenemu CO¢2. Vendar pa je to malo nesmiselno saj bi glede na tako koncentracijo moral biti naveden na poročilu.

Menim, da so tile podatki, ki jih objavijo malo nenatančni, če pa so natančni pa so slabo opisani. Če gledava za količine za nekaj litrov potem to ni probelm, če pa delaš večje količine piva pa se lahko kar močno ušteješ pri štelanju vode.

moj zaključek je, da če želiš narediti res dobro pivo, potem je najbolje uporabiti destilirano vodo in jo "začinit" po potrebi. Kar pa sicer že vemo
smile-1.gif

Upam, da sem kaj pomagal
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Težko rečem ampak iz kemijskega vidika, če gledava samo bikarbonatni anion CO3^2- in če gledamo vrednost, ki je zapisana v poročilu za tvojo lokacijo, ki je 11.1 N ( N = nemška stopinja za trdoto vode) potem lahko dobimo vrednost 200,8 mg/l, po formuli, ki sem jo napisal že prej.

Tabela, ki sem jo omenil v prejšnjem postu meni pravi, da je trdota vode odvisna le od CaCO¢3. Na strani piše tudi, da naj bi bila trdota vode odvisna predvsem od MgCO¢3 ter CaSO¢4. Ker slednjih dveh spojin ni v tabeli predpostavim, da sta njuni koncentraciji zanemarljivi. Tega sicer ne morem trditi. Torej, če so v poročilu rekli, da je skupna trdota st.N = 11,1 ne morejo preseči vrednosti, ki sem jo omenil prej, in sicer 200,8 mg/l.

Pa če greva še naprej. Če rečeva, da je celoten Mg prišel iz raztapljanja MgCO¢3 v vodi dobimo, da je le ta prispeval k skupni koncentraciji karbonatrnih anionov zgolj 32,4 mg/l. Torej bi moral imeti skupno koncentracijo karbonatnih anionov 233,2 mg/l.

Ena možnost je še, da razliko do 300 mg/l pripišemo raztopljenemu CO¢2. Vendar pa je to malo nesmiselno saj bi glede na tako koncentracijo moral biti naveden na poročilu.

Menim, da so tile podatki, ki jih objavijo malo nenatančni, če pa so natančni pa so slabo opisani. Če gledava za količine za nekaj litrov potem to ni probelm, če pa delaš večje količine piva pa se lahko kar močno ušteješ pri štelanju vode.

moj zaključek je, da če želiš narediti res dobro pivo, potem je najbolje uporabiti destilirano vodo in jo "začinit" po potrebi. Kar pa sicer že vemo
smile-1.gif

Upam, da sem kaj pomagal
smile-1.gif

467716-post_slo.gif
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Ali mi lahko še poveš po kateri formuli si izračunal bikarbonate?
Je bila morda ta:

[C] = (([N]+0.052)100)/5.554

kjer je: C koncentracija v mmol/l vendar pa sem enačbo pomnožil s 100 in dobil ven direktno mg/l
N pa je skupna trdota, ki jo dobimo iz poročila.
tisti dve številki pa sta konstanti.

Ali si morda uporabil kako drugo formulo? Ta formula velja za celotno območje N, ki načeloma nima omejitve navzgor se pa nad 30 govori o zelo trdi vodi.

tule so podatki za nekatera ljubljanska zajetja:
http://www.ljubljana.si/si/ziv...date=1478473200

Povsod je stopnja bikarbonata med 250 in 290.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Hja zna bit da oni to malo od oka poračunajo...edina rešitev bi bila dati v analizo.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Hja zna bit da oni to malo od oka poračunajo...edina rešitev bi bila dati v analizo.

meni ta analiza ne izgleda nič od oka in nimam niti najmanjšega razloga, da ji ne bi povsem zaupal. kam boš pa dal na analizo, da bo bolj verodostojna po tvoje?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ostalo je kul, bikarbonati so pa od oko. Ker sem jih trikrat vprašal za vrednosti in so rekli približno...
Je pa kar razlika ali operiraš z 250 ali 300 karbonati

Imaš laboratorije ki ti tole naredijo,lahko si tudi sam stitriraš,seveda pa nič od tega ni zastonj, za razliko od poročila ki ti ga nudi komunala
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Ostalo je kul, bikarbonati so pa od oko. Ker sem jih trikrat vprašal za vrednosti in so rekli približno...
Je pa kar razlika ali operiraš z 250 ali 300 karbonati

Imaš laboratorije ki ti tole naredijo,lahko si tudi sam stitriraš,seveda pa nič od tega ni zastonj, za razliko od poročila ki ti ga nudi komunala

meni je kemik na vo-ka povedal, da so vrednosti bikarbonatov med dobrih 200 in 300. natančno ni definirano, ker se med sezono spreminja to iz katerega vodnjaka črpajo vodo, tako da tudi če daš na analizo bo to samo za takrat, ko boš vzel vzorec, ker čez nekaj tednov bodo mogoče prečrpali iz drugega vodnjaka in bo drugače.
v praksi je to pomembno, da izračunaš koliko rabiš kisline in če si v dvomih kislino dodaš na spodnji meji in potem meriš ph in dodaš še po potrebi. meni sicer ph vedno čudežno pristane na 5.3 :) (takrat potegnem kitajca ven in si čestitam, he he)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Bo držalo da stvar precej niha, ker če pogledate 4 poročila (lansko leto) imamo:
- 3.3.2016 -> Ca: 68 Mg: 35 ... CaCO3 cca. 315
- 2.6.2016 -> Ca: 61 Mg: 14 ... CaCO3 cca. 210
- 2.8.2016 -> Ca: 64 Mg: 14 ... CaCO3 cca. 220
- 2.11.2016 -> Ca: 58 Mg: 13 ... CaCO3 cca. 200

Ampak tukaj je sedaj govora o kalcijev karbonatu, če rabiš bikarbonat (HCO3) pa množiš tole z 1.22. Tako da ima voda po zgornjih številkah od 250-385 HCO3.

Če imaš približne analize in nihanja lahko s TDS metrom ki stane par EUR zmeriš prevodnost vode vsakič ko jo uporabiš. S tem dobiš podatek o trdoti relativno glede na poznane podatke, z malo logike pa sestaviš celo sliko. Je pa tu kot rečeno sploh pri plitvih izvirih možno zelo hitro nihanje, en dan dežja pa lahko čez en dan bikarbonati padejo za polovico in potem ko voda priteče preko skalovja od drugje narastejo za trikrat. Tako da tudi če neseš danes v analizo je lahko jutri drugače.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Kaz.
Po enem letu kar uspesnega varjenja sem si (ja, koncno) omislil pH meter. In med mashom, šok. Najprej skalibriram pH meter, pomerim mash in mi izmeri 6,2pH. Ker je bilo do sedaj "vse za spit" nisem vodi posvecal neke pozornosti. Podatkov iz vodovoda nisem uspel dobit (vrhnika, sem sicer ravno danes razmisljal, da bi bilo lazje dobit podatke od HumanFish-a kot vodovoda...).

Torej... redko se kdo pohvali s tako napako, torej, moram za cca 1 znizat in bom ok... ali lahko brez analize vode zracunam kislino, ki mi manjka, trial&error?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Oh, ko bi ti vedel kaj vse smo že spili :D
Kisline ne računaš direkt na mineralno sestavo vode.
Če pač imaš sedaj ph drozge 6,2, naredi mini mash (npr. en liter) in dodajaj kislino, dokler ne prideš na 5,2. Nato pomnožiš za velik mash. Tako boš rešil ph drozge. Še vedno boš pa imel problem mineralne sestave, tole pa lahko rešiš samo z analizo in dodajanjem mineralov...je pa res da če te pri takem phju ni motilo odstopanje, te ne bo tudi pri napačni sestavi.
Sicer pa za pomoč; Vrhnika ima zelo trdo vodo, torej rabiš dodajati kar veliko kisline ali temnih sladov
 

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
Imam eno vprašanje o ph stabilizatorju.

Berem ameriški forum in pišejo kako "oh in sploh" dobra je ta zadeva. Tukaj sem pa prebral da pušča čudne priokuse.

A kdo to uporablja da bi povedal iz prve roke kako je s tem??
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ne uporabljam, ker se mi ne zdi logično dodajati nekaj na nepoznano osnovo.
Po mojem mnenju je edina rešitev tretiranje vode kot se za gre. Poročilo, nato pa dodajanje potrebnih mineralov ali mehčanje vode