Skrivnosti "štelanja" vode

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Evo pred kratkim sem se še jest začel ukvarjati z kemijo vode (samo PH ker nimam analize vode) pa že imam težave. Pozkusil sem skuhati Stouta in sicer tako ,da sem mu dodal cca 8% donata (ker naj bi imeli mehko vodo ) . Pa iz firbca ob meritvi FG-ja pomerim še PH in je 4.98. Sedaj pa me zanima ali je to OK. ali bi bilo bolje ,da je nižji in ,če ga še lahko znižam .
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
pH se meri ob začetku drozganja, ker je pomemben zadelovanje encimov. Tam naj bi bil okrog 5,2 (5,0 - 5,6 je vse ok).

pH same pivine po drozganju ni več tako pomemben. Niti se ga običajno ne spremlja, še manj pa korigira. Samo pivo je pa tako ali tako bolj kislo (pH 4 -5).
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Razumem . Običajno je bil pH 5.2 (merjeno z papirčki) apak ravno to pivo me je brcnilo v rit tako ,da od sedaj se ne bom več igral z papirčki. Dobro kar je pa je .

@trpo ali si že dobil analizo vode?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Jaz več kot merjenja pH in korekcije z mlečno kislino ne izvajam. Predvsem zato, ker smo na podeželju, na lastnem vodnem zajetju in zato analize ne obstajajo. Da bi pa sam dajal v analizo, pa tudi nima smisla, ker pri takem majhnem izviru voda zelo variira glede na zunanje pogoje (padavine, suša, sneg, odjuga ...).
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Predlagam nakup hitrega testa preko mr. malta. Ki ti pokaže trdoto vode, glede na to da je stvar poceni, se jo splača kupiti.
https://www.mr-malt.com/catalogsearch/result/?q=hardnes
Tako lahko dodkaj natančno ugotoviš karbonate. In približno veš koliko kislinedodati da omehčaš vodo. Če imaš vodo premehko dodaš pa raje kot donat sodo bikarbono in gips. Sedaj koliko boš dodal brez analize težko veš, ampak za stoute dodaš več, za pale in amber malo ali nič, za lagerje pa sploh nič :D
Sicer pa ph: - Pomemben ti je ph drozge zaradi encimske učinkovitsti, za vsa normalna piva med 5.2 in 5.6. Temnejša kot so, višji je lahko ph. Za lagerje se pa dela tudi pod 5 (sam to so že izjeme).
Ph sladice je ponavadi okrog 5, tako da ta tvoj je čisto v redu. Med samo fermentacijo p ph pada in je zaželjeno da je čim nižji (ok, ne tok da imaš sour 3,5) ampak okrog 4-4,2 je idealno, ta ph ti priskrbi stabilnejšo pivo, ker če bop imel končni ph piva visok, bo le to precej bolj dovzetno da se kaj razvije
 
Nazadnje urejeno:

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Ker nikakor ne morem , do pametne analize vode (brez velikih stroškov) razmišljam o RO. Zanima me kdo jo že uporablja in ali je zadeva praktično uporabna ali je bolje vodo vozit iz znanega vira za katerega obstaja prava analiza?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Zadeva je teoretično najboljša rešitev kar se priprave vode tiče - imaš prazno platno, kamor narišeš kar želiš, konsistentno. Kako je pa praktično, boš pa sam presodil. Začetna investicija v akvarijsko RO niti ni velika, je pa zato poraba vode precejšnja, saj je izkoristek le 10-20% (za vsak liter RO vode, ti odteče 8-9 litrov "odpadne"). Mislim, da je nekaj o tem bilo govora tudi že v tej temi. Nimam pa žal osebnih izkušen.
 
  • Všeč mi je
Reactions: joorn

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Ker nikakor ne morem , do pametne analize vode (brez velikih stroškov) razmišljam o RO. Zanima me kdo jo že uporablja in ali je zadeva praktično uporabna ali je bolje vodo vozit iz znanega vira za katerega obstaja prava analiza?

Priporočam, da naprej nekje dobiš vodo po RO in poizkušaš kihat iz nje, kasneje če je ti pokaže razlike pa kupiš tudi sam...
Težko verjamem, da boš opazil občutno razliko.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Oj,
imam visok PH vode pa me zanima kako in z čim zbiti PH,kaj priporočate?
PH vode merim ko je že v njej slad ali pred tem?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Oj,
imam visok PH vode pa me zanima kako in z čim zbiti PH,kaj priporočate?
PH vode merim ko je že v njej slad ali pred tem?
Že večkrat omenjeno: pH vode nima velike veze s pHjem pivine, niti končnega piva! pH pivine je odvisen od mineralov v vodi (je bolj natančno že tudi v tej temi napisano). pH vode meriš preden dodaš slad (?), pH pivine pa ~10 min po začetku drozganja (vmešanja sladu v vodo). Pa če pH meter nima temperaturne kompenzacije, pazi da meriš pivino (ali vodo) pri sobni temperaturi.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Oj,
imam visok PH vode pa me zanima kako in z čim zbiti PH,kaj priporočate?
PH vode merim ko je že v njej slad ali pred tem?

Ph vode se popravlja pred dodajanjem zrna v vodo. Zakaj? Zato ker, se večina encimske pretvorbe zgodi v prvih 20 min in če ti čakaš 15 min in šele potem popravljaš, si pretvrobo večinoma zamudil... Dokler ne veš kako se ti voda obnaša, to popravljaš med mash-om. Ko veš kaj in koliko moraš dodati, to naslednjič narediš pred mash-in. Med samim mash-om pa samo še preverjaš. Če ti odstopa seveda popraviš tudi med mash-om in to upoštevaš za naslednjič...

Jaz Ph nižam z mlečno kislino. Za svetla piva jo zbijem 5.9-6.0, za temna pa 6.2-6.3. V mashu potem v obeh primerih pade na od 5.2 do 5.4.
To ni nujno, da velja tudi za tvojo vodo, vendar lahko začneš s temi vrednostmi in jih potem prilagajaš...
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Draga? 11EU je liter... za 30l batch jo rabiš cca 10ml. Se pravi jo imaš za 100 batchev, kar znese 0,11EU na 30l piva... :confused:
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz imam 1 liter ze 2 leti pa, se nisem pol ponucal za 24 litrske batche. Tega gre izredno malo
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Zdravo. Pred enim tednom sem vodo pripravil z dodatkom gipsa, CaCl2 in mlečno kislino, vendar mi je potem neka zadeva preprečila kuho piva. To vodo še vedno imam a nimam več praškov, da bi na novo naštelal vodo. Imam samo mlečno kislino. Je bolje če novo vodo sedaj popravim samo s kislino ali je tista popravljena še ustrezno naštelana.