Sistem Start / Stop na novih vozilih?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.397
5.669
113
Mene pa zanima........kako je z mazanjem pri teh start/stop sistemih......

A ostane ostala zasnova motorja enaka....al dodatno ugradijo električne oljne črpalke tko kt pr nekaterih premium vozilih....da je motor naoljen še predn obrneš ključ?

Ker večino škode na motorju pride lih od "hladnih" zagonov kjer še ni hidrodinamičnega mazanja...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.006
6.177
113
Glede tega se po mojem ni za bat. Ker se olje v teh par minutah ne izcedi toliko, da bi določeni sklopi bili suhi.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Jaz imam do službe 10 semforjev. Pa 10 nezaj, pa je 20. Pa še vsaj 2x toliko ko okoli leta. 50 dnevno je verjento minimum. Če je povprečje 30s na semafor, je to 25 minut. Pol litra, torej, pri cca100- 150 kilometrih dnevno. Torej pol litra na 100km ...

Pa računaj še na to, da te zna taka stvar spravit v nižji davčni razred (DMV).

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Torej vsaj nekakšna direktna računica je. Vsaj za take z dovolj veliko kilometrino. Bi se pa znala računica hitro podreti, če bi se sistem izkazal nezanesljiv in drag za vzdrževanje.
Saj v bistvu nisem proti, samo malo skeptičen.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.397
5.669
113
Še vedno sem mnenja da je ekologija namenjena prej businessu kot pa varovanju narave
smile-1.gif

Pršparaš 20L na leto......ko pa kej od tega crkne jih pa vržeš 300L ++ stran

Nazadnje urejeno:

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Šparati je treba pa naj stane kolikor hoče!
evil.gif

Saj sčasoma se pokaže, katere tehnične rešitve se dejansko obnesejo, katere pa predstavljajo stranpot oz. samo eno od zanimivih domislic. Zgodovina je polna takih primerov.

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
Je tudi to, da včasih nimaš izbire.
Recimo če hočeš Mazdo kupit z 2.0 mašino ima ta iStop. Nekako da bi vzel 2.0 brez tega ni.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
Citat:
Uporabnik Bossek pravi:
Recimo če hočeš Mazdo kupit z 2.0 mašino ima ta iStop. Nekako da bi vzel 2.0 brez tega ni.

to je sedaj po novem?

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Koliko sem zdaj na hitro prebral temo in že nekajkrat prej,pa da povem še to,da avta s tem sistemom še nisem vozil......
Nevem.....meni deluje zadeva res skoraj neuporabna. Če sešteješ vse dejavnike pri katerih ta zadeva ne deluje,potem se avto ugasne res v redkih primerih.
Glede tega koliko se to poplača z "varčevanjem" pri gorivu,raje nebom izgubljal besed,ker je to za normalnega uporabnika skoraj enako nič
confused-1.gif

Če tukaj zraven prištejemo dražje vzdrževanje je to vseskupaj en velik nateg
stupid-1.gif

Če pa gledamo z ekonomičnega vidika,pa ne smemo mimo dejstva,da smo mogoče res prihranili kak deci goriva,po drugi strani pa s temi vnovičnimi zagoni motorja najbolj jeb.... akumolator,katerega bo posledično treba prej zavreči (nevarni odpadki in to sranje....) Pa spet nismo naredil nič
evil.gif

Torej iz mojega vidika en velik bullshit
cheer.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
Mene pa zanima, če se zmanjšanje porabe s tem sistemom dejansko opazi. Koliko naj bi to bilo? Štamprle ali dva na sto kilometrov?
Ne zdi se mi namreč, da bi tiste minutke pod štandgasom tako usodno vplivale na porabo, da bi se bilo treba še posebej ukvarjati s tem.
V mestu precej bencina porabiš, ko stojiš, torej brez veze.
Izven mesta je seveda drugače.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Don_kugla pravi:
Koliko sem zdaj na hitro prebral temo in že nekajkrat prej,pa da povem še to,da avta s tem sistemom še nisem vozil......
Nevem.....meni deluje zadeva res skoraj neuporabna. Če sešteješ vse dejavnike pri katerih ta zadeva ne deluje,potem se avto ugasne res v redkih primerih.
Glede tega koliko se to poplača z "varčevanjem" pri gorivu,raje nebom izgubljal besed,ker je to za normalnega uporabnika skoraj enako nič
confused-1.gif

Če tukaj zraven prištejemo dražje vzdrževanje je to vseskupaj en velik nateg
stupid-1.gif

Če pa gledamo z ekonomičnega vidika,pa ne smemo mimo dejstva,da smo mogoče res prihranili kak deci goriva,po drugi strani pa s temi vnovičnimi zagoni motorja najbolj jeb.... akumolator,katerega bo posledično treba prej zavreči (nevarni odpadki in to sranje....) Pa spet nismo naredil nič
evil.gif

Torej iz mojega vidika en velik bullshit
cheer.gif

Danes sem se cel dan vozil po Lj z X3 2.0d (dobrih 100 km). Start stop sistem je delal takoj, ko se je motor malo segrel. Poraba 100% mestne vožnje je bila 8,2 po BC ... Brez bi bila višja po izkušnjah za pol litra.

PS: zaganjač in akumulator sta prilagojena start-stopu.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Bossek pravi:
Citat:
Uporabnik masevc pravi:
Citat:
Uporabnik Bossek pravi:

to je sedaj po novem?
http://www.mazda.si/showroom/mazda3/specs/
tukaj ni videti da bi bila opcija (razen če je avtomatik)

Poglej 2.0 motor. I-stop je (razen pri AT) serijsko.
To sem hotel povedati.
Nekateriji pišejo, da tega ne bi vzeli. Pri nekaterih znamkah te izbire nimaš saj je serijsko.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Zaganjači so zaradi tega sistema postali prava znanost in v primeru okvare bodo zudi svinjsko dragi

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.608
2.419
113
Pomurje
Prav tako so tudi drugačni(močnejši) akumulatorji.

Pri Priusu dala ta start-stop zelo dobro.
Le pozimi ga dolgo ne ugasne, kar mi paše ker imam rajši toplo, kot pol litra nižjo porabo.
Poraba pri zelo mrzlem vremenu pa narase tudi do litra na 100km.

Poleti pa itak ni za prehvalit. Klima hladi, avto pa je ugasnjen. Dovolj zaloge iz "velikih baterij".

Lp

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Torej v one pol minute se ti motor tak ohladi, da ti več ne piha toplo?

Firing_Nukez

Pripravnik
3. mar 2010
328
0
16
Ne vem, če bi se računica na koncu izplačala, če bi primerjali ceno vzdrževanja tega start&stop in pa tistih litrov bencina, ki bi jih porabili pred semaforjem. Ali pač?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Kakšnega vzdrževanja? Povprčen slovenec, recimo, ima nov avto 6 let in naredi 120K z njim. Dvomim, da je v tem času zaradi drugačnega zaganjača in akumulatorja kaka razlika v ceni vzdrževanja.