Še malo o pravici do pitne vode...

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Takole si jo predstavljajo multinacionalke:

Zanimivo postane od 1.50 naprej... posebej o tem kaj se njim zdi ekstremizem.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.140
3.196
113
Taki so dobri samo kot gnojilo za rože
smile-1.gif
.............banda

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.859
2.154
113
Zagotovite si lasten vir pitne vode, dokler je to možno. Legalno ali nelegalno, prijavljeno ali ne..

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
pa veš, da v neki ameriški zvezdni državi (pozabil sem kateri) ne smeš zbirati deževnice. potem ti ostalne le lasna vtina za vodo... potoček če imaš ugodno lego.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Taki so dobri samo kot gnojilo za rože
smile-1.gif
.............banda

Eko-teroristi in Bio-maniaki se za to niso dobri. Vsaka normalna roza bo crknila ce se jo z njimi pognoji
smile-1.gif

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.142
319
83
Problem, da take firme pokupijo Thalerje & co v Bruslju kot keks. Ni daleč dan da bo tudi pri nas podobno kot v Ameriki.
Če se le da kupujem večinoma osnovna žiivla, pridelana lokalno.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Dejstvo je da je voda osnovna dobrina in da je pomembno da se z njo ravna pravilno.

Če je voda javna dobrina brez regulacije potem imaš horde ljudi ki to izkoriščajo in delajo samo slabo. Tipičen primer je bilo izkoriščanje vode za lastne potrebe dokler se ni voda "nacionalizirala". Ljudje so kopali pesek in prod iz voda, postavljali elektrarne na vsak potok, uporabljali vodo za namakanje in naredili na splošno ogromno škode.

Da smo si na jasnem, danes je voda (v sloveniji) nacionalizirana! Za vsako uporabo rabiš dovoljenje + ogormno denarja/davkov (od komuinalne takse ki jo vsak plačuje) se uporablja za to da se vodni viri ohranjajo v čimboljšem stanju.

Skratka razlike:
- javna dobrina v javni lastni -> horde ljudi na savi ki kopajo pesek in uničujejo bregove, ljudje namakajo svoje vrtičke, postavljajo se privat elektrarne mimo vseh standardov
- nacionaliziracija -> skrbnik voda je država, uravnava koncesije, dajatve in regulira porabo ter preprečuje zlorabo. Načeloma je uporaba za nekomercialne namene zastonj (koncesija) za gospodarske jo je potrebno plačat.
- privat -> država preda določen vodni vir iz lastnega upravljanja v privat upravljanje s postavljenimi pogoji izkoriščanja (torej gre za koncesijo)

V sloveniji imamo vodo glede na te točke že dolgo polno privatnih lastnikov voda pa je očitno boljše kot pa prej ko je vsak sam kopal in preurejal vode vire! Slovenija je v tem pogledu pred EU, ima že narjeno vso delujočo regulacijo in stvar funkcionira!

Ekoteroristi si pa sedaj to predstavljajo tako da bo Nestle kupil reko Sočo s pritoki, postavil gor 20 HE, vsa črpališča pa opremil s plombo in kasiral za vodo približno toliko kot za bencin!
rolleyes-1.gif

BTW: Sem ponosen lastnik privatnega vodnega vira, imam koncesijo države ki velja še enih 30 let. Skratka pravi mali vodni tajkun!
grims-1.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Evo to da si zaprosil za koncesijo je že priznavanje državi lastninske pravice nad tvojo vodo. Če je voda moja , izvira na moji zemlji je moja in samo moja,če jo imam pa višek jo pa spuščam še naprej.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ekoteroristi si pa sedaj to predstavljajo tako da bo Nestle kupil reko Sočo s pritoki, postavil gor 20 HE, vsa črpališča pa opremil s plombo in kasiral za vodo približno toliko kot za bencin!
rolleyes-1.gif

no, men se zdi, če taka multinacionalka dobi v upravljanje vode, bo ta sigurno postala dražja. Da ne omenjamo, da bojo potem oni dirigirali, kdaj in kdo lahko zaliva vrt in pere avto.

Kaj bo šele v predelih kjer ni dovolj vode?

Tako kot je sedaj mi čisto ustreza, pač služi komunala, katera je pa koneckoncev lokalno podjetje, kjer so zaposleni lokalci, in ima vsaj občina in prebivalci kaj od tega.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Evo to da si zaprosil za koncesijo je že priznavanje državi lastninske pravice nad tvojo vodo. Če je voda moja , izvira na moji zemlji je moja in samo moja,če jo imam pa višek jo pa spuščam še naprej.

kako je tvoja, če je pritekla po podtalnici iz Cerkniškega jezera? a si ti svojo vodo naredil?

Voda ni od nobenega! Je od narave. In da z njo upravlja (si jo ne lasti) država je še najbolj smiselno.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik dsf pravi:

Mhm, vodni sistem je pa enostaven. Recimo če nek bedak črpa podtalnico zato da si namaka polje in potem zmanjka na drugem koncu za pitje bo kriv kdo? Tisti ki je na koncu verige.

Zaradi tega je vodni vir potrebno regulirat in nadzirat.

Zanima me kako bi v Lj zgledalo če bi imel vsak svojo vrtino. Nekje bi vsak dan prali avte, drugje pa bi poglabljali vodnjake da bi sploh imeli vodo za pit! Danes to rešimo enostavno tako da naredimo en vrtino in reguliramo dostavo, ko vode zmankuje se uvede redukcija po stopnjah (ki vpliva na vse enako).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
rolleyes-1.gif

no, men se zdi, če taka multinacionalka dobi v upravljanje vode, bo ta sigurno postala dražja. Da ne omenjamo, da bojo potem oni dirigirali, kdaj in kdo lahko zaliva vrt in pere avto.

Kaj bo šele v predelih kjer ni dovolj vode?

Tako kot je sedaj mi čisto ustreza, pač služi komunala, katera je pa koneckoncev lokalno podjetje, kjer so zaposleni lokalci, in ima vsaj občina in prebivalci kaj od tega.

Zakaj bi bila voda od mulcinacionalke dražja? Poglej sedaj, imamo neeke stare vodovode kjer se v sistemu povrečno izgubi med 30-50% vode, lokalni vodovodi ki jih upravljajo občinske službe so PRECENJENI. Narjeni so pa zanič ker ni nobene kontrole oz. po večin so stari, vzdružuje se jih pa na zelo smešne in drage načine (recimo ročni preklopi pump, ročno filanje in nastavljanje dozatorjev za klor, ročno preverjanje kakovosti (lol) vode, ...). Vse to stane, in udari po žepu ne boš verjel ...... tebe! Še en problem je da se vodnega ponudnika ne da izbirat, ima takorekoč monopol.

Ne vem zakaj ne bi bila voda cenejša če bi v ljubljani odprli 10 privat črpališč (še vedno reguliranih s strani države) in bi potem ti ponujali vodo po komercialni ceni. Meni se zdi da bi vsi najprej naredili vrhunsko črpališče in ustrezno popravili omrežje tako da bi bil "dobiček" čimvečji oz. da bi bila lahko cenejši od konkurecne.

Sicer pa tole z multinacionalkami je bedarija ekofašistov. Vodo pri na bi tudi po komercializaciji urejali lokalci ki bi imeli zaposlene lokalne ljudi.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
no ja... mene pri multinacionalkah najbolj skrbi, ker jim diši samo in zgolj denar. In ker ne vejo več kje bi dobil še več denarja, so se spravili na vodo. a misliš, da bojo oni postavljali nove sisteme??? dej no... sam druga položnica bo prišla, to bo edina razlika. in ta bo iz leta v leto višja.

ne more s z vodo trgovat. pika. voda je osnovno živilo za preživetje ljudi, in nekateri bi trgovali s tem... ne vem no, men tole ni všeč.

Zrak pride na vrsto v naslednjih 30-40 letih verjetno?

zakon

Guru
16. maj 2008
8.829
854
113
toti Maribor
Kako lahko govorimo o izgubi vode, če pa jo potegnemo iz narave in tisto kaj se kao izgublja gre spet nazaj v naravo
evil.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Pri vodi smo še ohranili koncept indijancev pri naravnih virih, da se nekaj ne da lastninit.
Številne druge stvari smo evropejci že dolgo pred tem olastninili. Verjetno si noben od nas ne zna predstavljati, da zemlja, kjer ima gor hišo ni njegova in je osnovna skupna dobrina.
Glede tega lastninjenja vode je moje mnenje mešano. Mislim, da je veliko pompa in silno malo realnih informacij. Nasprotniki nas prepričujejo, da je sedaj vse super in da po tem ne bomo več imeli kaj piti.
Denar za vodo pa že sedaj mora teči nekje mimo, saj cena vode pri nas z vsemi prispevki verjetno presega ceno nafte na vrtini. Pa so tiste vrtine precej bolj problematične kot naša praktično površinska zajetja pitne vode. Po vrhu so naša komunalna podjetja povečini v zgubi in to zgubo dodatno pokrivamo preko davkov.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
no ja... mene pri multinacionalkah najbolj skrbi, ker jim diši samo in zgolj denar. In ker ne vejo več kje bi dobil še več denarja, so se spravili na vodo. a misliš, da bojo oni postavljali nove sisteme??? dej no... sam druga položnica bo prišla, to bo edina razlika. in ta bo iz leta v leto višja.

ne more s z vodo trgovat. pika. voda je osnovno živilo za preživetje ljudi, in nekateri bi trgovali s tem... ne vem no, men tole ni všeč.

Zrak pride na vrsto v naslednjih 30-40 letih verjetno?

Potem piši svoji občini naj na naslednji seji dajo ceno vode na 0. Enako naj storijo za odpadne vode! Kaj bodo meni zaračunavali komunalci odpadno vodo če jo spuščam pa dirket v (javni, zastonj) potok!
10.gif

Skratka regulacija mora bit, regulacijo mora vršit javna služba (a je to na ravni države, občine, pokrajne je vseeno), koncesionarji pa naj bodo "ekonomsko" naravnani in ne tako kot je sedaj ko je vse po domače ker je itak to javna služba!

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:voda je osnovno živilo za preživetje ljudi, in nekateri bi trgovali s tem... ne vem no, men tole ni všeč.
S hrano pa se lahko trguje? Ali kdo preživi brez hrane? Z zemljo (osnova za pridelavo hrane) se lahko trguje?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Kako lahko govorimo o izgubi vode, če pa jo potegnemo iz narave in tisto kaj se kao izgublja gre spet nazaj v naravo
evil.gif

To je glavnina problema, vodo vzamemo iz narave uporabno in jo vračamo nazaj neuporabno! Potrebe po vodi pa se vsak dan višajo!

Zato je pa potrebno VSE vodne vire in tudi odpadne vode regulirat na nivoju države s čimer se ob pravi strategiji omogoča dolgoročno stabilno zagotavljanje pitne vode ob ekonomsko vzdržni ceni za vso prebivalstvo!
zmaga.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
no, a zdej je pa ok, da se vse vodne vire regulira na nivoju države? sej to se uradno že zdej, in je pač država pooblastila komunalna podjetja da to urejajo lokalno.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
S hrano pa se lahko trguje? Ali kdo preživi brez hrane? Z zemljo (osnova za pridelavo hrane) se lahko trguje?

Upam, da bo naslednji zrak. Bodo Brazilci pa Rusi rekli, če nam ne date toliko in toliko, bomo posekali vsa drevesa in se bomo počasi zadušili.

A to je kul?
uf-1.gif