TV antena/SAT TV

darwin

Majstr
17. avg 2007
640
418
63
V Sloveniji so nas z majhnim številom free TV kanalov in IP TV precej razvadili kar se TV anten tiče.

Drugje je prizemna in SAT TV še povsem aktualna. Sam se z antenami nikoli nisem ukvarjal.

Kam namestiti antene? Lahko na podstrešje (ovira: leseno ostrešje in kritina) ali morata biti nujno zunaj?
Kaj pa potem? V hiši so predvideni 4-6 TV sprejemniki.
Predvidevam, da je za antenami en "switch", kamor prideta obe anteni, od tam naprej pa coax (en skupen ali za vsako anteno svoj?) kabel do TVja?

Slovenski električar pravi, da je premlad in da s tem nima izkušenj.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.356
3.041
113
Lublana
Obišči stran
O kakšnih antenah govoriš?
Nekaj takega, kot je na fotki, ki sem jo pripel? Po mojih izkušnjah mora biti čimbolj na odprtem, na strehi, čim manj ovir...Podstrešje je sicer lahko v redu, če je signal dovolj močan. To moraš pač probat pa vidiš kje antena najbolje lovi...Vem, da je bil v Sloveniji vedno velik problem predvsem zaradi hribovitega terena...Se je dogajalo, da je nekdo lovil cel kup TV kanalov, nekdo na drugem koncu iste ulice pa zgolj TV Slovenija 2...
Kje pa rabiš to? Kaj niso pri nas že vse oddajnike ugasnili? Razen RTV. Razen, če si nekje, kjer je dober signal iz Italije. Tam je signal TV kanalov iz oddajnikov še vedno aktualen.
antena.jpg

V Sloveniji so nas z majhnim številom free TV kanalov in IP TV precej razvadili kar se TV anten tiče.

Drugje je prizemna in SAT TV še povsem aktualna. Sam se z antenami nikoli nisem ukvarjal.

Kam namestiti antene? Lahko na podstrešje (ovira: leseno ostrešje in kritina) ali morata biti nujno zunaj?
Kaj pa potem? V hiši so predvideni 4-6 TV sprejemniki.
Predvidevam, da je za antenami en "switch", kamor prideta obe anteni, od tam naprej pa coax (en skupen ali za vsako anteno svoj?) kabel do TVja?

Slovenski električar pravi, da je premlad in da s tem nima izkušenj.
na Ajševici imaš zastopnika za fracarro

bi ti znali svetovati

darwin

Majstr
17. avg 2007
640
418
63
O kakšnih antenah govoriš?
Nekaj takega, kot je na fotki, ki sem jo pripel? Po mojih izkušnjah mora biti čimbolj na odprtem, na strehi, čim manj ovir...Podstrešje je sicer lahko v redu, če je signal dovolj močan. To moraš pač probat pa vidiš kje antena najbolje lovi...Vem, da je bil v Sloveniji vedno velik problem predvsem zaradi hribovitega terena...Se je dogajalo, da je nekdo lovil cel kup TV kanalov, nekdo na drugem koncu iste ulice pa zgolj TV Slovenija 2...
Kje pa rabiš to? Kaj niso pri nas že vse oddajnike ugasnili? Razen RTV. Razen, če si nekje, kjer je dober signal iz Italije. Tam je signal TV kanalov iz oddajnikov še vedno aktualen.Poglej priponko 96511
Ja, tako anteno + satelitski krožnik rabim.
Gre za Hrvaško primorje.

Na spletni strani, kjer lahko preveriš lokacijo glede DVB-T signala piše (za tip antene na sliki), da je signal odličen in da lahko uporabim ali strešno anteno ali da je možnost, da bo ok tudi sobna.

visek_izobrazbe hvala za usmeritev na enega od prodajalcev anten. Sploh nisem vedel, da ostaja toliko različnih tipov in da pri SAT TVju lahko izbiraš še barvo krožnika. Bom preveril, hvala!

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.093
3.769
113
Nazadnje, ko sem to postavljal na Krku sem z eno anteno polovil skoraj ves hrvaški DVB-T, torej klasika in EVO TV. Za deljenje lahko uporabiš tudi delilnike, ki proti ojačevalcu (predlagam vsaj 2x UHF), ki je načeloma bliže antene, prepuščajo napetost, na ostale izhode pa jo blokirajo in lahko tako iz ene sobe napajaš ojačevalnik in deliš signal že od ojačevalnika nazaj. Material sem naročeval pri antene zupančič.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

darwin

Majstr
17. avg 2007
640
418
63
Nazadnje, ko sem to postavljal na Krku sem z eno anteno polovil skoraj ves hrvaški DVB-T, torej klasika in EVO TV. Za deljenje lahko uporabiš tudi delilnike, ki proti ojačevalcu (predlagam vsaj 2x UHF), ki je načeloma bliže antene, prepuščajo napetost, na ostale izhode pa jo blokirajo in lahko tako iz ene sobe napajaš ojačevalnik in deliš signal že od ojačevalnika nazaj. Material sem naročeval pri antene zupančič.
Malo se izgubim.
Od vsakega TV-ja bi na podstrešje pripeljal coax kabel.
Potem imam pa na podstrešju ali na strehi DVB-T in SAT anteno.
Ali prav razumem, anteni na ojačevalnik in ojačevalnik na delilnik, delilnik na TV-je?

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.093
3.769
113
Tako je ja. Sploh če boš vse delil zgoraj je še nekoliko lažje. Malce edino pazi, da boš vzel antene, ki nimajo lastnega ojačevalca, tisto je bolj uporabno za posamezne sprejemnike, pa tudi sol v zraku rada skorodira ojačevalec na anteni, sploh, če je ta zunaj.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.093
3.769
113
Recimo, tako na hitro na telefonu, bom pa pogledal še kaj je meni zadnjič svetoval zupančnič.

Pri delilniku gledaš, da ima power pass samo na input in ne na vse porte, drugače moraš pri sprejemnikih montirati ločilne člene.

Lahko povem tudi, da so med sprejemniki velike razlike. Imel sem npr. nek zunanji dvb sprejemnik, ki ni zmogel predvajati skorajda nobenega programa, ki ga je našel, če pa si recimo priklopil nek poceni luxor tv na isti kabel, pa je tv predvajal vse brez težav.

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.944
61
63
Malce edino pazi, da boš vzel antene, ki nimajo lastnega ojačevalca, tisto je bolj uporabno za posamezne sprejemnike, pa tudi sol v zraku rada skorodira ojačevalec na anteni, sploh, če je ta zunaj.
To je odvisno od tega, koliko ima močen signal na anteni. Če je signal šibek, potem je boljše, ali obvezno, da vzame anteno z največjim pridonosom signala, in z vgrajenim ojačevalcem, še posebno, če bo to potem deliv na več izhodov.

Ja, tako anteno + satelitski krožnik rabim.
Gre za Hrvaško primorje.

Na spletni strani, kjer lahko preveriš lokacijo glede DVB-T signala piše (za tip antene na sliki), da je signal odličen in da lahko uporabim ali strešno anteno ali da je možnost, da bo ok tudi sobna.

visek_izobrazbe hvala za usmeritev na enega od prodajalcev anten. Sploh nisem vedel, da ostaja toliko različnih tipov in da pri SAT TVju lahko izbiraš še barvo krožnika. Bom preveril, hvala!
pejt mal po ita boš videl cel barvno lestvico krožnikov.......drgač pa glej ita tržišče, vem še za emme esse manufaktorja, kolk je kaj okej, zastopan itd se mi ne sanja, pa če maš čas in voljo guglaj po ita guglu. krožnike dobiš recimo že tu takoj čez mejo v ottimaxu, pa razne tv trgovine ki jih ni malo, tako da s tem ne b smel met problema

• Všeč mi je
Reactions: sixpower

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.093
3.769
113
To je odvisno od tega, koliko ima močen signal na anteni. Če je signal šibek, potem je boljše, ali obvezno, da vzame anteno z največjim pridonosom signala, in z vgrajenim ojačevalcem, še posebno, če bo to potem deliv na več izhodov.
Priklapljanje antene z vgrajenim ojačevalnikom na dodatni zunanji ojačevalnik nima nobenega smisla.

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.944
61
63
Priklapljanje antene z vgrajenim ojačevalnikom na dodatni zunanji ojačevalnik nima nobenega smisla.
Odvisno od tega, kako močen signal dobiš na anteni. Če je nižji izpod 50 dB je vsekakor potrebno, da vgradiš direktno v anteno na mesto asimetričnega člena, ojačevalec, ki krije izgube signala na kablu iz antene do ojačevalca in delivcev signala pod streho.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.093
3.769
113
Kako boš iz zunanjega ojačevalca napajal ojačevalec v anteni, glede na to, da ojačevalec ne pošilja napetosti ven na konektorjih za anteno?

Dejansko celo v navodilih za antene z vgrajenim ojačevalcem piše, da se mora ojačevalec v anteni odstraniti in nadomestiti z briko, če se uporablja zunanji ojačevalec.

Med antenami in zunanjim ojačevalnikom je ponavadi zgolj kakšen meter kabla, tu so izgube zanemarljive.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.093
3.769
113
Precej bi sicer koristil podatek o lokaciji. Če je to kje višje, kjer se še dobi kakšen slovenski program bi bilo dobro imeti 2 anteni, če je kje niže dol, bo zelo verjento dovolj samo ena, ker drugega kot hrvaške programe in kakšni italjani ne bo v zraku. Takrat bi morda lahko uredil tudi zgolj z eno solidno aktivno anteno in bi delil za napajalnikom, nimam pa izkušenj s takim priklopom. Predlagam, da kontaktiraš antene zupančič in ti bo svetoval glede na specifični primer, meni je še zmeraj doslej.