Citat:
Uporabnik pinKING pravi:
MX nea ga ..
Gre gre, zato pa sprasujem kaksna je bila funtaza....
poglej DG edition pri Hoytu... ;-)
blage veze nimam
Citat:
Uporabnik pinKING pravi:
MX nea ga ..
Gre gre, zato pa sprasujem kaksna je bila funtaza....
poglej DG edition pri Hoytu... ;-)
Citat:
Uporabnik Zetor5011 pravi:
Ona tanajcenejša, ki jo uporabljam (v kalibru za mauzerja, ima izhodne okrog 800 m/s in 2600 J na 300 metrih... puščica (ok, a ma kdo kaj za primerjavo)
Citat:
Uporabnik kikec7 pravi:
Pravilnik o moči lovskega orožja: http://www.uradni-list.si/1/content?id=57467
Podatki za mauzarico,glejte 8x75JS : http://www.sellier-bellot.cz/rifle-ammunition.php?product=12&view=all
in ja ,mauzarica je macola
Citat:
Okrog spremembe lovskega zakona je bila ostra debata o tem, zakaj se v Sloveniji ne sme loviti z loki (in samostreli).
En grobi povzetek bi bil, da obstaja veliko načinov, kako pobijati živali. Navsezadnje se lahno na srno spraviš tudi z grabljami - moraš priti še bližje kot z lokom... in tudi kartažani so svoje podivjane slone potolkli z malo večjim žebljem. Kljub temu nekako ne gra, da bi to dovolili z zakonom. Ker gre se za to, da je na koncu žival mrtva. Če jo že nekdo fenta, naj to naredi čim hitreje (se pravi učinkovito ipd).
Pri puščicah odpadejo vsi hidrostatični vplivi na telo in šok ki nastopi po udarcu in še par drugih reči, ki so napopani v prejšnjem postu. Žival izkrvavi, to pa naj bi trajalo predolgo. Še pri mavzerci pri 100% strelu čez srce včasih pobriše tudi do 50m daleč.
Mogoče prosta prodaja takih pripomočkov vseeno da ljudem idejo, da bi vsaj poskusili, kako bo. In gostilniške debate o slavnih škofjeločanih, ki lovijo merjasce s samostrelom iz špara za 50€ in druge zgodbe naredijo vtis, ko ta je to pisofkejk. Pa ni. Fino je, da imaš vsaj osnovno znanje o živalih, pa kaj nekaj malega o anatomiji, da ne pride ko kake neumnosti.
"Sej je samo zajc" in "sej je na moji parceli" in "na svojem lahko delam kar čem" so bolj slabi izgovori. Vseeno so to živa bitja... (brez filozofiranja o etiki lova in podobnih neumnosti).
Citat:
Uporabnik Egonislaw pravi:
Jaz ti pravim za normalne voznike, ko se upošteva omejitev in vozi tak kot treba (kar je samoumevno) pa mu divjad skoči pred avto-za ta primer jaz pravim, da ne more dobit kazni za neprilagojeno hitrost. Za tiste, ki se vozijo ko bedaki pa zbijejo srno pa si itak zaslužijo.
Citat:
Najboljši del kregarije je, da se zmeri kaj novega naučim zraven...
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Citat:
Uporabnik Egonislaw pravi:
Jaz ti pravim za normalne voznike, ko se upošteva omejitev in vozi tak kot treba (kar je samoumevno) pa mu divjad skoči pred avto-za ta primer jaz pravim, da ne more dobit kazni za neprilagojeno hitrost. Za tiste, ki se vozijo ko bedaki pa zbijejo srno pa si itak zaslužijo.
neprilagojeno hitrsot dobiš vedno..in še vedno drži