Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Če so longneck steklenice potem je normalno da bo prostora (višine) več ker je volumen vratu manjši. Meni ostane s spolnilno cevko cca. 5-6 cm prostora kar je še vedno v razdelku "vratu" (ta je dolg enih 9 cm). Tudi nazivne vrednosti teh steklenic (in industrijska polnjenja) so na spodnji strani vratu oz. nekje pri 5-6cm (kar izmeri). Tako da tisti sistem s katero polnis s polnilno cevko do vrha in jo potem vzameš ven je ok. Pivo itak rabi nekaj placa da se v procesu karbonizacije CO2 lepše razporedi in tudi pena je potem boljša/lepša.
 

fristev

Zelenc'
28. feb 2011
12
0
1
Hvala. Naslednjič bo tako.
smile-1.gif

Pa lahko pričakujem kakšen večji problem zaradi tega, ker sem šel bližje robu?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Če co2 nima placa da se bo raztegnil v "glavi" bo ostal v pivu tako da med odpiranjem dobiš več mehurčkov. Ni pa to neka silna razlika da bi delala težavo.

Edit: plac nad pivom deluje tudi kot "buffer" oz. stisljiva cona podobno kot tlačna posoda na toplovodnih napeljavah. Po domače povedano ko se pivo ogreje se iz piva izloči CO2a in ko se pivo ohladi se CO2a spet veže v pivo, problem je da ko se CO2 izloči se lahko stisne samo v prostoru ki ga ima v steklenici (pivo se pač ne more stisniti), manj je tega prostora večji bo pritisk pri širitvi. S stališča oksidacije piva je sicer idelano imeti čimmanj oz. nič prostora, ampak s stališča "mehanike" je pametno pustit več prostora. Glede na to da se v longneck steklenicah površina "zraka" ki pride v stik s pivom ne zmanšuje bistveno če je nivo (višina) nižja je tako tistih 5cm čisto ok, pri steklenicah ki imano manjši vrat naj se pač glede na to dejstvo da se vrat pokrije tako da je stik/površina praznega prostora s pivom čimmanjša.
 
Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Danes sem flaširal stout, ki sem ga naredil z kvasovkami Lallemand Windsor. Okus je ok vendar je pa usedlina čisto tekoča tako, da mi jo je precej potegnilo iz fermentorja in posledično v steklenice. Na dnu fermentorja ni niti malo kompaktne usedline kot jo pusti S-04 ali us-05.
Tudi FG je precejvisok. Do sedaj je bil vedno okrog 1012 sedaj pa se je ustavil pri 1018.
Bojim se, da usedlina v steklenica sploh ne bo postala kopaktna in se bo vedno mešala z pivom.

Hvala za info, imam tudi sam na zalogi tale kvas (english style ale) in po napisanem bo obvezna uporaba sekundarca da se bo pivo dobro sčistilo. Poročaj še o okusu oz. drugih opažanjih ko boš v fazi konzumacije!
zmaga.gif

Usedlina v steklenicah je še vedno čisto tekoča. Ko steklenico samo malo prestaviš in že se vidi kako se usedlina dviguje. Brez, da bi se usedlina dvignila in prenesla v kozarec ni mogoče izprazniti steklenice. Glede okusa pa pa je pivo precej podobno kot z safALE S-04, je pa malo bolj sladko ne glede na to, da se je drozgalo pri 66%c.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
a bo kdo v kratkem nabavljal kakšen hmelj v Hmezadu? če mu je količina 1kg preveč se priporočam za delitev.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Poslal sem mail glede poštnine in dobil to:

The shipping cost for two 5 gallon auto syphons would be £14.90.16 for Royal Mail SignedFor (tracked) delivery.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.532
113
Jest grem ta teden, najverjetneje v petek v Hmezad, po pale ale slad in kilo Cascade in kilo Citre. Po Auroro grem pa v Hopsi v Sllovenj Gradec. Če kdo kaj rabi, na dan z besedo po ZS, pripelljem do LJ oziroma Grosuplja. Denar pa seveda v naprej, lahko tud nakazilo na TRR, pogoj za to je pa FB kontakt. Hmelja nebi delil, ker ga ponucam.
 

sazem

Zelenc'
10. nov 2014
4
0
1
Lep pozdrav vsem!

Najprej bi rad izpostavil dejstvo, da ste na zadnjih 95 straneh tega foruma ustvarili kar lepo, veliko in predvsem poučno količino informacij, za kar je potrebno čestitati vsem, tako odličnim poznavalcem, ki delijo svoje znanje, kot tudi začetnikom, ki z odgovori na svoja vprašanja omogočajo nam začetnikom dodatna ponavljanja. Torej čestitam in hvala vsem!
smile-1.gif
No jaz sem si ga vzel...

Svoj prvi zvarek sem naredil en dan preden sem odkril tale forum, tako da sem tisto osnovno znanje pridobil iz dveh slovenskih knjig, blogov, youtubea, morda še kje.

Za prvo pivo sem si izbral (priporočil mi ga je gospodič v mojepivo) Coopersov Real Ale, vret 10 min v 5l vode, predhodno dodana 500g namiznega sladkorja in 500g dextroze. Ohlajanje pivine pred dodajanjem kvasovk je sicer trajalo približno 45min, ker sem v fermentor pred tem dolil preveč vode oz premalo hladno (no glavni problem je bil, da nisem vedel točne količine vode v loncu in ko sem pivino prelil v fermentor, se je na srečo skupna količina ustavila ravno na 23l
smile-1.gif
). Dodan kvas je bil iz paketa ekstrakta.

Malo me je skrbela OG, saj je znašala okoli 1,032 kar se mi zdi malce malo, se je pa FG po 10 dneh ustavila na 1,003. Veha se je umirila že po 3 dneh, prvo merjenje pa sem opravil omenjeni 10. dan. Vzorec sem tudi poiskusil. Precej suho je posledica nizke FG, precej grenko (IBU 30), me je pa malce zmotil sicer šibek kiselkast okus, ki je kasneje v ustih zbledel in ga zamenjal prijetno grenak. Pipco sem malce odprl še 11.dan in kiselkastega okusa nisem zaznal, vzorec pa je bil bolj moten kot pri prvem ''točenju''. Aha še temperatura, stalnih 21-22 stopinj v shrambi. Predvidevam in upam, da se bo okus s časom stabiliziral.

14. ali 15. dan predvidevam stekleničenje, 2.0 enot CO2 (dextroza ali navadni sladkor?), batch priming, preko točilne cevke. Karboniziranje 7 dni v enakem prostoru, nato pa za čim dlje (za Miklavža bi pa že lahko eno odprl ane?
smile-1.gif
) v hladen prostor, če bodo zunanje temperature dovolile.

To je za enkrat moja prva proba, za vse komentarje vam bom hvaležen!
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Rahlo kiselkast okus je v mladih pivih dokaj normalen. Pri uporabi sladkorja v velikem odstotku (500g je kar dosti) je še nekoliko bolj očiten. Običajno s časom izgine.

Drugače sem pa jaz zdaj gajbe s pivom prestavil kar ven, na hladno. Dobro sem jih pokril, tako, da ne pride svetloba zraven pa se počasi "lagerirajo". Bomo videli, kako se obnese.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.088
-8.777
113
Ravno poflaširal testno rundo s fermentis abbaye kvasom(9l, kila svetlega DME, ter po 0,5kg pils in cara50 sladu, švoh hmeljeno, da se vidi kaj da od sebe kvas). Vsaj na prvo probo je zadeva daleč boljša od t58. Lepo pikanten okus. Zdej pa čakat na mehurčke
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Po kalkulaciji ki niti ne more veliko odstopat ker so uporabljeni osnovni sladkorji bi OG moral biti okoli 1.040. Skratka ali nisi dodal vsega sladkorja kot si napisal, ali pa meriš narobe oz. ti aerometer narobe kaže, preveri v navadni vodi kjer mora kazat (okoli) 1.

FG je nizek, ampak je možno ker pri preprostih sladkorjih ostane bolj malo od sladkorjev, lahko je pa spet napaka pri merjenu oz. aerometru (kaže prenizko).

Glede okusa bi se moral izoblikovat po kakšnem mesecu, prej imajo tudi piva iz ekstraktov lahko čudne priokuse ki potem izginejo. Ko boš pivo stekleničil ga daj na toplo oz. ga pusti še par tednov na višjih temperaturah (recimo 16-20C) da kvas naredi svoje. Če si uporabil priložen kvas se čas staranja še podaljša ker je bolj švoh porcija in se potem pivo počasi čisti (če sploh se). Če boš dal pivo kar na hladno (pod 12C) se okus kar se tiče kvasovk ne bo izoblikoval oz. pivo se ne bo plemenitilo ampak se bo samo ščistilo.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.088
-8.777
113
Drugače je pa tale Real ale super osnova za dobro pivo.
Jasno obvezno 1kg svetlega DME namesto cukra, druge kvasovke(us05 ali s04), ter le 18l pivine. Da je še bolje pa 50g hmelja v fermentor za "dry hopping".
Lahko pa dodaš še malo za grenčino, malo za aromo in veliko dry hoppinga, pa imaš IPA
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Se je v tej temi že pisalo, tako iz glave dobiš jo v DM in mullerju pa verjetno še kje, tudi v lekarnah jo imajo ker se uporablja kot odvajajo!
grims-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.