Lep pozdrav vsem!
Najprej bi rad izpostavil dejstvo, da ste na zadnjih 95 straneh tega foruma ustvarili kar lepo, veliko in predvsem poučno količino informacij, za kar je potrebno čestitati vsem, tako odličnim poznavalcem, ki delijo svoje znanje, kot tudi začetnikom, ki z odgovori na svoja vprašanja omogočajo nam začetnikom dodatna ponavljanja. Torej čestitam in hvala vsem!
No jaz sem si ga vzel...
Svoj prvi zvarek sem naredil en dan preden sem odkril tale forum, tako da sem tisto osnovno znanje pridobil iz dveh slovenskih knjig, blogov, youtubea, morda še kje.
Za prvo pivo sem si izbral (priporočil mi ga je gospodič v mojepivo) Coopersov Real Ale, vret 10 min v 5l vode, predhodno dodana 500g namiznega sladkorja in 500g dextroze. Ohlajanje pivine pred dodajanjem kvasovk je sicer trajalo približno 45min, ker sem v fermentor pred tem dolil preveč vode oz premalo hladno (no glavni problem je bil, da nisem vedel točne količine vode v loncu in ko sem pivino prelil v fermentor, se je na srečo skupna količina ustavila ravno na 23l
). Dodan kvas je bil iz paketa ekstrakta.
Malo me je skrbela OG, saj je znašala okoli 1,032 kar se mi zdi malce malo, se je pa FG po 10 dneh ustavila na 1,003. Veha se je umirila že po 3 dneh, prvo merjenje pa sem opravil omenjeni 10. dan. Vzorec sem tudi poiskusil. Precej suho je posledica nizke FG, precej grenko (IBU 30), me je pa malce zmotil sicer šibek kiselkast okus, ki je kasneje v ustih zbledel in ga zamenjal prijetno grenak. Pipco sem malce odprl še 11.dan in kiselkastega okusa nisem zaznal, vzorec pa je bil bolj moten kot pri prvem ''točenju''. Aha še temperatura, stalnih 21-22 stopinj v shrambi. Predvidevam in upam, da se bo okus s časom stabiliziral.
14. ali 15. dan predvidevam stekleničenje, 2.0 enot CO2 (dextroza ali navadni sladkor?), batch priming, preko točilne cevke. Karboniziranje 7 dni v enakem prostoru, nato pa za čim dlje (za Miklavža bi pa že lahko eno odprl ane?
) v hladen prostor, če bodo zunanje temperature dovolile.
To je za enkrat moja prva proba, za vse komentarje vam bom hvaležen!