Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

http403

Zelenc'
20. jun 2014
5
0
1
Jst naredim nalepke kar za na pokrovčke. Kupil sem nalepke herma okrogle 23mm premera, nalimaš na pokrovček in tako mi ni potrebno dodatno prati/odstranjevati nalepke s steklenice.
dvqa0m.jpg
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik http403 pravi:
Jst naredim nalepke kar za na pokrovčke. Kupil sem nalepke herma okrogle 23mm premera, nalimaš na pokrovček in tako mi ni potrebno dodatno prati/odstranjevati nalepke s steklenice.
dvqa0m.jpg

Kje pa si kupil te nalepke? Jaz sem dobil samo 19mm pa še za te ni nobenega templata za printanje. Ali za te nalepke je?
 

http403

Zelenc'
20. jun 2014
5
0
1
Se opravičujem, napačne mere sem podal! imam Herma Special 4386 - 20mm, kupil v Biro Centru. V wordu imas pod labels tamplate.
Lp
 
Nazadnje urejeno:

http403

Zelenc'
20. jun 2014
5
0
1
Ja nalepke so kul, jst imam narejen še template v PS in samo copy/paste na pol lista za 20l batch. Ker je pa nalepk 2400, jih bo pa kar za nekaj časa.
cheer.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
razmišljam, koliko co2 ( volumen) se ustvari pri vretju recimo 25l pivine??

Če znaš kaj kemijo lahko računaš, osnovna enačba fermnetacije je razpad enostavnega sladkorja v etanol in co2:
C6H12O6 -> 2 C2H5OH + 2 CO2

Račun preko inputa (sladkorja) bi bil malce preveč kompliciran oz. je potrebno upoštevat en kup spremenljivk, tako da je lažje računat od zadaj. Torej če poznamo enačbo lahko iz enega produkta ki ga merimo (etanol) izračunamo tudi drugega.

Molekulska masa etanola je cca. 46 g/mol, CO2ja pa 44 g/mol, kar lahko kar enačimo. Produkta padeta iz rekacije enakovredna (2+2) torej po domače povedano toliko g alkohola kot dobimo dobimo tudi CO2ja.

Pri pivu merimo volumenski delež alkohola, torej moramo poznat še gostoto. Ta znaša 0.78 g/cm3 oz. pač sorazmerno do gostote vode ki predstavlja ostalo pivo je to 78%. Če imaš 25l piva ki ima 5% alkohola je tole potem 1.25l etanola in z upoštevanjem gostote dobimo maso 0.97 kg etanola. Ker smo rekli da to kar enačimo s CO2jem je potem to enako cca. 1kg CO2ja, par 10 strani nazaj sem pa napisal da je 1g CO2ja enako 0.5l pri tlaku 1 bar.

Pod črto pri 25l piva ki ima 5% alkohola pride ven 1kg co2ja kar v plinski obliki pomeni 500l CO2ja pri normalnem tlaku. Kot rečeno to je vse od oka ker smo malce zaokroževali pa tudi femrentacija ne poteka striktno po prvi enačbi, ampak tako na hitro je napake mogoče ranga +-10%.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
hvala za izračun, natančnost mi je čisto o.k., torej 500l co2, to je verjetno preveč za en kondom XXL size :)
razmišljam če bi ta co2 ujel in ga spustil nazaj pri flaširanju?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Jah od teh 500l odšteješ še tistega ki je raztopljen v pivu, če bi ga dal v neko tlačno obliko se pa volumen ustrezno zmanjša, ampak pri lovljenju direktno iz fermentorja kakšnega silnega pritiska itak ne moreš imet. S kakšnimi posebnimi polnilnimi postajami bi ga verjetno lahko "stekleničil" v tekoči obliki, ampak vprašanje smiselnosti ker je CO2 kot plin zelo poceni, draga je samo oprema zanj.

Eni lovijo CO2 oz. ga uporabljajo pri pretakanjih. Torej recimo če pretakaš v sekundarca najprej par ur preden začneš pretakat potegneš cev iz prvega fermentorja v drugega da se napolni s CO2jem in potem pretočiš šele pivo!
zmaga.gif
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Eno vprasanje... Ni mi jasno nekaj v zvezi s primingom. Mogoce to velja samo za nas zacetnike, ker se ne vemo koliko imamo odpada v fermentatorju, ampak vseeno, vprasanje pa je...vsepovsod berem da je potrebno pred pivino dodati raztopljen sladkor v bottling bucket, ampak zacetnik ne ve koliko mu bo ostalo odpada v fermentorju in ne more natancno izracunati kolicino po tem postopku...tako je bilo tudi pri meni.. zato sem sladkor dodal po pretoceni pivini ko sem ugotovil tocno kolicino pivine..upam da je tako tudi vredu?
Verjetno je treba opremo dodobra spoznati da ves koliko ostane v loncu,fermentorju,hlajenju.....
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Če daš prej, se ti bo vse skp dobr premešalo, vendar tvegaš da fališ kak liter (sploh če ne poznaš opreme).
Če daš po preliti pivini, se ti pa ta problem ne pojavi, bo treba vse skp premešat.
Jaz bi predlagal, da iz začetka, dokler še ne znaš lepo oceniti, najprej naliješ pivino, nato čez raztopljeni sladkor in vse dobro, vendar z občutkom (brez penjenja in dodatnega vnašanja kisika) premešaš. Pustiš stati še kakih 15 min, nato pa flaširaš.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Ok, hvala. Se mi je tak kr dozdevalo. Upam, da bodo vse enakomerno karbonizirane, ker sm bolj malo mešal 😃 pa sj ni vazn, vazn da je😜 prvi je samo enkrat...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Tudi če ne mešaš se bo sladkor sam raztopil v pivu in pravilno razporedil, samo čas mu moraš dat. Pri meni pri ale pivih ki so "ogreta" na sobno temperaturo traja cca. 30 min, sladkor raztopljen v vodi vedno vlijem na vrh in samo po vrhu malce premešam. Do sedaj ni bilo niti enkrat problema.

Če delaš ohlajanje pred stekleničenjem se sladkor zaradi nižje temperature bolj počasi raztaplja tako da je potrebno vkalkulirat to v časovno premico in pač vlit sladkano vodo malce prej, spet pri meni to pomeni 1h pred začetkom stekleničenja in do sedaj je vedno delovalo BP.

Glede volumna oz. dodajanja sladkorja prej lahko dodaš če imaš znan volumen, če nimaš pač delaš tako kot je opisano. Sam v steklenih fermentorjih itak nimam pojma koliko bo piva ven prišlo ker ni nikjer nobenih oznak, usedlina je lahko različna, oblika fermentorja pa ne dopušča natančnih izmer (tudi če se recimo označi litražo).
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Živjo Utiševalec.

Še nekaj bi vprašal glede hmeljanja. Ko vržem hmelj pred koncem v posodo in ga vzamem ven tik preden prelijem v fermentor.
Hmelj imam v tekstil vrečkah in, ko jih vzamem ven se mi vse od njih cedi in moram čakat.

Ali bi bila varianta, da pomočim roke v oxi za nekaj časa in fino premučkam, da se vpije oxi po celih rokah in nato kar z rokami primem tiste vrečke od hmelja in jih stisnem, da se odteče vse ven iz vrečk?
Sprašujem zato, da bi čimveč ožmel iz vrečk kar je not, ker so full goste in teče počasi ven ter, da se ne matram z tisto kuhalnico stiskat tistih vrečk?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Dvomim, da se bo poznala različna stopnja karbonizacije, če boš zgrešil za 1 liter. Je še toliko drugih faktorjev, ki precej bolj vplivajo na končni rezultat, da se je pomoje nesmiselno obremenjevati s tistimi 10g sladkorja +-.

Če bi hotel res videti kakšna je razlika v karbonizaciji bi moral pivo najprej delati po popolnoma enakem postopku, potem pa bi ga moral vedno ohladiti na popolnoma enako temperaturo in spiti v istem času.

Prav je, da zadeve dokumentiraš in se poskušaš držati pravil. Po drugi strani pa ne bo konec sveta, če malo eksperimentiraš.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.