Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Pozdravljeni

Cevka, ki jo mojepivo.si prodaja pod nazivom Polnilna cevka za steklenice za 3 € - se ta da pritrdit na pipico na 20 l sodčku, kot ga prodajajo vse zadruge, Merkurji in Bauhausi, to je tisti z rdečim pokrovom in rdeče-belo pipico, upam,da bo kdo vedel, kaj mislim. In ali je tak način flaširanja ok?

Najlepša hvala za pomoč in LP

Na 20L navadni kanister (tak s 6cm rdečim pokrovčkom in belo pipico) gre polnilna cevka brez problema. Če boš primerjal s tistimi okroglimi, morda je enaka velikost pipice.

Prvo rundo sem sicer flaširal z navadno prozorno cevko in ni bilo nobenih omembe vrednih težav. Je pa ta polnilna cevka vsekakor bolj praktična.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Enaka cevka kot na mojepivo, bizarno je pač slovenska poštnina višja kot iz tujine.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Še eno moje vprašanje. V vrelni vehi se mi je nabralo nekaj mušic in mi grejo pošteno na k... Zanima me ali bi bilo zelo narobe če bi jo na hitro vzel dol in jo očistil ter vrnil. Vem da kompliciram, ampak vseeno
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83

Citat:
Uporabnik carty pravi:
Še eno moje vprašanje. V vrelni vehi se mi je nabralo nekaj mušic in mi grejo pošteno na k... Zanima me ali bi bilo zelo narobe če bi jo na hitro vzel dol in jo očistil ter vrnil. Vem da kompliciram, ampak vseeno
smile-1.gif

Ja, popolnoma brez problema. Le pazi da ti med tem kaka mušica ne pobegne v luknjo. Pač nekaj čistega daš za ta čas čez luknjo, nato pa ponovno namontiraj čisto veho. Priporočam da naliješ noter ali OXI ali pa navaden alkohol (to bo smrdelo mušicam)
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
KSZ.

Danes sem stestiral tisti grelnik za čaj/kuhano vino iz Hoferja. Zadeva se je kar OK obnesla. Malo sem na hitro poslikal za arhiv. Prvič sem kuhal zunaj, kar na terasi. Če je tako lepo vreme kot danes, je tudi to precej boljše kot v kleti ali kuhinji
smile-1.gif


https://www.dropbox.com/sc/3wav5tky6e0q89o/AADTjI7dUoJnnvPz_h8YhyPva

Nekaj hitrih opažanj glede tega grelnika:
- 17 litrov je zame dovolj. Skuhal sem 17 literski batch. Zadeva dejansko drži kakšnih 20 litrov. Uporabil sem 13 litrov vode + vrečko s cca. 3,5kg slada in je ostalo še precej prostora. Lahko bi naredil tudi kakšno močnejšo zadevo brez problemov.

- Zadeva vodo segreje precej hitro. Strike vodo sem sicer natočil iz pipe okoli 50 stopinj, ampak je v parih minutah zadeva bila na 72. Tudi potem po mashu sem vodo spravil do vretja zelo hitro.

- Termostat je za mashing neuporaben. Preveč nenatančen in samo dve možnosti sta. Ali je grelec izklopljen ali pa greje na polno. Pri drozganju sem zato imel zadevo lepo izklopljeno.

- Lonec je iz precej tanke kovine, tako, da ne drži ravno dobro temperature. Danes sem improviziral in ovil okoli blazino za na plažo. Imam že v planu nakup srebrne izolacije (tiste za radiatorje) pa bom ovil ene dva sloja okrog.

- Pipica na loncu je trenutno neuporabna. Če je malo več hmelja v pivini, se takoj zamaši. Bo treba narediti nek filter, dvojno dno ali nekaj. Sicer tudi pretakanje s cevjo ni problematično.

Overall mi je zadeva všeč.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Dane sem poizkusil še pšeničnega in moram priznati da je izpala OK
smile-1.gif
tako da sta obe ratali pale ale in pšenični hvala utiševalci za nasvet da imam v plastičnih fermentorjih bakterije. Zanima me ali moram sedaj vsakič razkuževat z varekino ali to naredim vsak 3-4 batch.
Pšeničnega sem naredil 20L iz:
63% wheat
31% pils
6% cara
35g Hallertauer mittellfruh 90min
kvas lallemand munich-wheat
drozgal 110min na 64-68°C
kuhal 90min
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz po koncu varjenja fermentor samo dobro operem z detergentom in gobico in dobro posušim. Potem ga pa razkužim z varikino ali starsanom vmes ko kuham. Nalijem v fermentor, parkrat dobro pretresem in to je to.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Dane sem poizkusil še pšeničnega in moram priznati da je izpala OK
smile-1.gif
tako da sta obe ratali pale ale in pšenični hvala utiševalci za nasvet da imam v plastičnih fermentorjih bakterije. Zanima me ali moram sedaj vsakič razkuževat z varekino ali to naredim vsak 3-4 batch.

Karkoli se že zaredi v razah pride primarno iz piva, tako da upoštevaj to dejstvo. Če je torej sedaj pivo ok, potem bo v razah itak samo pivski kvas. Ker bo v zelo majhni količini načeloma ne bo vplival na okus naslednjega batcha, torej tudi če bi menjal vrsto kvasa ni skrbi da bi recimo vrsta od prej karkoli vplivala na novo pivo.

Po končani fermentaciji razstavi fermentor na prafaktorje (vsa tesnila ipd.) DOBRO operi fermentor z vodo in malo detergenta, lahko na koncu oplakneš še vse skupaj z litrom oxi raztopine ali raztopino varekine in pusti da se dobro posuši. Potem če dalj časa ne rabiš zapri fermentor da ne pada noter prah (trosi plesni, divji kvas, ..). To je to.

Če slučajno dobiš spet batch ki bi bil okužen pa spet ponovi vso dezinfekcijo v nulo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
KSZ.

Danes sem stestiral tisti grelnik za čaj/kuhano vino iz Hoferja. Zadeva se je kar OK obnesla. Malo sem na hitro poslikal za arhiv. Prvič sem kuhal zunaj, kar na terasi. Če je tako lepo vreme kot danes, je tudi to precej boljše kot v kleti ali kuhinji
smile-1.gif


...

Overall mi je zadeva všeč.

Koliko si imel pa izparevanja med vretjem če si kaj "meril"?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
A kar ok, sem mislil da bo zaradi oblike lonca pa kakšne butaste postavitve grelca bilo to izparevanja slabše!
zmaga.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Ja, premer lonca je okoli 24cm, če se ne motim. Me je pa presenetilo kako močno zadeva vre. S 40cm loncem na 3 grelcih na steklokeramični mi ni uspelo tako zavreti pivine.

Zdaj, ko sem sprobal, sem videl kjer so pomankljivosti, pa sem bom lahko šel malo DIY. Pomoje bom čez teden probal narediti dvojno dno, ali pa kar rostfrei "košarico", ki bi jo lahko uporabljal namesto vrečke.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Kje bi se taka rostfreei kosarica lahko kupila?
Se eno vprasanje- je kje kaksna stran ki opisuje tipe jecmena, oz.kaksen je za obstojno peno,kaksen je za okus, ipd.?
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Vidim, da se je "odprla" nova trgovina z pivovarskimi potrebščinami.
http://www.pivius-varilius.com
Zaenkrat imajo samo nekaj slada (zelo drag) in kvasovke.
Dobili naj bi tudi Wyeast Lab kvasovke. Ali je ta tekoči kvas vreden nekajkrat več denarja kot fermentisovi?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
No ponudba je zaenkrat bolj ne, upam da je to šele BETA verzija štacune!
tongue-1.gif


Wyeast kvas ima tudi mojepivo sedaj sem videl.

Problem tekočih/svežih kvasovk je v tem da so precej občutljive na zunanje pogoje skladiščenja in da se aktivno starajo. Za začetnike bi rekel da so neprimerne ker moraš po večini delat starterje saj je količina aktivnih kvasovk v dozi ki pride k tebi domov večinoma premajhna za dobro fermentacijo. Imaš sicer tele "aktivator" pakete v katerih je starter priložen in dejansko en dan preden delaš pivo vrečko aktiviraš (zmešaš kvasovke s starterjem) ampak ni ravno udobno.

Glede kakovosti ni razlike, sploh za tako ceno. Je pa res da so tekoče kvasovke še vedno precej bolj pogoste v pivovarstvu in se jih najde ogromno različnih variacij za razliko od suhega kvasa.

Sam od tekočega naročam white labs iz anglije, dobiš sveže ampule (do sedaj vedno stare manj kot mesec) za cca. 8EUR + poštnina, s tem da mi gre ena ampula na 10l batch (pri lagerju je nujno potrebno naredit še starter ker je vsebina premalo). Daleč od tega da je poceni, ampak za kakšne specialne variante kvasa se pač moraš stegnit malo več. Itak ko jih enkrat imaš jih lahko večkrat uporabiš tako da s stališča cene je potrebno vzet tudi to v kalkulacijo.
 

fristev

Zelenc'
28. feb 2011
12
0
1
ksz

Na prejšnji strani sem bral o polnjenju steklenic in polnilnih cevkah. Včeraj sem natočil svoje prvo pivce (cel. ekstrakt English Traditional Bitter, dme spray malt srednji 1 kg, 0,1 dextr. 20l, 2.08 enot CO2), uporabil pa sem polnilno cevko (pritisk na dno), ki me je navdušila, a hkrati pustila v dvomu. Z njo se res elegantno polni, ampak na koncu ostane pod robom točno za zunanjo prostornino cevke lufta (cca 5 cm) , kar je logično. Je to preveč? Meni se je zdelo, pa tudi Palmer govori o 3/4 inča, tako da sem potem vsaki steklenici po klasični metodi dodal še toliko, da sem prilezel približno 2 cm od roba. Kako je bolj prav? :S

Sicer pa super tema iz katere sem se veliko naučil. Veseli me, nekoliko se še lovim in ko bom še več osvojil, pridobil izkušnje, pa upam, da tudi kaj vrnem. Pivo zaenkrat kaže OK, samo upam na podobno nadaljevanje od karbonizacije do odpiranja.
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Jaz imam okoli 5cm od roba, približno tako kot je tovarniško polnjeno. Kronskega uredim po Utiševalčevi metodi, najprej ga razkuženega le položim na vrh steklenice in ga stisnem čez nekaj minut, ko CO2 izpodrine zrak.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.