Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Jaz imam tele
Itak je vseeno, če fali. Odstopanje imam izmerjeno glede na sigurno točen termometer in pač upoštevaš pri odčitkih.

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Jaz imam tegale .. taprvi se mi zdi bolj realen, ampak počasnejši, drugi pa včasih "zašteka". Pri prvem je bila temp. 65 pri drugem pa 70.... bomo videli kaj bo nastalo. Pozabil sem zmeriti tudi OG sem ga čez kakšne 2 ure ko sem že dodal kvas. Je zaradi tega možen napačni odčitek? vrelo tudi še ni..
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.129
113
Tisti prvi je počasen ja oz. rabi precej časa da se temperatura stabilizira zato je pametno med pripravo vode za drozganje imeti ves čas potopljenega v vodo (sam imam kar nek improviziran gumnast plovec tako da termometer lepo plava na gladini).

Glede OGja ni panike, dokler se ne začne fermentacija je OG ves čas enak.

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Jaz imam en digitalen termometer z 20cm sondo in enega za vkuhavanje, nobeden ni bil več kot 10 evrov. Oba sta pa dovolj natančna. Imam vprašanje glede zorenja piva v sodu (corny keg). Kakšna je pravilna metoda karbonizacije in potem zorenja? Se po pretakanju sod nastavi na primeren pritisk in postavi v hladilnik da zori? Ali se nastavi na primeren pritisk in se pusti zoret na sobni temperaturi? Zorenje naj bi na sobni temperaturi potekalo hitrejše oz hitrejše pri višjih temperaturah. Ali pivo v hladilniku dozori enako kvalitetno kot pri sobni temperaturi? Potem pa še nekaj... Pritisk nastavim na 12 PSI in dam v hladilnik, po enem tednu si zelim pivo probat, zmanjsam pritisk in tocim. Kaj pa potem, dam pritisk nazaj na 12 PSI in nazaj v hladilnik? Se ne bo prevec karboniziralo? Potem pa se to... Pivo nastavim na 30 PSI in jo dam na sobno temperaturo, potem jo pa zelim recimo po enem tednu probat, tako da jo zelim najprej ohladit v hladilniku. Kaj naredim s pritiskom? Ga moram znizat ali naj ostane enak? Veliko vprasanj...
smile-1.gif
Hvala

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.129
113
Pretakanje v sodček izvedeš ko je pivo dovolj postarano. Če boš dal ale v hladilnik bo kvas šel v hibernacijo in nekega posebnega učinka od takega staranja v smislu aktivnosti kvasa ne bo. Tako da ali pustiš pivo v fermentorju dalj časa, ali pa sodček pustiš na "toplem" da se pivo tam stara. To seveda ne pomeni da moraš sedaj imeti pivo na 24C, dovolj je 12C ali par C višje, odvisno od vrste kvasovk.

Karbonizacijo boš moral narediti takoj ko pretočiš ker tile kegi so samo tlačno hermetično zaprti, po domače povedano če ne nabiješ dovolj pritiska tesnila ne bodo 100% tesnila in v sodček lahko vdre zrak.

Če greš "počasno karbonizacijo" potem je pritisk CO2ja za karbonizacijo enak tistemu ki ga imaš za točenje. Vzame pa malce več časa na tak način (kakšen teden pod pritiskom) ampak je tudi najbolj "varen" oz. lahko fino reguliraš karbonizacijo glede na potrebe. Skratka nimaš kaj nižat tlaka ko ga enkrat dosežeš, računat pa moraš da če tlačiš CO2 pri sobni temperaturi rabiš precej višji pritisk kot pri nižji temperaturi za enako stopnjo karbonizacije. Torej ja, če karboniziraš pri sobni temperaturi potem nabiješ tiste 30PSI tlaka in ko/preden daš pivo v hladilnik za točenje moraš regulator nastavit na 15PSI (oz. kolikor imaš pač željeno stopnjo za karbonizacijo), pritisk v pivo pa bo sam padel na 15 PSI ker bo pivo "vsrkalo" CO2 pri nižjih temperaturah.

Sicer sam ne uporabljam sodčkov tako da ti bo boljše nasvete dal kateri drug uporabnik tule, par jih uporablja kege.

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Ok, sej to me je zanimalo. Najbolj enostavno je potem dat pritisk na serving pressure in postavit sod v hladilnik in po potrebi pocasi povisat. Ce prav razumem, je stopnja karbonizacije v vsakem primeru odvisna od temperature in tlaka. In ne glede na ze predhodno karbonizacijo, moramo ob postavitvi soda v obmocje drugacne temperature, ponovno nastavit tlak za primerno karbonizacijo na tej temperaturi. Tako da predhodno nastavljen tlak in karbonizacija nimata vpliva na ponovno nastavljen tlak na neki temperaturi. Ampak to velja samo za višanje stopnje karbonizacije.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Glede kegov:
Sam delam takole: ko pivo dozori v fermentorjih cca 3 tedne, ga prelijem v keg (do vrha cca 18-19L). Prej še dodam noter sladkor (to je naravna karbonizacija). Aja, sladkoraja daš približno pol manj kot za v flaše (za bolj točen info poglej nanet, pačodvisno kajhočeš). Nato priključim CO2 in keg (ko je že noter pivo) parkrat napolnim z CO2 in izpraznim na varnostnem ventilu. To pa zato, da bi CO2 izrinil morebitni atmosferski zrak. To naredim cca 3krat. Zadnjič samo napolnim z CO2 (nevem točno koliko PSI ali barov) pač toliko da pritisne glavno odprtino ob dihtingo in da vse skupaj dihta. Nato tako pustim 14 dni na sobno temperaturi, nato pa še za 14 dni v klet.
Kalbo je malo bolj eksperimentiral prisilno/naravno karbonizacijo pa bo vedel kaj več povedati.

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Glede kegov:
Sam delam takole: ko pivo dozori v fermentorjih cca 3 tedne, ga prelijem v keg (do vrha cca 18-19L). Prej še dodam noter sladkor (to je naravna karbonizacija). Aja, sladkoraja daš približno pol manj kot za v flaše (za bolj točen info poglej nanet, pačodvisno kajhočeš). Nato priključim CO2 in keg (ko je že noter pivo) parkrat napolnim z CO2 in izpraznim na varnostnem ventilu. To pa zato, da bi CO2 izrinil morebitni atmosferski zrak. To naredim cca 3krat. Zadnjič samo napolnim z CO2 (nevem točno koliko PSI ali barov) pač toliko da pritisne glavno odprtino ob dihtingo in da vse skupaj dihta. Nato tako pustim 14 dni na sobno temperaturi, nato pa še za 14 dni v klet.
Kalbo je malo bolj eksperimentiral prisilno/naravno karbonizacijo pa bo vedel kaj več povedati.

Hoces povedat, da zoris pivo prakticno na skoraj nič pritiska. Toliko da ti dihta. Potem je tvoj sod kot ena velika steklenica in tako ga tudi obravnavas
smile-1.gif
Zanimivo, vendar ne zdi se mi potrebno davat sladkorja v sod, ce ga lahko nafilas z CO2. Razen ce lepse dozori in da je pivo zaradi tega bolj okusno...?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.995
9.529
113
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Jaz imam en digitalen termometer z 20cm sondo in enega za vkuhavanje, nobeden ni bil več kot 10 evrov. Oba sta pa dovolj natančna. Imam vprašanje glede zorenja piva v sodu (corny keg). Kakšna je pravilna metoda karbonizacije in potem zorenja? Se po pretakanju sod nastavi na primeren pritisk in postavi v hladilnik da zori? Ali se nastavi na primeren pritisk in se pusti zoret na sobni temperaturi? Zorenje naj bi na sobni temperaturi potekalo hitrejše oz hitrejše pri višjih temperaturah. Ali pivo v hladilniku dozori enako kvalitetno kot pri sobni temperaturi? Potem pa še nekaj... Pritisk nastavim na 12 PSI in dam v hladilnik, po enem tednu si zelim pivo probat, zmanjsam pritisk in tocim. Kaj pa potem, dam pritisk nazaj na 12 PSI in nazaj v hladilnik? Se ne bo prevec karboniziralo? Potem pa se to... Pivo nastavim na 30 PSI in jo dam na sobno temperaturo, potem jo pa zelim recimo po enem tednu probat, tako da jo zelim najprej ohladit v hladilniku. Kaj naredim s pritiskom? Ga moram znizat ali naj ostane enak? Veliko vprasanj...
smile-1.gif
Hvala

Sicer nimam kakih hudih izkušenj s tem. 4 runde so šle v corney, se pravi, da sem jih 8 napolnil in spraznil, od tega sem dva karboniziral naravno in je tud tudi to ratalo super, pazit moraš le, da daš manj sladkorja, kot za steklenice, ker je večja površina po spominu mislim da je cifra 50 odstotkov.

Prisilna karbonizacija se dela v hladilniku, imaš tudi nekaj tabel na netu, ki ti povejo potreben pritisk za željeno stopnjo karbonizacije glede na temperaturo. Sam naredim tako: ko natočim pivo v sodček, ga nabutam na 2-2,5 bara in ga dam v hladilnik za nekaj dni, potem spustim pritisk na 1,3 bara. po enem tednu je ponavadi stvar OK. Pazi, da pred polnitvijo nafilaš sod s co2, da bo čim manj kisika v sodu. V kolikor moraš starat pivo, ga staraj raje v sekundarnem fermentorju v kleti na 12 stopinjah. Za točit zadostuje pritisk okoli 0,5 bara, oziroma nastavi tako, da se bo lepo točilo in pod tem pritiskom pusti sodček. V kolikor prekarboniziraš, pač odklopi sod in večkrat na dan popusti pritisk in se bo uravnal na željeno stopnjo. V enem tednu v hladilniku se pivo lepo zbistri in je bistro vse do zadnjega kozarca. Meni dela malo težav v začetku hmelj iz dry hopinga, sam po par kozarcih se zadeva zrihta.

Naravno sem stresel mislim da 80 gramov dekstoze v keg in ga natočil. Po tem sem nabutal sod na 3 bare (to naj bi zadoščalo za tesnenje do aktivnosti kvasovk) in ga postavil na 18 stopinj.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.995
9.529
113
Citat:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Glede kegov:

Hoces povedat, da zoris pivo prakticno na skoraj nič pritiska. Toliko da ti dihta. Potem je tvoj sod kot ena velika steklenica in tako ga tudi obravnavas
smile-1.gif
Zanimivo, vendar ne zdi se mi potrebno davat sladkorja v sod, ce ga lahko nafilas z CO2. Razen ce lepse dozori in da je pivo zaradi tega bolj okusno...?

Aja, še razlika. Dal sem namreč en fermentor od iste runde na prisilno in drugega na naravno. Razlika je bila tako v okusu, kot v strukturi mehurčkov. Pri naravni dobiš manjše mekurčke in bolj smooth penco. V okusu je bila pa mogoče razlika tudi zaradi postaranosti in daljše aktivnosti kvasa v sodu z naravno karbonizacijo.
Če bi me morali sodi čakat na zalogi v kleti, tiste bi delal z naravno, tiste, ki gredo pa dirtekt iz fermentorja v uporabo delam pa prisilno. To je to. Aja, pa ne obupat, ko se corney kega navadiš so užitki točenega home made piva nepopisni.

Ne, pivo ne zori brez pritiska, ker pritisk ustvarijo kvasovke, ki papcajo sladkor, ki je vil dodan v sod. Nabuta se pa stvar za pritisk do aktivnosti kvasovk. In ja, keg lahko primerjaš z veliko steklenico vse do izpraznitve, pod pogojem, da potiskaš s co2 in ne z zrakom.

Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ti si dal 160g navadnega sladkorja na 21.5l piva ja? Tole prinese nivo karbonizacije na cca. 2.7 enote (volumenski delež co2ja, večja je številka več co2ja in posledično mehurčkov/pene/pritiska imaš v pivu). Tale vrednost je visoka za klasična ale piva ki so bolj "gosta" in tako imaš potem na koncu tudi (pre)več pene. Če bi dal med 110-120g sladkorja bi bilo boljše.

Sicer pa koliko časa (dni) je trajalo od začetka fermentacije do stekleničenja?

27.9.2014 sem dal v fermentor in pustil do 18.10.2014 na 20°C.
6,3kg je bilo ječmena. Naredil sem 23l. Začetna gostota je bla brez dodanega sladkorja 1050 končna pa 1020.
Kvas je bil Safale S-04
Na 23l, ki sem naredil sem dal 160g sladkorja. Naredil sem pa Stout iz teh ječmenov:

- Pale Ale
- Roasted
- Chocolate
- Crystal

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.129
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Ti si dal 160g navadnega sladkorja na 21.5l piva ja? Tole prinese nivo karbonizacije na cca. 2.7 enote (volumenski delež co2ja, večja je številka več co2ja in posledično mehurčkov/pene/pritiska imaš v pivu). Tale vrednost je visoka za klasična ale piva ki so bolj "gosta" in tako imaš potem na koncu tudi (pre)več pene. Če bi dal med 110-120g sladkorja bi bilo boljše.

6,3kg je bilo ječmena. Naredil sem 23l. Začetna gostota je bla brez dodanega sladkorja 1050 končna pa 1020.
Kvas je bil Safale S-04
Na 23l, ki sem naredil sem dal 160g sladkorja. Naredil sem pa Stout iz teh ječmenov:

- Pale Ale
- Roasted
- Chocolate
- Crystal

Glede na te podatke in glede na kvas ki je znan po temu da tvori zelo kopaktno usedlino bi moralo prit pivo ok. Možno da si preveč divje mešal ko si dodajal sladkor in je dvignilo usedlino. Vseeno je karbonizacija za stout precej visoka, kot rečeno če bi dal 110g sladkorja bi bilo boljše. Če steklenice postaviš na (zelo) mrzlo za par dni in jih potem odpreš še vedno udari pena čez? Pa imaš usedlino v vseh steklenicah enako? Mogoče je na začetku oz. na koncu potegnilo več usedline in so samo tiste flaške take.

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:

Kvas je bil Safale S-04

- Pale Ale
- Roasted
- Chocolate
- Crystal

Glede na te podatke in glede na kvas ki je znan po temu da tvori zelo kopaktno usedlino bi moralo prit pivo ok. Možno da si preveč divje mešal ko si dodajal sladkor in je dvignilo usedlino. Vseeno je karbonizacija za stout precej visoka, kot rečeno če bi dal 110g sladkorja bi bilo boljše. Če steklenice postaviš na (zelo) mrzlo za par dni in jih potem odpreš še vedno udari pena čez? Pa imaš usedlino v vseh steklenicah enako? Mogoče je na začetku oz. na koncu potegnilo več usedline in so samo tiste flaške take.

Nekatere imajo več nekatere manj. Mislim da je res vzrok da sem preveč mešal. Ne butnejo vse.
Bom drugič poizkusil manj sladkorja pa manj mešanja.

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Bi pa še nekaj vprašal, da ne zafrknem.

Ječmen
Pale Ale Malt; Briess
Caramel Malt; Briess
Black Malt; Bairds Malt
Skupaj 5,5kg ječmena

Hmelj
35g Styrian 60min
35g Styrian 10min
25g Cascade 1min

Kvas S-04

OG je bila 1040 brez dodanega sladkorja. Skupaj sem naredil 23l.
Naredil sem na dan 10.10.2014. Prdelo je na začetku full in sedaj par dni prdi počasi na temperaturi 20°C.
Sem malo štel in prdi na okoli 30 sec ali pa kdaj več. Pač počasi.
Sedaj me pa zanima, ker že 19 oz 18 dni, ko je začelo prdet pa do sedaj ali zmerim gostoto ali po 20 dneh lahko kar flaširam, da ne okužim kaj?
Ker kakor ste pisal lahko tudi prdi iz več razlogov.

Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Bi pa še nekaj vprašal, da ne zafrknem.

Ječmen
Pale Ale Malt; Briess
Caramel Malt; Briess
Black Malt; Bairds Malt
Skupaj 5,5kg ječmena

Hmelj
35g Styrian 60min
35g Styrian 10min
25g Cascade 1min

Kvas S-04

OG je bila 1040 brez dodanega sladkorja. Skupaj sem naredil 23l.
Naredil sem na dan 10.10.2014. Prdelo je na začetku full in sedaj par dni prdi počasi na temperaturi 20°C.
Sem malo štel in prdi na okoli 30 sec ali pa kdaj več. Pač počasi.
Sedaj me pa zanima, ker že 19 oz 18 dni, ko je začelo prdet pa do sedaj ali zmerim gostoto ali po 20 dneh lahko kar flaširam, da ne okužim kaj?
Ker kakor ste pisal lahko tudi prdi iz več razlogov.

Ima smisel kaj gledat gostoto ali je 20 dni dovolj in kar flaširam, da neb testiral gostote in potem čez 2 dni spet?
Al ni zmeraj nujno da je v 20 dneh vse povrelo?

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Pivo ponavadi povre ze po enem tednu ali pa se prej. Ce ti je vrelo na 20 stopinjah, potem lahko brez problema steklenicis. Jaz nic ne merim med vretjem oz potem med zorenjem. V prvem tednu pivo povre, potem pa zori. Po treh tednih direkt steklenicim in izmerim FG. Na vrelno veho se pa ne zanašaj ampak raje preveri s hidrometrom če že moraš.

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Citat:
Pivo ponavadi povre ze po enem tednu ali pa se prej.
To sploh ni nujno. Vre lahko komot tudi 3 tedne. Še posebno ob počasnejši sorti kvasovk in nizki temperaturi.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.