Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Ja če ti ni zmlelo sladu potem bi bil tak OG možen. Če imaš slabo zmlet slad pomaga daljši čas drozganja, recimo celo zrnje rabi cca 1h da sploh vsrka vodo, potem rabi še 30min da encimi naredijo svoje .. ker je prehod sladkorja preko ovoja počasen je v vsakem primeru efektivnost slabša (ampak ne tako slaba kot si imel ti).

Glede steklenic. Steklo je zelo higienski materal in če ga mehansko očistiš bo več ali manj "mikrobiološko čist". Torej rabiš dobro mehansko čiščenje (deterget + topla voda + krtačka za steklenice), pred uporabo pa še površinsko oplakšneš z oxijem. Zdej če bi rad kompliciral (imaš čas) lahko steklenice po mehanskem čiščenju namočiš v nekem škafu z raztopino varekine za par 10 min ali pa jih razkužiš v pečici na cca. 100C za kakšne 15-20 minutk (pazi da daš stekelnice v mrzlo pečico in potem vključiš grelec, drugače znajo počit). V vsakem primeru max. 2h pred stekleničenjem oplakneš še z oxijem.

Sam sem pri prvih batchih iz trgovine in kolegov nosil take steklenice da sem se že bal da bom fasal gangreno, no razen bolečin v križu in polno izgubljenega časa mi ni bilo hudega. Pivo je bilo pa vso ok, do sedaj nisem imel niti ene okužbe.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
btw zakaj ni v štartu teme posta z zbranimi uporabnimi linki? Mod bejš v akcijo
grin1.gif

Da v tej klobasi od teme kaj najdeš, zabiješ glih 15min.
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Prosim za oceno in nasvete za sledeči recept:

Irish red ale

9,00 kg Pale Malt (Weyermann) (5,8 EBC) Grain 1 88,1 %
0,40 kg Cara 50 (Dingemans) (50,0 EBC) Grain 2 3,9 %
0,40 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (120,0 EBC) Grain 3 3,9 %
0,30 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 4 2,9 %
0,12 kg De-Bittered Black Malt (Dingemans) (1400 Grain 5 1,2 %


Name Description Step Temperat Step Time
Mash Step Add 40,47 l of water at 71,7 C 66,0 C 60 min


---BOIL PROCESS-----------------------------
Est Pre_Boil Gravity: 1,042 SG Est OG: 1,047 SG
Amt Name Type # %/IBU
27,00 g Northern Brewer [6,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 10,2 IBUs
24,15 g Styrian Goldings [4,50 %] - Boil 15,0 mi Hop 7 3,4 IBUs
10,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 15,0 min Hop 8 1,7 IBUs
14,09 g Styrian Goldings [4,50 %] - Boil 5,0 min Hop 9 0,8 IBUs
8,00 g Citra [12,00 %] - Boil 5,0 min Hop 10 1,2 IBUs
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Tako na hitro pregledano bi sam povišal karamelni slad za par procentov ali/in temperaturo drozganja. Če želiš dobiti poln okus in nekaj sladkobe se rabi veliko nefermentabilnih sladkorjev. Sam sem moj zadnji irish red drozgal na 70C, delež karamelnega sladu je bil pa 10%.

Pri hmelju pa nebi kompliciral ker irish red ni hmeljno pivo pa še blago grenčino ima, vržeš noter 15 IBU Northern Brewer ali/in Styrian takoj ko zavre (60 min) in je to to. Drugega ne rabiš.

Kvas bo kateri? Če izbiraš od "suhe" ponudbe obvezno angleškega S-04.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kaj pa glede stekleničenja kateri sladkor uporabljate? Jaz sem dajal klasičen namizni beli sladkor od mercatorja ali lidla. Ali pa rjavni trsni nerafiniran od Hoferja in zdej na koncu daja Glukozo oz. dekstrozo iz Mullerja.
Skoraj vseno je, jst uporabljam navaden kuhinjski sladkor.

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Pa pri merjenju OG kako merite? Jaz recimo, ko imam poln fermentor pripravljen za dodati kvas in je fino prešejkan zlijem v tulec in nato izmerim. Saj to je pravilno ane? Mora biti prešejkano, da ne meriš z tistimi beljakovinami oz. usledlinami, ki nastanejo pri kuhanju ker jaz imam tiste za kake 2cm plasti v fermentorju.
Beljakovine in usedlina ne vplivajo na gostoto, tako da vseeno kdaj izmeriš OG. Lahko ga ko končaš kuhat, lahko ga ko pretočiš, lahko ga celo nekaj ur kasneje ker dokler kvas še ni aktiven bo gostota ostala na prvotni ravni.


Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Preden flaširam pa izmerim gostoto nekje vmes in nato prištejem ene 0,5% alkota, ker jaz dam z cedilom v vsako flašpo posebej sladkor in ga ne kuham in potem vse to precejam v drugo posodo. Al je pametno, ker se mi zdi, da je spet izpostavljeno zraku in infekciji pa še kake cevke bi spet rabu pa dodatno posodo k moraš umivat itd?

Jaj tvegano je bolj kot pa če prekuhaš pa še lažje je dozirat celo količino. Ti niti ni treba pretakat v drugo posodo, lahko vliješ prekuhano sladko vodo kar na vrh piva v prvi posodi malce po vrhu premešaš in pusti cca. 30 min. Sladkor se bo v tem času enakomerno porazdelil in imaš potem tudi pri stekleničenju manj dela.


Utiševalec še mal da pognjavim, ker nisem že dolgo
smile-1.gif

Odprem pokrov zlijem not sladkor in pokrov z veho nazaj privijem za recimo 30 min oz. 1h.
Nato odstranim veho ter začnem z filanjem flaš?
Bo ok tako, da mora biti pokrov zaprt tiste 30 min in z veho gor, da je čimmanj pivina izpostavljena zraku?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Odpreš pokrov, zliješ noter pocukrano vodo, z sterilno lopatico/žlico previdno pomešaš površino pa recimo do polovice fermentorja, daš nazaj pokrov pustiš 30-60 min .. nato pa za stekleničenje odstraniš veho ali malce odviješ pokrov fermentorja.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
btw zakaj ni v štartu teme posta z zbranimi uporabnimi linki? Mod bejš v akcijo
grin1.gif

Da v tej klobasi od teme kaj najdeš, zabiješ glih 15min.

Vtipkaš v google, youtube, "home brewing" pa imaš informacij čuda. Tudi v tej temi je kar nekaj uporabnega.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Kot sam vidim temo bi bila bolj kot izmenjava izkušenj, opis opreme, kak recept, kak nasvet in podobno. Tukaj se pa sprašuje, in to večkrat enako na parih straneh, čiste pivovarske osnove brez katerih si pivovarstva ne predstavljam. Vse je na netu, knjig je malo morje, sam se je treba spravit in zadeve prebrat. Še dobro, da se da Utisevalcu tipkat teorijo, ki jo dobiš par klikov stran za šalo. Seveda je lažje vprašat za vsak korak in vsak mehurček ki prileti iz vehe. Potem se pa človek potrudi, odgovori in potem čez 10 strani ugotovi, da se človek niti osnov ne drži, ker mu zaradi pomanjkanja znanja ni jasno, da mash temperatura 66 stopinj pomeni 66 stopinj +/-1do2 stopinji, pol pa vpraša, zakaj mu veha nič ne dela, sej je blo prbližno 72 stopinj. No ta primer je bil na tujem forumu, tukaj je pa podobno.
Lepo poveš, ne odpirat fermentorja, pozabi na fermentor vsaj 14 dni. Sam folk ne posluša in potem spet srašuje zakaj to, pa če če ono.

Najbolj sigurna (niti pod razno ne najhitrejša) pot do uspešnega domačega pivovarjenja bi bla nekako takšna. Najprej teorija, veliko teorije, potem pa začet pivovarit (postopek niti ni važen, vsi pripeljejo do podobnega končnega produkta), pa ne zdaj kompleksnih belgijskih piv, ampak nekaj enostavnega in potem čakat, pa čakat pa čakat. In ko to enostavno rata, greš naprej. V parih letih se zna razvit iz takega človeka masterbrewer tipa Vasja Golar. V parih letih, ne pa v treh dneh po prvem dodajanju kvasa v pivino. Pa mal se je treba znajt, ne pa sam čakat, da bo priletelo z neba.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
Citat:
Tukaj se pa sprašuje, in to večkrat enako na parih straneh, čiste pivovarske osnove brez katerih si pivovarstva ne predstavljam.
In ti si proti prvemu postu z zbranimi linki do odgovorov na taka vprašanja. Bravo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Jah vedet moraš da popularizacija ne more it mimo tega da folk dobi info sedaj in takoj, če ga ne jih vse mine. Sej koneckoncev na mojepivo.si celo računajo tečaje, če mene vprašaš bedarija ker s stališča dobrega komercialista bi sam tisto delal zastonj sploh ker prevzemajo monopol nad to sfero v sloveniji. Ampak pustimo to.

Je pa kar se tiče infomracij VELIKO tega na internetu in še več od tega je napačnega oz. če povzamemo po alterju (ne samo v tej temi) potem vidiš da se za isto stvar predstavijo popolnoma različna stališča.

Od tega VELIKO je dejansko zelo malo res kvalitetne materije, nekaj je knjig ampak večina jih je zastarelih. Od res kvalitetnega branja imaš tipa po imenu "braukaiser" (Kai Troester) ki je aktivno nekaj teorije spravil v prakso (eksperimente) in jo delil po blogih, forumih, ... tip žal ni več aktiven, je pa vseeno ostalo od njega čtivo ki je moderno in hkrati sloni na starih osnovah (podkrepljenih s teorijo).

Ok glede začetniških vprašanj sam odgovorjam ker se mi ravno da, večinoma se mi niti ne, ampak če moj odgovor pripomore da je človek bolj samozavesten in s tem postane aktivni domač pivovar je to dobro za vse. Več nas je večja bo ponudba opreme in surovin, več info se da izmenjat in več priva se da poskusit. S tem se pa popularizira pivo na splošno, kar je pri nas močno potrebna zadeva!
grin1.gif


BTW, eno moje vprašanje. A kdo ve kje bi se dalo dobit riževe luščine? Lotevam se full size batch pšeničnega (30l) tam z 70% pšenice pa brez tega vem da se bo izpiranje zamašilo. Riževe luščine naj bi se dodajle tudi kot prehransko "dopolnilo" v krmo živali, ampak tu v moji okolici noben ne ve nič o tem.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Tukaj se pa sprašuje, in to večkrat enako na parih straneh, čiste pivovarske osnove brez katerih si pivovarstva ne predstavljam.
In ti si proti prvemu postu z zbranimi linki do odgovorov na taka vprašanja. Bravo.

Ja to bi pomagalo pri začetnikih pa pri vseh ostalih ki sprašujejo osnovne zadeve. En post z zbranimi linki in osnovnimi informacijami. Če kdo vpraša kaj kar je tam potem mu samo linkaš post, sam trenutno vem da 10x ponavljam iste zadeve ker se mi ne da iskat starih postov.
zmaga.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
Mogoče veš, koliko pilsen slada je potrebno dodati, da se 0,5 kile karamelnega slada popolnoma pretvori v cukr?
Glede na tole naj bi bilo dovolj okoli pol kile. Ok, ali sem falil?
tongue-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Karamelni slad je v osnovi že več ali manj cuker, ker nastane tako da najprej drozgajo osnovni slad in ga potem zapečejo (karamelizirajo sladkor ki je nastal). Seveda odvisi sedaj od tipa sladu, ker eni so bolj (polno) eni manj pretvorjeni. Ta podatek najlažje razbereš iz tehničnega lista kjer piše bodisi delež sladkorejv oz, delež višjih OHjov (škrob).

Če ima slad visok delež pretvorjenih sladkorjev ga niti ni potrebno drozgat (= boljše je, ni pa nujno). torej lahko opraviš samo "steping" (namakanje).

Sicer pa kalkulacija za izračun encimske moči je preprosta enačba v kateri imaš podatke o L(intner)-ju osnovnega sladu (recimo 120), količino tega sladu in pa količino sladu brez encimske moči (potem obračaš okli spremenljivke). Idealna meja celotnega batcha naj bi bila okoli 50-60L za 60 min drozganja. Upoštevaj da slad s starostjo izgublja encimsko moč, min. povprečno moč sladu dobiš pa v tehničnem listu.

Za recimo Mouterij Dingemans (tega dobiš na mojepivo) imaš tule podatke kjer piše da je encimska moč novega 230WK.

Pretvorba WK v L je:
34f13b5479ed3382057daf9aeb4ea117.png


torej ima slad cca. 70L

Če imaš pils s 70L in karamel brez L potem če daš 0.5kg*70L / 1kg = 35L na batch kar je malo malo. Idealno bi bilo tam od 1.2kg na 0.5karamele. Amapk kot rečeno, karamelni slad je specifičen ker je v večini že pretvorjen in realno lahko vzameš spodnjo mejo torej bi bilo tudi 1:1 dovolj.
 

mzupan20

Zelenc'
27. jan 2014
7
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
BTW, eno moje vprašanje. A kdo ve kje bi se dalo dobit riževe luščine? Lotevam se full size batch pšeničnega (30l) tam z 70% pšenice pa brez tega vem da se bo izpiranje zamašilo. Riževe luščine naj bi se dodajle tudi kot prehransko "dopolnilo" v krmo živali, ampak tu v moji okolici noben ne ve nič o tem.

Nekateri uporabljajo ovsene, ki so baje prav tako dobre Alter
ali pa ajdove Alter
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Tukaj se pa sprašuje, in to večkrat enako na parih straneh, čiste pivovarske osnove brez katerih si pivovarstva ne predstavljam.
In ti si proti prvemu postu z zbranimi linki do odgovorov na taka vprašanja. Bravo.

A kregal bi se rad? Ne bo šlo, pivovarji smo miroljubni
nahrung002.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Citat:
Uporabnik mzupan20 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
BTW, eno moje vprašanje. A kdo ve kje bi se dalo dobit riževe luščine? Lotevam se full size batch pšeničnega (30l) tam z 70% pšenice pa brez tega vem da se bo izpiranje zamašilo. Riževe luščine naj bi se dodajle tudi kot prehransko "dopolnilo" v krmo živali, ampak tu v moji okolici noben ne ve nič o tem.

Nekateri uporabljajo ovsene, ki so baje prav tako dobre Alter
ali pa ajdove Alter

Tele za povštre sem že gledal (imaš tudi druge tipe), ampak ajda mi ne deluje ravno brez okusa?! Enako oves. Ravno pri pšeničnem se bojim da bi ti okusi ven udarili, za kakšen stouit se nebi sekiral! Hvala za info, mogoče bom probal (najprej bom naredil ajdov čaj) pa spročim če bo delovalo.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
Kje ti vidiš kako kreganje
confused-1.gif


Utisevalec ok, bom verjetno kar pustil 1:1.
Po malo več kot letu hmeljenih/nehmeljenih ekstraktov je cajt, da malo probam tudi s partial mash
tongue-1.gif

So takele vrečke ok za manjše BIAB poizkuse?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.