Ja če ti ni zmlelo sladu potem bi bil tak OG možen. Če imaš slabo zmlet slad pomaga daljši čas drozganja, recimo celo zrnje rabi cca 1h da sploh vsrka vodo, potem rabi še 30min da encimi naredijo svoje .. ker je prehod sladkorja preko ovoja počasen je v vsakem primeru efektivnost slabša (ampak ne tako slaba kot si imel ti).
Glede steklenic. Steklo je zelo higienski materal in če ga mehansko očistiš bo več ali manj "mikrobiološko čist". Torej rabiš dobro mehansko čiščenje (deterget + topla voda + krtačka za steklenice), pred uporabo pa še površinsko oplakšneš z oxijem. Zdej če bi rad kompliciral (imaš čas) lahko steklenice po mehanskem čiščenju namočiš v nekem škafu z raztopino varekine za par 10 min ali pa jih razkužiš v pečici na cca. 100C za kakšne 15-20 minutk (pazi da daš stekelnice v mrzlo pečico in potem vključiš grelec, drugače znajo počit). V vsakem primeru max. 2h pred stekleničenjem oplakneš še z oxijem.
Sam sem pri prvih batchih iz trgovine in kolegov nosil take steklenice da sem se že bal da bom fasal gangreno, no razen bolečin v križu in polno izgubljenega časa mi ni bilo hudega. Pivo je bilo pa vso ok, do sedaj nisem imel niti ene okužbe.
Glede steklenic. Steklo je zelo higienski materal in če ga mehansko očistiš bo več ali manj "mikrobiološko čist". Torej rabiš dobro mehansko čiščenje (deterget + topla voda + krtačka za steklenice), pred uporabo pa še površinsko oplakšneš z oxijem. Zdej če bi rad kompliciral (imaš čas) lahko steklenice po mehanskem čiščenju namočiš v nekem škafu z raztopino varekine za par 10 min ali pa jih razkužiš v pečici na cca. 100C za kakšne 15-20 minutk (pazi da daš stekelnice v mrzlo pečico in potem vključiš grelec, drugače znajo počit). V vsakem primeru max. 2h pred stekleničenjem oplakneš še z oxijem.
Sam sem pri prvih batchih iz trgovine in kolegov nosil take steklenice da sem se že bal da bom fasal gangreno, no razen bolečin v križu in polno izgubljenega časa mi ni bilo hudega. Pivo je bilo pa vso ok, do sedaj nisem imel niti ene okužbe.