Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

mzupan20

Zelenc'
27. jan 2014
7
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tele za povštre sem že gledal (imaš tudi druge tipe), ampak ajda mi ne deluje ravno brez okusa?! Enako oves. Ravno pri pšeničnem se bojim da bi ti okusi ven udarili, za kakšen stouit se nebi sekiral! Hvala za info, mogoče bom probal (najprej bom naredil ajdov čaj) pa spročim če bo delovalo.

Poročaj kako se bo izšlo. Sam še nisem delal pšeničnega piva, ker mi okus ni preveč všeč, sem pa mešal kilo pšeničnega slada s štirimi kilogrami pale ale, vendar je bila to premajhna količina, da mi zaznal probleme s precejanjem
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Pomojem je cajt tud za BIAB all grain, kar pogumno, pa glede na cene ekstraktov bo tud ceneje.. Ličilo mi je na kreganje, zdej lohk nehava, je brezveze.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz sem imel prej eno podobno veliko. Mislim, da sem največ spravil not cca. 4kg slada. Delam pa batche do max 15 litrov, tako, da je zame dovolj.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Jah vedet moraš da popularizacija ne more it mimo tega da folk dobi info sedaj in takoj, če ga ne jih vse mine. Sej koneckoncev na mojepivo.si celo računajo tečaje, če mene vprašaš bedarija ker s stališča dobrega komercialista bi sam tisto delal zastonj sploh ker prevzemajo monopol nad to sfero v sloveniji. Ampak pustimo to.

Je pa kar se tiče infomracij VELIKO tega na internetu in še več od tega je napačnega oz. če povzamemo po alterju (ne samo v tej temi) potem vidiš da se za isto stvar predstavijo popolnoma različna stališča.

Od tega VELIKO je dejansko zelo malo res kvalitetne materije, nekaj je knjig ampak večina jih je zastarelih. Od res kvalitetnega branja imaš tipa po imenu "braukaiser" (Kai Troester) ki je aktivno nekaj teorije spravil v prakso (eksperimente) in jo delil po blogih, forumih, ... tip žal ni več aktiven, je pa vseeno ostalo od njega čtivo ki je moderno in hkrati sloni na starih osnovah (podkrepljenih s teorijo).

Ok glede začetniških vprašanj sam odgovorjam ker se mi ravno da, večinoma se mi niti ne, ampak če moj odgovor pripomore da je človek bolj samozavesten in s tem postane aktivni domač pivovar je to dobro za vse. Več nas je večja bo ponudba opreme in surovin, več info se da izmenjat in več priva se da poskusit. S tem se pa popularizira pivo na splošno, kar je pri nas močno potrebna zadeva!
grin1.gif


BTW, eno moje vprašanje. A kdo ve kje bi se dalo dobit riževe luščine? Lotevam se full size batch pšeničnega (30l) tam z 70% pšenice pa brez tega vem da se bo izpiranje zamašilo. Riževe luščine naj bi se dodajle tudi kot prehransko "dopolnilo" v krmo živali, ampak tu v moji okolici noben ne ve nič o tem.

Eno so začetniška vprašanja in odgovarjanje na njih, drugo je pa čisto podpiranje lenobe. Ampak, OK, vsa čast, da se ti da. Na tržišču je nekaj dobrih knjig, ki so precej poljudne, par strani nazaj sem prilepil linke, cena je ugodna, tko da se splača, podobno kot se splača investirat v beersmith. Angleščino brat bi moral pa danes že itak vsak znat. Aja, pa seveda v kvaliteten mlin za slad se tud splača dat keš, pa ta nasvet upoštevajo redki.
Kar se pa trgovine mojepivo.si tiče sem pa že itak dostikrat napisal, da lupijo do amena, ker so pač odkrili tržno nišo. Tisti njihovi tečaji pa tud niso bogvekaj, da kitov ne omenjam, je bolš prebrat kako dobro knjigo in sam poizkusit. Če se držiš nekaj osnovnih pravil, itak težko tok daleč zafrkneš, da bi dobil ven pivo za zlit stran. Čez greenhorn proces mora it pa vsak, ki hoče varit pivo, samo naslanjat se na to, da te bo en vozil za rokico skozi je pa tudi mimo.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pomojem je cajt tud za BIAB all grain, kar pogumno, pa glede na cene ekstraktov bo tud ceneje...
Za kaj takega ni ne opreme in ne časa. Partial mash pa lahko zganjam v svoji 6l kastroli
wink-1.gif

Mogoče drugo leto, če bo dovolj volje.
 

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

BTW, eno moje vprašanje. A kdo ve kje bi se dalo dobit riževe luščine? Lotevam se full size batch pšeničnega (30l) tam z 70% pšenice pa brez tega vem da se bo izpiranje zamašilo. Riževe luščine naj bi se dodajle tudi kot prehransko "dopolnilo" v krmo živali, ampak tu v moji okolici noben ne ve nič o tem.

Na forumu volimpivo naj bi nekdo namesto riževih uporabil ajdove. Sedajle ne najdem tistega posta, bom dodal link, če ga najdem.
 

fruto

Zelenc'
24. mar 2014
5
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
BTW, eno moje vprašanje. A kdo ve kje bi se dalo dobit riževe luščine? Lotevam se full size batch pšeničnega (30l) tam z 70% pšenice pa brez tega vem da se bo izpiranje zamašilo. Riževe luščine naj bi se dodajle tudi kot prehransko "dopolnilo" v krmo živali, ampak tu v moji okolici noben ne ve nič o tem.

Kaj pa če bi dodal pšenične otrobe? Samo te ki se prodajajo za prehrano so ponavadi dodatno zmleti. Bi moral dobiti bolj cele, ki ostanejo po luščenju pšenice, mogoče na kakšnem mlinu kjer meljejo belo moko, če meljejo ječmen bi morali imeti tudi ječmenove.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
4g namiznega sladkorja ti da okoli 3 enote co2-ja kar je preveč, oz. bi šlo pri pšeničnih pirih in lagerjih. Alkola ven da pa približno 0.3-0.35% odvisno od samega kvasa in predhodne alkoholne stopnje.
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Ali je bolje, da vodo za drozganje segrejem do tarčne temperature iz hladne vode ali lahko uporabim sanitarno vodo, ki je ogreta na 60°c?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Nima veze. Jst vedno uporabim najtoplejšo vodo kar pride iz pipe in jo potem dogrevam do željenih temperatur.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
ksz, ker sem glih razpičkan.
Ko vas jebe na moje pivo. Ne znate zavariti boge vrečke z DME
bonk.gif

Dobro da varim jutri, ker bi drugače v tej packariji zihr kmalu kaj zaplesnelo
bonk.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Ej ne se razburjat, ves za drugic kje (ne) narocat. Mene tudi vedno presenetijo z neresnostjo in rade volje nebi narocal pri njih ampak nekako ce alternative v primerni obliki ni mi ne ostane drugega!
grin1.gif


A kaj ves a misli un majster s sam svoj pivovar kdaj razsirit ponudbo ali cakamo dalje na tretjega ponudnika?

Veselo kuhanje jutri, bom v tvojem koncu pa ce bo kje zadisalo po pivu se oglasim!
grims-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
Ma samo kaj, ko je razlike med ponudnikoma za 4€. Glih za poštnino.

Sam svoj pivovar lahko vsake 14 dni dobavi karkoli iz mr. malt. Če bo vse po sreči dobim v pondelk pri njemu fermentis abbaye, pa ga probam v naslednji rundi.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Je pa dejstvo da je od sam svoj pivovar DME precej bolj kvaliteten oz. ima vec kompleksnih sladkorjev, pusca visji FG in da vec okusa. Sumim da je tist z mojepivo vec ali manj cista industrijsa dekstroza. Sam za kvasne starterje rabim raje tistega od sam svoj pivovar, obcutek je boljsi pa pri 100g porabe na batch mi itak dol visi.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Vrečo sešiješ sam oz. boljša polovica/mama/teta! Blago poišči dovolj tanko in dovolj zračno ampak hkrati dovolj močno da preživi vse parametre. Najboljša je sintetika ali pa mešanica sintetike in bombaža, sam sem uporabil prvič čisti bombaž ampak NE priporočam ker se napije vode in zavira odtekanje vode iz vreče/zrnja, ko ga dvigneš. Trenutno uporabljam polycotton (60:40) in je precej ok. Dobra je večina sintetike razen najlona in parih specialnih tkanin.
Malo obujam stari odgovor
grin1.gif

Zakaj ne najlona ?
confused-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Najlon lahko v kombinaciji s kislim okoljem in pa visokimi temperaturami razpada na nekatere nevarne produkte. Je pa tudi res da je najlona več vrst, če je food grade in je odporen do 100C mislim da ni panike. Se uporablja tudi pri BIABU kar pogosto opažam.

Sicer sem tudi sam šel pri BIABu na 100% sintetiko in pa "velike" luknje ker sem ugotovil da se slad itak sprime v kepo ko ga dvigneš iz lonca in ni sile s slabo filtracijo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Aja pol ko sem kmalu doktoriral iz tekstilstva in končno dobil preko ebaya kar sem rabil mi moja reče da je to til in da se dobi v trgovinah za ročna dela in večjih ponudnikih blaga!
jezen.gif


Nekaj takega imam. Ne vem pa koliko so tu luknje, jst sem gledal da so luknje tam med 2-2.5mm, koliko točno sem kupil pa se ne spomnem.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.