Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
US05 pobere kar precej sladkorjev in zaradi nizkega FGja na koncu da relativno lahko in suho pivo, temu se da izognit če daš noter več kompleksnih sladkorjev, torej ali več karamelnega sladu ali pa delaš višjo temperaturo drozganja (sweet profil). Sicer ven ne bo nikoli prišel ekvivalent S-04 z medium body ker je že tvorba estrov drugačna, ampak se da naredit vseeno soliden angleški ale.

Po drugi strani a ne delaš ti dry stouta? S US-05 se zagotovo dobi "dry" stout!
grin1.gif


Glede temperatur pa imam sam v klet sedaj že kar nekaj časa relativno stabilnih 14-15C, ale s S-04 pride kar dober ven pri takih temperaturah, čeprav 14C je že meja da se tvorijo kakšni neželeni priokusi. Sem pa sedaj prav zaradi teh "čudnih" temperatur dal delat en "fejk lager" z US-05, bomo videli kaj bo prišlo na koncu ven (malo me je zaj... ta topli val ker sem računal da bodo šle temperature dol so šle pa samo gor). Za lager temperature bo verjetno potrebno pa še malo počakat (12C ali manj) ...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Sem našel nekaj zapisov na to temo ja, ampak kolikor se zazna iz objav je glavni problem underpitching. Folk se ne zaveda da se na zelo nizkih temperaturah rabi več kvasa. Sam uporabljam za take nizke temperature "lager" količino kvasa.

Mislim da underpitchinga tukaj ni opaznega (US05@14C)
evil.gif

us05.jpg
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
No danes s sem zvaril moj tretji all-grein ker prva dva sta šla v travo
smile-1.gif
. Po nasvetu utiševalca sem pred tremi dnevi razkužil plastični fermentor z varekino in danes s 6 L oxija katerega sem šejkal 5 min. Upam da se ne bo spet kaj okužlo.
Noter sem dal:
3,70kg pilsen
0,70 kg cara
35g steryan golding 60 min
15 steryan golding 10min
drozgal na 67-68 °C 60min in kuhal 60 min.
Kvas us-05
Hladil pivino caa. 20 min

Na koncu v fermentor 18,5 L pivine.
OG je bil 1,032 se mi zdi mal nizek ?!
Upam sam da se ne bo spet kaj okužlo in bo tudi ta končala v travi ampak v grlu
wink-1.gif
.
 
Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

malo me je zaj... ta topli val ker sem računal da bodo šle temperature dol so šle pa samo gor). Za lager temperature bo verjetno potrebno pa še malo počakat (12C ali manj) ...


Zato sem pa jaz rekel, da je čas da sprobam en Kolsch. Lih danes je šel v lagering pa da vidimo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
OG je zelo nizek, skoraj ne more biti tako nizek ker to bi pomenilo pod 50% efektivnost ... oz. če je res tako nizek je nekaj narobe v postopku drozganja. Preveri če ti aerometer deluje prav (daj v vodo kjer mora kazat 1.000). Sicer sedaj je kar je dokler je nekaj sladkorja noter bo vseeno na koncu padlo ven pivo!
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

malo me je zaj... ta topli val ker sem računal da bodo šle temperature dol so šle pa samo gor). Za lager temperature bo verjetno potrebno pa še malo počakat (12C ali manj) ...


Zato sem pa jaz rekel, da je čas da sprobam en Kolsch. Lih danes je šel v lagering pa da vidimo.

zmaga.gif


Si uporabil kakšen specialen kvas (kolsch)? Sam sem tudi imel to idejo, ampak se mi ni dalo čakat na tisti kvas pa sem potegnil US-05 v akcijo s klasičnim "pilsner" receptom. Če izpade zelo zanič imam itak plan B da nasujem noter eno pest Saaza in pustim še en teden v fermentorju (s tem bi se mogoče približal zvarku ki ga delajo v Kratochwill-u)!
cheer.gif
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

malo me je zaj... ta topli val ker sem računal da bodo šle temperature dol so šle pa samo gor). Za lager temperature bo verjetno potrebno pa še malo počakat (12C ali manj) ...


Zato sem pa jaz rekel, da je čas da sprobam en Kolsch. Lih danes je šel v lagering pa da vidimo.

zmaga.gif


Si uporabil kakšen specialen kvas (kolsch)? Sam sem tudi imel to idejo, ampak se mi ni dalo čakat na tisti kvas pa sem potegnil US-05 v akcijo s klasičnim "pilsner" receptom. Če izpade zelo zanič imam itak plan B da nasujem noter eno pest Saaza in pustim še en teden v fermentorju (s tem bi se mogoče približal zvarku ki ga delajo v Kratochwill-u)!
cheer.gif

Jap WLP029. Jaz ponavadi splaniram za ena tri piva vnaprej kateri stil me matra, potem pa naročam več stvari na enkrat. Itak imam sam tri fermentorje. Sicer pa prvič delam po lagering metodi. Bomo videli, kako se bo obneslo.
nahrung002.gif
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Upam ! Kaj pustim v fermentorju nekje 10-14 dni ali prej kaj pomerim da vidim kakšen bo FG
bonk.gif
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Pa kaj merjenje gostote ni nic nevarno za okužbo ker das dol veho in gre pol not zrak iz okolice?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Ja načeloma se tega ne dela, sicer pivo med fermentacijo naredi sloj co2ja tako da zrak ne more do piva. Se pa lahko kakšna plesen/bakterije/ipd. ki so na zunanji strani pokrova prenesejo v fermentor.

Če imaš fermentor s pipico se lahko zajame vzorec spodaj preko pipice, tu pa je tveganje zato ker pivo "umaže" pipico in se potem lahko tisto okuži in med točenjem pride v pivo. Enako pri teh primitivnih pipicah z obračanjem pipice morebitno svinjarijo nabrano na "ventilu" vneseš v fermentor. Če se že jemlje tako vzorec je pametno prej in kasneje pipico dobro ščistit/razkužit, najbolje tako da se jo obrne navzgor in potem vanjo natoči razkužilno sredstvo za par minutk.
 

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
BIAB je postopek pri katerem se uporabi samo eno posodo in vrečo za drozganje.

Če bi vrečo za drozganje vstavil v kuhalnik za vino s njega hitro narediš posodo za drozganje z termostatom.
Potem pa ali vrečo odstraniš in kuhaš v isti posodi ali pa pivino preliješ/prefiltriraš v lonec.

Kje je tukaj prednost? Prvič cena posode s pipico, če temu dodamo termostat pri katerem ti odpade potreba po izolaciji in možnost segrevanje med drozganjem je to čudovita kombinacija.
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
20l je sicer tam tam. Po mojih izračunih bi pri nekem idealnem water/grain ratiu lahko zdrozgal okoli dobrih 5kg slada, če delaš partial boil. Za full boil je pa tole premalo ...

Je pa pipica kul.
nahrung002.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Problem teh posod/kuhalnikov je da so dokaj neprimerne za pivovarstvo.

Grelce imajo spodaj, sama posoda pa je visoka in ozka = brez mešanja ali/in izolacije ni dobre razporeditve temperature, za vretje pivine tudi niso najboljše ker pivina slabo hlapi (pogoj da se odstrani nekatere neželjene arome, žveplove spojine, ...)

Temostati (če spregledaš težavo prve točke) so nentatančni oz. premalo natančni za proces drozganja, to pomeni da moraš še vedno ročno nadzirat temperaturo = si na istem kot če daš lonec na plato.

Hlajenje pivine po končanem vretju je nemogoče oz. šlo bi samo z uporabo pretočnih hladilnikov kar samo zakomplicira vse skupaj.

Ok prednost je da je all in one in da ima pipico, cena je solidna. Po drugi strani se za tako ceno dobi tudi večji inox lonec s pokrovko, z malo vrtanja pa tudi pipe ni problem montirat če jo že ravno rabiš.
 

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
Jaz nisem tako skeptičen, vsekakor bi bilo potrebno temperaturo preverit preden bi vmešal slad, termostat bi služil dovolj dobro za dogrevanje oz vzdrževanje temperature, glede na to, da temperaturna izguba ni problem, pa lahko tudi kaj premešaš brez težav.

Vsekakor pa ja vprašljivo če se da narediti fullboil s tole zadevo, hladil bi lahko s bakreno/nerjavečim navitjem.

Za poskusit bi bilo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: krefi

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Ali je možno da sem slad premalo strl oz. mi jih je ostalo precej celih ne strtih zato je verjetno OG bil nizek.?
Namreč sem naredil nek provizorični mlinček ker mlinček za slad dobim komaj okoli novega leta pa sem naredil iz stroja za testenine mlin kot kaže na you tube
smile-1.gif
. Vendar sem sedaj opazil da so bile zareze preveč narazen. Danes sem ga popravil in deluje 100% bolše.

Zanima me še kako bi najbolše razkužil steklenice v katerih sem imel pokvarjeno pivo da si nebi spet kaj zasral?!
Ali z oxi-jem zadostuje če jih razkužim pred flaširanjem!
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.