Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Takoj splakneš da ni noter ostankov kvasa/piva ker to je leglo za plesen + ko se tisto strdi se moraš precej bolj trudit. Osebno potem preden stekleničim (dan ali dva prej) vse steklenice še 1x opremo tako da jih namočim v toplo vodo z malo detergenta in potegnem 2 skozi tisto ščetko ter potem splaknem. Na koncu 30 min preden stekleničim sledi par brizgov oxi-ja, steklenice dam na glavo na tisto "drevo" za steklenice da se odtečejo.
Aja zamaške vržem v skodelico v katero nalijem poceni vodko, potem jih jemljem sproti iz tiste vodke tako da so še mokri!
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Hmeljna aroma se izgublja med vretjem, to drži. Ti vrži noter zadnjo minuto in pusti noter do pretakanja v fermentor s tem boš dobil največ arome ven.
Lahko probaš pa še suho hmeljanje (dry hopping), pri tem vržeš hmelj direktno v fermentor in pustiš noter par dni (tam 3-7 dni odvisno od temperature pa tudi od vrste hmelja), potem pa stekleničiš. Na tak način dobiš najbolj intenzivno aromo ven.
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Kakšen mora biti water/grain ratio za biab metodo brez izpiranja, ale piva ?
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Hmeljna aroma se izgublja med vretjem, to drži. Ti vrži noter zadnjo minuto in pusti noter do pretakanja v fermentor s tem boš dobil največ arome ven.
Lahko probaš pa še suho hmeljanje (dry hopping), pri tem vržeš hmelj direktno v fermentor in pustiš noter par dni (tam 3-7 dni odvisno od temperature pa tudi od vrste hmelja), potem pa stekleničiš. Na tak način dobiš najbolj intenzivno aromo ven.
Še par vprašanj imam zate Utiševalec
- Včeraj sem na 12l vode dal 5,4kg ječmena 70min na temperaturi 65-68°C.
- Vsega skupaj sem naredil 23 litrov. Dodajal nisem dodatnega sladkorja
- OG je bila 1040
- V roku 30 min mi je uspelo iz 100°C na 24°C ohladiti pivino in dodati še mrzlo vodo tako, da je skupaj prišlo 20°C (posoda je bila odprta)
- Ko sem dal kvas not sem šejkal, ko opica 5min fermentor
- V šalici sem vrel vodo 5min z podstavkom in počakal da pade na 30°C nato sem kvas rehidriral tako, da je ratal na koncu kot smetana
- Sedaj je v sobi na 20°C in v temnem prostoru kamor imam majhno varilnico
Bo tole OK?
Sedaj pa še vprašanje glede hmeljanja.
1. 60 min pomeni, da daš hmelj not ko pivina zavre in ga pustiš 60 min in nato vzameš ven ali ga lahko pustiš kar več časa recimo dokler ne ohladiš pivine in jo preliješ v fermentor takrav vzameš ven? To je recimo 60 min ko zavre potem ko hladiš 30 min pa še malenkosti tako, da je not hmelj ca 1h 40 min?
Je tako ok ali bi ga, ko je 60 min pač vzeti ven?
2. Isto vprašanje je za hmelj, ko piše 30 min ali pa hmelj za 10 min?
3. Za tisto minuto za na koncu arome si mi pa napisal, da najbolje, da ga vržeš not takrat ko ugasneš ogenj in začneš hladiti in preden preliješ v fermentor vzameš ven, da tako pridobiš največ na aromi? To je prav ane?
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Hmeljna aroma se izgublja med vretjem, to drži. Ti vrži noter zadnjo minuto in pusti noter do pretakanja v fermentor s tem boš dobil največ arome ven.
Lahko probaš pa še suho hmeljanje (dry hopping), pri tem vržeš hmelj direktno v fermentor in pustiš noter par dni (tam 3-7 dni odvisno od temperature pa tudi od vrste hmelja), potem pa stekleničiš. Na tak način dobiš najbolj intenzivno aromo ven.
Še par vprašanj imam zate Utiševalec
- Včeraj sem na 12l vode dal 5,4kg ječmena 70min na temperaturi 65-68°C.
- Vsega skupaj sem naredil 23 litrov. Dodajal nisem dodatnega sladkorja
- OG je bila 1040
- V roku 30 min mi je uspelo iz 100°C na 24°C ohladiti pivino in dodati še mrzlo vodo tako, da je skupaj prišlo 20°C (posoda je bila odprta)
- Ko sem dal kvas not sem šejkal, ko opica 5min fermentor
- V šalici sem vrel vodo 5min z podstavkom in počakal da pade na 30°C nato sem kvas rehidriral tako, da je ratal na koncu kot smetana
- Sedaj je v sobi na 20°C in v temnem prostoru kamor imam majhno varilnico
Bo tole OK?
Sedaj pa še vprašanje glede hmeljanja.
1. 60 min pomeni, da daš hmelj not ko pivina zavre in ga pustiš 60 min in nato vzameš ven ali ga lahko pustiš kar več časa recimo dokler ne ohladiš pivine in jo preliješ v fermentor takrav vzameš ven? To je recimo 60 min ko zavre potem ko hladiš 30 min pa še malenkosti tako, da je not hmelj ca 1h 40 min?
Je tako ok ali bi ga, ko je 60 min pač vzeti ven?
2. Isto vprašanje je za hmelj, ko piše 30 min ali pa hmelj za 10 min?
3. Za tisto minuto za na koncu arome si mi pa napisal, da najbolje, da ga vržeš not takrat ko ugasneš ogenj in začneš hladiti in preden preliješ v fermentor vzameš ven, da tako pridobiš največ na aromi? To je prav ane?
Naceloma mislim da je v tvojem postopku vse ok.
Glede hmelja cas stejes od zacetka ko vrzes hmelj noter do zacetka hlajenja. Hmelj lahko vedno pustis noter tudu med hlajenjem, torej ni potrebe da ga odstranis. Ce ga vrzes kar v lonec ga lahko potem skupaj z usedlino pretocis tudi v fermentor, kvas itak naredi plast na vrhu usedline in snivi pod njim ne morejo vplivat na okus. Jasno ce svinjarijo prej odstranis jo imas manj v fermentorju = manj moznosti da bi svinjarija prisla v flaske.
Za pivovarstvo so boljše te vehe, k so narejene kot sifon, tista ki jo omenjaš je prevelika. Balon je zakon, samo ga je mal težko spucat.Citat:
Uporabnik miha188 pravi:
Zdravo,
ker sem ravno v fazi nabave opreme za izdelavo piva (malo iz zadruge in drobnarije iz spletnih trgovin), me zanima ali je kakšna razlika med vrelno veho, ki jo gledam v zadrugi (je malo večja in izgleda kot da ima samo en lonček, ki ga privzdiguje)? Je kakšna razlika gre pa na plastični "zamašek", ki ga daš na vinski balon - razmišljam, da bom kar tega kupil namesto plastičnega sodčka.
Hvala za pomoč.